Ухвала
від 10.08.2021 по справі 522/812/21
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 11-кп/813/1211/21

Номер справи місцевого суду: 522/812/21

Головуючий у першій інстанції ОСОБА_1

Доповідач ОСОБА_2

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.08.2021 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ,

за участі: секретаря судового засідання ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

прокурора ОСОБА_7 ,

обвинуваченої ОСОБА_8 ,

захисника ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу обвинуваченої ОСОБА_8 на вирок Приморського районного суду м. Одеси від 26.02.2021, по кримінальному провадженні №12020165500001137, внесеному до ЄРДР 28.09.2020, відносно:

ОСОБА_8 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Дніпропетровськ, громадянки України, з середньою освітою, офіційно не працевлаштованої, заміжньої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , раніше неодноразово судимої, в останнє:

-16.09.2019 Кіровським районним судом м. Дніпропетровська за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 185 КК України до покарання у виді 3 років позбавлення волі, згідно ст.ст. 75,76 КК України звільнена від відбування покарання з випробувальним терміном на 2 роки;

- 17.09.2019 Красногвардійським районним судом м. Дніпропетровська за ч. 2 ст. 185 КК України до покарання у виді 2 років позбавлення волі, на підставі ст.ст. 75,76 КК України звільнена від відбування покарання з випробувальним терміном на 2 роки,

- обвинуваченої у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України,

встановив:

Зміст оскаржуваного судового рішення і встановлених обставин судом першої інстанції.

Зазначеним вироком суду першої інстанції ОСОБА_8 визнано винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України та призначено їй покарання у виді позбавлення волі строком на 2 роки.

Відповідно до ст. 71 КК України, за сукупністю вироків, до призначеного покарання частково приєднано невідбуте покарання за вироком Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 17.09.2019 у виді 3 місяців позбавлення волі та остаточно призначено ОСОБА_8 покарання у виді 2 років 3 місяців позбавлення волі.

Обрано відносно ОСОБА_8 міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, та взято її під варту в залі суду.

Строк відбування покарання ОСОБА_8 відраховано з дня її фактичного затримання, тобто з 26.02.2021.

Вирішено долю речових доказів.

Відповідно до вироку суду першої інстанції, ОСОБА_8 визнано винуватою у тому, що 26.09.2020 о 15 годині 15 хвилин, вона, заздалегідь маючи злочинний намір, спрямований на таємне викрадення чужого майна, прибула до приміщення магазину «Єва» за адресою: м. Одеса, вул. Привозна, 8.

Рухаючись поміж рядами вказаного магазину в пошуках майна, яке можливо незаконно викрасти, ОСОБА_8 зупинилась біля стелажу з парфумерією, де предметом свого злочинного посягання визначила жіночу парфумовану воду марки «Lanvin Eclat DArpege», яка перебувала у власності ТОВ «РУШ», код ЄДРПОУ 32007740.

Приступивши до реалізації свого злочинного умислу, ОСОБА_8 , переслідуючи корисливі мотиви, наблизилась до вищевказаного стелажу та переконавшись в тому, що її дії непомітні для оточуючих та носять таємний характер, взяла з однієї із полиць стелажу одну одиницю жіночої парфумованої води марки «Lanvin Eclat DArpege» та сховала їх до своєї сумки.

Далі, з метою завершення свого злочинного умислу, ОСОБА_8 пройшла повз касову зону магазину, при цьому не розрахувавшись за вищевказане майно, що перебувало у неї в сумці та розуміючи протиправність своїх дій та з метою уникнення бути викритою покинула приміщення магазину разом із викраденим майном, яким в подальшому розпорядилась на власний розсуд.

Вказаним кримінальним правопорушенням юридичній особі ТОВ «РУШ», код ЄДРПОУ 32007740, в особі представника потерпілого ОСОБА_10 було спричинено матеріальний збиток на суму 393 гривні.

Вимоги, наведені в апеляційній скарзі та узагальнені доводи особи, яка її подала.

В апеляційній скарзі обвинувачена ОСОБА_8 зазначила, що наявні ряд порушень, які були допущені судом, що протирічять Конституції України, здійснені з грубим порушенням її права на захист. При цьому, в апеляційній скарзі обвинувачена зазначила, що після ознайомлення з матеріалами провадження, надасть доповнення до своєї апеляційної скарги. Клопотання щодо участі у розгляді апеляційної скарги не заявляла.

До початку розгляду кримінального провадження у суді апеляційної інстанції обвинуваченою ОСОБА_8 доповнення до апеляційної скарги не надійшли, у зв`язку з чим, з метою забезпечення права на захист обвинуваченої остання доставлена до суду апеляційної інстанції та в судовому засіданні підтримала свою апеляційну скаргу.

В свою чергу захисник ОСОБА_9 підтримав апеляційну скаргу обвинуваченої та зазначив, що судом першої інстанції було порушено вимоги ч. 3 ст. 349 КПК України та не роз`яснено обвинуваченій наслідки розгляду провадження згідно з вимогами цієї частини статті, в тому числі під підпис.

Посилаючись на такі доводи, обвинувачена ОСОБА_8 та захисник ОСОБА_9 просили скасувати вирок суду першої інстанції та призначити новий розгляд провадження у суді першої інстанції.

Прокурор ОСОБА_7 заперечував проти вимог апеляційної скарги обвинуваченої, як таких що не підтверджені нею, а також проти думки захисника щодо порушення судом першої інстанції вимог ст. 349 КПК України, оскільки останні обвинуваченій роз`ясненні, підтвердженням чого є матеріали кримінального провадження.

Заслухавши суддю-доповідача, думку учасників судового розгляду, перевіривши матеріали кримінального провадження в контексті доводів апеляційної скарги, апеляційний суд приходить до висновків про таке.

Мотиви судуапеляційної інстанції.

Відповідно до ч. 1 ст. 404 КПК України, суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

Згідно з положеннями ст.370КПК України судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим. Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до ст. 94 КПК України. Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

Системний аналіз вироку суду першої інстанції показав, що оскаржуване судове рішення відповідає приписам наведеної норми кримінального процесуального закону.

Положеннями ч. 2 ст. 24 КПК України гарантовано право на перегляд вироку, ухвали суду, що стосується прав, свобод чи інтересів особи, судом вищого рівня в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Частиною 2 ст. 394 КПК України передбачено, що судове рішення суду першої інстанції не може бути оскаржене в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду і дослідження яких було визнано судом недоцільним відповідно до положень ч. 3 ст. 349 цього Кодексу.

Згідно ч. 3 ст. 349 КПК суд має право, якщо проти цього не заперечують учасники судового провадження, визнати недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються. При цьому суд з`ясовує, чи правильно розуміють зазначені особи зміст цих обставин, чи немає сумнівів у добровільності їх позиції, а також роз`яснює їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження ОСОБА_8 визнала повністю свою вину та підтвердила обставини вчиненого нею злочину, підтвердженням чого є журнал судових засідань від 20.12.2019 р. (а.п. 30-32), суд першої інстанції, встановивши, що показання обвинуваченої повністю відповідають фактичним обставинам кримінального провадження, за погодженням зі сторонами судового розгляду, з`ясувавши правильність розуміння ними змісту цих обставин та відсутність заперечень, сумнівів у добровільності та істинності їх позицій, роз`яснивши правові наслідки застосування положень ч. 3 ст. 349 КПК України, визнав недоцільним дослідження інших доказів.

При цьому, обвинувачена ОСОБА_8 надала покази у суді першої інстанції, в яких пояснила обставини вчиненого нею злочину, який відповідає встановленим судом фактичним обставинам.

Відповідно до журналу судових засідань від 26.02.2021, який був оглянутий в судовому засіданні суду апеляційної інстанції, судом першої інстанції в повній мірі роз`яснено ОСОБА_8 правові наслідки застосування положень ч. 3 ст. 349 КПК України та остання зазначила, що вони їй зрозумілі.

Будь-якого обов`язку суду першої інстанції щодо письмового роз`яснення обвинуваченій правових наслідків застосування положень ч. 3 ст. 349 КПК України діючий КПК України не передбачає, тому доводи захисника ОСОБА_9 з даного приводу є безпідставними та не ґрунтуються на законі.

Окрім того, доводи апеляційної скарги обвинуваченої ОСОБА_8 щодо порушення її права на захист також не підтверджені в суді апеляційної інстанції, в тому числі журналом судових засідань від 26.02.2021, відповідно до якого ОСОБА_8 роз`ясненні її права, в тому числі мати захисника та остання повідомила, що права їй зрозумілі, особисто розписалась у Пам`ятці про права та обов`язки обвинуваченого та клопотань щодо залучення захисника, в тому числі за рахунок держави, в суді першої інстанції не заявляла.

Враховуючи встановлене, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції не порушено право останньої на захист, а також вимоги ст. 349 КПК України щодо обсягу дослідження доказів та наслідків розгляду провадження за ч. 3 ст. 349 КПК України для обвинуваченої.

Зважаючи на те, що після розгляду провадження в порядку ч. 3 ст. 349 КПК України, сторони позбавлені можливості оскаржити обставини, які ніким не оспорювались, фактичні обставини справи, а також міра призначеного ОСОБА_8 покарання в апеляційній скарзі не оскаржується, колегія суддів вважає, що дії обвинуваченої правильно кваліфіковані за ч. 2 ст. 185 КК України як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене повторно та судом першої інстанції відносно ОСОБА_8 застосована міра покарання з урахуванням вимог статей 50, 65 КК України.

Будь-який порушень норм кримінального процесуального права, які б могли вплинути на висновку суду першої інстанції, апеляційним судом не встановлено.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 407 КПК України, за наслідками апеляційного розгляду за скаргою на вирок суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право залишити вирок без змін.

З огляду на вищевикладене, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга обвинуваченої ОСОБА_8 не підлягає задоволенню, а вирок суду першої інстанції є законним, обґрунтованим та вмонтованим і таким, що не підлягає скасуванню.

Керуючись статтями 370, 376, 404, 405, 407, 419, 424, 532 КПК України, апеляційний суд,

ухвалив:

Апеляційну скаргу обвинуваченої ОСОБА_8 залишити без задоволення.

Вирок Приморського районного суду м. Одеси від 26.02.2021, яким ОСОБА_8 визнано винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом трьох місяців, а засудженою, яка утримується під вартою, в той же строк з моменту отримання копії ухвали.

Судді Одеського апеляційного суду:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення10.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99111090
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/812/21

Ухвала від 25.01.2022

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Кравченко Станіслав Іванович

Ухвала від 08.10.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Кравченко Станіслав Іванович

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 20.05.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 20.05.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Вирок від 26.02.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лонський І. В.

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лонський І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні