Ухвала
від 02.12.2022 по справі 509/6197/19
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/5439/22

Справа № 509/6197/19

Головуючий у першій інстанції Кириченко П. Л.

Доповідач Комлева О. С.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

02.12.2022 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі:

Головуючого-судді Комлевої О.С.,

суддів Сегеди С.М., Цюри Т.В.,

перевіривши матеріалиапеляційної скарги ОСОБА_1 на рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 03 листопада 2021 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , приватного акціонерного товариства «Українська Акціонерна Страхова Компанія «АСКА» про відшкодування матеріальної та моральної шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди,-

встановив:

У листопаді 2019 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , Приватного Акціонерного Товариства «Українська Акціонерна Страхова Компанія «АСКА» про відшкодування матеріальної та моральної шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Рішенням Овідіопольського районного суду Одеської області від 03 листопада 2021 року позов задоволено частково. Стягнуто з приватного акціонерного товариства «Українська Акціонерна Страхова Компанія «АСКА» на користь ОСОБА_2 страхове відшкодування у розмірі 65237,52 грн. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 матеріальну шкоду у розмірі 14433 грн. та моральну шкоду у розмірі 20000 грн. Стягнуто судовий збір.

Не погодившись з рішенням суду ОСОБА_1 звернулася до суду з апеляційною скаргою в якій просить скасувати рішення суду повністю та ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні позову повністю.

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 17 грудня 2021 року апеляційна скарга ОСОБА_1 залишена безруху знаданням апелянтустроку дляусуненнянедоліків апеляційноїскарги,а саме для сплати судового збору, зазначення в апеляційній скарзі усіх учасників справи та надання копії апеляційної скарги відповідно до кількості учасників справи.

Копія вказаної ухвали була направлена ОСОБА_1 за адресою, яка нею зазначена в апеляційній скарзі, а саме: АДРЕСА_1 однак поштове відправлення повернулося не врученим з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою» (а.с. 208-209).

Згідно довідки за запитом щодо доступу до персональних даних, ОСОБА_1 зареєстрована заадресою:АДРЕСА_2 (а.с. 210-213).

Апеляційним судом було повторно направлено вказану ухвалу суду на адресу апелянта, проте поштове відправлення повернулося не врученими з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою» (а.с. 216, 222-223).

Також Одеськимапеляційним судомбуло 21листопада 2022року опублікованоповідомлення наофіційному сайтіОдеського апеляційногосуду проте,що цивільнасправа запозовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 ,ПАТ «УкраїнськаАкціонерна СтраховаКомпанія «АСКА»про відшкодуванняматеріальної таморальної шкодивнаслідок дорожньо-транспортноїпригоди,заапеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 03 листопада 2021 року перебуває у апеляційному суді та ухвалою Одеського апеляційного суду від 17 грудня 2021 року вказана апеляційна скарга залишена без руху.

На підставі викладеного, Одеський апеляційний суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про повернення апеляційної скарги, виходячи із наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 ЦПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, на останню відому судові адресу і вважається доставленою, навіть якщо учасник судового процесу за цією адресою більше не проживає або не знаходиться.

ОСОБА_1 до апеляційного суду заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження не надавала, не цікавилася рухом своєї апеляційної скарги та у встановлений строкнедоліків апеляційної скарги не усунула.

Також, ОСОБА_1 не зверталася до суду із заявою про продовження строку для усунення недоліків по апеляційній скарзі.

Відповідно до статті 44 ЦПК України, учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися процесуальними правами, зловживання процесуальними правами не допускається.

Зловживанням процесуальними правами в розумінні процесуального закону є, крім іншого, вчинення (або не вчинення) дій, спрямованих на безпідставне затягування розгляду справи.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, 1950 року, учасником якої є Україна, закріплено право кожного на розгляд його справи судом упродовж розумного строку. Тобто зловживання процесуальними правами, спрямоване на свідоме невиправдане затягування судового процесу, порушує права інших учасників цього процесу та вимоги названих Конвенції і Кодексу.

Ратифікуючи зазначену Конвенцію Україна взяла на себе зобов`язання гарантувати кожній особі права та свободи, закріплені в Конвенції, включаючи право на справедливий судовий розгляд протягом розумного строку.

З аналізу зазначених норм Конвенції та практики Європейського суду слідує, що питання про порушення ст. 17 Конвенції, яка закріплює один із основоположних принципів Конвенції принцип неприпустимості зловживання правами, може поставати лише у сукупності з іншою статтею Конвенції, положення якої у конкретному випадку дають підстави для висновку про зловживання особою наданим їй правом.

У справах «Рябих проти Росії» (заява № 52854/99, рішення від 24 липня 2003 року, пункт 52) та «Пономарьов проти України» (заява № 3236/03 від 3 квітня 2008 року, пункт 40) Європейський суд з прав людини зазначив, що сторона, яка приймає участь у судовому процесі, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Однак, з матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 звернувшись до суду з апеляційною скаргою ще 08 грудня 2021 року, не виконала вимоги ухвали, якою апеляційна скарга була залишена без руху та не цікавилася її рухом, що приводить до висновку про затягування розгляду справи та зловживання своїми процесуальними правами, що унеможливлює розглянути справу, у передбачені Цивільним процесуальним кодексом строки.

Відповідно до ч. 2 ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Згідно положень ч. 3 ст. 185 ЦПК України у разі не усунення недоліків апеляційної скарги у строк, встановлений судом, скарга вважається неподаною і повертається особі, що її подала.

Враховуючи, що недоліки апеляційної скарги, у встановлений строк не усунуті, апеляційна скарга підлягає поверненню у відповідності до вимог ст. 357 ЦПК України.

Одночасно апелянту роз`ясняється, що повернення апеляційної скарги не позбавляє ОСОБА_1 знову звернутисядо суду,однак вжез виправленоюапеляційною скаргоюнарішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 03 листопада 2021 року, для розгляду в апеляційній інстанції.

Керуючись ст. 185, 356, 357 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 03 листопада 2021 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , приватного акціонерного товариства «Українська Акціонерна Страхова Компанія «АСКА» про відшкодування матеріальної та моральної шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди визнати неподаною та повернути апелянту.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня набрання нею законної сили шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий


О.С. Комлева

Судді


С.М. Сегеда


Т.В. Цюра

Дата ухвалення рішення02.12.2022
Оприлюднено05.12.2022
Номер документу107645634
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної та моральної шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —509/6197/19

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 17.12.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Рішення від 03.11.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 03.11.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні