Ухвала
від 18.10.2021 по справі 5023/4999/12
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

18 жовтня 2021 року м. Харків Справа № 5023/4999/12

Східний апеляційний господарський суд у складі судді:

Чернота Л.Ф.

розглянувши апеляційну скаргу (вх.№3107 Х/З) Арбітражного керуючого Татіщева Олександра Євгеновича, м. Харків (свідоцтво МЮУ №935 від 27.05.2013 р.) на ухвалу Господарського суду Харківської області від 14.09.2021 року (повний текст 20.09.2021 року) у справі за завою про №5023/4999/12 (суддя Міньковський С.В.) Товариства з обмеженою відповідальністю Промснаб-Харьков , м. Харків (код ЄДРПОУ 33673286) визнання банкрутом ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 14.09.2021 року клопотання арбітражного керуючого Татіщева О.Є. про затвердження грошової винагороди (вх. №14207 від 15.06.2021 року) задоволено частково. Затверджено звіт арбітражного керуючого Татіщева О.Є. про нарахування грошової винагороди у справі №5023/4999/12 про банкрутство ТОВ "Промснаб-Харьков" за виконання повноважень ліквідатора за період з 24.01.2017 по 31.05.2021 в загальній сумі 105 253,00 грн. В решті вимог відмовлено. Клопотання арбітражного керуючого Татіщева О.Є. про затвердження витрат (вх. №14208 від 15.06.2021 року) задоволено та затверджено витрати ліквідатора на суму 1646,11 грн. за період з 24.01.2017 року по 07.06.2021 року.

Не погодившись з прийнятою ухвалою, арбітражний керуючий Татіщев О.Є. звернувся з апеляційною скаргою, в якій останній просить:

- поновити строк на апеляційне оскарження ухвали господарського суду Харківської області від 14.09.2021 року у справі №5023/4999/12;

- скасувати ухвалу господарського суду Харківської області від 14.09.2021 у справі №5023/4999/12 частково;

- змінити ухвалу господарського суду Харківської області від 14.09.2021 у справі №5023/4999/12;

- клопотання арбітражного керуючого Татіщева О.Є. про затвердження грошової винагороди від 15.06.2021 задовольнити повністю;

- затвердити звіт арбітражного керуючого Татіщева О.Є. про нарахування грошової винагороди у справі №5023/4999/12 про банкрутство ТОВ Промснаб-Харків за виконання повноважень ліквідатора за період з 24.01.2017 по 31.05.2021 в загальній сумі 534 734,35 грн. Іншу частину залишити без змін.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.10.2021 року сформовано колегію у складі: Чернота Л. Ф. - головуючий суддя (доповідач), судді: Зубченко І.В., Радіонова О.О.

Порядок та форма звернення з апеляційною скаргою до апеляційного господарського суду визначені Главою 1 Розділу ІV Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги у відповідності до вимог Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про залишення її без руху, виходячи з наступних підстав.

Частиною 6 ст. 12 ГПК України встановлено, що господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Згідно з частиною третьою статті 258 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги додаються:

1) довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо скарга подана представником і в справі немає підтвердження його повноважень;

2) докази сплати судового збору;

3) докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі;

4) докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного судового рішення суду першої інстанції, за наявності.

Згідно з частиною четвертою статті 258 Господарського процесуального кодексу України якщо апеляційна скарга подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення від сплати судового збору.

Частиною другою статті 123 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України Про судовий збір .

Відповідно до частини першої статті 9 Закону Про судовий збір судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Відповідно до підпункту 7 пункту 2 частини другої 2 статті 4 Закону України Про судовий збір встановлено, що за подання до господарського суду апеляційної скарги на ухвалу суду ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України Про Державний бюджет України на 2021 рік розмір прожиткового мінімуму станом на 01.01.2021 становить 2270,00 гривень.

Отже, за подання апеляційної скарги на ухвалу суду у даній справі судовий збір підлягає сплаті в сумі 2270,00 гривень.

Втім, апелянтом не додано до апеляційної скарги доказів сплати судового збору, що підтверджується відсутністю таких додатків до апеляційної скарги.

Відповідно до п. 3 ч.3. ст. 258 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги додаються докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Згідно зі статтею 259 ГПК України, особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

У відповідності до п. 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року №270, розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку. А підтвердженням переліку відправлених документів є опис вкладення встановленої форми.

В свою чергу, пунктом 19 Правил визначено, що внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.

У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися (п. 61 Правил надання послуг поштового зв`язку).

Виходячи з викладеного, належним доказом відправлення копії апеляційної скарги та доданих до неї документів є саме опис вкладення та документ, що підтверджує надання поштових послуг (фіскальний чек, розрахункова квитанція тощо).

Статтею 41 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи. При цьому сторонами є позивач та відповідач.

У справах про банкрутство склад учасників справи визначається відповідно до Закону про банкрутство.

Відповідно до статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) учасниками у справі про банкрутство є сторони, арбітражний керуючий, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Кодексом, інші учасники справи про банкрутство, щодо прав або обов`язків яких існує спір.

Цією статтею КУзПБ визначено, що сторонами у справі про банкрутство є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), забезпечені кредитори, боржник (банкрут).

Водночас, з матеріалів апеляційної скарги вбачається, що скаржником не додано доказів надіслання копії апеляційної скарги іншим учасникам у справі про банкрутство, а саме:

-кредиторам: Головному управлінню ДПС у Харківській області, м. Харків, ПАТ Завод ім. Фрунзе , м. Харків, ТОВ Керамет-Харків , м. Харків, ТОВ Торгова промислова компанія Омега-Автопоставка , смт. Васищеве, Харківська область, АТ БМ-2018 , м. Київ, ПАТ Златобанк , м. Київ,

-боржнику: ТОВ Промснаб-Харків , м.Харків.

З огляду на вищевикладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга подана з порушенням вимог, встановлених пунктами 2, 3 частини третьої статті 258 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини другої статті 260 Господарського процесуального кодексу України, до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Згідно з частинами 1, 2 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, в редакції закону від 03.10.2017р., суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Отже, відсутність доказів сплати судового збору у встановленому Законом України Про судовий збір розмірі та відсутності доказів направлення апеляційної скарги учасникам справи, унеможливлює суд відкрити апеляційне провадження у справі, ці обставини є підставою для залишення апеляційної скарги без руху для усунення вказаних недоліків.

Щодо клопотання апелянта про поновлення строку на апеляційне оскарження, суд апеляційної інстанції зазначає, що вимога щодо подачі апеляційної скарги в межах встановленого на це строку, а також можливість його поновлення судом в разі доведеності поважності причин такого пропуску, передбачена у ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 174, 234, п.п.2,3 ч.3 ст. 258, 259, ч.2, 3 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України, суддя - доповідач,

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Арбітражного керуючого Татіщева Олександра Євгеновича, м. Харків вих. №б/н від 04.10.2021 року на ухвалу Господарського суду Харківської області від 14.09.2021 року у справі №5023/4999/12 залишити без руху.

2. Зобов`язати арбітражного керуючого Татіщева Олександра Євгеновича, м. Харків усунути впродовж 10-ти днів з моменту отримання цієї ухвали, встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки, а саме:

- сплатити судовий збір у розмірі 2270,00 грн . за подання апеляційної скарги на ухвалу Господарського суду Харківської області від 14.09.2021 року у справі №5023/4999/12 та надати до Східного апеляційного господарського суду оригінал платіжного доручення про сплату судового збору за наступними реквізитами: отримувач коштів: ГУК Харків обл/мХар Шевченк/22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37874947; банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.); код банку отримувача (МФО): 899998; рахунок отримувача: UA758999980313151206082020653; код класифікації доходів бюджету: 22030101; призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті; Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від
(дата оскаржуваного рішення) у справі _____(номер справи), Східний апеляційний господарський суд (назва суду, де розглядається справа);

- надати належні докази надсилання копії апеляційної скарги на адреси всіх учасників справи у відповідності до вимог статті 259 Господарського процесуального кодексу України.

3. Роз`яснити апелянту, що в разі неусунення вказаних недоліків в установлений строк, апеляційна скарга згідно з ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, яка застосовується в силу ч. 2 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України, буде вважатися неподаною і підлягатиме поверненню заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Л.Ф. Чернота

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.10.2021
Оприлюднено19.10.2021
Номер документу100354730
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/4999/12

Ухвала від 12.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 12.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 26.07.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 26.07.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 15.06.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Постанова від 01.12.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 05.11.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 25.10.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 18.10.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні