Ухвала
від 10.11.2021 по справі 192/2054/20
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/2054/20

Провадження № 2/192/243/21

Ухвала

про призначення судової експертизи

10 листопада 2021 року Солонянський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Стрельникова О.О.

за участю: секретаря судового засідання - Корота Л.С.,

представника позивача - адвоката Булкіної О.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в смт Солоне, Солонянського району, Дніпропетровської області, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства АННА про усунення перешкод у користуванні нерухомим майном, шляхом припинення права оренди земельної ділянки та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В:

В підготовчому засіданні представник позивача заявила клопотання про проведення судової почеркознавчої експертизи, на вирішення якої поставити такі питання:

-Чи виконано підпис у графі орендодавець в договорі оренди землі від 22 лютого 2008 року укладеного між ОСОБА_1 та Селянським фермерським господарством АННА земельної ділянки площею 8,47 га, що знаходиться на території Новомар`вської сільської ради, Солонянського району, Дніпропетровської області, зареєстрований у Солонянському відділ ДРФ ЦДЗК у Державному реєстрі земель 02 червня 2008 року за № 040813201768 - ОСОБА_1 або іншою особою ?

На обґрунтування клопотання зазначила, що в провадженні суду перебуває справа за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства АННА про усунення перешкод у користуванні нерухомим майном, шляхом припинення права оренди земельної ділянки та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки, оскільки вважають, що ОСОБА_1 не підписував договір оренди земельної ділянки, що оспорюється між сторонами, тому вважала за необхідне призначити експертизу для отримання висновку за питанням чи підписував ОСОБА_1 зазначений документ.

Представник відповідача в підготовче засідання не з`явився про час та місце підготовчого засідання повідомлявся належним чином, причину неявки суду не повідомив.

Суд, вислухавши представника позивача, ознайомившись з матеріалами справи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно ч.ч. 1, 3, 4 ст. 103 ЦПК України - суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Враховуючи, що позивачем заявлено вимогу про оспорювання договору оренди землі від 22 лютого 2008 року укладеного між ОСОБА_1 та Селянським фермерським господарством АННА земельної ділянки площею 8,47 га, що знаходиться на території Новомар`вської сільської ради, Солонянського району, Дніпропетровської області, з підстав не підписання даного договору ОСОБА_1 , і для з`ясування обставин викладених в позові необхідні спеціальні знання в галузі почеркознавства і встановити відповідні обставини, щодо підписання зазначеного документу іншим шляхом неможливо, при цьому сторонами не надано суду відповідних висновків експертів з цих самих питань, суд вважає, що клопотання представника позивача про призначення судової експертизи є обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Враховуючи, що клопотання про призначення судової експертизи заявлено стороною позивача, тому витрати на проведення судової експертизи слід покласти на позивача.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України передбачено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи. Провадження зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи, що для проведення судової експертизи експерту будуть направлятись матеріали цивільної справи, тому провадження по справі слід зупинити до отримання висновку експерта.

Суд вважає, що проведення експертизи слід доручити Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 103, 197, 252, 253ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника позивача про проведення судової почеркознавчої експертизи - задовольнити.

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства АННА про усунення перешкод у користуванні нерухомим майном, шляхом припинення права оренди земельної ділянки та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки - судову почеркознавчу експертизу, проведення, якої доручити Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз .

На вирішення почеркознавчої експертизи поставити такі питання:

1.Чи виконано підпис у графі орендодавець в договорі оренди землі від 22 лютого 2008 року укладеного між ОСОБА_1 та Селянським фермерським господарством АННА земельної ділянки площею 8,47 га, що знаходиться на території Новомар`вської сільської ради, Солонянського району, Дніпропетровської області, зареєстрований у Солонянському відділ ДРФ ЦДЗК у Державному реєстрі земель 02 червня 2008 року за № 040813201768 - ОСОБА_1 або іншою особою?

Попередити судового експерта про відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Для проведення експертизи направити експерту матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства АННА про усунення перешкод у користуванні нерухомим майном, шляхом припинення права оренди земельної ділянки та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки, а також оригінал договору оренди землі від 22 лютого 2008 року укладеного між ОСОБА_1 та Селянським фермерським господарством АННА земельної ділянки площею 8,47 га, що знаходиться на території Новомар`вської сільської ради, Солонянського району, Дніпропетровської області, зареєстрований у Солонянському відділ ДРФ ЦДЗК у Державному реєстрі земель 02 червня 2008 року за № 040813201768, вільні зразки підпису та почерку ОСОБА_1 : реєстр № 254 відправки зерна і іншої продукції з поля, реєстр № 256 відправки зерна і іншої продукції з поля, подоржній лист від 26 вересня 2009 року, подоржній лист від 28 вересня 2009 року, подоржній лист від 24 серпня 2010 року, подоржній лист від 25 серпня 2010 року, подоржній лист від 03 вересня 2013 року, подоржній лист від 12 вересня 2013 року, експериментальні зразки почерку та підпису ОСОБА_1 , для чого зобов`язати ОСОБА_1 з`явитись до суду в строк до 18 листопада 2021 року для надання експериментальних зразків свого почерку та підпису.

Обов`язок оплатити витрати по проведенню експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 , попередивши його, що в разі не виконання цього обов`язку, розгляд позову буде здійснюватися судом на підставі наявних у справі доказів.

Судову експертизу провести в місячний термін, з моменту отримання експертною установою копії даної ухвали, висновок за результатами судової експертизи направити суду невідкладно.

Провадження по справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства АННА про усунення перешкод у користуванні нерухомим майном, шляхом припинення права оренди земельної ділянки та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки, зупинити до надходження висновку експерта.

Ухвала суду в частині зупинення провадження по справі може бути оскаржена безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, в іншій частині ухвала набирає законної сили негайно і оскарженню не підлягає.

Головуючий: суддя Стрельников О.О.

СудСолонянський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.11.2021
Оприлюднено10.11.2021
Номер документу100950006
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —192/2054/20

Рішення від 29.05.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

Рішення від 29.05.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

Ухвала від 10.11.2021

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

Ухвала від 12.10.2021

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

Ухвала від 24.09.2021

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

Ухвала від 10.06.2021

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

Ухвала від 23.04.2021

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

Ухвала від 03.02.2021

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні