Ухвала
від 02.12.2021 по справі 1-146/11
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 1-в/537/146/2021

Справа № 1-146/11

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.12.2021 Крюківський районний суд м.Кременчука Полтавської області в складі головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , представника Крюківського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кременчуці Полтавської області подання начальника Крюківського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області ОСОБА_5 про звільнення від призначеного покарання у виді штрафу у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку ОСОБА_6 ,

ВСТАНОВИВ:

Начальник Крюківського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області ОСОБА_5 звернулася до суду з поданням, відповідно до якого просить звільнити ОСОБА_6 , засудженого вироком Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 17.02.2011 до покарання у виді штрафу в розмірі 1200 грн., від покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

Подання обґрунтоване тим, що вироком Крюківського районного суду м. Кременчука від 17.02.2011 ОСОБА_6 визнаний винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 185 КК України, та йому призначено покарання у виді штрафу у розмірі 1200 грн. Вирок відносно ОСОБА_6 надійшов на виконання до Крюківського районного відділу філії ДУ «Центр пробації» в Полтавській області 15.07.2021. Вказала, що до теперішнього часу ОСОБА_6 не надавав підтверджуючих документів про виплату штрафу до Крюківського РВ. Згідно довідки СІЗ ВП № 1 Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_6 засуджувався після вироку Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 17.02.2011, а саме: вироком Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 12.07.2012 за ч.2 ст. 185, ст.75 КК України до 2 років обмеження волі з іспитовим строком 1 рік 6 місяців. Оскільки ОСОБА_6 вчинив останній злочин 14.03.2012, що підтверджується вироком Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 12.07.2012, обчислення строків давності в даному випадку починається саме з цього моменту. Так як з дня вчинення останнього злочину ОСОБА_6 пройшло понад 9 років, минув визначений у ч.1 п.1 ст. 80 КК України строк давності виконання обвинувального вироку. Вказала також, що факт ухилення від відбування покарання у вигляд штрафу не був встановлений, засуджений нового злочину не вчиняв, а тому просила подання задовольнити.

Представник Крюківського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області в судовому засіданні подання підтримала, просила його задовольнити.

Прокурор у судовому засіданні не заперечував проти задоволення подання.

Засуджений ОСОБА_6 до судового засідання не з`явився, про день та час слухання справи повідомлявся в порядку, встановленому кримінально-процесуальним законодавством за останньою відомою адресою.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Згідно статті 152КВК України підставами звільнення від відбування покарання є закінчення строків давності виконання обвинувального вироку. Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 80Кримінального кодексуУкраїни особа звільняється від відбування покарання, якщо з дня набрання чинності обвинувальним вироком його не було виконано протягом двох років у разі засудження до покарання менш суворого, ніж обмеження волі.

Згідно частини 3 статті 80Кримінального кодексуУкраїни перебіг давності зупиняється, якщо засуджений ухиляється від відбування покарання. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення засудженого для відбування покарання або з дня його затримання. У цьому разі строки давності подвоюються.

Відповідно до частини 4 статті 80 Кримінального кодексу України, перебіг давності переривається, якщо до закінчення строків, зазначених у частинах першій та третій цієї статті, засуджений вчинить новий злочин. Обчислення давності в цьому випадку починається з дня вчинення нового злочину.

Отже, статтею 80Кримінального кодексуУкраїни регулюється порядок звільнення від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку та встановлюються імперативні строки, сплив яких є безумовною підставою для звільнення засудженого від відбування призначеного йому покарання.

Верховним Судом України в постанові від 24.12.2015 в справі 5-324кс15 вказано, що правова природа вказаного виду звільнення від відбування призначеного покарання зумовлюється одностороннім обов`язком держави примусово реалізувати через спеціально уповноважені нею органи призначене особі покарання протягом певних строків. Особа, засуджена до певного виду покарання, не несе правового обов`язку застосовувати правообмеження, які входять до його змісту, сама до себе, це виключна одностороння компетенція спеціальних державних органів, які виконують покарання. Водночас засуджений до певного виду покарання не може перебувати в потенційному очікуванні виконання покарання невизначений проміжок часу, у зв`язку із чим законодавчо встановлюються імперативні строки, сплив яких припиняє наявні між державою і засудженою особою кримінальні правовідносини, а отже, унеможливлює виконання покарання. Вказані положення свідчать, що держава втрачає право на виконання призначеного засудженому покарання лише у тих випадках, коли засуджений своєю поведінкою не перешкоджав процедурі його виконання. При цьому ухилення від відбування покарання, про яке йдеться у частині третій статті 80 Загальної частини КК, у своєму конкретному прояві повинно відповідати складу одного із злочинів, передбачених зазначеними статтями Особливої частини КК, отже особа, визнається такою, що ухиляється від відбування покарання лише за наявності обвинувального вироку. Несплата засудженим суми штрафу в певний строк сама по собі не свідчить про ухилення його від відбування цього покарання.

Судом встановлено, що вироком Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 17.02.2011 ОСОБА_6 визнаний винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 185 КК України, та йому призначено покарання у виді штрафу у розмірі 1200 грн. Вирок суду від 17.02.2011 набрав законної сили 05.03.2011.

Встановлено, що в подальшому ОСОБА_6 був засуджений вироком Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 12.07.2012 за ч.2 ст. 185 КК України до 2 років обмеження волі, на підставі ст.ст. 75, 76 КК України ОСОБА_6 звільнений від відбування покарання з іспитовим строком 1 рік 6 місяців. Ухвалою Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 31.01.2014 ОСОБА_6 звільнений від призначеного вироком Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 12.07.2012 покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку.

Оскільки перебіг давності виконання обвинувального вироку відносно ОСОБА_6 у вигляді штрафу переривався вчиненням ним нового злочину, обчислення давності в цьому випадку слід починати з дня вчинення останнього злочину, тобто з 14.03.2012. В матеріалах провадження відсутні дані про ухилення засудженого ОСОБА_6 від відбування покарання, призначеного вироком суду, а відтак, відсутні підстави для зупинення перебігу строку виконання обвинувального вироку.

З цих підстав суд приходить до висновку, що строки виконання обвинувального вироку відносно ОСОБА_6 , визначені статтею 80 Кримінального кодексу України, закінчились, оскільки з дня вчинення засудженим нового злочину пройшло більше, ніж два роки, а тому подання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.80 КК України, ст.ст.537, 539 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Подання начальника Крюківського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області ОСОБА_5 про звільнення ОСОБА_6 від призначеного покарання у виді штрафу у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_6 від покарання, призначеного вироком Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавськї області від 17.02.2011, у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

На ухвалу суду може бути подана апеляція до Полтавського апеляційного суду, через Крюківський районний суд м. Кременчука Полтавської області, протягом 7 днів з дня її оголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.12.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу101605324
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях

Судовий реєстр по справі —1-146/11

Ухвала від 20.06.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 20.06.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Постанова від 03.11.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Січиокно Т. О.

Постанова від 20.10.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Січиокно Т. О.

Ухвала від 09.11.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Січиокно Т. О.

Ухвала від 20.10.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Січиокно Т. О.

Ухвала від 02.12.2021

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ФАДЄЄВА С. О.

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Постанова від 18.02.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Постанова від 24.12.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні