Постанова
від 16.09.2021 по справі 465/3917/14-ц
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 465/3917/14-ц Головуючий у 1 інстанції: Ванівський Ю.М.

Провадження № 22-ц/811/1979/21 Доповідач в 2-й інстанції: Савуляк Р. В.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого судді: Савуляка Р.В.,

суддів: Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І.,

за участі секретаря: Савчук Г.В.,

з участю представника АТ Укрсиббанк - Кондратюк В.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові цивільну справу за апеляційною скаргою акціонерного товариства Укрсиббанк на ухвалу Франківського районного суду м. Львова від 24 березня 2021 року у справі за позовом ПАТ Укрсиббанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним догвором,-

ВСТАНОВИЛА:

Оскаржуваною ухвалою Франківського районного суду м. Львова від 24 березня 2021 року позовну заяву залишено без розгляду.

Ухвалу суду оскаржило акціонерне товариство Укрсиббанк .

В обґрунтування апеляційної скарги посилається на те, що суд першої інстанції залишаючи позовну заяву без розгляду на підставі ст. 223 ЦПК України, мотивував оскаржувану ухвалу тим, що представник позивача в судові засідання 28 січня 2021 року та 24 березня 2021 року не з`явився з невідомих причин, хоча був належним чином повідомлений про дату час та місце розгляду справи.

Зазначає, що у судове засідання 28 січня 2021 року представник позивача з`явилась, однак справу було відкладено у зв`язку із зайнятістю судді в іншому провадженні. Тобто судове засідання, призначене на 28 січня 2021 року взагалі не відбулось, хоча представник позивача прибув до суду для участі в ньому.

Звертає увагу на те, що судове засідання, призначене на 24 березня 2021 року було першим, на яке представник позивача не з`явився.

Крім цього, зазначає, що суд постановив ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду 24 березня 2021 року, тобто під час дії карантину на всій території України, у зв`язку з чим порушив право банку на судовий захист.

Вважає, що в суду першої інстанції були відсутні підстави для залишення позовної заяви без розгляду.

Просить ухвалу суду скасувати та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

В судове засідання представник ОСОБА_1 - ОСОБА_2 не з`явилась, однак подала заяву про відкладення розгляду апеляційної скарги у зв`язку з неможливістю прибути в судове засідання.

Розглянувши зазначене клопотання колегія суддів вважає, що таке не підлягає до задоволення.

Європейський суд з прав людини в рішенні від 07 липня 1989 року у справі Юніон Аліментаріа проти Іспанії зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосереднього його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 року у справі "Смірнова проти України").

Враховуючи необхідність дотримання розумних строків розгляду справи, колегія суддів вважає за необхідне відхилити вказане клопотання.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника АТ Укрсиббанк - Кондратюк В.О. на підтримання доводів апеляційної скарги, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає до задоволення.

Залишаючи позовну заяву без розгляду, суд виходив із того, що належним чином повідомлений позивач повторно не з`явився в судове засідання та не повідомив про причини своєї неявки.

Однак, колегія суддів не може погодитися з такими висновками суду.

Відповідно до ст. 13 розділу І Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод , кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, при визначенні цивільних прав і обов`язків особи чи при розгляді будь-якого кримінального обвинувачення, що пред`являється особі.

Ключовими принципами цієї статті є верховенство права та належне здійснення правосуддя. Ці принципи також є основоположними елементами права на справедливий суд.

Стаття 6 Конвенції містить гарантії справедливого судочинства, одним з аспектів яких є доступ до суду. Рівень доступу, наданий національним законодавством, має бути достатнім для забезпечення права особи на суд з огляду на принцип верховенства права в демократичному суспільстві. Для того, щоб доступ був ефективним, особа повинна мати чітку практичну можливість оскаржити дії, які становлять втручання у її права.

Як свідчить позиція Європейського суду з прав людини у багатьох справах, основною складовою права на суд є право доступу, в тому розумінні, що особі має бути забезпечена можливість звернутись до суду для вирішення певного питання, і що з боку держави не повинні чинитись правові чи практичні перешкоди для здійснення цього права.

Залишення заяви без розгляду - це форма закінчення справи без ухвалення рішення, яка застосовується, як правило, у зв`язку з порушенням заінтересованими особами умов реалізації права на звернення до суду і не перешкоджає повторному зверненню до суду з таким же позовом. Заява залишається без розгляду за наявності точно встановлених в законі обставин, які свідчать про недодержання умов реалізації права на звернення до суду за захистом і можливість застосування яких не втрачена, та при повторній неявці сторін.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 257 ЦПК України, суд постановляє ухвалу про залишення заяви без розгляду, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з`явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає розгляду справи.

Правова конструкція вищевказаної процесуальної норми свідчить про те, що при настанні передбачених в цих нормах умов суд зобов`язаний залишити позовну заяву без розгляду.

Процесуальні наслідки повторної неявки позивача в судове засідання, передбачені п. 3 ч. 1 ст. 257 ЦПК України, не застосовуються лише у разі, якщо: 1) позивач не був повідомлений належним чином про судове засідання; 2) позивач подав заяву про розгляд справи за його відсутності.

З матеріалів справи встановлено, що 06 листопада 2020 року слухання справи відкладено на 28 січня 2021 року у зв`язку з неявкою сторін в судове засідання. (арк. спр. 138)

За приписами ч. 1- 6 ст.128 ЦПК України, суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою. Суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Судові виклики здійснюються судовими повістками про виклик. Судові повідомлення здійснюються судовими повістками-повідомленнями. Судова повістка про виклик повинна бути вручена з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи, але не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання, а судова повістка-повідомлення - завчасно. Судова повістка, а у випадках, встановлених цим Кодексом, разом з копіями відповідних документів надсилається на офіційну електронну адресу відповідного учасника справи, у випадку наявності у нього офіційної електронної адреси або разом із розпискою рекомендованим листом з повідомленням про вручення у випадку, якщо така адреса відсутня, або через кур`єрів за адресою, зазначеною стороною чи іншим учасником справи. Стороні чи її представникові за їхньою згодою можуть бути видані судові повістки для вручення відповідним учасникам судового процесу. Судова повістка може бути вручена безпосередньо в суді, а у разі відкладення розгляду справи про дату, час і місце наступного засідання може бути повідомлено під розписку.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 129 ЦПК України, судова повістка про виклик повинна містити роз`яснення про наслідки неявки залежно від процесуального статусу особи, яка викликається (накладення штрафу, примусовий привід, розгляд справи за відсутності, залишення заяви без розгляду), і про обов`язок повідомити суд про причини неявки.

З матеріалів справи встановлено, що у таких відсутні копії судових повісток чи повідомлень про судове засідання 28 січня 2021 року, які б мали надсилатися сторонам.

Таким чином, матеріали справи не містять відомостей про належне повідомлення АТ Укрсиббанк або його представника про судове засідання, призначене на 28 січня 2021 року, що виключає повторність неявки у судове засідання та можливість застосування положень п.3 ч.1 ст.257 ЦПК України.

За приписами п. 6 ч. 1 ст. 374 ЦПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати ухвалу, що перешкоджає подальшому провадженню у справі і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

У зв`язку з вищенаведеним ухвалу суду першої інстанції необхідно скасувати з направленням справи для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Керуючись ст. 367, 368, п.2 ч.1 ст. 375, ст.ст. 375, 381, 382, 384, 389 ЦПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу акціонерного товариства Укрсиббанк задовольнити.

Ухвалу Франківського районного суду м. Львова від 24 березня 2021 року скасувати, справу направити для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття, касаційному оскарженню не підлягає.

Повний текст постанови складено 28 вересня 2021 року.

Головуючий: Савуляк Р.В.

Судді: Мікуш Ю.Р.

Приколота Т.І.

Дата ухвалення рішення16.09.2021
Оприлюднено01.10.2021
Номер документу99987088
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —465/3917/14-ц

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Постанова від 16.09.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 16.09.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 23.06.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 22.06.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 14.06.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 24.03.2021

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 04.10.2019

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Рішення від 08.12.2014

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні