Ухвала
від 29.11.2021 по справі 280/9900/21
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

З ПИТАНЬ ВІДСТРОЧЕННЯ СПЛАТИ СУДОВОГО ЗБОРУ

29 листопада 2021 року Справа № 280/9900/21 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Максименко Л.Я., розглянувши у порядку письмового провадження клопотання ОСОБА_1 про відстрочення від сплати судового збору

позовної заяви ОСОБА_1 (фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 , іпн НОМЕР_1 ), яка подана представником - адвокатом Біцуновою Анною Анатоліївною (85700, Донецька область, м. Волноваха, вул. Обручева,35/4)

до Управління праці та соціального захисту населення Виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області (71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Захисників України,27/34)

про визнання дій протиправними, скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі - позивач), яка подана представником - адвокатом Біцуновою Анною Анатоліївною до Управління праці та соціального захисту населення Виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області (далі - відповідач), в якій позивач просить суд:

визнати протиправними дії та скасувати рішення Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області щодо відмови ОСОБА_1 в призначенні державної допомоги при народженні дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначення допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім`ях та грошової компенсації вартості одноразової допомоги «пакунок малюка» та щомісячної адресної допомоги переміщеним особам, яке прийнято на підставі протоколу Комісії з питань призначення/відновлення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за № 243 від 30.07.2021;

зобов`язати Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області призначити та виплатити ОСОБА_1 , допомогу при народженні дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , передбачену ст. 10 Закону України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми» ;

зобов`язати Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області призначити і виплатити ОСОБА_1 допомогу на дітей, які виховуються у багатодітних сім`ях, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2019 №250 «Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім`ям» ;

зобов`язати Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області призначити і виплатити ОСОБА_1 грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» в розмірі трьох розмірів прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого законом на дату подання заяви про призначення грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» ;

зобов`язати Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області призначити і виплатити ОСОБА_1 щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг за заявою від 21.07.2021 року.

Ухвалою суду 25 жовтня 2021 року позовну заяву залишено без руху. Надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви строком 10 днів від дня одержання ухвали суду про залишення позовної заяви без руху.

У встановлений строк позивач усунув недоліки позовної заяви.

Разом з позовною заявою позивач подав клопотання про відстрочення сплати судового збору, обґрунтоване тим, що позивач є матір`ю 4 дітей, державної допомоги на отримує, а предмет позову стосується захисту прав дитини.

Розглянувши дану заяву, суд зазначає наступне.

Згідно з ч.1 ст.132 КАС України, судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи .

Відповідно до ч.2 ст.132 КАС України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

За приписами ч.1 ст.133 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Згідно з ч.1 ст.8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Відповідно до ч.2 ст.8 Закону України "Про судовий збір" суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Так, матеріалами справи підтверджується, що позивачка має 4 дітей на утриманні, один з яких віком до 3х років.

Крім того, предметом спору є захист соціальних прав щодо отримання державної допомоги при народженні дитини, допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім`ях, компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» та щомісячної адресної допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання.

Суд, приймаючи до уваги вищевказані обставини, у межах заявленого клопотання, вважає за можливе задовольнити його та відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору до винесення рішення у даній справі.

Керуючись ст.ст. 133, 241, 243 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 ,- задовольнити.

Відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору за позовною заявою ОСОБА_1 (фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 , іпн НОМЕР_1 ), яка подана представником - адвокатом Біцуновою Анною Анатоліївною (85700, Донецька область, м. Волноваха, вул. Обручева,35/4) до Управління праці та соціального захисту населення Виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області (71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Захисників України,27/34) про визнання дій протиправними, скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії до винесення рішення у даній справі.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту підписання.

Суддя Л.Я. Максименко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.11.2021
Оприлюднено02.12.2021
Номер документу101523071
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/9900/21

Ухвала від 25.12.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чепурнов Д.В.

Ухвала від 11.04.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чепурнов Д.В.

Ухвала від 13.03.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чепурнов Д.В.

Рішення від 03.02.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 29.11.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 29.11.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 25.10.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні