Ухвала
від 25.10.2021 по справі 280/9900/21
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

25 жовтня 2021 року Справа № 280/9900/21 м.Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Максименко Л.Я., перевіривши матеріали

за позовною заявою ОСОБА_1 (фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 , іпн НОМЕР_1 ), яка подана представником - адвокатом Біцуновою Анною Анатоліївною (85700, Донецька область, м. Волноваха, вул. Обручева,35/4)

до Управління праці та соціального захисту населення Виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області (71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Захисників України,27/34)

про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

20 жовтня 2021 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі - позивач), яка подана представником - адвокатом Біцуновою Анною Анатоліївною до Управління праці та соціального захисту населення Виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області (далі - відповідач), в якій позивач просить суд:

визнати протиправним та скасувати рішення Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області щодо відмови ОСОБА_1 в призначенні державної допомоги при народженні дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначення допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім`ях та грошової компенсації вартості одноразової допомоги пакунок малюка та щомісячної адресної допомоги переміщеним особам;

зобов`язати Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області призначити та виплатити ОСОБА_1 , допомогу при народженні дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , передбачену ст. 10 Закону України Про державну допомогу сім`ям з дітьми ;

зобов`язати Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області призначити і виплатити ОСОБА_1 допомогу на дітей, які виховуються у багатодітних сім`ях, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2019 №250 Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім`ям ;

зобов`язати Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області призначити і виплатити ОСОБА_1 грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги пакунок малюка в розмірі трьох розмірів прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого законом на дату подання заяви про призначення грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги пакунок малюка ;

зобов`язати Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області призначити і виплатити ОСОБА_1 щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг за заявою від 21.07.2021 року.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Позовна заява подана без додержання вимог, встановлених ст.ст. 160, 161 КАС України, з огляду на наступне.

Норми статей 160, 161 КАС України не містять виключень і поширюються на всі випадки звернення до суду з позовною заявою, у зв`язку з чим недотримання положень цих норм свідчить про невідповідність позовної заяви вимогам Закону.

Вимоги щодо змісту позовної заяви встановлені статтею 160 КАС України.

Пунктом 2 ч.5 ст.160 КАС України встановлено, що в позовній заяві зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв`язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

У позовній заяві невірно зазначений поштовий індекс позивача за місцем фактичного проживання.

У позовній заяві відсутній ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України відповідача.

Згідно з пунктами 4, 9 частини п`ятої статті 160 КАС України в позовній заяві зазначаються зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів; у справах щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності суб`єкта владних повноважень - обґрунтування порушення оскаржуваними рішеннями, діями чи бездіяльністю прав, свобод, інтересів позивача.

Під змістом позовних вимог розуміється визначення способу захисту свого права, свободи чи інтересу, який має формулюватися максимально чітко і зрозуміло, а тому, особа, звертаючись до суду із позовною заявою, повинна чітко зазначити дії чи бездіяльність суб`єкта владних повноважень, що порушили її право, та повинна вказати спосіб захисту свого порушеного права.

Частиною першою статті 5 КАС України визначені правові способи захисту адміністративним судом порушеного права, свобод або законного інтересу особи, яка звернулася до суду з позовом про оскарження рішення, дії чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень. Такими способами є: 1) визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта чи окремих його положень; 2) визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень; 3) визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій; 4) визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії; 5) встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) суб`єкта владних повноважень; 6) прийняття судом одного з рішень, зазначених у пунктах 1-4 цієї частини та стягнення з відповідача - суб`єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправними рішеннями, дією або бездіяльністю.

Вказані положення кореспондуються з нормами частини другої статті 245 КАС України.

Вищевказаним способам повинні відповідати і позовні вимоги особи, яка звертається до адміністративного суду.

Відповідно до пункту 8 частини першої статті 4 КАС України позивач це особа, на захист прав, свобод та інтересів якої подано позов до адміністративного суду, а також суб`єкт владних повноважень, на виконання повноважень якого подано позов до адміністративного суду.

Отже, підставою для звернення до суду із позовом є порушення прав, свобод та інтересів позивача рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень. У рамках адміністративного судочинства:

- дії це певна форма поведінки суб`єкта владних повноважень, яка полягає у здійсненні суб`єктом владних повноважень своїх обов`язків у межах наданих законодавством повноважень чи всупереч їм;

- бездіяльність це певна форма поведінки суб`єкта владних повноважень, яка полягає у невиконанні ним дій, які він повинен був і міг вчинити відповідно до покладених на нього посадових обов`язків згідно із законодавством України.

Ознайомившись зі змістом поданої позовної заяви встановлено, що позивачем заявлені позовні вимоги, зокрема, визнання протиправним та скасування рішення відповідача щодо відмови позивачу в призначенні державної допомоги при народженні дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначення допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім`ях та грошової компенсації вартості одноразової допомоги пакунок малюка та щомісячної адресної допомоги переміщеним особам.

Частиною 7 ст. 161 КАС України передбачено, що до заяви про визнання індивідуального акта протиправним чи адміністративного договору недійсним додається також оригінал або копія оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

Однак позивачем у тексті позову та у прохальній частині позову не зазначені ні дата, ні номер такого рішення. Також до позову не додане саме оскаржуване рішення, що є порушенням ст.ст. 160, 161 КАС України.

Разом із тим, з огляду на наведені вище положення КАС України, суд не уповноважений на власний розсуд визначати належний спосіб захисту порушеного права, тому позивачу необхідно усунути зазначений недолік позовної заяви шляхом коректного викладу змісту позовних вимог в частині визнання протиправним та скасування рішення відповідача.

Крім того, у позові позивач зазначає, що зверталась до відповідача із заявами: 21.07.2021 щодо призначення допомоги переміщеним особам на проживання (на всіх членів родини) та до Центру надання адміністративних послуг (єдиний офіс) щодо призначення допомог и при народженні дитини; 22.07.2021 - із заявами щодо призначення допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім`ях, та грошової компенсації вартості одноразової допомоги "пакунок малюка".

Однак, до позову такі заяви не надані, що є порушенням п.5 ч.5 ст. 160 КАС України.

Відповідно до вимог пункту 8 частини 5 статті 160 КАС України в позовній заяві зазначаються відомості щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Позивачем не зазначено щодо наявності у нього, або іншої особи оригіналів.

Вищевикладені обставини вказують на невідповідність позовної заяви вимогам КАС України, а тому, згідно з ч.1 ст.169 КАС України, вона підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних недоліків.

Суд зазначає, що недоліки даної позовної заяви можуть бути усунуті протягом 10 днів від дня одержання ухвали суду про залишення позовної заяви без руху шляхом подання до суду уточненого позову із правильним зазначенням поштового індексу фактичної адреси позивача; зазначенням ідентифікаційного коду юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України відповідача; зазначенням відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; датою та номером оскаржуваного рішення; наданням у відповідній кількості примірників для сторін та суду: копії заяви від 21.07.2021 щодо призначення допомоги переміщеним особам на проживання (на всіх членів родини) та копію заяви до Центру надання адміністративних послуг (єдиний офіс) щодо призначення допомог и при народженні дитини; копії заяв від 22.07.2021 - щодо призначення допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім`ях, та грошової компенсації вартості одноразової допомоги "пакунок малюка"; копію оскаржуваного рішення про відмову ОСОБА_1 в призначенні державної допомоги при народженні дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначення допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім`ях та грошової компенсації вартості одноразової допомоги пакунок малюка та щомісячної адресної допомоги переміщеним особам (чи клопотання про його витребування).

Керуючись ст.ст.160, 161, 169, 171 КАС України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 (фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 , іпн НОМЕР_1 ), яка подана представником - адвокатом Біцуновою Анною Анатоліївною (85700, Донецька область, м. Волноваха, вул. Обручева,35/4) до Управління праці та соціального захисту населення Виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області (71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Захисників України,27/34) про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії, - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви строком 10 днів від дня одержання ухвали суду про залишення позовної заяви без руху.

Недоліки позовної заяви можуть бути усунуті шляхом подання до суду:

уточненого позову із правильним зазначенням поштового індексу фактичної адреси позивача; зазначенням ідентифікаційного коду юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України відповідача; зазначенням відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; датою та номером оскаржуваного рішення;

наданням у відповідній кількості примірників для сторін та суду: копії заяви від 21.07.2021 щодо призначення допомоги переміщеним особам на проживання (на всіх членів родини) та копію заяви до Центру надання адміністративних послуг (єдиний офіс) щодо призначення допомог и при народженні дитини; копії заяв від 22.07.2021 - щодо призначення допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім`ях, та грошової компенсації вартості одноразової допомоги "пакунок малюка";

копію оскаржуваного рішення про відмову ОСОБА_1 в призначенні державної допомоги при народженні дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначення допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім`ях та грошової компенсації вартості одноразової допомоги пакунок малюка та щомісячної адресної допомоги переміщеним особам (чи клопотання про його витребування).

Копію ухвали надіслати позивачу.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до п.1 ч.4 ст.169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути викладені в апеляційній скарзі на рішення суду.

Суддя Л.Я. Максименко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.10.2021
Оприлюднено26.10.2021
Номер документу100550964
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/9900/21

Ухвала від 25.12.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чепурнов Д.В.

Ухвала від 11.04.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чепурнов Д.В.

Ухвала від 13.03.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чепурнов Д.В.

Рішення від 03.02.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 29.11.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 29.11.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 25.10.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні