Рішення
від 03.06.2010 по справі 3/57-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

03.06.10

          Справа № 3/57-10.

 Господарський суд Сумської області у складі судді  Левченко П.І., при секретарі судового засідання  Литвиненко Ю.В., розглянув справу № 3/57-10

за позовом: Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, м. Суми

до відповідачів: 1) Виконавчого комітету Сумської міської ради, м. Суми

                           2) Сумської міської ради, м. Суми

про визнання права власності   

         

      за участю  представників сторін:

від  позивача: ОСОБА_1;

від відповідача:  1) не з’явився;

                           2) не з’явився.

Суть спору : позивач просить суд визнати будівництво міні-магазину, розташованого за адресою: м. Суми, вул. Дем'яна Коротченка, будинок 17 законним та таким, що відповідає державним будівельним, санітарним та протипожежним нормам. Визнати за Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (40031, АДРЕСА_1) право власності на об'єкт нерухомого майна, розташований за адресою: м. Суми, вул. Дем'яна Коротченка, будинок 17: міні-магазин площею приміщень, підрахованою за формулою 56, 5 кв.м., що складається з наступних приміщень:

- торгова зала, площею 44,0 кв.м.;

-          підсобне приміщення, площею 10,5 кв.м.;

-          санвузол, площею 0,9 кв.м.;

-          підсобне приміщення, площею 1.1 кв.м.

   Перший відповідач у своєму відзиві на позовну  заяву (№ 34-10/вк від 01.06.2010 року) зазначив , що ним не вчинялось  жодних дій  які б могли призвести  до порушення  або свідчили б про невизнання чи оспорювання  прав чи інтересів  позивача .

   Другий відповідач у своєму відзиві на позовну  заяву (№ 34-10/смр від 01.06.2010 року) зазначив , що ним не вчинялось  жодних дій  які б могли призвести  до порушення  або свідчили б про невизнання чи оспорювання  прав чи інтересів  позивача .

Перший  і другий відповідачі  у своїх відзивах  на позов  просять суд  на підставі наданих позивачем документів  прийняти  законне та  обґрунтоване  рішення, враховуючи звіт про проведення  технічного  огляду  від 30.04.2010 року , відповідно  до якого  побудований  міні-магазин продовольчих  товарів ,  розташований  в м. Суми по вул.Д.Коротченка,17, відповідає  державним будівельним, санітарним та протипожежним нормам та рекомендований  для прийняття  в експлуатацію  та ту  обставину, що позивач відповідно  до  договору  оренди земельної  ділянки  від 26.12.2006 року  користується  земельною ділянкою  під  збудованим магазином .

    Перший  та  другий відповідачі просять  розглядати дану справу без їх участі .

    Розглянувши  матеріали справи, заслухавши пояснення  позивача, господарський суд  встановив :

З 07.04.2006 року Фізичній особі підприємцю ОСОБА_1 (позивачу) належить на праві власності нежитлове приміщення, міні - магазин продовольчих товарів, розташований за адресою: м. Суми, вул. Дем'яна Коротченка, буд. 17 (об’єкт нерухомості), що підтверджується договором купівлі-продажу від 07.04.2006р., Витягом з реєстру прав власності на нерухоме майно № 10563718 від 05.05.2006 року, Витягом з державного реєстру правочинів ( а.с. 9-11).

26 грудня 2006 року між позивачем та Сумською міською радою був укладений договір оренди земельної ділянки, яка фактично передана позивачу, що підтверджується актом прийому-передачі № 00065. Згідно з п. 2.2 Договору земельної ділянки, договір був укладений строком до 20 вересня 2008 року ( а.с. 12-15).

Рішенням Сумської міської ради було продовжено термін оренди земельної ділянки під розміщеним міні-магазином за адресою: м. Суми, вул. Д. Коротченка, 17 на п'ять років, що підтверджується витягом із рішення № 1817-МР від 24 вересня 2008 року ( а.с. 16).

Позивачем було здійснено перебудову об'єкта нерухомості, з метою покращення умов торгівлі та експлуатації приміщення.

Відповідно до зведеного акту вартості будівель та споруд, інвентаризаційна вартість міні-магазину в т.ч. самовільно збудованих приміщень: торгової зали, підсобного приміщення, санвузла та підсобного приміщення загальною площею 56,5 м.кв., розташованих за адресою: м. Суми, вул. Дем'яна Коротченка будинок 17, складає   36 442грн.( а.с. 20,21)

Відповідно до ч. 1 ст. 182 Цивільного кодексу України, право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом.

Статтею 331 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Пунктом 2.1. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 р. N 7/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 лютого 2002 р. за N 157/6445 передбачено, що для реєстрації виникнення, існування, припинення прав власності на нерухоме майно та оформлення прав власності на нерухоме майно до БТІ разом із заявою про реєстрацію прав власності подаються правовстановлювальні документи, їх копії (нотаріально засвідчені), а також інші документи, що визначені цим Положенням.

Однак, оскільки переобладнання приміщення було проведено без дозволу органу архітектури, без оформлення передбачених законодавством України документів. КП «Сумське міське БТІ» було зазначено вказані перепланування в технічному паспорті як самочинні.

Відповідно до звіту про проведення технічного огляду від 30.04.2010 року, побудований міні-магазин продовольчих товарів, розташований за адресою: м. Суми, вул. Д.Коротченка, 17 відповідає державним будівельним, санітарним та протипожежним нормам та рекомендований для прийняття до експлуатації (а.с.23).

Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Громадяни для задоволення своїх потреб можуть користуватися об'єктами права державної та комунальної власності відповідно до закону. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним. Примусове відчуження об'єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної

необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об'єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Відповідно до статті 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Статтею 392 Цивільного кодексу України передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до статті 375 Цивільного кодексу України, власник земельної ділянки набуває право власності на зведені ним будівлі, споруди та інше нерухоме майно. Право власника на забудову здійснюється ним за умови додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а також за умови використання земельної ділянки за її цільовим призначенням.

Пунктом 5 ст. 376 Цивільного кодексу України передбачено, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Оскільки матеріалами  справи  підтверджується додержання  позивачем архітектурних, будівельних, санітарних  та протипожежних норм і правил під час  будівництва (перебудови) об’єкта  нерухомості  ( міні-магазину по вул. Д.Коротченка,17 в м. Суми) , а також  підтверджується правомірне  використання позивачем земельної  ділянки під  розміщеним на ній міні-магазином  за цільовим  призначенням , позовні  вимоги  позивача  є обґрунтованими  та підлягають  задоволенню повністю.

Згідно ст. 49 ГПК України судові витрати  у даній справі покладаються  на позивача, оскільки  спір виник внаслідок  неправильних дій  позивача .

На підставі викладеного , керуючись  ст. 41 Конституції України , ст. ст. 11, 12, 16, 328, 375, ч. 5 ст. 376, ст. 392 Цивільного кодексу України, ст.ст. 32, 33, 43, 44, 49, 82-85 ГПК України суд

ВИРІШИВ :

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Визнати будівництво міні-магазину, розташованого за адресою: м. Суми, вул. Дем'яна Коротченка, будинок 17 законним та таким, що відповідає державним будівельним, санітарним та протипожежним нормам.

3.          Визнати за Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (40031, АДРЕСА_1; ідентифікаційний  номер  НОМЕР_1) право власності на об'єкт нерухомого майна, розташований за адресою: м. Суми, вул. Дем'яна Коротченка, будинок 17: міні-магазин площею приміщень, підрахованою за формулою 56, 5 кв.м., що складається з наступних приміщень:

·          торгова зала, площею 44,0 кв.м.;

·          підсобне приміщення, площею 10,5 кв.м.;

·          санвузол, площею 0,9 кв.м.;

·          підсобне приміщення, площею 1.1 кв.м.

4.          Копію рішення надіслати сторонам у справі .

    Суддя                                                                       Левченко Павло Іванович

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення03.06.2010
Оприлюднено15.10.2010
Номер документу10046677
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/57-10

Ухвала від 08.09.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Сіверін В. І.

Постанова від 24.09.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Сіверін В. І.

Рішення від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 24.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 24.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 03.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 13.08.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 30.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Рішення від 03.06.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

Судовий наказ від 23.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні