Ухвала
від 26.10.2021 по справі 953/7426/21
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


Апеляційне провадження № 11-сс/818/1921/21 Доповідач: ОСОБА_1

Справа № 953/7426/21 Слідчий суддя: ОСОБА_2

№ 1-кс/953/8889/21

Категорія: у порядку КПК України

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Харківського апеляційного суду у складі:

головуючого - ОСОБА_1 ,

суддів - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

за участю секретаря - ОСОБА_5 ,

прокурора - ОСОБА_6

підозрюваного - ОСОБА_7 ,

захисника - ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові матеріали за апеляційною скаргою прокурора Київської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_9 на ухвалу слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 17.09.2021 про відмову у обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №42018221080000154 від 31.05.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 191 КК України, -

в с т а н о в и л а:

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 17.09.2021 клопотання старшого слідчого СВ Харківського РУП № 1 ГУНП в Харківській області ОСОБА_10 у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42018221080000154 від 31.05.2018, про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - задоволено частково.

Застосовано до підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту за місцем проживання за адресою: АДРЕСА_1 в межах строку досудового розслідування на 60 діб до 15.11.2021 включно.

Покладено на ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обов`язки: 1) прибувати до слідчого, прокурора чи суду за кожною вимогою; 2) не змінювати місце постійного проживання за адресою: АДРЕСА_1 без дозволу слідчого, прокурора або суду; 3) не залишати місце постійного поживання за адресою: АДРЕСА_1 з 22-00 до 06-00 години; 4) утримуватись від будь-якого спілкування з потерпілими у кримінальному провадженні та свідками; 5) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Не погоджуючись з ухвалою слідчого судді, прокурор Київської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_9 подала апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 17.09.2021 про відмову у задоволенні клопотання про застосування відносно Підозрюваного ОСОБА_11 запобіжного заходу у вигляді тримання у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42018221080000154, скасувати; постановити нову ухвалу, якою задовольнити клопотання прокурора про застосування відносно підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в ДУ «Харківський слідчий ізолятор» ДПС України в Харківській області терміном 60 діб.

Доводи апеляційної скарги мотивовані тим, що судом не дотримано у повній мірі положення статті 178 КПК України та не взято до уваги доводи сторони обвинувачення, наданого в обґрунтування обрання запобіжного заходу підозрюваному ОСОБА_7 саме у вигляді тримання під вартою.

Вивченням особи підозрюваного ОСОБА_7 встановлено, що він підозрюється у скоєнні умисного, тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до 8 років.

Висновки суду про те, що відносно ОСОБА_7 може бути застосовано більш м`який запобіжний захід аніж тримання під вартою, є не обґрунтованими, оскільки слідчим суддею не враховано те, що під час вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_7 діяв умисно та в своїх інтересах та вчинив корупційний злочин. Вказані обставини, а саме зухвале ігнорування підозрюваним норм діючого законодавства та своїх обов`язків свідчить про наявність ризику вчинення інших правопорушень, злочинів, чинення перешкод з метою уникнення відповідальності за вчинення тяжкого злочину та можливості переховуватися від слідства та суду в разі застосування до нього більш м`якого запобіжного заходу, крім того, може незаконно впливати на свідків, які допитані під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, оскільки проводиться досудове розслідування та на даний час вони не давали свої показання у суді; свідків, які на даний час встановлюються, та ще не допитані у кримінальному провадженні, а також на осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, передбачене частиною 4 статті 191 КК України, у змові з ОСОБА_7 , та які не встановлені під час досудового розслідування.

За таких обставин, прокурор вважала, що ОСОБА_7 , в разі доведеності його вини у вчиненні інкримінованого злочину в суді, загрожує реальна міра карання терміном до 8 років. Однак слідчим суддею не надано належної оцінки вказаним обставинам справи та не оцінено достатньою мірою ризик, передбачений положеннями частини 1 статті 177 КПК України.

Заслухавши доповідь судді, прокурора, який підтримав доводи апеляційної скарги та просив її задовольнити, підозрюваного ОСОБА_7 та його захисника адвоката ОСОБА_8 , які заперечували проти апеляційної скарги, дослідивши матеріали кримінального провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до наступного висновку.

Звертаючись з клопотанням про застосування до ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою слідчий посилався на те, що ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, передбаченому частиною 4 статті 191 КК України, та на даний час існують ризики, передбачені пунктами 1,3,5 частини 1 статті 177 КПК України. Застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного ОСОБА_7 спрямоване на забезпечення посилення контролю за місцем перебування останнього, виконання ним процесуальних обов`язків, попередження та своєчасне припинення вчинення останнім незаконного впливу на свідків та осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, передбачене частиною 4 статті 191 КК України, у змові з ОСОБА_7 , та які не встановлені під час судового розслідування, а також попередження можливості вчинити інше аналогічне кримінальне правопорушення. Крім цього, орган досудового розслідування вважав, що у разі обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави, розмір застави має дорівнювати сумі спричинених державі матеріальних збитків і складати 392275 грн.

Задовольняючи частково клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_7 та обираючи останньому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у певний період доби, слідчий суддя вважав, що надані стороною обвинувачення докази та матеріали кримінального провадження свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінальних правопорушень, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави суду вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені частиною 1 статті 177 КПК України. При вирішення питання щодо обрання запобіжного заходу слідчим суддею були оцінені всі обставини з урахуванням наданих сторонами кримінального провадження матеріалів, а також вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що загрожує особі у разі визнання винуватим у кримінальному провадженні, у вчиненні якого він підозрюється, відомості про особу підозрюваного, який має зареєстроване місце проживання, раніше не судимий, його ставлення до вчиненого, фактичні обставини справи, викладені у клопотанні про застосування запобіжного заходу, вагомість наявних доказів, якими обґрунтовуються відповідні обставини, та прийшов до висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання про обрання підозрюваному ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту за місцем реєстрації, що відповідатиме загальним засадам кримінального судочинства та буде співмірним та відповідати наведеним у клопотанні ризикам, передбаченим частиною 1 статті 177 КПК України.

З такими висновками слідчого судді погоджується й суд апеляційної інстанції, виходячи з наступного.

Відповідно до положень статті 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь - яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною 1 статті 177 КПК України.

Відповідно до частини 3 статті 176 КПК України слідчий суддя, суд відмовляє у застосуванні запобіжного заходу, якщо слідчий, прокурор не доведе, що встановлені під час розгляду клопотання про застосування запобіжних заходів обставини, є достатніми для переконання, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів, передбачених частиною першою цієї статті, не може запобігти доведеним під час розгляду ризику або ризикам.

Суд апеляційної інстанції вважає, що мотиви прийнятого слідчим суддею рішення викладені в ухвалі, яка відповідає вимогам статті 196 КПК України.

З висновками слідчого судді щодо застосування до ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у певний період доби погоджується й апеляційний суд, з врахуванням даних щодо особи підозрюваного, який раніше не судимий, має постійне місце реєстрації та проживання, працює, одружений, має на утриманні неповнолітню дитину, тобто має міцні соціальні зв`язки, та з огляду на те, що органом досудового розслідування на час розгляду слідчим суддею клопотання про обрання запобіжного заходу не доведено недостатність застосування до підозрюваного інших більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризиків, передбачених пунктами 1,3,5 частини 1 статті 177 КПК України.

Доводи апеляційної скарги прокурора не спростовують в цілому висновку слідчого судді про застосування до підозрюваного більш м`якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою.

За викладених у сукупності обставин, колегія суддів дійшла висновку, що саме запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у певний період доби, який був обраний слідчим суддею на час розгляду клопотання слідчого, в повній мірі відповідає меті його застосування забезпеченню виконання підозрюваним ОСОБА_7 покладних на нього процесуальних обов`язків та запобіганню спробам вчинити дії, передбачені пунктами 1,3,5 частини 1 статті 177 КПК України.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає ухвалу слідчого судді обґрунтованою і підстав для її скасування за доводами апеляційної скарги прокурора не вбачає.

Керуючись ст. ст. 404, 405, 407, 418, 419, 422 КПК України,

п о с т а н о в и л а:

Апеляційну скаргу прокурора Київської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_9 залишити без задоволення.

Ухвалу слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 17.09.2021 залишити без змін.

Ухвала суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги оскарженню в касаційному порядку не підлягає відповідно до частини 4 статті 424 КПК України.

Головуючий

Судді:

Дата ухвалення рішення26.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100645052
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів домашній арешт

Судовий реєстр по справі —953/7426/21

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 15.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 15.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 26.10.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні