Ухвала
від 08.10.2021 по справі 522/812/21
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

Іменем України

8 жовтня 2021 року

м. Київ

Провадження № 51-4796 ск 21

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3

розглянув касаційну скаргу засудженої ОСОБА_4 на вирок Приморського районного суду м. Одеси від 26 лютого 2021 року щодо неї,

встановив:

У касаційній скарзі засуджена порушує питання про скасування зазначеного судового рішення та призначення нового розгляду у суді першої інстанції.

Перевіривши відповідність касаційної скарги вимогамст. 427 КПК України, суд дійшов висновку, що її слід залишити без руху, встановивши строк для усунення недоліків.

Згідно з вимогами ч. 5ст. 427 КПК Українидо касаційної скарги додаються копії судових рішень, що оскаржуються.

Всупереч вказаній нормі, до касаційної скарги не долучені належним чином завірені копії оскаржуваних судових рішень,як того вимагає Інструкція з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затверджена наказом Державної судової адміністрації України № 814 від 20серпня 2019 року (із змінами).

Відсутність судових рішень, позбавляє суд касаційної інстанції можливості вирішити питання чи є оскаржувані судові рішення предметом розгляду суду касаційної інстанції, чи належною особою подано касаційну скаргу, та чи в межах визначеного законом строку на касаційне оскарження.

Згідно з вимогами п. 2 ч. 2 ст. 427 та ч. 4 ст. 427 КПК України у касаційній скарзі зазначаються прізвище, ім`я, по батькові (найменування), поштова адреса особи, яка подає касаційну скаргу, а також номер засобу зв`язку, адреса електронної пошти, якщо такі є, а також касаційна скарга підписується особою, яка її подає.

Проте, вказаних вимог закону засудженою не дотримано, оскільки касаційна скарга нею не підписана.

Відповідно до п. 4 ч. 2ст. 427 КПК України, крім іншого, у скарзі зазначаються обґрунтування вимог особи, яка подала касаційну скаргу, із зазначенням того, у чому полягає незаконність чи необґрунтованість судового рішення.

Підстави для скасування або зміни оскаржуваних рішень касаційним судом, визначено уст. 438 КПК України. Відповідно до ч. 2ст. 438 КПК Українипри вирішенні питання про наявність зазначених у частині першій цієї статті підстав суд касаційної інстанції має керуватисястаттями 412-414 цього Кодексу.

Подана скарга не містить підстав, передбаченихст. 438 КПК Українидля зміни чи скасування постановлених судових рішень. Тобто, у ній не зазначено, які саме істотні порушення кримінального процесуального закону чи неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність допущено судами при розгляді цього провадження, які можуть бути предметом касаційного розгляду.

Крім того, не зазначено, які саме порушення вимог закону допустив суд апеляційної інстанції, переглядаючи справу в апеляційному порядку, не вказано, які саме доводи апеляції не перевірив та на які з них не надав відповіді.

Частиною 1 ст. 436 КПК України передбачено, що суд касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги має право:

1)залишити судове рішення без зміни, а касаційну скаргу-без задоволення;

2)скасувати судове рішення і призначити новий розгляд у суді першої чи апеляційної інстанції;

3)скасувати судове рішення і закрити кримінальне провадження;

4)змінити судове рішення.

З урахуванням зазначеного, прохання щодо результатів розгляду поданої касаційної скарги не узгоджується з вимогами ст. 436 КПК України, оскільки засуджена просить скасувати вирок суду першої інстанції, однак не ставить питання щодо ухвали апеляційного суду, якою оскаржуваний вирок залишено без зміни.

Відповідно дост. 429 КПК України, суд касаційної інстанції, встановивши, що касаційну скаргу подано без додержання вимог, передбаченихстаттею 427 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення касаційної скарги без руху, в якій зазначаються недоліки касаційної скарги і встановлюється строк, необхідний для їх усунення, що не може перевищувати п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали особою, яка подала касаційну скаргу.

Керуючисьст. 429 КПК України, Суд

постановив:

Касаційну скаргу засудженої ОСОБА_4 залишити без руху.

Встановити засудженій строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків касаційної скарги 15(п`ятнадцять днів) з дня її отримання.

Роз`яснити, що касаційна скарга повертається, якщо особа не усунула недоліки касаційної скарги, яку залишено без руху, в установлений строк.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення08.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100214797
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/812/21

Ухвала від 25.01.2022

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Кравченко Станіслав Іванович

Ухвала від 08.10.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Кравченко Станіслав Іванович

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 20.05.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 20.05.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Вирок від 26.02.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лонський І. В.

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лонський І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні