Ухвала
від 04.10.2021 по справі 521/15531/21
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №521/15531/21

Провадження №2/521/5026/21

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

04 жовтня 2021 року

Суддя Малиновського районного суду м. Одеси Мурзенко М.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до виробничого підрозділу Моторвагонне депо Одеса-Застава 1 структурного підрозділу служби приміських пасажирських перевезень регіональної філії Одеська залізниця акціонерного товариства Українська залізниця про визнання незаконними та скасування наказів, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

До Малиновського районного суду м. Одеси звернулась ОСОБА_1 з позовом до виробничого підрозділу Моторвагонне депо Одеса-Застава 1 структурного підрозділу служби приміських пасажирських перевезень регіональної філії Одеська залізниця акціонерного товариства Українська залізниця про визнання незаконними та скасування наказів, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди.

Суддя, дослідивши матеріали позовної заяви доходить висновку про залишення її без руху, оскільки вона не відповідає вимогам ст. 95, 175, 177 ЦПК України з огляду на наступне.

Так, всупереч чт. 175 ЦПК Укарїни позивачем :

- в позовній заяві не зазначено офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти позивача;

-в позовній заяві не зазначено повне найменування юридичної особи-відповідача в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, самі обставини, наявність підстав для звільнення від доказування.

Позивачем до позовної заяви не надано довідки про розмір заробітної плати або докази про неможливість отримати дані документи у відповідача.

Окрім того, відповідно до ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити зокрема:

- зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Всупереч вказаним вище вимогам законодавства у позовній заяві не зазначено ціни позову, не зазначено суму, яку просить стягнути позивач.

Відповідно до ч.1 ст.176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, чи оспорюваною сумою за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Згідно ч.4 ст.177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач просить зокрема стягнути з відповідача середній заробіток за час вимушеного прогулу та моральну шкоду, у розмірі 50000,00 грн..

Згідно п.1.ч.1 с.5 ЗУ Про судовий збір від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про оплату праці , заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу .

Структура заробітної плати визначена ст. 2 вказаного Закону, та включає в себе, основну, додаткову заробітну плату та інші заохочувальні та компенсаційні виплати, до яких належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, виплати в рамках грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

Виплата роботодавцем незаконно звільненому працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу є компенсаційною виплатою, що передбачена ст. 235 КзПП України, до структури заробітної плати не входить, а відтак пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України Про судовий збір , на вказані вимоги не поширюється.

Відповідно до ст. 4 Закону України Про судовий збір , судовий збір за подачу позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою - підприємцем справляється у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої на 1 січня календарного року.

У зв`язку з наведеним позивачу необхідно визначити ціну позову та відповідно до неї сплатити судовий збір за вимоги майнового характеру.

Також, звертається особлива увага позивача на вимоги, встановлені статтею 95 ЦПК України щодо доказів, які подаються до суду.

Відповідно до положень вказаної процесуальної норми письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Пунктом 5.26 Державної уніфікованої системи документації, Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації, Вимоги до оформлення документів, ДСТУ 4163-2020, визначено, що відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власне ім`я та прізвища, дати засвідчення копії.

Всупереч вимог ст. 95, 177 ЦПК України, копії письмових доказів, додані до заяви, не засвідчені належним чином.

Враховуючи викладене, позовна заява підлягає залишенню без руху із встановленням позивачу строку для усунення недоліків шляхом подання до суду належним чином оформленої позовної заяви та оригіналу квитанції про сплату судового збору.

Керуючись ст.ст. 175, 176, 177, 185 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до виробничого підрозділу Моторвагонне депо Одеса-Застава 1 структурного підрозділу служби приміських пасажирських перевезень регіональної філії Одеська залізниця акціонерного товариства Українська залізниця про визнання незаконними та скасування наказів, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди - залишити без руху .

Встановити позивачу строк для усунення недоліків - 10 днів з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити, що у разі не усунення недоліків у встановлений судом строк позовна заява буде вважатись неподаною та буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: М.В.Мурзенко

Дата ухвалення рішення04.10.2021
Оприлюднено06.10.2021
Номер документу100110892
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —521/15531/21

Постанова від 30.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Постанова від 30.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 20.06.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Рішення від 31.05.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мурзенко М. В.

Рішення від 31.05.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мурзенко М. В.

Ухвала від 24.11.2021

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мурзенко М. В.

Ухвала від 04.10.2021

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мурзенко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні