Ухвала
від 28.10.2021 по справі 522/17089/16-ц
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/17089/16-ц

Провадження № 2/522/1010/21

УХВАЛА

28 жовтня 2021 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого - судді Шенцевої О.П.,

при секретарі Кісліної В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання представника ОСОБА_1 про призначення судової економічної експертизи по цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство УкрСиббанк звернулося до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за кредитним договором, згідно якого просить стягнути солідарно з відповідачів на користь позивача заборгованість за кредитним договором про надання споживчого кредиту № 11198528000 від 20.08.2007 у розмірі 35 185,47 доларів США, з яких заборгованість за кредитом 31 386,72 доларів США, заборгованість зі сплати процентів 3 798,75 доларів США, пеня за несвоєчасне погашення заборгованості за кредитом 26 094,02 гривень, пеня за несвоєчасну сплату процентів 11 384,71 гривень, а також стягнути в рівних частках з відповідачів на користь позивача судові витрати у розмірі 14 327,40 гривень.

У судовому засіданні представник ОСОБА_3 заявив клопотання про призначення судової економічної експертизи по даній справі, яку доручити експерту Тарасовій Юлії Анатоліївни.

Оцінивши доводи сторін, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання про призначення судової економічної експертизи з огляду на наступне.

Так, підставою звернення позивача до суду зі позовом є те, що 20.08.2007 року між АКІБ УкрСиббанк та ОСОБА_2 було укладено договір про надання споживчого кредиту № 11198528000, відповідно до умов якого банк надав Позичальнику кредитні кошти в розмірі 80 000,00 доларів США, а Позичальник зобов`язався повертати кредит та сплачувати проценти щомісяця у терміни та розмірах, що встановлені графіком погашення кредиту. Кредит надавався шляхом зарахування коштів на поточний рахунок позичальника. За користування кредитними коштами Позичальник зобов`язався сплачувати проценти за ставкою 13 % річних (п. 1.3.1). В забезпечення виконання зобов`язань за кредитним договором, 20.08.2007 року між ПАТ УкрСиббанк та ОСОБА_4 було укладено договір поруки № 133388. Відповідачі належним чином не виконували умови Кредитного договору та договору поруки.

Згідно ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до статті 102 ЦПК України висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права. Висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Згідно з ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ч.3 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Як роз`яснено в п. 17 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 12 червня 2009 року Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, призначає експертизу, коли необхідність експертного висновку випливає з обставин справи і поданих доказів.

Відповідно до ст.107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи. Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв`язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати.

Так, заявником не вказано для чого потрібно призначення вказаної експертизи, заявник також не обґрунтував клопотання про призначення експертизи, а тому суд не знаходить підстав для задоволення клопотання про призначення судової експертизи.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Крім того, суд виходить з того, що справа у провадженні суду знаходиться тривалий час.

При цьому розумність тривалості судового розгляду має визначатися з огляду на обставини справи та наступні критерії: складність справи, поведінка заявника та компетентних органів, а також важливість предмета позову для заявника у справі (рішення Європейського суду з прав людини у справі Фрідлендер проти Франції ).

У випадку призначення експертизи, суд повинен буде зупинити провадження по справі адже згідно з п.9 ч.1ст.253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи. Межі зупинення провадження у справі не повинні призводити до зменшення розумного строку розгляду справи. Відповідно до частини першої статті та другої статті 210 ЦПК України, суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку.

Керуючись ст.ст. 103, 106, 258, 260, 261 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника ОСОБА_1 про призначення судової економічної експертизи по цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором - відмовити.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя

28.10.2021

Дата ухвалення рішення28.10.2021
Оприлюднено04.11.2021
Номер документу100809533
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —522/17089/16-ц

Постанова від 05.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сєвєрова Є. С.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сєвєрова Є. С.

Ухвала від 04.07.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сєвєрова Є. С.

Ухвала від 14.04.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сєвєрова Є. С.

Ухвала від 14.02.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сєвєрова Є. С.

Ухвала від 14.02.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сєвєрова Є. С.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сєвєрова Є. С.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сєвєрова Є. С.

Ухвала від 28.10.2021

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Рішення від 28.10.2021

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні