Ухвала
від 03.11.2021 по справі 500/4482/21
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

Справа № 500/4482/21

03 листопада 2021 рокум.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд у складі судді Чепенюк О.В., розглянувши у порядку письмового провадження заяву ОСОБА_1 про забезпечення виконання рішення суду в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Підгаєцької міської ради, у якому просив:

визнати протиправним та скасувати рішення Підгаєцької міської ради №1216 від 13.07.2021 «Про відмову ОСОБА_1 у затвердженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для індивідуального садівництва та передачі її у власність» ;

зобов`язати Підгаєцьку міську раду повторно розглянути його заяву від 29.06.2021 про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення садівництва, орієнтовною площею 0,1200 га, кадастровий номер: 6124810100:02:001:0042, яка розташована в адміністративно-територіальних межах АДРЕСА_1 та надання її у власність, на найближчому засіданні чергової сесії та прийняти законне рішення з урахуванням правових висновків суду.

Рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду від 30.09.2021 позов ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії задоволено повністю.

Визнано протиправним та скасовано рішення Підгаєцької міської ради №1216 від 13.07.2021 «Про відмову ОСОБА_1 у затвердженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для індивідуального садівництва та передачі її у власність» .

Зобов`язано Підгаєцьку міську раду на найближчому засіданні чергової сесії повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 29.06.2021 про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення садівництва, орієнтовною площею 0,1200 га, кадастровий номер 6124810100:02:001:0042, яка розташована в адміністративно-територіальних межах АДРЕСА_1 , та надання її у власність, з урахуванням висновків суду, викладених у мотивувальній частині цього рішення.

Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Підгаєцької міської ради на користь ОСОБА_1 судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 908,00 грн (дев`ятсот вісім грн 00 коп).

Повний текст рішення складено та підписано 05.10.2021.

Рішення суду від 30.09.2021 станом на 03.11.2021 не набрало законної сили.

02.11.2021 до суду надійшла заява ОСОБА_1 про забезпечення виконання рішення, у якій заявник просить зупинити дію рішення Підгаєцької міської ради №1820 від 19.10.2021 Про включення земельних ділянок в перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності права оренди на які пропонуються до продажу на земельних торгах окремими лотами , а також заборонити Підгаєцькій міські раді вчиняти дії та приймати рішення спрямовані на проведення торгів, аукціонів, конкурсів, відчуження в будь-який спосіб, укладення цивільно-правових та господарсько-правових договорів щодо земельної ділянки для ведення садівництва площею 0,12 га, з кадастровим номером: 6124810100:02:001:0042, яка розташована в адміністративно-територіальних межах міста Підгайці Тернопільського району Тернопільської області по вулиці Шевченка.

В обґрунтування заяви про забезпечення виконання рішення суду заявник (позивач) зазначив, що відповідач на першому пленарному засіданні міської ради прийняв рішення №1820 від 19.10.2021 Про включення земельних ділянок в перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності, права оренди на які пропонуються до продажу на земельних торгах окремими лотами . Цим рішенням відповідач на етапі набрання рішенням у справі №500/4482/21 законної сили, протиправно відніс земельну ділянку для ведення садівництва, щодо якої позивач розробив проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, та за його заявою 22.06.2021 ця земельна ділянка зареєстрована у Державному земельному кадастрі за номером 6124810100:02:001:0042, до переліку земельних ділянок для підготовки лотів для продажу права оренди на земельних торгах.

Заявник вважає, що такі дії Підгаєцької міської ради спрямовані на ухилення від виконання рішення суду від 30.09.2021 у цій справі та мають на меті створити перешкоди у виконанні рішення суду. Включення земельної ділянки в перелік та проведення земельних торгів в подальшому буде покладено відповідачем в основу відмови в затвердженні проекту землеустрою під час повторного розгляду заяви позивача від 29.06.2021 на виконання рішення суду, що унеможливить реалізацію ним гарантованого Конституцією України права на набуття земельної ділянки у власність.

Розглянувши дану заяву про забезпечення виконання рішення суду, суд зазначає таке.

Статтею 14 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) передбачено, що судові рішення, які набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень в адміністративних справах врегульовані Розділом IV КАС України, норми якого спрямовані на забезпечення ефективного механізму виконання судових рішень та сприяння відновленню порушених прав та інтересів позивача.

Статтею 370 КАС України встановлено, що судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Таким чином, виконання судових рішень у справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду.

За приписами статті 373 КАС України виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Частиною шостої статті 373 КАС України визначено, що за заявою особи, на користь якої ухвалено рішення, суд з метою забезпечення виконання рішення суду може вжити заходів, передбачених статтею 151 цього Кодексу.

Частиною першою статті 151 КАС України визначено, що позов може бути забезпечено: 1) зупиненням дії індивідуального акта або нормативно-правового акта; 2) забороною відповідачу вчиняти певні дії; 4) забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; 5) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Суд може застосувати кілька заходів забезпечення позову. Заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Суд також повинен враховувати співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, із наслідками вжиття заходів забезпечення позову для заінтересованих осіб (частина друга статті 151 КАС України).

Обов`язковою передумовою вжиття заходів для забезпечення позову, а отже і для забезпечення виконання рішення, є обґрунтована заява сторони із зазначенням очевидних ознак можливості заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам заявника (позивача). При цьому заходи забезпечення мають бути вжиті лише в межах позовних вимог та бути адекватними та співмірними з позовними вимогами.

Суд звертає увагу, що процесуальним законом встановлено порядок виконання судових рішень в адміністративних справах та визначено певну послідовність дій, які необхідно вчинити для того, щоб зобов`язати відповідача належним чином виконати рішення суду.

Основною умовою для виконання судового рішення є набрання ним законної сили.

При цьому, положення КАС України мають на меті забезпечення належного виконання судового рішення. Підставами їх застосування є саме невиконання судового рішення, ухваленого на користь особи-позивача та обставини, що свідчать про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, пов`язаних з невиконанням судового рішення в справі.

Вирішуючи питання про наявність підстав для задоволення заяви про забезпечення виконання рішення суду, суд має врахувати наскільки конкретний захід, який пропонується вжити, пов`язаний з предметом позову, наскільки він співрозмірний позовній вимозі, і яким чином цей захід фактично реалізує мету його вжиття.

У цій справі суд у рішенні від 30.09.2021 зобов`язав Підгаєцьку міську раду на найближчому засіданні чергової сесії повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 29.06.2021 про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення садівництва, орієнтовною площею 0,1200 га, кадастровий номер 6124810100:02:001:0042, яка розташована в адміністративно-територіальних межах міста Підгайці Тернопільського району Тернопільської області по вулиці Шевченка, та надання її у власність, з урахуванням висновків суду, викладених у мотивувальній частині цього рішення.

Станом на 03.11.2021 рішення суду у цій справі не набрало законної сили.

Разом з тим, відповідно до поданої позивачем заяви про забезпечення виконання рішення, заявник просить зупинити дію рішення відповідача №1820 від 19.10.2021 Про включення земельних ділянок в перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності права оренди на які пропонуються до продажу на земельних торгах окремими лотами , а також заборонити Підгаєцькій міські раді вчиняти дії та приймати рішення спрямовані на проведення торгів, аукціонів, конкурсів, відчуження в будь-який спосіб, укладення цивільно-правових та господарсько-правових договорів щодо земельної ділянки з кадастровим номером: 6124810100:02:001:0042.

До заяви про забезпечення виконання рішення позивач долучає рішення Підгаєцької міської ради №1820 від 19.10.2021 Про включення земельних ділянок в перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності, права оренди на які пропонуються до продажу на земельних торгах окремими лотами . Зі змісту рішення вбачається, що Підгаєцька міська рада, керуючись статтями 12, 93, 122, 136 Земельного кодексу України, законами України Про Державний земельний кадастр , Про землеустрій , Про оцінку земель , відповідно до статті 26 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , враховуючи рекомендації постійної комісії з питань земельних відносин та природокористування, вирішила включити до переліку земельних ділянок для підготовки лотів для продажу права оренди на земельних торгах у формі аукціону земельні ділянки згідно додатку. У додатку до рішення вказані дві земельні ділянки: перша розміщена у АДРЕСА_1 , площею 0,12 га для ведення садівництва, кадастровий номер 6124810100:02:001:0042, друга знаходиться в межах Вербівського старостинського округу Підгаєцької міської територіальної громади (за межами населеного пункту), площею 17,8421 га, землі резервного фонду, кадастровий номер земельної ділянки 6124886200:01:001:1050.

Рішення Підгаєцької міської ради №1820 від 19.10.2021 Про включення земельних ділянок в перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності, права оренди на які пропонуються до продажу на земельних торгах окремими лотами не було предметом позову у справі №500/4482/21.

Відповідно до пункту 5 частини третьої статті 151 КАС України, не допускається забезпечення позову шляхом зупинення дії рішення суб`єкта владних повноважень, яке не є предметом оскарження в адміністративній справі, або встановлення заборони або обов`язку вчиняти дії, що випливають з такого рішення.

За вказаних обставин, суд зазначає, що позивач у цій справі обрав неналежний спосіб захисту, оскільки рішення Підгаєцької міської ради №1820 від 19.10.2021 Про включення земельних ділянок в перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності, права оренди на які пропонуються до продажу на земельних торгах окремими лотами , не було предметом розгляду цієї справи.

Судом у ході розгляду поданої заяви не виявлено, а позивачем не доведено та не додано до суду належних та допустимих доказів, що відповідачем, створюються перешкоди щодо виконання рішення Тернопільського окружного адміністративного суду від 30.09.2021.

Крім того, суд вже зауважував, що таке рішення суду ще не набрало законної сили. І таким рішенням зобов`язано відповідача повторно розглянути заяву ОСОБА_1 про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення садівництва, а не затвердити проект землеустрою та передати земельну ділянку у власність позивачу.

Також суд констатує, що відповідно до частини шостої статті 151 КАС України, не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які полягають в (або мають наслідком) припиненні, відкладенні, зупиненні чи іншому втручанні у проведення конкурсу, аукціону, торгів, тендера чи інших публічних конкурсних процедур, що проводяться від імені держави (державного органу), територіальної громади (органу місцевого самоврядування) або за участю призначеного державним органом суб`єкта у складі комісії, що проводить конкурс, аукціон, торги, тендер чи іншу публічну конкурсну процедуру.

Суд звертає увагу, що з аналізу положень статті 373 КАС України слідує, що виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, який видається після набрання законної сили судовим рішенням.

Завершальною стадією судового провадження з примусового виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) є виконавче провадження (стаття 1 Закону України Про виконавче провадження ).

При цьому, у разі відсутності добровільного виконання судових рішень, приписами Закону України Про виконавче провадження врегульований порядок дій та заходів, що спрямовані на примусове виконання таких рішень.

Також суд зауважує, що в разі незгоди з рішенням або діями суб`єкта владних повноважень позивач має право звернутися до суду із позовною заявою про оскарження цих дій в загальному порядку, а не в межах статті 373 КАС України.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, а також оцінивши докази наявні у матеріалах справи, суд дійшов висновку про необґрунтованість поданої заяви та як наслідок відсутність підстав для її задоволення.

Керуючись статтями 151, 243, 248, 373 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення виконання рішення суду в адміністративній справі №500/4482/21 за позовом ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Повний текст ухвали складено та підписано 03 листопада 2021 року.

Суддя Чепенюк О.В.

Дата ухвалення рішення03.11.2021
Оприлюднено04.11.2021
Номер документу100785413
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —500/4482/21

Ухвала від 04.01.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 17.12.2021

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 15.12.2021

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 08.12.2021

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 03.11.2021

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Рішення від 30.09.2021

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Рішення від 30.09.2021

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 02.08.2021

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні