Ухвала
від 11.10.2021 по справі 641/7552/21
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Провадження № 2/641/2920/2021 Справа № 641/7552/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 жовтня 2021 року

суддя Комінтернівського районного суду міста Харкова Маньковська О.О., при вирішенні питання про відкриття провадження у справі, розглянувши клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору у справі за позовом ОСОБА_1 , поданої представником позивача - адвокатом Сніжко Павлом Володимировичем до ОСОБА_2 , треті особи: Страхова Компанія Альфа-Гарант , публічне акціонерне товариство Страхова Группа ТАС , ОСОБА_3 про стягнення матеріальної шкоди,-

ВСТАНОВИВ:

До суду в інтересах позивача ОСОБА_1 , звернувся представник - адвокат Сніжко П.В., з позовною заявою в якій просив стягнути з ОСОБА_4 на користь позивача матеріальну шкоду, заподіяну пошкодженням автомобіля HYUNDAI I20 державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яка сталась 04.10.2018 року у розмірі 99000,00 грн.

Разом з позовом, представником позивача подано клопотання з проханням звільнити позивача від сплати судового збору, посилаючись на те, що позивач на теперішній час не працює, знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до 3 років. Розмір її дооду за попередній рік складає 11549,26 грн., а тому сплатити судовий збір не виявляється можливим.

Відповідно до положень ч. ч. 1, 3 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.

Разом з тим, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно вимог ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Проте, представником позивача надано довідку складену станом на 20.05.2021 року за період з 1 кварталу 2020 року по 4 квартал 2020 року про доходи ОСОБА_1 , яка не містить актуальної інформації про доходи позивача на час звернення до суду із позовною заявою.

Таким чином, враховуючи, що представником позивача не надано доказів, які б давали суду підстави для звільнення позивача ОСОБА_1 від сплати судового збору, тому клопотання про звільнення від сплати судового збору в порядку, регламентованому ст. 136 ЦПК України та ст. 8 Закону України "Про судовий збір" не підлягає задоволенню.

У відповідності до приписів ч. 4 ст. 177 УЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" (із відповідними змінами) з 01.01.2021 р. розмір ставки судового збору із позовних заяв майнового характеру, яка подана фізичною особою становить - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 908 грн.

Таким чином, позивач повинен надати докази сплати судового збору (оригінал квитанції) в розмірі 990 грн.00 коп., або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу , протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 4 , 8 Закону України "Про судовий збір" , ст. ст. 136 , 175 , 185 , 260 ЦПК України , суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника позивача про звільнення від сплати судового збору у справі за позовом ОСОБА_1 , поданої представником позивача - адвокатом Сніжко Павлом Володимировичем до ОСОБА_2 , треті особи: Страхова Компанія Альфа-Гарант , публічне акціонерне товариство Страхова Группа ТАС , ОСОБА_3 про стягнення матеріальної шкоди - відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 , поданої представником позивача - адвокатом Сніжко Павлом Володимировичем до ОСОБА_2 , треті особи: Страхова Компанія Альфа-Гарант , публічне акціонерне товариство Страхова Группа ТАС , ОСОБА_3 про стягнення матеріальної шкоди - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, попередивши, що в разі не усунення вказаних недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява буде вважатися неподаною та підлягатиме поверненню позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя -О. О. Маньковська

Дата ухвалення рішення11.10.2021
Оприлюднено27.10.2021
Номер документу100603583
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення матеріальної шкоди

Судовий реєстр по справі —641/7552/21

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Онупко М. Ю.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Онупко М. Ю.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Онупко М. Ю.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Онупко М. Ю.

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Тимчук Р. І.

Ухвала від 03.10.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Тимчук Р. І.

Ухвала від 08.11.2021

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Маньковська О. О.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Маньковська О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні