Рішення
від 03.11.2021 по справі 509/6197/19
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/6197/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 листопада 2021 року Овідіопольський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Кириченко П.Л.

при секретарі Осадченко С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Овідополь Одеської області позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Приватного Акціонерного Товариства Українська Акціонерна Страхова Компанія АСКА (далі по тексту страхова компанія) про відшкодування матеріальної та моральної шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди,

учасники цивільного провадження позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Хажинський Р.М., та адвокат Ксенофонтова І.І., відповідачка ОСОБА_2 , відповідач ПАТ Українська Акціонерна Страхова Компанія АСКА , суд -

ВСТАНОВИВ:

20 листопада 2019 року до Овідіопольського райсуду Одеської області звернувся представник позивача з вищевказаним позовом до відповідачів у солідарному порядку про відшкодування матеріальної шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди в розмірі 65 237.52 грн., моральної шкоди в розмірі 30 000 грн., та судові витрати.

позиція сторін

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач, зазначив, що 20 вересня 2019 року в 16.00 годин відповідачка ОСОБА_2 , керуючи транспортним засобом марки Тойота д.н. НОМЕР_1 по вулиці Леонідівська в ж/м Совіньйон , с. Лиманка, Одеського (кол. Овідіопольського) району Одеської області, рухаючись заднім ходом не впевнилась в безпеці маневру та скоїла зіткнення з транспортним засобом марки Тойота д.н. НОМЕР_2 , який був припаркований, внаслідок чого транспортні засоби отримали механічні пошкодження, чим відповідачка ОСОБА_2 , порушила вимоги пункту 10.9 Правил дорожнього руху. Вину у порушенні правил дорожнього руху встановлено судовим рішенням, потерпілий належним чином повідомив відповідачів про ДТП. Страхова кампанія у добровільному порядку не погасила матеріальну шкоду, а тому позивач просить стягнути з страхової компанії матеріальну шкоду в розмірі 65 237.52 грн., та з відповідачки ОСОБА_2 моральну шкоду в розмірі 30 000 грн. та матеріальну шкоду в розмірі 15 639.90 грн. та судові витрати (а.с.2).

Позивач в ході судового розгляду направив відповідно до ст.211 ЦПК України лист з якого видно, що на позові наполягає просить справу розглянути в їх відсутності на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідачка ОСОБА_2 до суду не з`явилась, хоча належним чином була повідомлена про час та місце слухання справи, відзив в порядку ст. 178 ЦПК України на позов не направила.

Відповідач страхова компанія копію позову отримала належним чином та направила відзив в порядку ст. 178 ЦПК України, з якого вбачається, що в задоволені позовних вимог необхідно відмовити (а.с.70).

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1166 ч.1 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст. 1167 ч.1 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Відповідно до ст. 22 п.1 ЗУ Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності наземних транспортних засобів (далі по тексту Закон) у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи.

Відповідно до ст. 29 Закону у зв`язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов`язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством.

обставини, які встановлені судом

20 вересня 2019 року в 16.00 годин відповідачка ОСОБА_2 , керуючи транспортним засобом марки Тойота д.н. НОМЕР_1 по вулиці Леонідівська в ж/м Совіньйон , с. Лиманка, Одеського (кол. Овідіопольського) району, Одеської області, рухаючись заднім ходом не впевнилась в безпеці маневру та скоїла зіткнення з транспортним засобом марки Тойота д.н. НОМЕР_2 , який був припаркований, внаслідок чого транспортні засоби отримали механічні пошкодження, чим відповідачка ОСОБА_2 , порушила вимоги пункту 10.9 Правил дорожнього руху.

Власником транспортного засобу марки Тойота , д.н. НОМЕР_2 є позивач ОСОБА_1 (а.с. 8).

На час ДТП транспортний засіб, під керуванням відповідачки ОСОБА_2 був застрахований у вищевказаній страховій компанії, поліс № АО194296, встановлений з франшизою у сумі 0, на ліміт відповідальності за шкоду, спричинений майну складає 100 000 грн.(а.с.10,70 обор. стор.)

05 вересня 2019 року Овідіопольським райсудом Одеської області було постановлено процесуальне рішення відповідно до якого відповідачка ОСОБА_2 визнана винною у скоєні адміністративного правопорушення передбаченого ст.124 КУпАП та накладено на відповідачку адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 340 грн. Постанова суду першої інстанції є чинною (а.с.9).

Вина відповідачки ОСОБА_2 у причинені матеріальної шкоди позивачу відповідно до ст. 61 ЦПК України доведена.

Позивач просить стягнути матеріальну шкоду внаслідок ДТП зі страхової компанії, посилаючись на ст. 1166 ЦК України. Судом встановлено, що між страховою компанією та відповідачкою ОСОБА_2 виникли правовідносини відповідно до ЗУ Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів . Позивач частково отримав страхове відшкодування в розмірі 34 762,48 грн., що сторонами не оспорююється (а.с.11). Таким чином суд приходить до висновку, що між позивачем та страховою компанією виникли правовідносини, що регулюються ЗУ Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , а тому суд вважає, що предметом позову в частині позовних вимог між позивачем та страховою компанією є не стягнення матеріальної шкоди внаслідок ДТП, а стягнення страхового відшкодування (регламентної виплати).

Між позивачем та страховою компанією виник спір, щодо розміру відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством.

Відповідач - страхова компанія в обґрунтуванні свого відзиву, посилаються на звіт № 1812-08-19 від 05.09.2019 року згідно якого вартість відновлювального ремонту з урахуванням фізичного зносу транспортного засобу марки Тойтота д.н. НОМЕР_2 на 28 серпня 2019 року складає 38 787.81 грн.

Позивач в обґрунтуванні матеріальної шкоди у вигляді вартості відновлювального ремонту транспортного засобу становить 114 433 грн., посилається на висновок експерта № 7011 від 28.03.2021 р., який був направлений відповідачам належним чином, що підтверджується квитанціями про поштове відправлення (а.с.186,187), заперечень з боку відповідачів щодо розміру матеріальної шкоди до суду не надходило.

При проведені дослідження № 1812-08-19 від 05.09.2019 року оцінювачем ФОП ОСОБА_3 за основу був взятий акт виконаних робіт від 30.09.2019 року (а.с.30), однак в Акті не вказана вартість однієї нормо години, відсутній наказ про встановлення вартості і однієї нормо години фізичної особи підприємця ОСОБА_4 , переліку робіт та вартості складових не у всіх позиціях відповідають нормативно-технічній документації виробника, тому суд вважає, що висновок судового експерта від 28.03.2021 року відповідає фактичним обставинам справи судом перевірений складений вірно, а тому висновок судового експерта від 28.03.2021 року є обґрунтований.

Ліміт страхової компанії складає 100 000 грн. розмір вартості відновлювального ремонту транспортного засобу становить 114 433 грн. Страхова компанія частково сплатила позивачу страхове відшкодування в сумі 34 762.48 грн. Таким чином з страхової компанії на користь позивача підлягає стягненню страхове відшкодування в розмірі 65 237.52 грн. (100 000- 34762.48=65 237.52), яке знайшло своє обґрунтування під час судового розгляду.

Відповідачка ОСОБА_2 в добровільному порядку матеріальну шкоду внаслідок ДТП не відшкодувала. Розмір матеріальної шкоди у вигляді відновлювального ремонту, відповідно до висновку судового експерта №7011 від 28.03.2021 року складає 114433 грн., яка перевищує ліміт страхового відшкодування.

Внаслідок того, що відповідачка ОСОБА_2 порушила правила дорожнього руху, внаслідок чого було здійснено ДТП, та між її порушенням та матеріальною шкодою, яка завдана майну позивачу є прямий слідчий зв`язок. Суд вважає необхідним стягнути дану різницю тобто матеріальну шкоду внаслідок ДТП, відповідно до ст. 1166 ЦК України з відповідачки ОСОБА_2 на користь позивача в розмірі 14 433 грн. (114433-100 000=14 433 )

Позивач просить стягнути з відповідачки ОСОБА_2 моральну шкоду в розмірі 30 000 грн.

Відповідно до ст. 1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Внаслідок завданої шкоди у зв`язку з пошкодженням майна позивачу внаслідок ДТП, останній зазнав страх за своє здоров`я, у зв`язку з отриманням шкоди з пошкодженням майна був змінений спосіб його життя, було витрачено багато часу на поновлення майна, так і подальшої реабілітації, були заподіяні сильні душевні страждання, які були перенесені позивачем безпосередньо після завданої шкоди його майну, та при подальшому тривалому поновленні образу життя, дані обставини свідчать про те, що позивачу була завдана душевна біль та страждання, а тому з урахуванням матеріального та сімейного становища позивача та відповідачки, відповідно до ст.23,1167 ЦК України суд вважає можливим стягнути з відповідача на користь позивача моральну шкоду в розмірі 20 000 грн.

судові витрати

При подані позову позивач сплатив судовий збір в розмірі 808.77 грн. та 768.40 грн., суд прийшов до висновку, що позов відносно відповідачів є обґрунтований, а тому відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збір підлягає стягненню з страхової компанії 808.77 грн., а з відповідачки ОСОБА_2 судовий збір в розмірі 768.40 грн.

Керуючись ст.ст. 2-13,77-80,141,258,259,263-265 ЦПК України, ст.1166,1167 ЦК України, ст. 22 п.1 ЗУ Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності наземних транспортних засобів , -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Приватного Акціонерного Товариства Українська Акціонерна Страхова Компанія АСКА про відшкодування матеріальної та моральної шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди - задовольнити частково.

Стягнути з Приватного Акціонерного Товариства Українська Акціонерна Страхова Компанія АСКА на користь ОСОБА_1 страхове відшкодування в розмірі 65 237.52 грн., судовий збір в розмірі 808.77 грн., а всього 66 046.29 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 матеріальну шкоду в розмірі 14 433 грн., моральну шкоду в розмірі 20 000 грн., судовий збір в розмірі 768.40 грн., а всього 35 201.40 грн.

Копію рішення направити сторонам у справі.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку в палату по цивільним справам Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через суд першої інстанції протягом 30 діб з дня його проголошення.

Суддя: Кириченко П.Л.

Дата ухвалення рішення03.11.2021
Оприлюднено04.11.2021
Номер документу100799245
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної та моральної шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, учасники цивільного провадження позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Хажинський Р.М., та адвокат Ксенофонтова І.І., відповідачка ОСОБА_2 , відповідач ПАТ Українська Акціонерна Страхова Компанія АСКА , суд

Судовий реєстр по справі —509/6197/19

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 17.12.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Рішення від 03.11.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 03.11.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні