Ухвала
від 15.11.2021 по справі 953/7426/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/7426/21

н/п 1-кс/953/10764/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" листопада 2021 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

захисників ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

слідчого ОСОБА_5 ,

підозрюваного ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання старшого слідчого СВ Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області майора поліції ОСОБА_5 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018221080000154 від 31.05.2018 року відносно:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191 КК України,

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

11.11.20021 року до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання старшого слідчого СВ Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області майора поліції ОСОБА_5 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018221080000154 від 31.05.2018 року відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191 КК України, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

В обґрунтування клопотання зазначає, що наказом ТОВ «Констракшн Машинері» № 184к від 01.12.2011 ОСОБА_6 призначено директором філії ТОВ «Констракшн Машинері» в м. Харкові (ЄДРПОУ 37974527), зареєстрованого за адресою: м. Харків, просп. Ю. Гагаріна, 201Б, яке є юридичною особою та має самостійний баланс, поточні рахунки у банківських установах, штамп, печать та діє на підставі господарського розрахунку, у зв`язку з чим мав право підпису всіх документів, необхідних для ведення фінансово-господарської діяльності, відповідно до статуту підприємства, тобто був службовою особою, що постійно обіймає на підприємстві посаду, пов`язану з організаційно-розпорядними та адміністративно господарськими функціями.

Відповідно до «Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політки України № 336 від 29.12.2004, директор, серед іншого, керує згідно з чинним законодавством виробничо-господарською та фінансово-економічною діяльністю підприємства, відповідає за наслідки прийнятих рішень, збереження та ефективне використання майна підприємства, а також фінансово-господарські результати його діяльності; забезпечує виконання підприємством програми оновлення продукції, планів капітального будівництва, обов`язків перед державним бюджетом, постачальниками, замовниками і банками, а також господарських та трудових договорів (контрактів) і бізнес-планів; вирішує інші питання щодо фінансово-економічної та виробничо-господарської діяльності підприємства.

Враховуючи вказані права, обов`язки та повноваження, надані ОСОБА_6 статутом ТОВ «Констракшн Машинері», відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України, він, як директор філії ТОВ «Констракшн Машинері» в м. Харкові, обіймаючи вказану посаду, яка пов`язана з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, являвся службовою особою.

Так, ОСОБА_6 , працюючи на вищевказаній посаді, будучи обізнаним у своїх службових обов`язках та вимогах законодавства, що регламентують діяльність ТОВ «Констракшн Машинері», усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючі умисно, з корисливих мотивів, переслідуючи мету особистого збагачення, у січні 2019 року, точна дата під час досудового розслідування не встановлена, вступив у злочинну змову із посадовими особами КП«Балаклійський водоканал» з метою заволодіння бюджетними коштами КП«Балаклійський водоканал» шляхом зловживання службового становища, із використанням процедури проведення торгів на закупівлю товару за кодом ДК021:2015-43260000-3 Механічні лопати, екскаватори та ковші навантажувачі, гірнича техніка (Екскаватор-навантажувач).

Відповідно до спільного злочинного плану, розробленому ОСОБА_6 та посадовими особами КП «Балаклійський водоканал», ТОВ «Констракшн Машинері» та ТОВ «Спецкомтранс», виступаючи дилерами одного й того ж самого підприємства-виробника JCB, пропонуватимуть заздалегідь узгоджену завищену ціну на нього, як на етапі формування очікуваної вартості предмета закупівлі, так і у ході спільної участі у відкритих торгах, а посадові особи КП«Балаклійський водоканал» здійснить забезпечення перемоги ТОВ«Констракшн Машинері» у цих торгах з метою подальшого заволодіння державними коштами, отриманими злочинним шляхом, розмір яких становитиме різницю у реальній вартості (вартості виробника) та вартості реалізації обладнання, поставленого на адресу вказаного комунального підприємства, для подальшого розподілу грошових коштів між учасниками злочинної схеми.

При цьому склад тендерного комітету КП «Балаклійський водоканал» повинен був за усною вказівкою посадових осіб вказаного комунального підприємства підготувати та розмістити на веб-порталі Уповноваженого органу (prozorro.gov.ua) оголошення про проведення закупівлі та тендерну документацію КП «Балаклійський водоканал», у якій заздалегідь створені умови на користь ТОВ «Констракшн Машинері», перевірити документи в тендерних пропозиціях учасників торгів ТОВ «Констракшн Машинері» та ТОВ«Спецкомтранс» та внести до офіційних документів відомості щодо визнання переможцем ТОВ «Констракшн Машинері», підписати їх членами тендерного комітету.

У свою чергу, директор філії ТОВ «Констракшн Машинері» в м. Харкові ОСОБА_6 повинен був: підготувати тендерні пропозиції ТОВ «Констракшн Машинері» у відповідності до тендерної документації КП «Балаклійський водоканал» та необхідні документи для участі у торгах, вказати в тендерній пропозиції завищену ціну пропозиції та умови згідно попередньої домовленості з посадовими особами КП «Балаклійський водоканал», приймати участь в торгах та виконувати домовленості з даними посадовими особами щодо не зменшення ціни пропозиції, підписати договори за результатами перемоги в торгах, зняти грошові кошти, які отримані як прибуток ТОВ «Констракшн Машинері» у результаті виконання договору з постачання Екскаватора-навантажувача для КП «Балаклійський водоканал» за завищеними цінами та частину грошових коштів передати посадовим особами даного комунального підприємства.

У подальшому посадові особи КП «Балаклійський водоканал» продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, на початку лютого 2019 року, точна дата під час досудового розслідування не встановлена, зловживаючи своїм службовим становищем, перебуваючи за адресою: Харківська область, Балаклійський район, м. Балаклія, вул. Вторчерметівська,3, усвідомлюючи, що тендерну пропозицію ТОВ «Констракшн Машинері» можливо використати для участі у торгах, та за результатами торгів визначити ТОВ «Констрашн Машинері» переможцем, надали вказівку інженеру технологу КП «Балаклійський водоканал» ОСОБА_7 розмістити на авторизованому електронному майданчику «Prozorro» оголошення про проведення відкритих торгів за предметом закупівлі код ДК 021:2015-43260000-3 Механічні лопати, екскаватори та ковші навантажувачі, гірнича техніка, а саме Екскаватор-навантажувач, очікуваною вартістю 2475000,00 гривень, та тендерну документацію КП «Балаклійський водоканал» з вимогами, заздалегідь штучно створеними на користь ТОВ «Констракшн Машинері». Після чого ОСОБА_7 на виконання даної вказівки 11.02.2019 розмістив на електронному майданчику «Prozorro» оголошення про проведення відкритих торгів за вказаним предметом закупівлі, номер процедури закупівлі в електронній системі визначений UA-2019-02-11-000906-a.

Після розміщення вказаного оголошення для участі у зазначеній процедурі закупівлі ТОВ відповідно до спільного розробленого злочинного плану тендерні пропозиції подали 2 учасники: ТОВ «Констракшн Машинері» з ціною пропозиції 2470000 грн, ТОВ «Спецкомтранс» з ціною пропозиції 2472000 гривень.

У подальшому тендерним комітетом КП «Балаклійський водоканал», який діяв за злочинною вказівкою та прямим сприянням посадових осіб даного комунального підприємства, використовуючи заздалегідь штучно створені умови для реалізації злочинної схеми, спрямованої на незаконне заволодіння державними коштами, за результатами розгляду конкурсних пропозицій акцептовано пропозицію ТОВ «Констракшн Машинері» з ціною 2470000 грн разом з ПДВ, що є завідомо для посадових осіб КП «Балаклійський водоканал» та ОСОБА_6 значно вищою за ринкову та з формальних підстав відхилено конкурсну пропозицію ТОВ «Спецкомтранс».

За результатами проведеної тендерної процедури 11.03.2019 між КП«Балаклійський водоканал» (замовник) та ТОВ «Констракшн Машинері» (постачальник) укладений договір № 32, згідно якого ТОВ «Констракшн Машинері» зобов`язується поставити Замовнику в строк до 31.12.2019 товар: Екскаватор-навантажувач JCB 3CXSITEMASTER, вартістю 2470000 гривень.

11.03.2019 директор філії ТОВ «Констракшн Машинері» в м. Харкові ОСОБА_6 , продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, спрямований на незаконне заволодіння державними коштами, на виконання умов договору від 11.03.2019 за №32, відповідно до видаткової накладної № 3697 від 11.03.2019 та акту приймання передачі обладнання №КМ-00003697 від 11.03.2019 здійснив постачання до КП «Балаклійский водоканал» за адресою: Харківська область, м. Балаклія, Балаклійський район, вул. Вторчерметівська, 3,товар: Екскаватор-навантажувач JCB 3CXSITEMASTER, на суму згідно вказаного договору 2470000 грн, в той час як ринкова вартість даного екскаватора складала 2077725 гривень.

13.03.2019 КП «Балаклійський водоканал», у свою чергу та на виконання умов договору, відповідно до платіжного доручення № 15 від 13.03.2019 перерахувало на розрахунковий рахунок ТОВ «Констракшн Машинері» грошові кошти загальній сумі 2470000 гривень. У подальшому грошові кошти, одержані від КП «Балаклійський водоканал» за поставку екскаватора-навантажувача JCB 3CXSITEMASTER були розподілені між ОСОБА_8 та посадовими особами КП «Балаклійський водоканал» та незаконно витрачені на особисті потреби останніх.

Слідчий вказує, що ОСОБА_6 , займаючи посаду директора філії ТОВ «Констракшн Машинері» в м. Харкові, будучи службовою особою, наділеною адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями, повністю розуміючи протиправність своїх дій, діючи умисно, за попередньою змовою з посадовими особами КП «Балаклійський водоканал», шляхом зловживання своїм службовим становищем, незаконно заволодів бюджетними коштами КП «Балаклійський водоканал» на загальну суму 392275 грн, які надійшли на розрахунковий рахунок ТОВ «Констракшн Машинері» за придбання Екскаватора-навантажувача JCB 3CXSITEMASTER на виконання договору поставки про закупівлю товару від 11.03.2019 за №32, що підтверджується висновком судової економічної експертизи № 18479 від 26.07.2021 та якими ОСОБА_6 спільно з посадовими особами КП «Балаклійський водоканал» незаконно розпорядився, тим самим спричинив матеріальний збиток державним інтересам на суму 392275 грн, що на той час більш ніж в 250 разів перевищувало неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Таким чином ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченогоч. 4 ст. 191 КК України, тобто заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, у великих розмірах.

Окрім цього, досудовим розслідуванням установлено, що наказом начальника КП «Балаклійський водоканал» від 30.09.2018 № 126, ОСОБА_7 призначено на посаду інженера-технологаКП «Балаклійський водоканал».

Наказом начальника КП «Балаклійський водоканал» від 08.02.2019 № 17 затверджено склад тендерного комітету по проведенню та організації процедур закупівель та інженера ВТВ ОСОБА_7 призначено головою тендерного комітету та уповноваженою особою з питань організації та проведення процедури закупівлі.

Згідно ст. 44 Закону України «Про публічні закупівлі» за порушення вимог, установлених цим Законом і нормативно-правовими актами, прийнятими на виконання цього Закону, уповноважені особи, службові (посадові) особи замовників, службові (посадові) особи та члени органу оскарження, службові (посадові) особи Уповноваженого органу, службові (посадові) особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю, службові (посадові) особи органів, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (обслуговуючого банку), несуть відповідальність відповідно до законів України.

Відповідно до ч. 4 Розділу Х Закону України «Про публічні закупівлі» голова тендерного комітету організовує роботу комітету та несе персональну відповідальність за виконання покладених на комітет функцій.

Відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України, службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління зі спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Таким чином ОСОБА_7 , перебуваючи на посаді уповноваженої особи КП «Балаклійський водоканал» з питань організації та проведення процедур закупівлі, являвся особою, яка обіймає посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, тобто, згідно ч. 3 ст. 18 КК України є службовою особою.

ОСОБА_7 , є головою тендерного комітету КП «Балаклійський водоканал», будучи службовою особою, у лютому 2019 року став на шлях умисного зловживання своїм службовим становищем всуперечінтересам служби, діючи в інтересах директора філії ТОВ «Констракшн Машинері» вм. Харові ОСОБА_6 , з метою сприяння останньому у незаконному заволодінні бюджетними коштами у великих розмірах, які виділяються з міського бюджету для придбання товару за кодом ДК 021:2015-43260000-3 Механічні лопати, екскаватори та ковші навантажувачі, гірнича техніка (Екскаватор-навантажувач), із використанням процедури та результатів проведення відкритих торгів (тендеру).

Так, 11.02.2019 ОСОБА_7 ,як головою тендерного комітету КП«Балаклійський водоканал» (ЄРДПОУ33394709), зареєстрованого за адресою: Харківська область, м. Балаклія, вул. Вторчерметівська, 3 (замовник), затверджена тендерна документація щодо проведення закупівлі товару за кодом ДК 021:2015-43260000-3 Механічні лопати, екскаватори та ковші навантажувачі, гірнича техніка (Екскаватор-навантажувач), з вимогами, заздалегідь штучно створеними на користь ТОВ «Констракшн Машинері», з метою забезпечення вказаному підприємству перемоги у відкритих торгах, та в той же день на авторизованому електронному майданчику «Prozorro» розміщено оголошення про проведення відкритих торгів Замовником за номером UA-2019-02-11-000906-a, за предметом закупівлі: екскаватор-навантажувач у кількості 1 одиниці з очікуваною загальною вартістю 2475000грн, яка завідомо для ОСОБА_7 та ОСОБА_6 є економічно не обґрунтованою та значно вище ринкової.

Після чого ТОВ «Констракшн Машинері» подано тендерну пропозицію щодо продажу та постачання екскаватора-навантажувача JCB 3CX SITEMASTER, вартістю 2470000 грн, заздалегідь узгоджену з ОСОБА_7 . При цьому ОСОБА_6 за попередньою домовленістю з ОСОБА_7 повинен був не зменшувати ціну пропозиції.

Слідчий зазначає, що ОСОБА_7 , умисно порушуючи принципи здійснення закупівель відповідно до ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме: добросовісна конкуренція серед учасників;максимальна економія та ефективність; об`єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій; запобігання корупційним діям і зловживанням, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою сприяння директору філії ТОВ «Констракшн Машинері» в м. Харкові ОСОБА_6 у незаконному заволодінні грошовими коштамиКП «Балаклійський водоканал», розмір яких становитиме різницю у реальній вартості обладнання (вартості виробника) та вартості реалізації обладнання, поставленого на адресу вказаного комунального підприємства,28.02.2019 провів засідання тендерного комітету, під час якого запропонував проголосувати щодо визначення переможцем торгів щодо закупівлі товару за кодом ДК 021:2015-43260000-3 - тендерну пропозицію, надануТОВ «Констракшн Машинері».Внаслідок чого, відповідно до протоколу засідання тендерного комітету КП «Балаклійський водоканал» від 28.02.2019 за № 16, ТОВ «Констракшн Машинері» було визнано переможцем процедури закупівлі за № UA-2019-02-11-000906-a та прийнято рішення про намір укласти з даним ТОВ договір за результатами торгів.

За результатами проведеної тендерної процедури 11.03.2019 між КП«Балаклійський водоканал» (замовник) в особі ОСОБА_9 та ТОВ«Констракшен Машинері» (постачальник) в особі ОСОБА_10 укладений договір № 32, згідно якого ТОВ «Констракшн Машинері» зобов`язується поставити Замовнику в строк до 31.12.2019 товар: Екскаватор-навантажувач JCB 3CX SITEMASTER вартістю 2470000 гривень.

11.03.2019 директор філії ТОВ «Констракшн Машинері» в м. Харкові ОСОБА_6 , на виконання умов договору №32від 11.03.2019, відповідно до видаткової накладної № 3697 від 11.03.2021 та акту приймання передачі обладнання №КМ-00003697 від 11.03.2021 організував постачання до КП «Балаклійский водоканал» за адресою: Харківська область, Балаклійський район, м. Балаклія, вул. Вторчерметівська, 3,товар: Екскаватор-навантажувач JCB 3CX SITEMASTER, на суму згідно вказаного договору 2470000 грн, у той час як ринкова вартість даного екскаватора, складала 2077725 гривень.

13.03.2019 КП «Балаклійський водоканал», в свою чергу, на виконання умов вказаного договору, відповідно до платіжного доручення № 15 від 13.03.2021 перерахувало на розрахунковий рахунок ТОВ «Констракшн Машинері» грошові кошти в сумі 2470000 гривень.

Слідчий вказує, що ОСОБА_7 , будучи головою тендерного комітету КП «Балаклійський водоканал», являючись службовою особою, наділеною адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями, повністю розуміючи протиправність своїх дій, діючи умисно всупереч інтересам служби, при проведенні тендерної процедури № UA-2019-02-11-000906-a використав своє службове становище в інтересах директора філії ТОВ «Констракшн Машинері» в м. Харкові ОСОБА_6 , чим сприяв незаконному заволодінню бюджетними коштами КП «Балаклійський водоканал» на загальну суму 392275 грн, що надійшли на розрахунковий рахунок ТОВ «Констракшн Машинері» за придбання Екскаватора-навантажувача JCB 3CX SITEMASTER на виконання договору поставки про закупівлю товару №32від 11.03.2019, що підтверджується висновком судової економічної експертизи № 18479 від 26.07.2021.

Внаслідок вказаних умисних злочинних дій ОСОБА_7 державним інтересам спричинені тяжкі наслідки на суму 392275 грн, що більш ніж в 250 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Таким чином ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України, - у зловживанні службовим становищем, тобто умисного, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, яке спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

Окрім цього, досудовим розслідуванням установлено, що наказом начальника КП «Балаклійський водоканал» від 30.09.2018 № 126, ОСОБА_7 призначено на посаду інженера-технологаКП «Балаклійський водоканал».

Наказом начальника КП «Балаклійський водоканал» від 08.02.2019 № 17 затверджено склад тендерного комітету по проведенню та організації процедур закупівель та інженера ВТВ ОСОБА_7 призначено головою тендерного комітету та уповноваженою особою з питань організації та проведення процедури закупівлі.

Згідно ст. 44 Закону України «Про публічні закупівлі» за порушення вимог, установлених цим Законом і нормативно-правовими актами, прийнятими на виконання цього Закону, уповноважені особи, службові (посадові) особи замовників, службові (посадові) особи та члени органу оскарження, службові (посадові) особи Уповноваженого органу, службові (посадові) особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю, службові (посадові) особи органів, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (обслуговуючого банку), несуть відповідальність відповідно до законів України.

Відповідно до ч. 4 Розділу Х Закону України «Про публічні закупівлі» голова тендерного комітету організовує роботу комітету та несе персональну відповідальність за виконання покладених на комітет функцій.

Відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України, службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління зі спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Слідчий зазначає, що ОСОБА_7 , перебуваючи на посаді уповноваженої особи КП «Балаклійський водоканал» з питань організації та проведення процедур закупівлі, являвся особою, яка обіймає посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, тобто, згідно ч. 3 ст. 18 КК України являвся службовою особою. ОСОБА_7 , являючись головою тендерного комітету КП «Балаклійський водоканал», будучи службовою особою, у лютому 2019 року став на шлях умисного зловживання своїм службовим становищем всуперечінтересам служби, діючи в інтересах директора філії ТОВ «Констракшн Машинері» вм. Харові ОСОБА_6 , з метою сприяння останньому у незаконному заволодінні бюджетними коштами у великих розмірах, які виділяються з міського бюджету для придбання товару за кодом ДК 021:2015-43260000-3 Механічні лопати, екскаватори та ковші навантажувачі, гірнича техніка (Екскаватор-навантажувач), із використанням процедури та результатів проведення відкритих торгів (тендеру).

Так, 11.02.2019 ОСОБА_7 ,як головою тендерного комітету КП«Балаклійський водоканал» (ЄРДПОУ33394709), зареєстрованого за адресою: Харківська область, м. Балаклія, вул. Вторчерметівська, 3 (замовник), затверджена тендерна документація щодо проведення закупівлі товару за кодом ДК 021:2015-43260000-3 Механічні лопати, екскаватори та ковші навантажувачі, гірнича техніка (Екскаватор-навантажувач), з вимогами, заздалегідь штучно створеними на користь ТОВ «Констракшн Машинері», з метою забезпечення вказаному підприємству перемоги у відкритих торгах, та в той же день на авторизованому електронному майданчику «Prozorro» розміщено оголошення про проведення відкритих торгів Замовником за номером UA-2019-02-11-000906-a, за предметом закупівлі: екскаватор-навантажувач у кількості 1 одиниці з очікуваною загальною вартістю 2475000грн, яка завідомо для ОСОБА_7 та ОСОБА_6 є економічно не обґрунтованою та значно вище ринкової. Після чого ТОВ «Констракшн Машинері» подано тендерну пропозицію щодо продажу та постачання екскаватора-навантажувача JCB 3CX SITEMASTER, вартістю 2470000 грн, заздалегідь узгоджену з ОСОБА_7 . При цьому ОСОБА_6 за попередньою домовленістю з ОСОБА_7 повинен був не зменшувати ціну пропозиції.

ОСОБА_7 , умисно порушуючи принципи здійснення закупівель відповідно до ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме: добросовісна конкуренція серед учасників;максимальна економія та ефективність; об`єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій; запобігання корупційним діям і зловживанням, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою сприяння директору філії ТОВ «Констракшн Машинері» в м. Харкові ОСОБА_6 у незаконному заволодінні грошовими коштамиКП «Балаклійський водоканал», розмір яких становитиме різницю у реальній вартості обладнання (вартості виробника) та вартості реалізації обладнання, поставленого на адресу вказаного комунального підприємства,28.02.2019 провів засідання тендерного комітету, під час якого запропонував проголосувати щодо визначення переможцем торгів щодо закупівлі товару за кодом ДК 021:2015-43260000-3 - тендерну пропозицію, надану ТОВ «Констракшн Машинері».Внаслідок чого, відповідно до протоколу засідання тендерного комітету КП «Балаклійський водоканал» від 28.02.2019 за № 16, ТОВ «Констракшн Машинері» було визнано переможцем процедури закупівлі за № UA-2019-02-11-000906-a та прийнято рішення про намір укласти з даним ТОВ договір за результатами торгів.

За результатами проведеної тендерної процедури 11.03.2019 між КП«Балаклійський водоканал» (замовник) в особі ОСОБА_9 та ТОВ«Констракшен Машинері» (постачальник) в особі ОСОБА_10 укладений договір № 32, згідно якого ТОВ «Констракшн Машинері» зобов`язується поставити Замовнику в строк до 31.12.2019 товар: Екскаватор-навантажувач JCB 3CX SITEMASTER вартістю 2470000 гривень.

11.03.2019 директор філії ТОВ «Констракшн Машинері» в м. Харкові ОСОБА_6 , на виконання умов договору №32від 11.03.2019, відповідно до видаткової накладної № 3697 від 11.03.2021 та акту приймання передачі обладнання №КМ-00003697 від 11.03.2021 організував постачання до КП «Балаклійский водоканал» за адресою: Харківська область, Балаклійський район, м. Балаклія, вул. Вторчерметівська, 3,товар: Екскаватор-навантажувач JCB 3CX SITEMASTER, на суму згідно вказаного договору 2470000 грн, у той час як ринкова вартість даного екскаватора, складала 2077725 гривень.

13.03.2019 КП «Балаклійський водоканал», в свою чергу, на виконання умов вказаного договору, відповідно до платіжного доручення № 15 від 13.03.2021 перерахувало на розрахунковий рахунок ТОВ «Констракшн Машинері» грошові кошти в сумі 2470000 гривень. Таким чином, ОСОБА_7 , будучи головою тендерного комітету КП «Балаклійський водоканал», являючись службовою особою, наділеною адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями, повністю розуміючи протиправність своїх дій, діючи умисно всупереч інтересам служби, при проведенні тендерної процедури № UA-2019-02-11-000906-a використав своє службове становище в інтересах директора філії ТОВ «Констракшн Машинері» в м. Харкові ОСОБА_6 , чим сприяв незаконному заволодінню бюджетними коштами КП «Балаклійський водоканал» на загальну суму 392275 грн, що надійшли на розрахунковий рахунок ТОВ «Констракшн Машинері» за придбання Екскаватора-навантажувача JCB 3CX SITEMASTER на виконання договору поставки про закупівлю товару №32від 11.03.2019, що підтверджується висновком судової економічної експертизи № 18479 від 26.07.2021. Внаслідок вказаних умисних злочинних дій ОСОБА_7 державним інтересам спричинені тяжкі наслідки на суму 392275 грн, що більш ніж в 250 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Таким чином ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України, - у зловживанні службовим становищем, тобто умисного, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, яке спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

16.08.2021 ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.4 ст. 191 ККУкраїни. Допитаний у якості підозрюваного ОСОБА_6 свою провину у вчиненні даних злочинів не визнав.

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 17.09.2021 ОСОБА_6 обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту за місцем проживання у період доби з 22:00 до 6:00 години.

05.11.2021 ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення злочину, передбаченому ч. 2 ст. 364 ККУкраїни. Допитаний у якості підозрюваного ОСОБА_7 відмовився давати покази проти себе та членів своєї сім`їна підставі ст. 63 Конституції України.

Для неухильного виконання завдань кримінального провадження, передбачених ст. 2 КПК України, провести слідчі дії у передбачений законом строк не надається за можливе у зв`язку з великим обсягом роботи, направленої на встановлення істини, необхідність отримання висновків призначенихсудових експертиз, без яких неможливо завершити повне, всебічне досудове розслідування. Не отримання результатів у зазначених слідчих та процесуальних діях знівелює повноту досудового розслідування та унеможливить судовий розгляд за процесуальним рішенням органу досудового розслідування, під час якого не можливо буде довести обставини, на які посилається слідство. Результати проведених вищевказаних процесуальних дій є доказами вини підозрюваної у вчиненні нею інкримінованого кримінального правопорушення та будуть використані під час судового розгляду.

Таким чином додатковий строк з огляду на ч. 5 ст. 295-1 КПК України необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, для завершення проведення експертизи та ці дії не могли бути завершені раніше з об`єктивних причин, які вище зазначені у даному клопотанні.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, просили задовольнити.

Захисники підозрюваного та підозрюваного заперечували проти задоволення клопотання.

Слідчий суддя, вислухавши думку сторін кримінального провадження, дослідивши надані докази, вважає, що клопотання прокурора про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Харківського РУП №1 ГУНП в області здійснюється досудове розслідування в рамках кримінального провадження №42018221080000154від 31.05.2018за підозрою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення злочину, передбаченогоч.4 ст.191 КК України та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у вчиненні кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Обґрунтованість повідомленої ОСОБА_6 та ОСОБА_7 підозри підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме: наказ ТОВ «Констракшн Машинері» № 184к від 01.12.2011 відповідно до якого ОСОБА_6 призначений на посаду директора філії ТОВ «Констракшн Машинері» в м. Харкові; статут ТОВ «Констракшн Машинері»; тендерна документація, надана КП «Балаклійський водоканал» під час проведення тендеру за № UA-2019-02-11-000906-a; тендерна документація, надана ТОВ «Констракшн Машинері» під час проведення тендер за № UA-2019-02-11-000906-a; договір закупівлі товару № 32 від 11.03.2019 між КП «Балаклійський водоканал» та ТОВ «Констракшн Машинері» за результатами проведення тендеру № UA-2019-02-11-000906-a; на загальну суму 2470000 грн; видаткова накладна № 3697 від 11.03.2019; акт приймання-передачі обладнання № КМ-00003697 від 11.03.2019;платіжне доручення № 15 від 13.03.2019; наказ КП «Балаклійський водоканал» № 126 від 30.09.2018 про призначення ОСОБА_7 на посаду інженера-технологаКП«Балаклійський водоканал»; наказ КП «Балаклійський водоканал» № 17 від 08.02.2019 відповідно до якого затверджено склад тендерного комітету по проведенню та організації процедур закупівель та інженера ВТВ ОСОБА_7 призначено головою тендерного комітету та уповноваженою особою з питань організації та проведення процедури закупівлі; довідка спеціаліста від 25.06.2021; висновок судової економічної експертизи № 18479 від 26.07.2021; результати, отриманими в ході проведення негласних слідчих (розшукових) дій; протоколом допиту свідка директора ТОВ «Констракшн Машинері» ОСОБА_10 від 26.10.2021,а також іншими доказами отриманими у матеріалах кримінального провадження.

У ході досудового розслідування у кримінальному провадженні виконанні наступні слідчі дії: підготовлені та направлені до Харківського апеляційного суду клопотання про дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно осіб, які причетні до вчинення злочину. В подальшому на підставі отриманих ухвал Харківського апеляційного суду проведенні відповідні негласні слідчі (розшукові) дії та складено протоколи, які в подальшому розсекречені. Проведенонизку досліджень спеціалістом з питань вартості спецтехніки, яка реалізованаТОВ «Констракшн Машинері» замовникам комунальним закладам.У провадженніпроведено судово-економічну експертизу та отримано висновок. Також отримано витяги з державного реєстру речових прав на нерухоме майно фізичних та юридичних осіб, які причетні до вчинення злочину. Крім того слідчим суддею Жовтневого районного суду м. Харкова задоволено клопотання на проведення обшуків за місцем розташування комунальних закладів, ТОВ «Констракшн Машинері» з метою відшукання та вилучення відповідної документації щодо реалізації та придбання спецтехніки. За результатами проведених обшуків виявлена та вилучена бухгалтерська та тендерна документація, яку визнано речовими доказами та накладено арешт ухвалою слідчого судді. Направлено низку вимог до державних установ, щодо придбання, розмитнення та постановки на облік спецтехніки ТОВ «Констракшн Машинері». На підставі отриманих ухвал Київського районного суду м. Харкова проведено огляди спецтехніки, що була придбана комунальними закладами у ТОВ «Констракшн Машинері», складено відповідні протоколи.

Призначено технічну експертизу відео-звукозапису за матеріалами отриманих під час проведення негласних слідчих (розшукових дій) відносно ОСОБА_6 , Допитано як свідків голову та членів тендерного комітету КП«Балаклійський водоканал» та працівників ТОВ «Констракшн Машинері».

Керівником Київською окружної прокуратурою м. Харкова строк досудового розслідування у кримінальному провадженні 13.10.2021 продовжено до 3 місяців, тобто до 16.11.2021.

Трьохмісячний строк досудового розслідування у кримінальному провадженні№42018221080000154 спливає 16.11.2021, однак не зважаючи на те, що у ході розслідування виконано великий обсяг слідчих дій, спрямованихна отримання та перевірку доказів, закінчити досудове розслідування до вказаного строку не надається можливим унаслідок особливої складності провадження, оскільки необхідно провести інші слідчі (розшукові) дії, отримати докази для остаточногота беззаперечного доведення вини підозрюваного ОСОБА_6 та ОСОБА_7 у інкримінованих їм злочинах.

З метою закінчення досудового розслідування а такожповного, об`єктивного та неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, необхідно провести наступні слідчі дії: - провести слідчі дії за участю підозрюваного ОСОБА_7 ; скерувати до суду клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваному ОСОБА_7 ; скерувати до суду клопотання про відсторонення від посади інженера-технологаКП «Балаклійський водоканал» ОСОБА_7 ; отримати від експертаХарківського НДЕКЦ МВС України та долучити до матеріалів кримінального провадження результати проведення судової експертизи звуко,- відеозапису; допитати посадових осіб ТОВ «Спецкомтранс»; потворно допитати посадових осіб КП «Балаклійський водоканал»; виконати вимоги ст. 290 КПК України: ознайомлення осіб з матеріалами кримінального провадження, складання обвинувального акту та реєстру матеріалів досудового розслідування.

Результати проведення вказаних слідчих дій мають суттєве значення для встановлення істини в кримінальному провадженні та можуть бути використані під час судового розгляду.

Виконання вищевказаних процесуальних дій до спливу строку досудового розслідування не виявляється можливим, але вони необхідні для встановлення обставин, які мають вкрай важливе значення для даного кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно ч. 3, 4 ст. 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити в строк, зазначений у пункті 4 частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановлених пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу:

1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступником Генерального прокурора;

2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора;

3) до дванадцяти місяців слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками.

Строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Конституційний Суд України в рішенні у справі про розгляд судом окремих постанов слідчого від 30 січня 2003 року вказав, що поняття «Розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Обов`язковість врахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом переліку взаємопов`язаних критеріїв. Згідно з практикою Європейського суду розумність тривалості провадження повинна визначатися з врахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також органів влади, пов`язаних зі справою (рішення у справах «Пелісьє і Сассі проти Франції» та «Філіс проти Греції»).

Таким чином, для завершення досудового розслідування необхідно провести ряд процесуальних дій, виконання яких не можливо без продовження строку досудового розслідування. Для виконання зазначених слідчих (розшукових) дій необхідно продовжити строк досудового розслідування до шести місяців.

З урахуванням наведеного, керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області майора поліції ОСОБА_5 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018221080000154 від 31.05.2018 року відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191 КК України, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018221080000154 від 31.05.2018 року відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191 КК України, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК Українидошести місяців, тобто до16 лютого 2022 року, включно.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя-

Дата ухвалення рішення15.11.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу101436444
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018221080000154 від 31.05.2018 року відносно: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191 КК України, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —953/7426/21

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 15.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 15.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 26.10.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні