Ухвала
від 06.10.2021 по справі 922/1374/19
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

06 жовтня 2021 року

м. Київ

Справа № 922/1374/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Мачульського Г. М. - головуючого, Чумака Ю.Я., Уркевича В. Ю.,

секретар судового засідання Лихошерст І.Ю.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Інститут науково-економічних досліджень"</a>

на постанову Східного апеляційного господарського суду від 07.06.2021 (колегія суддів у складі: Пушай В.І. - головуючий, Барбашова С.В., Попков Д.О.)

за позовом керівника Харківської місцевої прокуратури №1 в інтересах держави в особі Харківської міської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інститут науково-економічних досліджень"</a>,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Головного управління ДПС у Харківській області,

про стягнення заборгованості за договором, розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки

за участю:

відповідача: Розумовський О.С. (адвокат)

прокурор: Савицька О.В. (посвідчення),

ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст і підстави позовних вимог

1.1. Керівник Харківської місцевої прокуратури №1 (далі - прокурор) звернувся до суду з позовною заявою в інтересах держави в особі Харківської міської ради (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інститут науково-економічних досліджень"</a> (далі - відповідач) про стягнення заборгованості з орендної плати за Договором оренди землі №040567100108 від 26.10.2005 у розмірі 145 198,53 грн; розірвання Договору оренди землі № 040567100108 від 26.10.2005; зобов`язання відповідача повернути земельну ділянку з кадастровим номером 6310136300:16:013:0037 загальною площею 0,5 га, розташовану по вул. Комітетській в м. Харкові, Харківській міській раді.

1.2. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач систематично не сплачує орендну плату, а також всупереч умов договору не здійснює будівництво бази відпочинку.

2. Короткий зміст рішень судів попередніх інстанцій

2.1. Рішенням Господарського суду Харківської області від 28.01.2021 провадження у справі в частині стягнення заборгованості з орендної плати за договором закрито за відсутністю предмету спору, в іншій частині позовних вимог відмовлено.

Судове рішення мотивовано тим, що заборгованість відповідачем при розгляді справи була погашена, а інші позовні вимоги не підлягають задоволенню, оскільки прокурором не доведено в чому полягає порушення прав позивача і як задоволення позову відновить його права.

2.2. Постановою Східного апеляційного господарського суду від 07.06.2021 рішення суду першої інстанції в частині відмови в задоволенні позовних вимог скасовано, позов задоволено частково, розірвано договір оренди, зобов`язано відповідача повернути земельну ділянку позивачу, в іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Апеляційний суд виходив з того, що матеріалами справи підтверджена систематична несплата орендної плати відповідачем, а також не здійснення будівництва на орендованій земельній ділянці, що становить істотні порушення умов договору оренди і є підставою для його розірвання.

3. Короткий зміст касаційної скарги

3.1. У касаційній скарзі відповідач просить скасувати постанову апеляційного суду і залишити в силі рішення суду першої інстанції в частині відмови у задоволенні позову.

На обґрунтування касаційної скарги заявник посилається на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального права, без врахування висновків Верховного Суду щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладених в постанові Верховного Суду від 21.03.2019 у справі №912/431/18, та постанові Верховного Суду від 06.03.2019 у справі №183/262/17 (п.1 ч.2 ст.287 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України)).

4. Мотивувальна частина

4.1. Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 287 ГПК України підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у пунктах 1, 4 частини 1 цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права виключно у випадку, якщо суд апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні застосував норму права без урахування висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду, крім випадку наявності постанови Верховного Суду про відступлення від такого висновку.

4.2. Визначення подібності правовідносин міститься у правових висновках, викладених у судових рішеннях Великої Палати Верховного Суду та Об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Об`єднана палата Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду в ухвалі від 27.03.2020 у справі № 910/4450/19 зазначила, що подібність правовідносин в іншій аналогічній справі визначається за такими критеріями: суб`єктний склад сторін спору, зміст правовідносин (права й обов`язки учасників спору) та об`єкт (предмет). Під судовими рішеннями в подібних правовідносинах слід розуміти такі рішення, де схожі предмет спору, підстави позову, зміст позовних вимог та встановлені фактичні обставини, а також має місце однакове матеріально-правове регулювання спірних правовідносин. Такий правовий висновок викладено у пункті 60 постанови Великої Палати Верховного Суду від 23.06.2020 у справі № 696/1693/15-ц (провадження № 14-737цс19).

4.3. Згідно з пунктом 5 частини 1 статті 296 ГПК України суд касаційної інстанції закриває касаційне провадження, якщо після відкриття касаційного провадження на підставі пункту 1 частини 2 статті 287 цього Кодексу судом встановлено, що висновок щодо застосування норми права, який викладений у постанові Верховного Суду та на який посилався скаржник у касаційній скарзі, стосується правовідносин, які не є подібними.

4.4. У справі, що розглядається, позов поданий прокурором в інтересах держави в особі Харківської міської ради до ТОВ "Інститут науково-економічних досліджень" про стягнення заборгованості за договором оренди, розірвання договору оренди та зобов`язання повернути земельну ділянку. Підставами позову вказано те, що орендар систематично не сплачував орендну плату, внаслідок чого утворилась заборгованість за період з 30.03.2018 по 01.02.2019, що поряд з порушенням орендарем умов договору оренди щодо необхідності здійснення будівництва на орендованій земельній ділянці, для чого вона передавалась в оренду, є підставою для розірвання договору оренди та повернення землі власнику.

Під час розгляду справи в суді заборгованість відповідачем була погашена, що стало підставою для закриття провадження у справі в частині вимог про стягнення заборгованості.

4.5. Судами при розгляді справи було встановлено, що за умовами спірного договору оренди землі (пунктами 8 й 15) та актом прийому-передачі земельної ділянки від 26.10.2005 зобов`язано орендаря здійснити будівництво бази відпочинку до 31.12.2006.

Пунктами 7 та 38 договору оренди передбачено те, що у разі нездачі об`єктів до експлуатації у встановлені в рішенні строки, неотримання дозволів на виконання будівельних робіт та у разі несплати розміру орендної плати протягом більш ніж три місяці договір оренди підлягає розірванню.

Проте орендарем зобов`язання відповідно до умов договору оренди землі не виконуються; будівництво бази відпочинку на орендованій земельній ділянці не відбувається; орендна плата своєчасно та в повному обсязі орендарем не сплачується (заборгованість з орендної плати, що виникла у період до 01.02.2019, погашено лише 06.01.2021, що підтверджується квитанцією № 0.0.1967723612.1 від 06.01.2021).

Стосовно доводів відповідача про відсутність матеріальних підстав для подання позову, не порушення прав позивача, оскільки заборгованість з орендної плати погашена, а позивач претензій до відповідача не має і не підтримує позов про розірвання договору, апеляційний суд зауважив, що відповідно до приписів процесуального закону відмова компетентного органу від позову не позбавляє прокурора підтримувати позов, а порушення прав позивача полягає у тому, що орендодавець значною мірою позбавляється того, на що він розраховував при укладенні договору.

Вказані обставини стали підставою для задоволення позовних вимог про розірвання договору оренди і повернення земельної ділянки.

4.6. В касаційній скарзі відповідач посилається на те, що апеляційний суд при ухваленні оскаржуваного рішення не врахував висновки Верховного Суду, викладені в постанові Верховного Суду від 21.03.2019 у справі №912/431/18, та постанові Верховного Суду від 06.03.2019 у справі №183/262/17.

У справі №912/431/18 за позовом прокурора в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області, Кіровоградської обласної державної адміністрації до Товариства з обмеженою відповідальністю "Верхньоінгульська СЕС" про стягнення заборгованості за договором оренди, розірвання договору, зобов`язання повернути земельну ділянку Верховний Суд в постанові від 21.03.2019 скасував постанову апеляційного суду і залишив рішення суду першої інстанції про відмову у позові у силі з тих підстав, що заборгованість у справі була сплачена, за умовами договору оренди орендна плата повинна сплачуватись на рахунок Устинівської селищної ради, тому на отримання зазначених коштів не міг розраховувати ані позивач-1, ні позивач-2, у справі відсутній критерій істотності порушення.

Натомість у справі, що розглядається, підставою позову про розірвання договору оренди вказано дві обставини - не виконання орендарем умов договору щодо систематичної сплати орендної плати та щодо здійснення будівництва, а суд при задоволенні позову виходив з того, що порушення умов договору оренди орендарем відповідно до встановлених обставин справи є істотним, тому договір підлягає розірванню.

У справі №183/262/17 за позовом фізичної особи до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Віта 2000", поданого з підстав того, що орендар не виконував умови договору щодо сплати орендної плати, поряд з грошовою формою, у формі проведення безкоштовної поставки соломи до садиби орендодавця, оранки та культивації присадибної ділянки орендодавця, Верховний Суд в постанові від 06.03.2019 скасував постанову апеляційного суду та залишив рішення суду першої інстанції про задоволення позову без змін, погоджуючись з тим, що вказані вище послуги договором віднесені до форми орендної плати, а систематична несплата орендної плати є підставою для розірвання договору оренди землі.

Отже, правовідносини у справі, що розглядається, і справах, на які посилається скаржник в касаційній скарзі, є неподібними, ухвалені за результатами розгляду різних правовідносин, з різними фактичними обставинами справи та підставами позову.

При цьому у справі №183/262/17 Верховний Суд дійшов висновків, з якими не погоджується відповідач.

4.7. Касаційний господарський суд зазначає, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права, одним з елементів якого є принцип правової визначеності.

Ключовим елементом принципу правової визначеності є однозначність та передбачуваність правозастосування, а, отже, системність і послідовність у діяльності відповідних органів, насамперед судів. Суб`єкти (учасники спору) завжди повинні мати можливість орієнтувати свою поведінку таким чином, щоб вона відповідала вимогам норми на момент вчинення дії.

У справі Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ) "Sunday Times v. United Kingdom" Європейський суд вказав, що прописаний у Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) термін "передбачено законом" передбачає дотримання такого принципу права як принцип визначеності. ЄСПЛ стверджує, що термін "передбачено законом" передбачає не лише писане право, як-то норми писаних законів, а й неписане, тобто усталені у суспільстві правила та моральні засади суспільства.

До цих правил, які визначають сталість правозастосування, належить і судова практика.

Конвенція вимагає, щоб усе право, чи то писане, чи неписане, було достатньо чітким, щоб дозволити громадянинові, якщо виникне потреба, з належною повнотою передбачати певною мірою за певних обставин наслідки, що може спричинити певна дія.

Вислови "законний" та "згідно з процедурою, встановленою законом" зумовлюють не лише повне дотримання основних процесуальних норм внутрішньодержавного права, але й те, що будь-яке рішення суду відповідає меті і не є свавільним (рішення ЄСПЛ у справі "Steel and others v. The United Kingdom").

Отже, правові норми та судова практика підлягають застосуванню таким чином, яким вони є найбільш очевидними та передбачуваними для учасників судового процесу.

У рішенні ЄСПЛ у справі "Гарсія Манібардо проти Іспанії" від 15.02.2000 зазначалося, що спосіб, у який стаття 6 Конвенції застосовується до апеляційних та касаційних судів, має залежати від особливостей процесуального характеру, а також до уваги мають бути взяті норми внутрішнього законодавства та роль касаційних судів у них (рішення від 02.03.1987 у справі "Monnel and Morris v. the United Kingdom", серія A, № 115, с. 22, п.56, а також рішення від 29.10.1996 у справі "Helmers v. Sweden", серія A, № 212-A, с.15, п.31).

4.8. Таким чином, із встановленням законодавцем процесуальних фільтрів доступу до касаційного суду право на касаційне оскарження в Україні не є безумовним, що є передбачуваними для учасників судового процесу виходячи із наведених вище конкретних норм ГПК України.

За вказаних обставин, згідно з пунктом 5 частини першої статті 296 ГПК України суд касаційної інстанції дійшов висновку, що касаційне провадження, відкрите за касаційною скаргою відповідача, підлягає закриттю.

4.9. У зв`язку з тим, що Верховний Суд дійшов висновку про закриття касаційного провадження відповідно до приписів статті 296 ГПК України, судові витрати за розгляд касаційної скарги покладаються на скаржника та поверненню відповідно до пункту 5 частини першої статті 7 Закону України "Про судовий збір" не підлягають.

Керуючись статтями 234, 235, 296 ГПК України,

УХВАЛИВ:

Касаційне провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Інститут науково-економічних досліджень"</a> на постанову Східного апеляційного господарського суду від 07.06.2021 у справі №922/1374/19 закрити.

Ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає.

Головуючий Г.М. Мачульський

Судді Ю.Я. Чумак

В.Ю. Уркевич

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення06.10.2021
Оприлюднено12.10.2021
Номер документу100240222
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1374/19

Ухвала від 06.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 12.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 26.07.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Постанова від 07.06.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пушай Володимир Іванович

Ухвала від 24.05.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пушай Володимир Іванович

Ухвала від 26.04.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пушай Володимир Іванович

Ухвала від 29.03.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пушай Володимир Іванович

Ухвала від 10.03.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пушай Володимир Іванович

Рішення від 28.01.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 14.01.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні