Ухвала
від 04.10.2021 по справі 2-434/10
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №2-434/10

Провадження № 6/552/176/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.10.2021 року Київський районний суд м. Полтави у складі:

Головуючого судді - Турченко Т.В.

При секретарі - Сороці Є.С.,

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Полтаві подання Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві про обмеження боржника у праві виїзду за межі України,-

В С Т А Н О В И В :

Головний державний виконавець відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень в Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Тихонов О.О. звернувся до суду з поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Державний виконавець вказував, що в провадженні відділу державної виконавчої служби перебуває виконавче провадження № 31462666 з примусового виконання виконавчого листа №2-434 від 21.06.2010 року, виданого Октябрським районним судом м.Полтави про стягнення з ОСОБА_1 на користь ВАТ Банк Біг Енергія боргу в сумі 679 500,29 грн.

Посилався на те, що боржником рішення не виконане, останній впродовж тривалого часу не вживає жодних заходів щодо виконання судового рішення.

Просив суд тимчасово обмежити у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 до виконання ним зобов`язань, покладених рішенням суду.

В судовому засіданні ОСОБА_2 клопотання підтримав, просив задовольнити.

Суд, розглянувши матеріали подання, приходить до таких висновків.

Статтею 441 ЦПК України передбачено, що тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення або рішення інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом. Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов`язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена судом за місцем виконання відповідного рішення за поданням державного або приватного виконавця. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Судом встановлено, що в провадженні головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень в Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Тихонова О.О. перебуває виконавче провадження № 31462666 з примусового виконання виконавчого листа №2-434 від 21.06.2010 року, виданого Октябрським районним судом м.Полтави про стягнення з ОСОБА_1 на користь ВАТ Банк Біг Енергія боргу в сумі 679 500,29 грн.

Примусове виконання рішень судів в Україні покладається на державну виконавчу службу (далі - ДВС), яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, визначені у Законі України "Про виконавче провадження" .

Як вбачається з матеріалів клопотання, державним виконавцем в межах виконавчого провадження вживалися заходи примусового виконання, визначені Законом України Про виконавче провадження .

Матеріалами виконавчого провадження, наданими до суду, підтверджено ту обставину, що боржник повідомлявся державним виконавцем про наявність відкритого виконавчого провадження щодо нього, але рішення не виконує.

Згідно зі ст. 129-1 Конституції України та ст.ст. 2 , 18 Цивільного процесуального кодексу України судові рішення є обов`язковими до виконання на всій території України і виконуються в порядку, визначеному Законом України "Про виконавче провадження" .

Згідно п. 19 ч.3 ст. 18 Закону України Про виконавчепровадження виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду, за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Статтею 6 Закону України Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України передбачено, що право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, зокрема, коли він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов`язань.

При цьому, під поняттям ухилення від виконання зобов`язань, покладених на боржника рішенням слід розуміти будь-які свідомі діяння (дії або бездіяльність) боржника спрямовані на невиконання відповідного обов`язку у виконавчому провадженні, коли виконати цей обов`язок у нього є всі реальні можливості і цьому не заважають будь-які незалежні від нього об`єктивні обставини.

Так, із наданих до суду матеріалів вбачається, що боржник, знаючи про наявність зобов`язань, покладених на нього відповідними рішеннями, свідомо ухиляється від їх виконання.

Як вбачається з досліджених матеріалів виконавчого провадження, боржник в добровільному порядку рішення не виконав, вживаються заходи щодо виявлення майна боржника та можливого звернення стягнення на майно боржника.

Боржником вимоги державного виконавця не виконуються.

Згідно з нормами ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободкожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

В даному випадку наявне ухилення боржника (бездіяльність) від виконання рішення суду, яке призводить до порушення прав стягувача, та дає підстави для застосування заходів по тимчасовому обмеженню його у виїзду за межі України, тому суд приходить до висновку, що подання підлягає задоволенню.

Необхідно тимчасово обмежити громадянина України ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України до виконання зобов`язань з виконання рішення суду.

Керуючись ст. 441 ЦПК України , -

У Х В А Л И В :

Подання задовольнити.

Тимчасово обмежити громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , у праві виїзду за межі України до погашення заборгованості за виконавчим документом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Головуючий Т.В.Турченко

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення04.10.2021
Оприлюднено07.10.2021
Номер документу100175216
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-434/10

Постанова від 09.12.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кривчун Т. О.

Постанова від 09.12.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кривчун Т. О.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кривчун Т. О.

Ухвала від 12.11.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кривчун Т. О.

Ухвала від 04.10.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Рішення від 19.01.2010

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Панченко О. М.

Ухвала від 22.06.2018

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Рішення від 21.08.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 10.08.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні