Ухвала
від 05.10.2021 по справі 120/7581/21-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про заміну первісного відповідача належним відповідачем

м. Вінниця

05 жовтня 2021 р. Справа №120/7581/21-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Яремчука Костянтина Олександровича,

за участі секретаря судового засідання Карпінської Тетяни Василівни,

представника позивача Ткаченко Тамари Володимирівни,

представника відповідача Гуслякова Володимира Васильовича,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника позивача про заміну первісного відповідача належним відповідачем у справі за позовом ОСОБА_1 до комунального підприємства "Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Немирівської міської ради про визнання протиправним та скасування висновку,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до комунального підприємства "Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Немирівської міської ради про визнання протиправним та скасування висновку.

У ході судового засідання 05 жовтня 2021 року представником позивача заявлено клопотання про заміну первісного відповідача в особі комунального підприємства "Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Немирівської міської ради належним відповідачем в особі лікарсько-консультативної комісії комунального підприємства "Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Немирівської міської ради, оскільки висновок, що оскаржується, складено саме лікарсько-консультативною комісією, що діє при закладі охорони здоров`я.

Представник відповідача не заперечував щодо заміни первісного відповідача належним відповідачем.

Розглянувши клопотання представника позивача про заміну первісного відповідача належним відповідачем, а також заслухавши думку представника відповідача щодо такої заміни, суд зважає на таке.

Підстави та порядок заміни неналежної сторони врегульовані статтею 48 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України).

Так, частиною 3 згаданої статті передбачено, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Відтак, аналіз наведених приписів статті 48 КАС України свідчить про можливість заміни первісного відповідача належним відповідачем у разі, якщо позивачем позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, і він не заперечує щодо такої заміни.

Визначаючись з приводу обгрунтованості заявленого клопотання, суд враховує наступне.

Статтею 19 КАС України визначено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема, щодо оскарження рішень атестаційних, конкурсних, медико-соціальних експертних комісій та інших подібних органів, рішення яких є обов`язковими для органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших осіб.

Наказом Департаменту охорони здоров`я та курортів Вінницької обласної державної адміністрації №84 від 22 січня 2014 року затверджено Положення про лікарсько-консультативну комісію лікувально-профілактичного закладу, яке визначає механізм проведення медико-соціальної експертизи хворих, що не досягли повноліття, і потерпілих від нещасного випадку на виробництві дітей віком від 15 до 18 років, дітей-інвалідів з метою встановлення ступеня обмеження життєдіяльності під час взаємодії із зовнішнім середовищем та часу настання інвалідності.

Саме на підставі цього Положення функціонує лікарсько-консультативна комісія при комунальному підприємстві "Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Немирівської міської ради.

Пунктом 6 згаданого Положення передбачено, що висновки комісії, реабілітаційні заходи, визначені в індивідуальній програмі реабілітації дитини-інваліда, обов`язкові для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, реабілітаційними установами, іншими підприємствами, установами та організаціями, в яких навчаються або перебувають діти.

Отже, лікарсько-консультативна комісія уповноважена складати висновки, які є обов`язковими до виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, реабілітаційними установами, іншими підприємствами, установами та організаціями, в яких навчаються або перебувають діти.

Так, судом установлено, що на виконання листа служби у справах дітей Немирівської міської ради вих. №01-20/332 від 08 червня 2021 року лікарсько-консультативною комісією комунального підприємства "Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Немирівської міської ради 10 червня 2021 року складено висновок про наявність у матері дитини ОСОБА_1 тривалої хвороби, яка перешкоджає виконанню нею батьківських обов`язків №187. Вказаний висновок і є предметом оскарження у цій справі.

Таким чином, з огляду на те, що саме лікарсько-консультативною комісією комунального підприємства "Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Немирівської міської ради складено оскаржуваний висновок, який є обов`язковим для органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших осіб, а тому спірні правовідносини в даному випадку виникли між ОСОБА_1 та лікарсько-консультативною комісією комунального підприємства "Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Немирівської міської ради.

Відтак, позовну заяву подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, а тому слід здійснити заміну первісного відповідача в особі комунального підприємства "Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Немирівської міської ради належним відповідачем в особі лікарсько-консультативної комісії комунального підприємства "Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Немирівської міської ради.

Керуючись статтями 19, 48, 248 КАС України,

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про заміну первісного відповідача належним відповідачем задовольнити.

Замінити первісного відповідача в особі комунального підприємства "Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Немирівської міської ради належним відповідачем в особі лікарсько-консультативної комісії комунального підприємства "Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Немирівської міської ради.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 256 КАС України.

Відповідно до частини 1 статті 295 КАС України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Яремчук Костянтин Олександрович

Дата ухвалення рішення05.10.2021
Оприлюднено14.10.2021
Номер документу100306096
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування висновку

Судовий реєстр по справі —120/7581/21-а

Постанова від 14.12.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Драчук Т. О.

Постанова від 14.12.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Драчук Т. О.

Ухвала від 03.12.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Драчук Т. О.

Ухвала від 03.12.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Драчук Т. О.

Ухвала від 16.11.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Драчук Т. О.

Ухвала від 05.10.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

Рішення від 05.10.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

Ухвала від 19.07.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні