Ухвала
від 25.11.2021 по справі 485/1573/16-ц
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 485/1573/16-ц

Провадження №6/485/52/21

Ухвала

іменем України

25 листопада 2021 року м.Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого - судді Соловйова О.В.,

секретар судового засідання Забаровська С.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Снігурівка заяву начальника Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) Ігоря Зубовича, заінтересована особа: Перший заступник керівника Баштанської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Миколаївській області, стягувач: Державна екологічна інспекція Миколаївської області, боржник: ОСОБА_1 , про заміну сторони виконавчого провадження,

встановив:

В листопаді 2021 року начальник Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) Ігор Зубович звернувся до суду з вказаною заявою, в якій просить замінити сторону виконавчого провадження з виконання рішення Снігурівського районного суду Миколаївської області по справі № 485/1573/16-ц про стягнення з ОСОБА_1 на користь держави шкоди, заподіяної внаслідок незаконної рубки дерев у розмірі 109060,92 грн, а саме просить замінити Державну екологічну інспекцію в Миколаївській області на правонаступника Державну екологічну інспекцію Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області).

У судове засідання учасники справи не з`явилися, про час і місце засідання повідомлялися належним чином, про причини неявки суд не повідомили. У відповідності до ч. 3 ст. 442 ЦПК України, суд розглянув заяву у їх відсутність.

У зв"язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України розгляд справи здійснено без фіксування судового процесу.

Розглянувши матеріали заяви про заміну сторони виконавчого провадження , дослідивши матеріали цивільної справи № 485/1573/16-ц (провадження № 2/485/14/17), суд прийшов до такого.

Судом встановлено, що рішенням Снігурівського районного суду Миколаївської області від 21 червня 2017 року задоволено позовні вимоги першого заступника керівника Баштанської місцевої прокуратури Миколаївської області Корженко Світлани Олександрівни в інтересах Державної екологічної інспекції у Миколаївській області до ОСОБА_1 про стягнення шкоди, заподіяної навколишньому середовищу, внаслідок незаконної порубки дерев, та стягнуто з ОСОБА_1 шкоду, заподіяну внаслідок незаконної рубки дерев, у розмірі 109060,92 грн на користь місцевого бюджету Снігурівської міської ради Миколаївської області, р/р 33115331700318, банк ГУДКСУ у Снігурівському районі Миколаївської області, код ЄДРПОУ 36895877, МФО 826013, код призначення платежу 24062100 (а.с.35-42).

Ухвалою Апеляційного суду Миколаївської області від 17 серпня 20217 року рішення суду від 21 червня 2017 року залишено без змін (а.с.97-103).

За заявою прокурора Снігурівського відділу Баштанської місцевої прокуратури Гамери Н.В. від 07 вересня 2017 року, на виконання вищезазначеного рішення судом видано виконавчий лист (а.с.109).

На примусовому виконанні Снігурівського ВДВС перебуває зведене провадження № 64261959 з виконання примусового виконання виконавчих листів № 2/485/14/17, виданих Снігурівським районним судом Миколаївської області 01 вересня 2017 року про стягнення з ОСОБА_1 на користь держави шкоди, заподіяної незаконною вирубкою дерев, у розмірі 109060,92 грн та про стягнення на користь прокуратури судового збору у розмірі 3924,91 грн, а також з примусового виконання судового наказу № 2-н/10061/2009, виданого Івано-Франківським міським судом 01 березня 2010 року про стягнення заборгованості на користь АТ "Ідея Банк" у розмірі 10061,24 грн.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09 вересня 2020 року № 802 "Про утворення міжрегіональних територіальних органів та ліквідацію територіальних органів Державної екологічної інспекції" утворено як юридичну особу публічного права, зокрема, Державну екологічну інспекцію Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області), ліквідовано як юридичну особу публічного права, зокрема, Державну екологічну інспекцію в Одеській області та Державну екологічну інспекцію у Миколаївській області, пунктом 3 Постанови № 802 визначено, що територіальні органи Державної екологічної інспекції, що ліквідуються згідно з пунктом 2 цієї постанови, продовжують виконувати свої повноваження до передачі таких повноважень відповідним міжрегіональним територіальним органам, які утворюються згідно з пунктом 1 цієї постанови.

На виконанняі постанови кабінету Міністрів України від 09 вересня 2020 року № 802 Державною екологічною інспекцією України 22.12.2020 прийнято наказ № 502 "Про питання діяльності Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області)", яким визначено Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) забезпечити здійснення покладення на неї функцій і повноважень на відповідній території відповідно до Положення, Державній екологічній інспекції в Миколаївській області припинити здійснення функцій і повноважень.

Згідно пункту 4 наказу Державної екологічної інспекції України від 22.12.2020 № 502 встановлено, що датою початку здійснення відповідних повноважень і виконання відповідних функцій Державною екологічною інспекцією Південно-Хахідного округу (Миколаївська та Одеська області) є 23.12.2020.

Таким чином, на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 09 вересня 2020 року № 802 та наказу Державної екологічної інспекції України від 22 грудня 2020 року № 502, повноваження Державної екологічної інспекції в Миколаївській області з 23 грудня 2020 року розпочала здійснювати Державна екологічна інспекція Південно-зЗахідного округу (Миколаївська та Одеська область).

Відповідно до Положення про територіальні та міжрегіональні територіальні органи Держекоінспекції, затвердженого наказом Міністерства енергетики тазахисту довкілля України від 07 квітня 2020 року № 230, зареєстрованого в Міністерства юстиції України 16 квітня 2020 року за № 350/34633, Державна екологічна іспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) є міжрегіональним територіальним органом Держекоінспекції та їй підпорядковується.

Згідно з розділом ІІ Положення, Інспекція пред"являє претензії про відшкодування шкоди, збитків і втрат, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства з питань, що належать до її компетенції, та розраховує їх розмір, звертається до суду з відповідними позовами (п.9); вживає в установленому порядку заходів досудового врегулювання спорів, виступає позивачем та відповідачем у судах (п.10).

Відповідно до п.7 ч.3 ст.29 та п.4 ч.1 ст.69-1 Бюджетного кодексу України, грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього середовища внаслідок господарської та іншої діяльності підлягають зарахуванню до спеціального фонду Державного бюджету України (30 % грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності) та спеціального фонду місцевих бюджетів (70 % грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності, в тому числі до сільських, селищних, міських бюджетів, бюджетів об"єднаних територіальних громад - 50 %, обласних бюджетів - 20 %).

Враховуючи викладене, стягувачем збитків, заподіяних відповідачем внаслідок незаконної рубки дерев з 23 грудня 2020 року є Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області).

Відповідно до вимог ч. 1, 2 ст. 442 ЦПК України , у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Частиною 5 передбачено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно з ч.ч. 1, 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ч. 1 ст. 55 ЦПК Ураїни суд, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов"язанні, а також інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Завершальною стадією судового провадження є виконавче провадження (ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження"). Отже, процесуальне правонаступництво можливе на будь-якій стадії цивільного процесу, у тому числі і на стадії виконання судового рішення.

Публічне правонаступництво органів державної влади є окремим, особливим видом правонаступництва, під таким терміном розуміється перехід в установлених законом випадках прав та обов"язків одного суб"єкта права іншому.

У разі ліквідації суб"єкта владних повноважень у будь-якому випадку в нього є правонаступник, до повноважень якого віднесені відповідні функції.

Аналогічні висновки сформовано у постанові Верховного Суду від 13 березня 2019 року у справі № 524/4478/17.

Для встановлення факту публічного правонаступництва суб"єкта владних повноважень визначальним є встановлення або припинення первісного суб"єкта або перехід повністю чи частково його функцій (адміністративної компетенції).

Коли відбувається публічне правонаступництво, вирішальним є встановлення факту переходу повністю чи частково функцій (адміністративної компетенції) від одного суб"єкта владних повноважень до іншого, а не факту державної реєстрації припинення вібувшого з публічних правовідносин суб"єкта владних повноважень, як юридичної особи.

Зазначені положення узгоджуються із позицією Верховного Суду у упостанові від 30 грудня 2020 року у справі № 805/4361/17-а.

На тій підставі, що повноваження та функції Державної екологічної інспекції в Миколаївській області припинені та передані Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області), наявні підстави для заміни сторони виконавчого провадження правонаступником позивача - Державною екологічною інспекцією Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області).

На підставі викладеного, суд визнає заяву начальника Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) Ігоря Зубовича про заміну сторони виконавчого провадження такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 260-261 ,269, 353 , 442 ЦПК України ,

постановив:

Заяву начальника Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) Ігоря Зубовича про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні з виконання рішення Снігурівського районного суду Миколаївської області по справі № 485/1573/16-ц (провадження № 2/485/14/17) про стягнення з ОСОБА_1 на користь держави шкоди, заподіяної внаслідок незаконної рубки дерев у розмірі 109060,92 грн. на Державну екологічну інспекцію Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) (65114, м.Одеса, вул.Лінія 12, 6 ст.Люстдорфської дороги, 22).

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання, шляхом подання апеляційної скарги.

Дата складання ухвали 25.11.2021

Суддя О.В. Соловйов

СудСнігурівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення25.11.2021
Оприлюднено26.11.2021
Номер документу101378854
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —485/1573/16-ц

Ухвала від 25.11.2021

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 27.10.2021

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 27.10.2021

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 26.10.2021

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 26.10.2021

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 26.10.2021

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні