Ухвала
від 04.10.2021 по справі 640/16623/21
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

04 жовтня 2021 року м. Київ№ 640/16623/21 Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Аблова Є.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін матеріали адміністративної справи та заяву про примирення сторін у справі

за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області

до Товариства з обмеженою відповідальністю СІЛЬПО-ФУД

Приватного акціонерного товариства СІЛЬПО РІТЕЙЛ

Товариства з обмеженою відповідальністю ЮРТАЛ

про застосування заходів реагування,-

У С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулося Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області (далі по тексту - позивач, ГУ ДСНС в Одеській області) з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю СІЛЬПО-ФУД (далі по тексту - відповідач-1, ТОВ СІЛЬПО-ФУД ), Приватного акціонерного товариства СІЛЬПО РІТЕЙЛ (далі по тексту - відповідач-2, ПАТ СІЛЬПО РІТЕЙЛ ), Товариства з обмеженою відповідальністю ЮРТАЛ (далі по тексту - відповідач-3, ТОВ ЮРТАЛ ) про застосування заходів реагування.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 16 серпня 2021 року відкрито провадження в адміністративній справі № 640/16623/21 за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

15 вересня 2021 року представником відповідача подано до суду заяву, в якій останній просить суд затвердити умови примирення сторін, а провадження в адміністративній справі № 640/16623/21 припинити.

Розглянувши подану заяву, матеріали справи, суд зазначає наступне.

Згідно із частиною п`ятою статті 47 Кодексу адміністративного судочинства України (далі також - КАС України) сторони можуть досягнути примирення на будь-якій стадії судового процесу, що є підставою для закриття провадження в адміністративній справі.

Відповідно до частини першої статті 190 КАС України сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на підставі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов`язків сторін. Сторони можуть примиритися на умовах, які виходять за межі предмета спору, якщо такі умови примирення не порушують прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Умови примирення не можуть суперечити закону або виходити за межі компетенції суб`єкта владних повноважень.

Частиною третьою статті 190 КАС України передбачено, що умови примирення сторони викладають у заяві про примирення сторін. Заява про примирення сторін може бути викладена у формі єдиного документа, підписаного сторонами, або у формі окремих документів: заяви однієї сторони про умови примирення та письмової згоди іншої сторони з умовами примирення.

Відповідно до частини п`ятої статті 190 КАС України умови примирення сторін затверджуються ухвалою суду. Затверджуючи умови примирення сторін, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Отже, законодавством регламентовано процесуальне право сторін врегулювати спір на будь-якій стадії судового розгляду шляхом примирення та повноваження суду затвердити умови їх примирення, якщо це не суперечить закону та не порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Дослідивши матеріали справи в межах розгляду клопотання, судом встановлено, що між Товариством з обмеженою відповідальністю СІЛЬПО-ФУД , Приватним акціонерним товариством СІЛЬПО РІТЕЙЛ , Товариством з обмеженою відповідальністю ЮРТАЛ та Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області укладено Заяву про примирення сторін від 13.09.2021 року, відповідно до якої передбачено умови примирення та повне врегулювання спору у справі № 640/16623/21. Вказана Заява про примирення сторін підписана Начальником ГУ ДСНС України в Одеській області Шулюком В.В., представником ТОВ СІЛЬПО-ФУД - адвокатом Гуцол Н.М., представником АТ СІЛЬПО РІТЕЙЛ за довіреністю - Мельник О.І. та директором ТОВ ЮРТАЛ - Афанасьєвою Н.В.

В заяві про примирення також зазначено про те, що ТОВ СІЛЬПО-ФУД більшість порушень усунуло та про наявність чотирнадцяти порушень, які потребують виділення додаткових коштів та вживає належні заходи щодо забезпечення виділення коштів для повного усунення порушень, що створюють загрозу життю та здоров`ю людей, зазначених у Акті перевірки № 92 від 09.04.2021.

Відповідно до змісту Заяви про примирення сторін від 13.09.2021 року:

1. Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю СІЛЬПО-ФУД (02090, м. Київ, вул. Бутлерова, 1, ЄДРПОУ 40720198), співвідповідач - Приватне акціонерного товариства СІЛЬПО РІТЕЙЛ (08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Промислова, 5, ЄДРПОУ 33870708), співвідповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю ЮРТАЛ (65005, м. Одеса, вул. Михайлівська, 44, ЄДРПОУ 32400669), зобов`язуються повністю усунути порушення вимог законодавства у сфері техногенної, пожежної безпеки, які зазначені в Акті перевірки №92 від 09.04.2021 до 31 серпня 2022 року, а саме:

- по магазину Сільпо , розміщеному за адресою: м. Одеса, вул. Маршала Малиновського, 33:

1.1. Наявні прилади що входять до складу СПЗ в приміщеннях овочевого складу, кабінеті управляючого, кабінеті начальника охорони, чоловічої роздягальні та фасувальному відділі (автоматична пожежна сигналізація) приведе у відповідності до ДБН В.2.5-56:2014 Системи протипожежного захисту ;

1.2. Проведе обробку дерев`яних конструкцій (риштування) рампи засобами вогнезахисту, які забезпечують І групу вогнезахисної ефективності.;

1.3. Обладнає приміщення щитової та дизель-генераторної автономною системою пожежогасіння локального застосування;

1.4. Відокремить приміщення дизель-генераторної протипожежною перешкодою (перегородкою та дверима з нормованою межею вогнестійкості тощо) від рампи;

1.5. Забезпечить адміністрацію та обслуговуючий персонал магазину засобами індивідуального захисту органів дихання для само рятування під час пожежі;

1.6. Проведе функціональне навчання відповідними категоріями осіб у встановленому законодавством порядку з питань цивільного захисту, у тому числі правилам техногенної безпеки;

1.7. Забезпечить працівників засобами колективного та індивідуального захисту, та проведе об`єктові тренування і навчання з питань цивільного захисту з урахуванням вимог техногенної безпеки працівників магазину.

- по магазину Сільпо , розміщеному за адресою: м. Одеса, вул. Героїв Крут (В. Терешкової),

17/1:

1.8. Обладнає приміщення щитової автономною системою пожежогасіння локального застосування;

1.9. Забезпечить адміністрацію та обслуговуючий персонал засобами індивідуального захисту органів дихання для саморятування під час пожежі;

1.10. Проведе функціональне навчання відповідними категоріями осіб у встановленому законодавством порядку з питань цивільного захисту, у тому числі правилам техногенної безпеки;

1.11. Забезпечить працівників засобами колективного та індивідуаіьного захисту, та проведе, об`єктові тренування і навчання з питань цивільного захисту з урахуванням вимог техногенної безпеки працівників магазину.

- по магазину Сільпо , розміщеному за адресою: м. Одеса, вул. Генерала Петрова, 51:

1.12. Забезпечить адміністрацію та обслуговуючий персонал магазину засобами індивідуального захисту органів дихання для саморятування під час пожежі;

1.13. Проведе функціональне навчання відповідними категоріями осіб у встановленому законодавством порядку з питань цивільного захисту, у тому числі правилам техногенної безпеки:

1.14. Забезпечить працівників засобами колективного та індивідуального захисту, та проведе об`єктові тренування і навчання з питань цивільного захисту з урахуванням вимог техногенної безпеки працівників магазину.

1.2. Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю СІЛЬПО-ФУД (02090. м. Київ, вул. Бутлерова, 1, ЄДРПОУ 40720198), співвідповідач - Приватне акціонерного товариства СІЛЬПО РІТЕЙЛ (08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Промислова. 5, ЄДРПОУ 33870708), співвідповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю ЮРТАЛ (65005, м.Одеса, вул. Михайлівська, 44, ЄДРПОУ 32400669), зобов`язується нести повну відповідальність за пожежну, техногенну безпеку та цивільний захист на час дії угоди про примирення в магазинах Сільпо , розміщених за адресами: м. Одеса, вул. Маршала Малиновського, 33; м. Одеса, вул. Героїв Крут (В. Терешкової); 17/1, м. Одеса, вул. Генерала Петрова, 51 .

1.3. Відповідач ТОВ СІЛЬПО-ФУД , код в ЄДРПОУ 40720198, розташований за адресою: 02090, м. Київ, вул. Бутлерова, 1, зобов`язується до 31 серпня 2022 року звернутись до Головного управління ДСНС України в Одеській області з клопотанням про проведення позапланової перевірки додержання (виконання) вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки в магазинах відповідача розміщених за адресами: м. Одеса, вул. Маршала Малиновського, 33; м. Одеса, вул. Героїв Крут (В. Терешкової), 17/1; м. Одеса, вул. Генерала Петрова, 51.

2. Відповідно до умов цієї угоди про примирення сторони дійшли згоди щодо повного та остаточного врегулювання претензій, які були предметом судового розгляду у справі №640/16623/21.

3. У разі не усунення відповідачами порушень вимог пожежної та техногенної безпеки зазначених в умовах примирення сторін позивач реалізовує виконавчий документ у вигляді примусового виконання рішення суду.

4. Встановити, що строк реалізації виконавчого документу до примусового виконання розпочинається з дати, до якої діють умови щодо примирення сторін, а саме: з 01 вересня 2022 року, за умови що відповідачі не виконують зобов`язання визначені умовами примирення.

5. У разі невиконання Відповідачем - Товариством з обмеженою відповідальністю СІЛЬПО-ФУД (02090, м. Київ, вул. Бутлерова, 1, ЄДРПОУ 40720198), співвідповідачем - Приватним акціонерним товариством СІЛЬПО РІТЕЙЛ (08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м.Вишневе, вул. Промислова, 5, ЄДРПОУ 33870708), співвідповідачем - Товариством з обмеженою відповідальністю ЮРТАЛ (65005, м.Одеса, вул. Михайлівська, 44, ЄДРПОУ 32400669), умов примирення сторін вони зобов`язуються повністю зупинити експлуатацію тих будівель магазинів Сільпо , за адресами: м. Одеса, вул. Генерала Петрова.51, м Одеса, вул. Маршала Малиновського,33, м. Одеса, вул. Героїв Крут (В. Терешкової), 17/1 де не буде усунуто порушення за даним магазином, шляхом відключення вищевказаних будівель від джерел електропостачання (або інших електромереж, електроприладів, пристроїв, обладнання, установок); обмеження до них доступу, за винятком проведення робіт з усунення недоліків зазначених в акті перевірки №786 від 08.09.2021 .

Частина третя статті 9 КАС України передбачає, що кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до статті 191 КАС України ухвала про затвердження умов примирення виконується сторонами в порядку і строки, які нею визначені. Ухвала про затвердження умов примирення є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. У разі невиконання ухвали суду про затвердження умов примирення вона може бути подана для її примусового виконання в порядку, визначеному законодавством для виконання судових рішень.

Згідно з пунктом 3 частини першої статті 238 КАС України суд закриває провадження у справі якщо сторони досягли примирення.

Дослідивши матеріали справи та подану заяву про примирення сторін, суд вважає, що умови примирення стосуються прав та обов`язків сторін і предмету спору, умови мирової угоди добровільно прийняті сторонами, не суперечать закону, не порушують будь-яких прав, свобод чи інтересів самих сторін та інших осіб. З правовими наслідками мирової угоди сторони ознайомлені. Мирова угода підписана уповноваженими особами та скріплена відповідними печатками підприємств.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за можливе затвердити умови примирення сторін та закрити провадження у справі.

Положеннями статті 141 КАС України передбачено, якщо спір вирішується шляхом примирення і сторони не дійшли згоди щодо розподілу судових витрат, то кожна сторона у справі несе половину судових витрат.

Як вбачається зі змісту заяви про примирення, сторони дійшли згоди по судовим витратам.

Керуючись положеннями статей 47, 141, 190-191, 238, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

У Х В А Л И В:

1. Заяву від 13.09.2021 про примирення сторін Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області та Товариства з обмеженою відповідальністю СІЛЬПО-ФУД , Приватного акціонерного товариства СІЛЬПО РІТЕЙЛ , Товариства з обмеженою відповідальністю ЮРТАЛ - задовольнити.

2. Затвердити умови примирення сторін у справі №640/16623/21, укладені між Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області -позивач, та Товариством з обмеженою відповідальністю СІЛЬПО-ФУД , Приватним акціонерним товариством СІЛЬПО РІТЕЙЛ , Товариством з обмеженою відповідальністю ЮРТАЛ - відповідачі за позовними вимогами про застосування заходів реагування на наступних умовах:

1. Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю СІЛЬПО-ФУД (02090, м. Київ, вул. Бутлерова, 1, ЄДРПОУ 40720198), співвідповідач - Приватне акціонерного товариства СІЛЬПО РІТЕЙЛ (08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Промислова, 5, ЄДРПОУ 33870708), співвідповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю ЮРТАЛ (65005, м. Одеса, вул. Михайлівська, 44, ЄДРПОУ 32400669), зобов`язуються повністю усунути порушення вимог законодавства у сфері техногенної, пожежної безпеки, які зазначені в Акті перевірки №92 від 09.04.2021 до 31 серпня 2022 року, а саме:

- по магазину Сільпо , розміщеному за адресою: м. Одеса, вул. Маршала Малиновського, 33:

1.1. Наявні прилади що входять до складу СПЗ в приміщеннях овочевого складу, кабінеті управляючого, кабінеті начальника охорони, чоловічої роздягальні та фасувальному відділі (автоматична пожежна сигналізація) приведе у відповідності до ДБН В.2.5-56:2014 Системи протипожежного захисту ;

1.2. Проведе обробку дерев`яних конструкцій (риштування) рампи засобами вогнезахисту, які забезпечують І групу вогнезахисної ефективності.;

1.3. Обладнає приміщення щитової та дизель-генераторної автономною системою пожежогасіння локального застосування;

1.4. Відокремить приміщення дизель-генераторної протипожежною перешкодою (перегородкою та дверима з нормованою межею вогнестійкості тощо) від рампи;

1.5. Забезпечить адміністрацію та обслуговуючий персонал магазину засобами індивідуального захисту органів дихання для само рятування під час пожежі;

1.6. Проведе функціональне навчання відповідними категоріями осіб у встановленому законодавством порядку з питань цивільного захисту, у тому числі правилам техногенної безпеки;

1.7. Забезпечить працівників засобами колективного та індивідуального захисту, та проведе об`єктові тренування і навчання з питань цивільного захисту з урахуванням вимог техногенної безпеки працівників магазину.

- по магазину Сільпо , розміщеному за адресою: м. Одеса, вул. Героїв Крут (В. Терешкової),

17/1:

1.8. Обладнає приміщення щитової автономною системою пожежогасіння локального застосування;

1.9. Забезпечить адміністрацію та обслуговуючий персонал засобами індивідуального захисту органів дихання для саморятування під час пожежі;

1.10. Проведе функціональне навчання відповідними категоріями осіб у встановленому законодавством порядку з питань цивільного захисту, у тому числі правилам техногенної безпеки;

1.11. Забезпечить працівників засобами колективного та індивідуаіьного захисту, та проведе, об`єктові тренування і навчання з питань цивільного захисту з урахуванням вимог техногенної безпеки працівників магазину.

- по магазину Сільпо , розміщеному за адресою: м. Одеса, вул. Генерала Петрова, 51:

1.12. Забезпечить адміністрацію та обслуговуючий персонал магазину засобами індивідуального захисту органів дихання для саморятування під час пожежі;

1.13. Проведе функціональне навчання відповідними категоріями осіб у встановленому законодавством порядку з питань цивільного захисту, у тому числі правилам техногенної безпеки:

1.14. Забезпечить працівників засобами колективного та індивідуального захисту, та проведе об`єктові тренування і навчання з питань цивільного захисту з урахуванням вимог техногенної безпеки працівників магазину.

1.2. Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю СІЛЬПО-ФУД (02090. м. Київ, вул. Бутлерова, 1, ЄДРПОУ 40720198), співвідповідач - Приватне акціонерного товариства СІЛЬПО РІТЕЙЛ (08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Промислова. 5, ЄДРПОУ 33870708), співвідповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю ЮРТАЛ (65005, м.Одеса, вул. Михайлівська, 44, ЄДРПОУ 32400669), зобов`язується нести повну відповідальність за пожежну, техногенну безпеку та цивільний захист на час дії угоди про примирення в магазинах Сільпо , розміщених за адресами: м. Одеса, вул. Маршала Малиновського, 33; м. Одеса, вул. Героїв Крут (В. Терешкової); 17/1, м. Одеса, вул. Генерала Петрова, 51 .

1.3. Відповідач ТОВ СІЛЬПО-ФУД , код в ЄДРПОУ 40720198, розташований за адресою: 02090, м. Київ, вул. Бутлерова, 1, зобов`язується до 31 серпня 2022 року звернутись до Головного управління ДСНС України в Одеській області з клопотанням про проведення позапланової перевірки додержання (виконання) вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки в магазинах відповідача розміщених за адресами: м. Одеса, вул. Маршала Малиновського, 33; м. Одеса, вул. Героїв Крут (В. Терешкової), 17/1; м. Одеса, вул. Генерала Петрова, 51.

2. Відповідно до умов цієї угоди про примирення сторони дійшли згоди щодо повного та остаточного врегулювання претензій, які були предметом судового розгляду у справі №640/16623/21.

3. У разі не усунення відповідачами порушень вимог пожежної та техногенної безпеки зазначених в умовах примирення сторін позивач реалізовує виконавчий документ у вигляді примусового виконання рішення суду.

4. Встановити, що строк реалізації виконавчого документу до примусового виконання розпочинається з дати, до якої діють умови щодо примирення сторін, а саме: з 01 вересня 2022 року, за умови що відповідачі не виконують зобов`язання визначені умовами примирення.

5. У разі невиконання Відповідачем - Товариством з обмеженою відповідальністю СІЛЬПО-ФУД (02090, м. Київ, вул. Бутлерова, 1, ЄДРПОУ 40720198), співвідповідачем - Приватним акціонерним товариством СІЛЬПО РІТЕЙЛ (08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м.Вишневе, вул. Промислова, 5, ЄДРПОУ 33870708), співвідповідачем - Товариством з обмеженою відповідальністю ЮРТАЛ (65005, м.Одеса, вул. Михайлівська, 44, ЄДРПОУ 32400669), умов примирення сторін вони зобов`язуються повністю зупинити експлуатацію тих будівель магазинів Сільпо , за адресами: м. Одеса, вул. Генерала Петрова.51, м Одеса, вул. Маршала Малиновського,33, м. Одеса, вул. Героїв Крут (В. Терешкової), 17/1 де не буде усунуто порушення за даним магазином, шляхом відключення вищевказаних будівель від джерел електропостачання (або інших електромереж, електроприладів, пристроїв, обладнання, установок); обмеження до них доступу, за винятком проведення робіт з усунення недоліків зазначених в акті перевірки №786 від 08.09.2021 .

3. Дана мирова угода набирає чинності з дня її затвердження Окружним адміністративним судом міста Києва.

4. Провадження у справі за адміністративним позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області (65091, м. Одеса, вул. Прохорівська, 6, ЄДРПОУ 38643633) до Товариства з обмеженою відповідальністю СІЛЬПО-ФУД (02090, м. Київ, вул. Бутлерова, 1, ЄДРПОУ 40720198), Приватного акціонерного товариства СІЛЬПО РІТЕЙЛ (08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Промислова, 5, ЄДРПОУ 33870708), Товариства з обмеженою відповідальністю ЮРТАЛ (65005, м. Одеса, вул. Михайлівська, 44, ЄДРПОУ 32400669) про застосування заходів реагування - закрити.

5. Роз`яснити позивачу, що повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет спору і з тих самих підстав не допускається.

6. Роз`яснити сторонам, що ухвала про затвердження умов примирення виконується сторонами в порядку і строки, які визначені в Заяві про примирення сторін від 13.19.2021 року.

7. Роз`яснити сторонам, що у разі невиконання ухвали суду про затвердження умов примирення вона може бути подана для її примусового виконання в порядку, визначеному законодавством для виконання судових рішень.

8. Ухвала про затвердження умов примирення є виконавчим документом.

9. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини другої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена. Згідно з частиною першої статті 295 та частиною першою статті 297 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно з підпунктом 15.5 пункту 15 Розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону № 2147-VIII до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя Є.В. Аблов

Дата ухвалення рішення04.10.2021
Оприлюднено08.10.2021
Номер документу100147846
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування

Судовий реєстр по справі —640/16623/21

Рішення від 13.02.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

Ухвала від 04.10.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

Ухвала від 15.09.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

Ухвала від 16.08.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

Ухвала від 18.06.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні