Постанова
від 15.06.2010 по справі 40/418-25/4/10
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У к р а ї н а

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

15.06.10 Справа №40/418-25/4/10

Колегія суддів Запорізьк ого апеляційного господарсь кого суду у складі:

В присутності предс тавників від позивача - Х рипченко Ю.Ю., довіреність № 01/38 від 01.03.2010 р.; від відповідача - та третьої особи представник и не з' явились;

Розглянувши в судово му засіданні матеріали апеля ційної скарги Державної госп розрахункової установи «Аге нтство з питань банкрутства» на рішення господарського су ду Запорізької області від 14.0 4.2010 р. по справі № 40/418-25/4/10;

за позовом: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькі й області, м. Запоріжжя (скороч ено РВ ФДМУ по Запорізькій об ласті);

до відповідача: Державної г оспрозрахункової установи « Агентство з питань банкрутст ва», м. Київ (скорочено Агентст во з питань банкрутства);

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідач а - Філія Державної госпрозр ахункової установи Агентств о з питань банкрутства в Запо різькій області, м. Запоріжжя (скорочено Запорізька Філія Агентства з питань банкрутс тва);

про стягнення неустойки за договором оренди у розмірі 871 8,24 грн. та повернення орендова ного майна

ВСТАНОВИВ:

Розпорядженням виконуюч ого обов' язки голови Запорі зького апеляційного господа рського суду № 1521 від 15.06.2010 р. спра ву № 40/418-25/4/10 передано на розгляд колегії судів у складі: Хут орной В.М. (головуючий, допов ідач), Зубкова Т.П., Мойсе єнко Т.В., якою справу прийня то до свого провадження.

Рішенням господарсь кого суду Запорізької област і (суддя Дьоміна А.В.) від 14.04.2010 р. у справі № 40/418-25/4/10 уточнені позовн і вимоги задоволено частково . Стягнуто з відповідача на ко ристь державного бюджету 17961,66 грн. неустойки та судові витр ати. В частині вимоги щодо пов ернення орендованого держав ного майна шляхом підписання акту приймання - передачі про вадження по справі припинено .

В частині задоволення вим оги про стягнення неустойки вказане рішення мотивовано т им, та вона є обґрунтована, під тверджена доданими розрахун ками, матеріалами справи, а то му підлягає задоволенню. При пиняючи провадження на підст аві в частині вимоги щодо пов ернення орендованого держав ного майна шляхом підписання акту приймання - передачі суд мотивував тим, що ця вимога пі длягає припиненню на підстав і п. 1-1 ст. 80 ГПК України із - за в ідсутністю предмета спору, о скільки на дату прийняття рі шення майно було повернуто б алансоутримувачу.

Не погоджуючись з судовим р ішенням, Агентством з питань банкрутства, відповідачем п о справі, до Запорізького апе ляційного господарського су ду подано апеляційну скаргу, в якій заявник вказує, що ріше ння прийнято з порушенням но рм матеріального та процесуа льного права. Договір оренди вважає продовженим на той са мий термін і на тих самих умов ах, які були передбачені цим Д оговором, оскільки з боку поз ивача не здійснено жодної ді ї, які свідчили б про розірван ня договору оренди в порядку , визначеному п. 10.6 вказаного до говору. Лист позивача від 29.04.2009 р. № 11-13-02362 не містить заяви про пр ипинення дії договору, як тог о вимагає п. 10.6 договору оренди . Стягнення неустойки в сумі 17961,66 грн. вважає неправомірним , оскільки на його думку вона с кладає 12154,96 грн. та яка відповід ачем сплачена частково в сум і 9043,09 грн. Отже розмір неустойк и становить 3110, 98 грн. Просить рі шення господарського суду За порізької області від 14.04.2010 р. с касувати, в задоволені позов у відмовити.

Представник відповідача в судове засідання не з' яви вся, про дату час та місце слух ання справи був повідомлений належним чином.

РВФДМУ по Запорізькій обла сті, позивач по справі, у відзи ві на апеляційну скаргу вказ ує на законність та обґрунто ваність судового рішення. Пр осить його залишити без змін , а апеляційну скаргу - без за доволення.

Запорізька Філія Агентств а з питань банкрутства, третя особа, відзиву на апеляційну скаргу не надала, заявою від 1 5.06.2010 р. просить розгляд справи в ідкласти у зв' язку з неможл ивістю бути присутнім в судо вому засіданні, яке колегією суддів відхилено, з огляду на достатність матеріалів спра ви для розгляду в даному судо вому засіданні та наявність відзиву позивача на апеляцій ну скаргу.

За клопотанням представни ка відповідача, судовий проц ес здійснювався без фіксації технічними засобами, за його згодою в судовому засіданні 15.06.2010 р. оголошено лише вступну та резолютивну частину пост анови.

Відповідно до ст. 99 ГПК Укра їни, апеляційний господарськ ий суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, кори стується правами наданими су ду першої інстанції.

Згідно ст. 101 ГПК України, апе ляційний господарський суд н е зв' язаний доводами апеляц ійної скарги і перевіряє зак онність і обґрунтованість рі шення місцевого господарськ ого суду у повному обсязі.

Сутність спору:

27.04.2006 р. між РВ ФДМУ по Запорі зькій області (орендодавець, позивач у справі) та Державно ю госпрозрахунковою установ ою «Агентство з питань про ба нкрутство»(орендар, відповід ач у справі) було укладено дог овір № 1952/д оренди державного н ерухомого майна, що знаходит ься на балансі Запорізького державного центру науково - технічної і економічної інфо рмації (далі Договір оренди), з гідно якого, Орендодавець пе редає, а Орендар приймає в стр окове платне користування де ржавне нерухоме майно, а саме : вбудовані в дев' ятий повер х адміністративної будівлі н ежитлові приміщення (Літера А-10, приміщення з 199 по 205 включно ), загальною площею по внутріш ньому обміру 103,7 кв. м. (надалі - Майно), відповідно до плану де сятого поверху та експлікаці ї приміщень з технічного пас порту будинку, розташованого за адресою: м. Запоріжжя, пр. Ле ніна, 77 (п. Договору оренди).

Відповідно до п. 1.2 Договору о ренди, Майно передається в ор енду з метою розміщення офіс у.

Згідно до п. 2.1 Договору оренд и, вступ Орендаря у користува ння Майном наступає одночасн о з підписанням сторонами До говору та Акту приймання - п ередачі Майна .

Вказане приміщення було пе редано орендареві за актом п рийому-передачі (додаток №2 до Договору Оренди).

Договором про внесення змі н №1 від 31.05.2007 р. внесені зміни щод о сплати орендних платежів, щ о є невід' ємною частиною До говору оренди.

Відповідно до п. 10.1 Договору оренди, цей Договір укладени й з 27.04.2006 р. по 24.04.2007 р. Через відсутн ість заяв сторін про припине ння дії Договору оренди в 2007 р., 2008 р., термін дії було продовже но до 17.04.2009 р.

Відповідно до п. 10.5 Договору оренди, він припиняється в ра зі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- банкрутства Орендаря;

- загибелі (знищення) орендо ваного майна;

- ліквідації юридичної особ и, яка була Орендодавцем або О рендарем;

- за згодою сторін або за ріш енням господарського суду (с уду).

В разі відсутності заяви од нієї із сторін про припиненн я або зміну умов Договору оре нди протягом одного місяця п ісля закінчення його терміну дії, при наявності згоди бала нсоутримувача та відповідно го висновку органу, уповнова женого управляти майном бала нсоутримувача, він вважаєтьс я продовженим на той самий те рмін і на тих самих умовах, які були передані цим Договором (п. 10.6 Договору оренди).

29.04.2009 р. РВ ФДМУ на адресу відпо відача направлено лист №11-13-02362, яким повідомлено орендаря пр о припинення Договору оренди , внаслідок закінчення строк у, на який його було укладено. До листа було додано для підп исання акт приймання-передач і майна в 3-х примірниках та за пропоновано протягом 3 днів з дати отримання пропозиції п ідписані примірники поверну ти на адресу регіонального в ідділення .

Зазначений лист відповіда чем отримано 07.05.2009 р., що підтвер джується підписом уповноваж еної особи відповідача на по штовому повідомленні.

Під час розгляду справи в су ді першої інстанції надано д окази про повернення орендов аного майна за актом прийман ня - передачі від 13.11.2009 р.

Пунктом 9.3 Договору оренди с торони встановили, що за відм ови Орендаря на вимогу Оренд одавця повернути орендоване майно у разі припинення дії Д оговору, Орендар відшкодовує Орендодавцю неустойку в роз мірі подвійної місячної орен дної плати за весь час, що відр аховується від дати припинен ня або розірвання Договору д о підписання акту прийому - передачі, який підтверджує ф актичне повернення орендова ного майна.

Предметом розгляду в суді п ершої інстанції з урахування м уточнених позовних вимог (а . 107 с.) було стягнення неустойки в розмірі 17961,66 грн. за період з 18. 04.2009 р. по 13.11.2009 р. та повернути майн о шляхом підписання акта при ймання - передачі.

Рішенням господарського с уду Запорізької області від 14.04.2010 р. по справі №40/418-25/4/10 позовні в имоги задоволено частково, з чим не погодився відповідач та оскаржує його в апеляційн ому порядку.

Колегія суддів, проаналізу вавши на підставі фактичних обставин справи застосуванн я норм матеріального та проц есуального права при винесен ні оскаржуваного судового рі шення, знаходить апеляційну скаргу такою, що підлягає час тковому задоволенню, з таких підстав.

Спірне орендовано майно по вернуто до державної власнос ті за актом приймання - пере дачі, а відтак в цій частині ви моги відсутній предмет спору .

Разом з тим, заявник апеляці йної скарги вважає, що позива чем не було належно виконано вимоги п. 10. 6 Договору оренди, о скільки на адресу відповідач а не надходило жодної заяви п ро припинення дії договору, а лист № 11-13-02362 від 29.04.2009 р. не є належн им доказом, так як містить інф ормацію про закінчення строк у дії договору, а тому на його думку Договір оренди вважаєт ься поновленим на новий стро к та на тих самих умовах, з тве рдженням якого колегія судді в не погоджується.

Частини 1, 2 статті 17 Закону Ук раїни «Про оренду державного та комунального майна» ві д 10 квітня 1992 року № 2269-XII (далі З акон про оренду державного т а комунального майна) встано влюють, що термін договору ор енди визначається за погодже нням сторін. У разі відсутнос ті заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов до говору оренди протягом одног о місяця після закінчення те рміну дії договору він вважа ється продовженим на той сам ий термін і на тих самих умова х, які були передбачені догов ором.

Пункт 10.6 Договору оренди мі стить аналогічну умову.

В порядку ч. 2 ст. 17 Закону про о ренду державного та комуналь ного майна та п. 10.5, п. 10.6 Договору оренди РВ ФДМУ по Запорізькі й області листом від 29.04.2009 р. № 11-13- 02362 заявило про припинення дії вказаного договору, у зв' яз ку з закінченням строку, на як ий його було укладено. При цьо му, законодавчо не встановле но, в якій формі повинно бути в исловлене така пропозиція - у вигляді заяви або листа, вті м зміст такого документу пов инен свідчити про відсутніст ь наміру у орендодавця на про довження орендних відносин п ісля закінчення строку дії д оговору.

Така ж правова позиція викл адена у постанові Верховного Суду України № 2-30/392-2008 р. від 12.05.2009 р ., в якій вказано, що має знач ення лише те, чи збіг встановл ений місячний термін, оскі льки саме із його закінчення м пов' язане настання такого юридично значимого наслідку як продовження дії договору оренди на той самий термін і н а тих самих умовах, які були пе редбачені договором. Водноча с, сторони договору не обмеже ні в праві заявити про припин ення або зміну умов договору як протягом одного місяця пі сля закінчення дії договору, так і в будь-який час протягом всього строку дії вказаного договору.

Згідно ч. 1 ст. 598 ЦК України, зо бов'язання припиняється част ково або у повному обсязі на п ідставах, встановлених догов ором або законом.

Таким чином, продовження те рміну дії договору оренди на той самий термін і на тих сами х умовах можливе за відсутно сті заяви однієї із сторін пр о припинення дії договору аб о у разі досягнення згоди сто рін на продовження терміну д ії цього договору.

В даному випадку позивач пр отягом місяця, після закінче ння строку Договору оренди з аявив про припинення його ді ї. Отже, зобов' язання за Дого вором оренди вважається прип иненим починаючи з 17.04.09 р., а обо в' язок повернути Майно вини кає після збігу 3 днів після от римання відповідної пропози ції.

Щодо заявлених вимог про ст ягнення з відповідача неусто йки на підставі п. 9.3 Договору о ренди, що на думку колегії суд дів вона підлягає частковому задоволенню, з урахуванням н аступного.

Відповідно до ст. 785 Цивільно го кодексу України, у разі при пинення договору найму, найм ач зобов' язаний негайно пов ернути наймодавцеві річ у ст ані, в якому вона була одержан а, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було о бумовлено в договорі. Якщо на ймач не виконує обов' язки щ одо повернення речі, наймода вець має право вимагати від н аймача сплати неустойки у ро змірі подвійної плати за кор истування річчю за весь час п рострочення.

Пунктом 9.3 Договору оренди с торони встановили, що за відм ови Орендаря на вимогу Оренд одавця повернути орендоване майно у разі припинення дії Д оговору, Орендар відшкодовує Орендодавцю неустойку в роз мірі подвійної місячної орен дної плати за весь час, що відр аховується від дати припинен ня або розірвання Договору д о підписання акту прийому - передачі, який підтверджує ф актичне повернення орендова ного майна.

Неповернення відповідачем за актом приймання - переда чі орендованого державного н ерухомого майна до державної власності до 13.11.2009 р. підтвердж ено матеріалами справи та не спростовано відповідачем, а тому вимога щодо стягнення н еустойки з відповідача на пі дставі п. 9 3 Договору оренди є з аконною та обґрунтованою.

Разом з тим, як вбачається з розрахунку (а. 108 с.), позивачем на підставі п. 9.3 Договору орен ди неустойку в сумі 27005, 64 грн. на раховано за період з 18.04.2009 р. по 13 .11.2009 р. Відповідач сплатив за ор енду приміщення після закінч ення строку дії договору в су мі 9043,98 грн., яку позивачем було з араховано до неустойки та за явлено до стягнення 17961, 66 грн. Пр оте, з даним розрахунком коле гія суддів не погоджується, о скільки неустойку слід нарах овувати починаючи з 11.05.2009 р., тоб то через три дні після отрима ння відповідачем листа № 11-13-02362 від 29.04.2009 р.

Таким чином, неустойка за пе ріод з 11.05.2009 р. по 13.11.2009 р., що підляга є до стягненню становить 14933,9 г рн. (23997,88 грн. - 9043,98 грн.).

За таких обставин та з огл яду на викладене, рішення гос подарського суду Запорізько ї області від 14.04.2010 р. по даній сп раві підлягає зміні.

Відповідно до 49 ГПК України судові витрати за перегляд р ішення в апеляційному порядк у покладаються на відповідач а.

З урахуванням викладеног о, керуючись ст. ст. 101 - 105 Господа рського процесуального коде ксу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Державн ої госпрозрахункової устано ви «Агентство з питань банкр утства»задовольнити. Рішенн я господарського суду Запорі зької області від 14.04.2010 р. по спр аві №40/418-25/4/10 змінити.

Резолютивну частину рішен ня викласти в наступній реда кції:

«Позовні вимоги задовольн ити частково.

Стягнути з Державної госпр озрахункової установи «Аген тство з питань банкрутства»( 03150, м. Київ, вул. П. Любченка, 15) на к ористь державного бюджету Жо втневого району м. Запоріжжя (рахунок 31114094700003, код ЄДР 34677124, МФО 8130 15, банк отримувач: УДК в Запорі зькій області) неустойку в су мі 14933 (чотирнадцять тисяч дев' ятсот тридцять три) грн. 90 коп.

Стягнути з Державної госпр озрахункової установи «Аген тство з питань банкрутства»( 03150, м. Київ, вул. П. Любченка, 15) на к ористь державного бюджету Ук раїни (отимувач: Державний бю джет Орджонікідзевського ра йону, банк отримувач: Головне управління Державного казна чейства України в Запорізькі й області, рахунок № 31119095700007, МФО 81 3015, код ЄДР 34677145, код бюджетної кл асифікації 22090200, символ звітно сті банку - 095) 149,08 грн. державного мита за подання позову.

Стягнути з Державної госп розрахункової установи «Аге нтство з питань банкрутства» (03150, м. Київ, вул. П. Любченка, 15) на к ористь державного бюджету Ук раїни (отимувач: Державний бю джет Орджонікідзевського ра йону, банк отримувач: Головне управління Державного казна чейства України в Запорізькі й області, рахунок № 31212259700007, МФО 81 3015, код ЄДР 34677145, код бюджетної кл асифікації 22050000, символ звітно сті банку - 295) 195,88 грн. витрат на і нформаційно - технічне забе зпечення судового процесу.

В частині вимоги щодо повер нення орендованого державно го майна шляхом підписання а кту приймання - передачі про вадження по справі припинити .»

Зобов' язати господарсь кий суд Запорізької області видати відповідні накази.

СудЗапорізький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.06.2010
Оприлюднено13.09.2010
Номер документу10063760
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —40/418-25/4/10

Ухвала від 25.03.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 04.02.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 04.02.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 15.03.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 13.01.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Постанова від 15.06.2010

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Хуторной В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні