Рішення
від 26.05.2010 по справі 38/195
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 38/195 26.05.10

За позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Агентство е кологічних досліджень»

До Київської міської ради - Відповідач 1;

Головного управління зем ельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ра ди (Київської міської держав ної адміністрації) - Відпові дач 2;

Про визнання права, договору укладеним та зобов' язання в чинити дії

Суддя Власов Ю.Л.

Представники:

Від позивача Смаковенко Л.А.

Від відповідача 1 Дудник Л.В.

Від відповідача 2 Рогожинська І.В.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся д о суду з позовною заявою до Ві дповідачів, в якій просить су д: 1) визнати за Позивачем прав о на оренду земельної ділянк и строком на 5 (п' ять) років, що знаходиться за адресою: вул. В адима Гетьмана, 6 у Солом' янс ькому районі м. Києва, а саме: р озмір земельної ділянки 3852 кв . м. в межах червоних ліній, ціл ьове призначення для експлуа тації та обслуговування буді вель і споруд торговельного комплексу, кадастровим номер ом 8000000000:69:152:0030; 2) вважати укладеним між Позивачем на Відповідач ем 1 договір оренди земельної ділянки строком на 5 (п' ять) р оків, що знаходиться за адрес ою: вул. Вадима Гетьмана, 6 у Сол ом' янському районі м. Києва , а саме: розмір земельної діля нки 3852 кв.м. в межах червоних лі ній; цільове призначення для експлуатації та обслуговува ння будівель і споруд торгов ельного комплексу, кадастров им номером 8000000000:69:152:0030 в редакції, яка підписана Позивачем, та в ідповідає вимогам Закону Укр аїни «Про оренду землі», Типо вому договору оренди землі, з атвердженому постановою Каб інету Міністрів України №220 ві д 03.03.04р., а земельну ділянку тако ю, що передана, з моменту набра ння чинності судового рішенн я, на умовах визначених догов ором; 3) зобов' язати Відповід ача 2 зареєструвати договір о ренди земельної ділянки з ус іма додатками, що є його невід ' ємними частинами у встанов леному законом порядку.

Заявлені позовні вимоги П озивач обґрунтовує наступни м. Позивач є власником нерухо мого майна, яке знаходиться з а адресою: вул. Вадима Гетьман а, 6 у Солом' янському районі м . Києва. Позивач звернувся до Відповідача 1 з заявою про над ання в оренду земельної діля нки, на якій розташоване нале жне Позивачу нерухоме майно. 19.02.09р. Відповідачем 1 було прийн яте рішенні №97/1152, яким був затв ерджений проект землеустрою щодо відведення земельних д ілянок Позивачу для експлуат ації та обслуговування будів ель та споруд торговельного комплексу на вул. Вадима Геть мана, 6 у Солом' янському райо ні м. Києва та передано Позива чу земельні ділянки загально ю площею 2,96 га (в тому числі в ме жах червоних ліній площею 0,43 г а), у тому числі земельну ділян ку №3 площею 0,43 га (в межах черво них ліній) у короткострокову оренду на 5 років. Для укладен ня договору оренди на викона ння вказаного рішення Позива ч звернувся до Відповідача 1 з листом, в якому просив укласт и договір оренди та надіслав підписаний та скріплений пе чаткою Позивача договір орен ди, проте Відповідач 1 вказани й договір не підписав, проток олу розбіжностей Позивачу не надав, та взагалі Позивачу не відповів.

Відповідач 1 заперечив прот и задоволення позову мотивую чи тим, що Відповідачем 1 спірн ий договір не погоджувався т а не підписувався, сторонами не досягнуто згоди з істотни х умов цього договору, тому йо го не можна вважати укладени м, чинним законодавством так ий спосіб захисту не передба чений, отже позовні вимоги По зивача порушують права Позив ача діяти вільно та за власни м бажанням укладати договори .

Відповідач 2 заперечив прот и задоволення позову мотивую чи тим, що Позивач не звертавс я до Відповідача 2 з заявою зар еєструвати спірний договір о ренди, тому Відповідач 2 прав т а інтересів Позивача не пору шував.

Ухвалою від 16.04.10р. проваджен ня у справі було порушено, поз овна заява прийнята до розгл яду, розгляд справи був призн ачений на 18.05.10р. Цією ж ухвалою с торони було зобов' язано под ати суду документи вказані в цій ухвалі.

Ухвалою суду від 18.05.10р. розг ляд справи був відкладений н а 26.05.10р. у зв' язку з неявкою пре дставника Відповідача 2 та не поданням ним витребуваних до казів у справі.

Судом досліджені надані су ду докази та матеріали, в резу льтаті дослідження наданих с уду доказів та матеріалів, сл ухання сторін суд

ВСТАНОВИВ:

Позивач є власником н ежилих приміщень торгівельн ого центру площею 20307,40 кв. м., які знаходяться за адресою: м. Киї в, вул. Гетьмана Вадима, 6 (літер и Б, Б), що підтверджується сві доцтвом про право власності від 31.12.08р., виданим Головним упр авлінням комунальної власно сті м. Києва.

30.12.08р. Київським міськи й голова надав Позивачу згод у на розроблення документаці ї із землеустрою на оренду По зивачем земельної ділянки за адресою: м. Київ, вул. Гетьмана Вадима, 6 строком на 15 років, ор ієнтовним розміром 2,903 га.

19.02.09р. Відповідач 1 прий няв рішення №97/1152 «Про передачу товариству з обмеженою відп овідальністю «Агентство еко логічних досліджень»земель них ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд торгівельного компл ексу на вул. В. Гетьмана, 6 у Соло м' янському районі м. Києва» .

У даному рішенні Відп овідач 1 вирішив: 1) затвердити проект землеустрою щодо від ведення земельних ділянок По зивачу для експлуатації та о бслуговування будівель і спо руд торговельного комплексу на вул. Вадима Гетьмана, 6 (коли шня вул. Індустріальна) у Соло м' янському районі м. Києва; 2) передати Позивачу, за умови виконання п.3 цього рішення, зе мельні ділянки загальною пло щею 2,96 га (в тому числі в межах ч ервоних ліній площею 0,43 га) для експлуатації та обслуговува ння будівель і споруд торгов ельного комплексу на вул. Вад има Гетьмана, 6 (колишня вул. Ін дустріальна) у Солом' янсько му районі м. Києва у зв' язку з переходом права власності н а майно (договір купівлі-прод ажу від 08.09.05р. №1069, акт приймання- передавання від 09.09.05р. №1129) у тому числі: ділянки загальною пло щею 2,53 га у довгострокову орен ду на 15 років; ділянку №3 площею 0,43 га (в межах червоних ліній) у короткострокову оренду на 5 р оків.

24.03.09р. Позивач направив Відповідачу 2 лист №24-1/03/09 яким п росив виконати роботи з пере несення в натуру меж вказано ї у рішення Відповідача 1 земе льною ділянки та виготовити договір оренди.

15.12.09р. Відповідач 2 видав Позивачу витяг з технічної д окументації №Ю-27428/2009 про нормат ивну грошову оцінку земельно ї ділянки (кадастровий номер 8000000000:69:152:0030) за адресою: м. Київ, вул . Гетьмана Вадима, 6, згідно з як им площа земельної ділянки с тановить 3852 кв.м., нормативна гр ошова оцінка земельної ділян ки 7033073,00 грн.

10.03.10р. Позивач надіслав Відповідачу 1 пропозицію укл асти договір оренди на викон ання вказаного рішення Відпо відача 1. До даної пропозиції П озивач додав два примірники підписаного та скріпленого п ечаткою договору оренди, коп ію рішення Відповідача 1 про н адання земельної ділянки та копію витягу з технічної док ументації.

Відповідач 1 направле ний Позивачем договір оренди не підписав, зауважень щодо у мов цього договору Позивачу не надіслав, будь-якої відпов іді на пропозицію Позивача у класти договір оренди не над ав.

Спір виник з причини т ого, що Відповідачі не викону ють рішення Відповідача 1 про надання Позивачу в оренду зе мельної ділянки, не укладают ь з Позивачем договору оренд и земельної ділянки та не зді йснюють його реєстрації.

Оцінюючи подані сторонам и докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, та врахо вуючи, що кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь, суд вважає, що позов Позивач а підлягає задоволенню з нас тупних підстав.

Згідно з ст.20 Господар ського кодексу України к ожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захи ст своїх прав і законних інте ресів. Права та законні інтер еси зазначених суб'єктів зах ищаються шляхом, зокрема виз нання наявності або відсутно сті прав, установлення, зміни і припинення господарських правовідносин.

Відповідно до ст.187 Гос подарського кодексу України спори, що виникають при уклад анні господарських договорі в, укладення яких є обов'язков им на підставі закону та в інш их випадках, встановлених за коном, розглядаються судом. Д ень набрання чинності рішенн ям суду, яким вирішено питанн я щодо переддоговірного спор у, вважається днем укладення відповідного господарськог о договору, якщо рішенням суд у не визначено інше.

З наведених норм чітк о вбачається, що одним з спосо бів захисту права суб' єктів господарювання є визнання с удом прав та встановлення су дом господарських правовідн осин, в тому числі під час вирі шенні спорів, що виникають пр и укладанні господарських до говорів, укладення яких є обо в'язковим на підставі закону , при цьому день набрання чинн ості рішення суду з переддог овірного спору є днем укладе ння такого договору.

Даний висновок підтв ерджується також п.36 листа Вищ ого господарського суду Укра їни №01-8/211 від 07.04.08р., в якому вказа но, що згідно з ч.3 ст.84 Господар ського процесуального кодек су України у спорі, що виник пр и укладанні договору, в резол ютивній частині вказується р ішення з кожної спірної умов и договору, а у спорі про спону кання укласти договір - умови , на яких сторони зобов'язані у класти договір, з посиланням на поданий позивачем проект договору. Зазначені норми не суперечать одна одній, оскіл ьки суд вправі задовольни ти позов про спонукання укла сти договір лише в разі, якщо в становить, що існує правовід ношення, в силу якого сторони зобов'язані укласти договір , але одна із сторін ухилилася від цього. Тому в резолютивні й частині рішення, яким задов ольняється позов про спонука ння укласти договір, слід вка зувати на те, що спірний догов ір є укладеним.

Згідно з ст.116 Земел ьного кодексу України юридич ні особи набувають права кор истування земельними ділянк ами із земель комунальної вл асності за рішенням органів місцевого самоврядування в м ежах їх повноважень, визначе них цим Кодексом. Набуття права на землю юридичними ос обами здійснюється шляхом на дання земельних ділянок у ко ристування.

Відповідно до ст.120 Зем ельного кодексу України у разі набуття права власнос ті на будівлю або споруду, що п еребувають у власності іншої особи, припиняється право ко ристування земельною ділянк ою, на якій розташовані ці об'є кти. До особи, яка набула право власності на будівлю або спо руду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власн ості іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на які й вони розміщені, без зміни її цільового призначення. Якщо будівля або споруда розміще ні на земельній ділянці, що пе ребуває у користуванні, то в р азі набуття права власності на ці об'єкти до набувача пере ходить право користування зе мельною ділянкою, на якій вон и розміщені, на тих самих умов ах і в тому ж обсязі, що були у п опереднього землекористува ча.

Згідно з ст.123 Земельно го кодексу України надан ня земельних ділянок комунал ьної власності у користуванн я здійснюється на підставі р ішень органів місцевого само врядування. Рішенням про над ання земельної ділянки у кор истування за проектом землеу строю щодо її відведення зді йснюються: затвердження прое кту землеустрою щодо відведе ння земельної ділянки; вилуч ення земельних ділянок у зем лекористувачів із затвердже нням умов вилучення земельни х ділянок (у разі необхідност і); надання земельної ділянки особі у користування з визна ченням умов її використання і затвердженням умов надання . Відмова органу виконавч ої влади чи органу місцевого самоврядування у наданні зе мельної ділянки у користуван ня або залишення клопотання без розгляду можуть бути оск аржені до суду.

Відповідно до ст.124 Зем ельного кодексу України пере дача в оренду земельних діля нок, що перебувають у комунал ьній власності, здійснюється на підставі рішення відпові дного органу місцевого самов рядування шляхом укладення д оговору оренди земельної діл янки. Передача в оренду земел ьних ділянок, що перебувають комунальній власності, здій снюється за результатами про ведення земельних торгів, кр ім випадків, встановлених ча стинами другою, третьою стат ті 134 цього Кодексу.

Згідно з ст.134 Земельно го кодексу України не підляг ають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) зе мельні ділянки комунальної в ласності або права на них у ра зі розташування на земельних ділянках об'єктів нерухомог о майна (будівель, споруд), що п еребувають у власності фізич них або юридичних осіб.

Відповідно до ст.14, 16 За кону України «Про оренду зем лі»договір оренди землі укла дається у письмовій формі і з а бажанням однієї із сторін м оже бути посвідчений нотаріа льно. Типова форма договору о ренди землі затверджується К абінетом Міністрів України. Укладення договору укладенн я договору оренди земельної ділянки із земель комунально ї власності здійснюється на підставі рішення відповідно го органу місцевого самовряд ування - орендодавця, прийнят ого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України.

З наведених норм вбач ається, що особа, яка має у вла сності нерухоме майно, яке зн аходиться на певній земельні й ділянці, має право на отрима ння такої земельної ділянки у користування. Набуття у кор истування такої земельної ді лянки здійснюється без прове дення конкурсів, торгів за рі шенням органу місцевого само врядування шляхом укладення договору оренди земельної д ілянки. Отже, укладення догов ору оренди земельної ділянки на підставі рішення органу м ісцевого самоврядування про надання такої земельної діл янки в оренду є обов' язкови м в силу вимог закону, форма та істотні умови такого догово ру оренди мають відповідати типовій формі договору оренд и, затвердженій Кабінетом Мі ністрів України.

Як встановлено суд ом Позивач є власником нежил их приміщень торгівельного ц ентру площею 20307,40 кв. м., які знах одяться за адресою: м. Київ, ву л. Гетьмана Вадима, 6 (літери Б, Б ), що підтверджується свідоцт вом про право власності від 31. 12.08р., виданим Головним управлі нням комунальної власності м . Києва.

Як встановлено судом 30.12.08р. Київським міський голов а надав Позивачу згоду на роз роблення документації із зем леустрою на оренду Позивачем земельної ділянки за адресо ю: м. Київ, вул. Гетьмана Вадима , 6 строком на 15 років, орієнтовн им розміром 2,903 га.

Як встановлено судом 19.02.09р. Відповідач 1 прийняв ріше ння №97/1152 «Про передачу товарис тву з обмеженою відповідальн істю «Агентство екологічних досліджень»земельних ділян ок для експлуатації та обслу говування будівель і споруд торгівельного комплексу на в ул. В. Гетьмана, 6 у Солом' янсь кому районі м. Києва». У даному рішенні Відповідач 1 вирішив : 1) затвердити проект землеуст рою щодо відведення земельни х ділянок Позивачу для експл уатації та обслуговування бу дівель і споруд торговельног о комплексу на вул. Вадима Гет ьмана, 6 (колишня вул. Індустрі альна) у Солом' янському рай оні м. Києва; 2) передати Позива чу, за умови виконання п.3 цьог о рішення, земельні ділянки з агальною площею 2,96 га (в тому чи слі в межах червоних ліній пл ощею 0,43 га) для експлуатації та обслуговування будівель і с поруд торговельного комплек су на вул. Вадима Гетьмана, 6 (ко лишня вул. Індустріальна) у Со лом' янському районі м. Києв а у зв' язку з переходом прав а власності на майно (договір купівлі-продажу від 08.09.05р. №1069, а кт приймання-передавання від 09.09.05р. №1129) у тому числі: ділянки з агальною площею 2,53 га у довгос трокову оренду на 15 років; діл янку №3 площею 0,43 га (в межах чер воних ліній) у короткостроко ву оренду на 5 років.

Як встановлено судом 24.03.09р. Позивач направив Відпов ідачу 2 лист №24-1/03/09 яким просив в иконати роботи з перенесення в натуру меж вказаної у рішен ня Відповідача 1 земельною ді лянки та виготовити договір оренди.

Як встановлено судом 15.12.09р. Відповідач 2 видав Позива чу витяг з технічної докумен тації №Ю-27428/2009 про нормативну гр ошову оцінку земельної ділян ки (кадастровий номер 8000000000:69:152:0030) за адресою: м. Київ, вул. Гетьма на Вадима, 6, згідно з яким площ а земельної ділянки становит ь 3852 кв.м., нормативна грошова о цінка земельної ділянки 7033073,00 г рн.

Як встановлено судом 10.03.10р. Позивач надіслав Відпов ідачу 1 пропозицію укласти до говір оренди на виконання вк азаного рішення Відповідача 1. До даної пропозиції Позивач додав два примірники підпис аного та скріпленого печатко ю договору оренди, копію ріше ння Відповідача 1 про надання земельної ділянки та копію в итягу з технічної документац ії. Відповідач 1 направлений П озивачем договір оренди не п ідписав, зауважень щодо умов цього договору Позивачу не н адіслав, будь-якої відповіді на пропозицію Позивача укла сти договір оренди не надав.

З наведеного вбачаєт ься, що Позивач, який має у вла сності нерухоме майно, яке зн аходиться за адресою: м. Київ, вул. Вадима Гетьмана, 6, та відп овідно має право на отриманн я в користування земельної д ілянки на якій знаходиться д ане нерухоме майно, звернувс я до Відповідача 1 з заявою про надання цієї земельної діля нки в оренду та отримав згоду на розроблення документації із землеустрою. Після цього П озивач вчинив всі необхідні дії з складення та погодженн я проекту землеустрою за рез ультатами розгляду та затвер дження якого Відповідач 1 при йняв рішення про надання Поз ивачу в короткострокову на 5 р оків оренду земельної ділянк у площею 0,43 га за адресою: м. Киї в, вул. Вадима Гетьмана, 6. Після цього Позивач відповідно до п.3.2. вказаного рішення зверну вся до Відповідача 2 з листом п ро виготовлення та надання д оговору оренди даної земельн ої ділянки. Відповідач 2 вигот овив технічну документацію д аної земельної ділянки, када стровий номер 8000000000:69:152:0030, площа 3852 кв.м., проте даний договір не в иготовив та Позивачу не напр авив. Тоді, Позивач підготови в проект договору, який за змі стом відповідає Типовій форм і договору оренди землі, затв ердженій Кабінетом Міністрі в України, підписав його та на правив Відповідачу 1, проте ос танній даний проект не підпи сав, зауважень до нього не вис унув, та взагалі на лист Позив ача не відповів.

За вказаних обстав ин суд вважає, що Позивач відп овідно до ст.124 Земельного код ексу України та ст.16 Закону Ук раїни «Про оренду землі»вчин ив всі передбачені чинним за конодавством України дії, от римав рішення Відповідача 1 н а надання йому в оренду земел ьної ділянки, на отримання як ої в користування він має пра во в силу закону, та набув прав о оренди строком на 5 років зем ельної ділянки, кадастровий номер 8000000000:69:152:0030, площа 3852 кв.м., яка знаходиться за адресою: м. Киї в, вул. Вадима Гетьмана, 6, проте Відповідачі 1, 2 всупереч вказ аним нормам права протиправн о відмовляються укласти з По зивачем обов' язковий в силу закону договір оренди земел ьної ділянки та зареєструват и його згідно з ст.20 Закону Укр аїни «Про оренду землі», чим п орушують право Позивача на м ирне володіння майном, перед бачене ст.1 протоколу 1 Конвенц ії про захист прав людини і ос новних свобод (рішення Європ ейського суду з прав людини « Ядрідіс проти Греції»від 25.03.99р .)

За вказаних обставин суд вважає позовні вимоги По зивача з вказаного переддого вірного спору обґрунтованим и, доведеними та такими, що під лягають задоволенню.

Судом, виходячи з наведени х вище обставин та підстав, не можуть бути прийняті до уваг и доводи Відповідача 1, що оста ннім спірний договір не пого джувався, не підписувався та сторонами не досягнуто згод и з істотних умов цього догов ору, тому його не можна вважат и укладеним, а чинним законод авством такий спосіб захисту не передбачений.

Як встановлено судом Позив ач, який має у власності нерух оме майно, яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Вадима Ге тьмана, 6, звернувся до Відпові дача 1 з заявою про надання ціє ї земельної ділянки в оренду та отримав згоду на розробле ння документації із землеуст рою. Після цього Позивач вчин ив всі необхідні дії з складе ння та погодження проекту зе млеустрою за результатами ро згляду та затвердження якого Відповідач 1 прийняв рішення про надання Позивачу в корот кострокову на 5 років оренду з емельної ділянку площею 0,43 га за адресою: м. Київ, вул. Вадима Гетьмана, 6. Після цього Позив ач відповідно до п.3.2. вказаног о рішення звернувся до Відпо відача 2 з листом про виготовл ення та надання договору оре нди даної земельної ділянки. Відповідач 2 виготовив техні чну документацію даної земел ьної ділянки, кадастровий но мер 8000000000:69:152:0030, площа 3852 кв.м. проте д аний договір не виготовив та Позивачу не направив.

З наведеного вбачає ться, що Відповідач у своєму р ішенні висловив власне волев иявлення з надання належної йому земельної ділянки в оре нду Позивачу та вказав у цьом у рішенні всі істотні умови о ренди, зокрема назву земельн ої ділянки, її площу, місцезна ходження, строк оренди, цільо ве призначення тощо, з якими П озивач погодився, інші умови оренди відповідають Типовій формі договору оренди землі , затвердженій Кабінетом Мін істрів України.

За цих обставин, врахо вуючи протиправну бездіяльн ість Відповідача 1 щодо уклад ення з Позивачем обов' язков ого в силу закону договір оре нди земельної ділянки, суд вв ажає доводи Відповідача 1 без підставними.

Судом, виходячи з наведен их вище обставин та підстав, н е можуть бути прийняті до ува ги доводи Відповідача 2, що Поз ивач не звертався до нього з з аявою зареєструвати спірний договір оренди, тому Відпові дач 2 прав та інтересів Позива ча не порушував.

Як встановлено судо м після прийняття Відповідач ем 1 рішення про надання Позив ачу в оренду земельної ділян ки Позивач на виконання п.3.2. да ного рішення звернувся до Ві дповідача 2 з листом про перен есення в натурі меж вказаної у рішенні Відповідача 1 земел ьної ділянки та виготовлення договору оренди, Відповідач 2 виготовив технічну докумен тацію даної земельної ділянк и, кадастровий номер 8000000000:69:152:0030, п лоща 3852 кв.м., проте даний догов ір не виготовив та Позивачу н е направив, чим також порушив його право на оренду даної зе мельної ділянки.

Вимога про зобов' яз ання Відповідача 2 зареєстру вати спірний договір є похід ною від вимог про визнання пр ава оренди на земельну ділян ки та договору оренди укладе ним, та спрямована на захист п орушених Відповідачами прав Позивача, тому підлягає задо воленню.

Виходячи з вищенавед еного та керуючись ст.4, 33, 49, 75, 82-85 Г осподарського процесуально го кодексу України, Господар ський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволь нити повністю.

2. Визнати право Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Агентство екологічн их досліджень»(04205, м. Київ, Моск овський пр-т, 6, літера «Д, Д1», ко д 31612148) на оренду строком на 5 (п' ять) років земельної ділянки , площею 3852 кв. м., кадастровий но мер 8000000000:69:152:0030, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Вадима Ге тьмана, 6 у Солом' янському ра йоні м. Києва, та була надана в оренду рішенням Київської м іської ради (01044, м. Київ, вул. Хре щатик, 32-а; код 26199097) від 19.02.2009р. №97/1152.

3. Вважати укладеним с троком на 5 (п' ять) років дого вір оренди земельної ділянки , площею 3852 кв. м., кадастровий но мер 8000000000:69:152:0030, яка знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Вадима Ге тьмана, 6 у Солом' янському ра йоні м. Києва, та була надана в оренду рішенням Київської м іської ради (01044, м. Київ, вул. Хре щатик, 32-а; код 26199097) від 19.02.2009р. №97/1152, м іж Товариством з обмеженою в ідповідальністю «Агентство екологічних досліджень»(04205, м . Київ, пр-т Московський, 6, літер а «Д, Д1», код 31612148) та Київською мі ською радою (01044, м. Київ, вул. Хре щатик, 32-а; код 26199097), відповідно д о Закону України «Про оренду землі»та Типового договору оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністр ів України від 03.03.04р. №220 в наступ ній запропонованій Товарист вом з обмеженою відповідальн істю «Агентство екологічних досліджень»редакції:

Договір оренди землі

м. Київ «____»


рок у

Київська міська рада, н адалі - Орендодавець, в особі К иївського міського голови Черновецького Леоніда Михай ловича, який діє на підстав і ст. 42 Закону України «Про міс цеве самоврядування в Україн і», з одного боку, та

Товариство з обмеже ною відповідальністю «Агент ство екологічних досліджень », надалі - Орендар, в особ і Генерального директора Т ернового І.В. та комерційно го директора Блохи М.Д., як і діють на підставі Статуту, з другої сторони, уклали цей до говір про наступне.

Предмет договору

1. Орендодавець, на підставі рішення Київської міської ради від 19.02.2009 р. №97/1152 за а ктом приймання-передачі пере дає, а Орендар приймає в оренд у (строкове платне користува ння) Земельну ділянку (далі об 'єкт оренди або Земельна діля нка), визначену цим Договором .

Об'єкт оренди

2. Об'єктом оре нди відповідно до цього Дого вору є Земельна ділянка з нас тупними характеристиками:

- місце розташуванн я - вул. Вадима Гетьмана, 6 (колиш ня вул. Індустріальна) у Солом 'янському районі м. Києва;

- розмір - 3852 (три ти сячі вісімсот п' ятдесят два ) кв. м. в межах червоних ліній;

- цільове признач ення - для експлуатації та обс луговування будівель і спору д торговельного комплексу;

- кадастровий номер - 8000000000:69:152:0030

3. Згідно з витягом з технічної документації №Ю-2742 8/2009 Головного управління земе льних ресурсів виконавчого о ргану Київради (Київської мі ської державної адміністрац ії) від 15.12.2009 № 323 нормативна грош ова оцінка земельної ділянки становить 7033073 (сім мільйонів т ридцять три тисячі сімдесят три) грн. 00 коп.

4. Земельна ділянка, я ка передається в оренду, не ма є недоліків, що можуть перешк оджати її ефективному викори станню.

Строк дії договору

5. Договір укладе но на 5 (п' ять) років. Після зак інчення строку договору орен дар має переважне право поно влення його на новий строк.

Орендна плата

6. Визначена цим Д оговором орендна плата за зе мельні ділянки становить пла тіж, який Орендар вносить Оре ндодавцеві за користування З емельними ділянками у грошов ій формі.

7. Річна орендна плата за земельні ділянки встанов люється у розмірі: 3 (три) відсотка від її нормативної грошової оцінки. Обчислення розміру орендної плати за зе мельну ділянку здійснюється з урахуванням цільового при значення та коефіцієнтів інд ексації, визначених законода вством.

8. Розмір орендної плат и може змінюватись за згодою сторін шляхом прийняття від повідного рішення Київською міською радою та внесення зм ін до цього Договору.

9. Зміна нормативної г рошової оцінки земельної діл янки та її індексація провод иться без внесення змін та до повнень до цього Договору у п орядку та у випадках, передба чених законодавством Україн и.

10. Орендна плата вносит ься Орендарем щомісячно рівн ими частинами за звітний пер іод, який дорівнює календарн ому місяцю, до 15 числа наступн ого за звітним місяцем на рах унок: 33217812700010, КЕКД 13050200 у ГУ ДКУ у м. К иєві, МФО 820019, одержувач: УДК у Со лом'янському районі м. Києва, і дентифікаційний код 26077951. Пита ння сплати податку на додану вартість та інших податкови х платежів, що пов'язані з вико нанням Договору, вирішуються Орендарем в установленому з аконодавством України поряд ку.

11. Зміна отримувача орендної плати та його банкі вських реквізитів може здійс нюватися Орендодавцем в одно сторонньому порядку і не пот ребує внесення змін до цього Договору; Орендар зобов'язує ться уточнювати банківські р еквізити і назву отримувача орендної плати.

12. Розмір орендної плат и може переглядатись у випад ках, передбачених законом, за згодою сторін, але не частіше ніж один раз у рік.

13. За несвоєчасне внесенн я орендної плати справляєтьс я пеня в розмірі 120 (ста двадцят и)

відсотків річних обліко вої ставки Національного бан ку України, діючої на день вин икнення такого боргу або на д ень його (його частини) погаше ння, при цьому для розрахунку використовується більша із зазначених ставок. Розрахуно к пені здійснюється на дату п огашення суми боргу (частини боргу) за кожний календарний день прострочення платежу, в ключаючи день такого погашен ня.

14. Контроль за прави льністю обчислення і справля ння орендної плати,

нараху вання пені за несвоєчасну сп лату орендної плати та її стя гнення здійснює районний

податковий орган за місцем р озташування земельних ділян ок.

Умови використання земель них ділянок

15. Земельні ділянк и передаються в оренду для ек сплуатації та обслуговуванн я будівель і споруд торговел ьного комплексу.

16. Умови збереження ста ну об'єкта оренди: на земельні й ділянці не дозволяється ді яльність, не пов'язана з цільо вим призначенням земельної д ілянки. Зміна цільового приз начення земельної ділянки мо жлива лише в разі прийняття К иївською міською радою рішен ня про затвердження проекту відведення земельної ділянк и у зв'язку зі зміною цільовог о призначення Земельної діля нки та внесення відповідних змін до Договору. Роботи по ро зробці проекту відведення сп лачує Орендар.

17. Обмеження та серві тути щодо земельних ділянок на день підписання цього Дог овору відсутні.

Умови і строки передачі з емельних ділянок в оренду

18. Земельна ділянк а передається по акту прийма ння-передачі.

19. Цей договір підляга є державній реєстрації у пор ядку, передбаченому чинним з аконодавством.

Умови повернення земель ної ділянки

20. Після припиненн я дії договору Орендар повер тає орендодавцеві земельну д ілянку у стані, не гіршому пор івняно з тим, у якому він одерж ав її в оренду.

Орендодавець у разі погір шення корисних властивостей орендованої земельної ділян ки, пов'язаних із зміною її ста ну, має право на відшкодуванн я збитків у розмірі, визначен ому сторонами. Якщо сторонам и не досягнуто згоди про розм ір відшкодування збитків, сп ір розв'язується у судовому п орядку.

21. Здійснені Орендаре м без згоди Орендодавця витр ати на поліпшення орендовано ї земельної ділянки, які немо жливо відокремити без заподі яння шкоди цій ділянці, не під лягають відшкодуванню.

22. Поліпшення стану з емельної ділянки, проведені Орендарем за письмовою згодо ю з Орендодавцем землі, підля гають відшкодуванню.

23. Орендар має право н а відшкодування збитків, зап одіяних унаслідок невиконан ня Орендодавцем зобов'язань, передбачених цим договором.

Збитками вважаються:

- фактичні втрати, як их Орендар зазнав у зв'язку з н евиконанням або неналежним в иконанням умов договору Орен додавцем, а також витрати, які Орендар здійснив або повине н здійснити для відновлення свого порушеного права;

- доходи, які Орендар мі г би реально отримати в разі н алежного виконання Орендода вцем умов договору.

24. Розмір фактичних вит рат Орендаря визначається на підставі документально підт верджених даних.

Права та обов'язки сторін

25. Орендодавець ма є право вимагати від Орендар я:

- використання зем ельної ділянки за цільовим п ризначенням згідно з цим Дог овором;

- дотримання місцев их правил забудови;

- своєчасного внесенн я орендної плати;

- дострокового роз ірвання цього Договору у вст ановленому законом порядку;

- відшкодування понесених збитків, в тому чис лі не отриманих доходів, відп овідно до чинного законодавс тва у разі розірвання цього Д оговору.

26. Орендодавець зобов'яз аний:

- повідомити в письм овій формі Орендаря про намі р продати земельну ділянку т ретій особі із зазначенням ї ї ціни та інших умов, на яких в она продається;

- не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендарю к ористуватися земельною діля нкою;

- передати в користува ння земельну ділянку у стані , що відповідає умовам цього Д оговору.

27. Орендар має право :

- самостійно господ арювати на землі з дотриманн ям вимог чинного законодавст ва України та умов цього Дого вору;

- за письмовою згодою О рендодавця зводити в установ леному законодавством поряд ку жилі, виробничі, культурно -побутові та інші будівлі і сп оруди.;

- у разі розірвання цьо го Договору, за погодженням с торін, має право вимагати від шкодування нанесених збиткі в відповідно до чинного зако нодавства;

- після закінчення стр оку, на який було укладено цей Договір при умові належного виконання обов'язків відпов ідно до умов цього Договору, О рендар має за інших рівних ум ов переважне право на поновл ення Договору;

- переважне право на ку півлю земельної ділянки у ра зі її продажу.

28. Орендар зобов'язаний:

- приступати до вико ристання земельної ділянки в строк, встановлений цим Дого вором;

- використовувати з емельну ділянку відповідно д о її цільового призначення;

- своєчасно вносити ор ендну плату;

- забезпечити вільний доступ до земельної ділянки представнику контролюючих о рганів;

- повернути земельн у ділянку Орендодавцю у стан і, придатному для її подальшо го використання після припин ення дії цього Договору;

- у строки, встановлені чинним законодавством звіту вати перед податковими орган ами району за місцем розташу вання земельної ділянки про сплату орендної плати;

- питання майнових віднос ин вирішувати в установленом у порядку;

- забезпечити вільн ий доступ для прокладання но вих, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, що знаходяться в межа х земельної ділянки;

- у п'ятиденний строк пі сля державної реєстрації дог овору оренди земельної ділян ки надати копію цього Догово ру до районного податкового органу за місцем розташуванн я земельної ділянки.

29. Сторони також мають інші п рава і несуть інші обов'язки, в изначені законодавством Укр аїни.

Ризик випадкового зни щення або пошкодження об'єкт а оренди чи його частини

30. Ризик випадков ого знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частин и несе Орендар.

Страхування об'єкта оре нди

31. Згідно з цим дого вором Сторони домовилися про те, що Орендар має право застр ахувати об'єкт оренди.

Зміна умов договору і пр ипинення його дії

32. Зміна умов цього Договору здійснюється у пис ьмовій формі за взаємною зго дою сторін.

У разі недосягнення згоди щ одо зміни умов договору спір розв'язується у судовому пор ядку.

33. Дія цього Договор у припиняється у разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- придбання орендарем земельної ділянки у власніс ть;

- викупу земельної д ілянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в по рядку, встановленому законом ;

- ліквідації юридич ної особи-орендаря.

34. Дія цього Договору припиняється шляхом його роз ірвання за:

- взаємною згодою сто рін;

- рішенням суду на ви могу однієї із сторін у наслі док невиконання другою сторо ною обов'язків, передбачених цим Договором, та внаслідок в ипадкового знищення, пошкодж ення орендованої земельної д ілянки, яке істотно перешкод жає її використанню.

35. Розірвання цього Договору оренди землі в одно сторонньому порядку не допус кається.

36. Поновлення Договору :

- після закінчення с троку, на який було укладено ц ей Договір, Орендар, за умови н алежного виконання своїх обо в'язків, має за інших рівних ум ов переважне право на поновл ення Договору. У цьому разі Ор ендар повинен не пізніше, ніж за 3 (три) місяці до закінчення строку дії Договору повідом ити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію;

- у разі поновлення Дог овору на новий строк його умо ви можуть бути змінені за зго дою сторін.

37. Перехід права власності н а орендовану земельну ділянк у до другої особи, а також реор ганізація юридичної особи-ор ендаря підставою для зміни у мов або розірвання цього Дог овору.

Відповідальність стор ін за невиконання або ненале жне виконання договору

38. За невиконання а бо неналежне виконання догов ору сторони несуть

відпов ідальність відповідно до зак ону та цього Договору.

39. Сторона, яка порушила зоб ов'язання, звільняється від в ідповідальності, якщо вона д оведе, що це порушення сталос я не з її вини.

Суборенда земельної діл янки

40. Орендар має прав о передати Земельну ділянку або її частину у суборенду ви ключно за письмовою згодою О рендодавця.

41. Орендодавець надає с вою згоду чи заперечення щод о передачі Земельної ділянки або її частини у суборенду шл яхом прийняття в установлено му законодавством порядку ві дповідного рішення.

42. Умови договору суборенд и Земельної ділянки повинні обмежуватися умовами даного Договору і не суперечити йом у.

Прикінцеві положення

43. Цей Договір набирає чинності після підписання ст оронами та його державної ре єстрації. Цей Договір укладе но у трьох примірниках, що маю ть однакову юридичну силу, од ин з яких знаходиться в Оренд одавця, другий - в Орендаря, тр етій - в органі, який провів йо го державну реєстрацію.

43. Невід'ємними ча стинами договору є:

- план Земельної ділян ки;

- черговий кадастрови й план витягу з бази даних Дер жавного земельного кадастру ;

- акт визначення меж зе мельної ділянки в натурі (на м ісцевості);

- акт приймання-переда чі об'єкта оренди;

Підписи сторін

Орендодавець

Київська міська рада

01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36

Код ЄДРПОУ 22883141

Київський міський голова


Л. Черновецький Орендар

ТОВ «Агентство екологічн их досліджень»

м. Київ, просп. Московський, 6 літ. «Д, Д1»

р/р 26005104585101 в КБ «Експобанк»в м. Києві МФО322294, код ЄДРПОУ 31612148

Генеральний директор _____І . Терновий

Комерційний директор


М . Блоха

АКТ

ПРИЙМАННЯ - ПЕРЕДАЧІ ЗЕМЕЛ ЬНИХ ДІЛЯНОК

м.Київ «_____»


р.

Київська міська рад а (м. Київ, вул. .Хрещатик, 36) - да лі у тексті «Орендодавець », в особі

Київського мі ського голови Черновецько го Леоніда Михайловича, який діє на підставі ст. 42

З акону України "Про місцеве са моврядування в Україні" - з одн ієї сторони,

та Товарис тво з обмеженою відпові дальністю «Агентство еколог ічних досліджень»(м. Київ,

Московський проспект, буд инок 6, літера «Д,Д1») - далі у тек сті - «Орендар», в особі Генерального директора Т ернового Ігоря Віталійовича та Комерційного директо ра Блохи Миколи Дмитрович а, які діють на підставі Ст атуту цього товариства з дру гої сторони, керуючись ст. 17 З акону України «Про оренду з емлі», та відповідно до догов ору оренди Земельної ділянки №


від «____»
р., укладеног о між Орендодавцем і Орендар ем, склали цей Акт приймання-п ередачі Земельної ділянки пр о таке:

1. Орендодавець передав, а О рендар прийняв у своє володі ння і користування Земельні ділянки:

- місце розташування - ву л. Вадима Гетьмана, 6 (колишня в ул. Індустріальна) у Солом'янс ькому районі м.Києва;

- розмір - 3852 (три тисячі вісі мсот п' ятдесят два) кв. м. в ме жах червоних ліній;

- цільове призначення - для е ксплуатації та обслуговуван ня будівель і споруд торгове льного комплексу;

- кадастровий номер - 8000000000:69:152 :0030.

2. Місце розташування Земель ної ділянки, що передається в оренду, зазначене на плані Зе мельної ділянки, що є невід'єм ною частиною до договору оре нди Земельної ділянки.

3. Сторони підтверджують, що Земельна ділянка, зазначе на в п. 1 цього Акту, передаєтьс я в оренду у придатному для її використання стані.

Підписи сторін

Орендодавець

Київський міський голова


Л. Черновецький Орендар

Генеральний директор ___ __І. Терновий

Комерційний директор


М . Блоха

3. Зобов' язати Головне уп равління земельних ресурсів виконавчого органу Київсько ї міської ради (Київської міс ької державної адміністраці ї) (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 32-а; ко д 26199097) здійснити державну реєс трацію договору оренди земел ьної ділянки, площею 3852 кв. м., ка дастровий номер 8000000000:69:152:0030, яка зн аходиться за адресою: м. Київ, вул. Вадима Гетьмана, 6 у Солом ' янському районі м. Києва, та була надана в оренду рішення м Київської міської ради (01044, м . Київ, вул. Хрещатик, 32-а; код 26199097) від 19.02.2009р. №97/1152, між Товариством з обмеженою відповідальніст ю «Агентство екологічних дос ліджень»(04205, м. Київ, пр-т Москов ський, 6, літера «Д, Д1», код 31612148) та Київською міською радою (01044, м . Київ, вул. Хрещатик, 32-а; код 26199097) у встановленому чинним закон одавством України порядку.

4. Стягнути з Київської місь кої ради (01044, м. Київ, вул. Хрещат ик, 32-а; код 26199097) на користь Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Агентство екологічн их досліджень» (04205, м. Київ, пр-т Московський, 6, літера «Д, Д1»; ко д 31612148) державне мито в сумі 42 (сор ок дві) грн. 50 коп. та витрати на інформаційно-технічне забез печення судового процесу в с умі 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 к оп.

5. Стягнути з Головного упра вління земельних ресурсів ви конавчого органу Київської м іської ради (Київської міськ ої державної адміністрації) (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 32-а; код 26199097) на користь Товариства з об меженою відповідальністю «А гентство екологічних дослід жень» (04205, м. Київ, пр-т Московськ ий, 6, літера «Д, Д1»; код 31612148) держа вне мито в сумі 42 (сорок дві) грн . 50 коп. та витрати на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу в сумі 118 (сто ві сімнадцять) грн. 00 коп.

Суддя Ю.Л. Власов

Рішення підписане 07.06.2010р .

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.05.2010
Оприлюднено14.10.2010
Номер документу10016852
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/195

Ухвала від 04.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 15.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 29.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 04.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 01.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Рішення від 11.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 01.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 09.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 10.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Рішення від 26.05.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні