Ухвала
від 03.12.2021 по справі 953/21124/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/21124/21

н/п 2/953/4392/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" грудня 2021 р. суддя Київського районного суду м. Харкова Лях М.Ю., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Харківської міської ради про відновлення порушеного права, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовною заявою, в якій просить Скасувати рішення Харківської міської ради від 22 лютого 2005 року № 32/05 XXXIII сесії IV скликання в частини передачі земельної ділянки ОСОБА_2 - площею 454,22 кв.м. по АДРЕСА_1 , для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд(присадибна ділянка. Визнати недійсним та скасувати державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 215002 виданий ОСОБА_2 23 травня 2008 року, кадастровий номер земельної ділянки № 6310136600:06:021:0001, площею - 0,0454 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .Визнати право власності на сформовану земельну ділянку кадастровий номер № 6310136600:06:021:0001, площею - 0,0454 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , для обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд за ОСОБА_1 , зі збереженням цільового призначення.

Дослідивши позовну заяву та додані до неї документи встановлено, що позовна заява не відповідає вимогам статті 175, 177 ЦПК України з огляду на наступне.

Згідно ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ст.4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2021 рік складає 2 270,00 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір , розмір ставок судового збору за подання фізичною особою позовної заяви немайнового характеру складають 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 908,00 грн.

Частиною 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір встановлено, що у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Як вбачається з позовної заяви, позивач звернулась до суду з трьома позовними вимогами немайнового характеру. До позову не додано документів що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору.

Крім того, відповідно до ч.2 ст. ст.175 ЦПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Однак, всупереч цьому, надані копії позовнох заяви для відповідачів особисто позивачем ОСОБА_1 не підписана.

Також, відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно ч.ч. 1-5 ст. 95 ЦПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Всупереч вимогам ст. 95 ЦПК України копії доданих до позовної заяви доказів не засвідчені належним чином.

У відповідності до ч.ч. 1, 5 статті 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві, що встановлено положеннями частини 3 статті 185 ЦПК України.В порушення вимог ЦПК України та Закону України Про судовий збір , позивачем не надано доказів сплати судового збору за дві позовні вимоги немайнового характеру, крім того, надані позивачем копії документів не засвідчені належним чином.

У відповідності до ч.ч. 1, 5 статті 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві, що встановлено положеннями частини 3 статті 185 ЦПК України.

Враховуючи вищевикладене, позовна заява ОСОБА_1 відповідно до ч.1 статті 185 ЦПК України підлягає залишенню без руху із встановленням позивачу строку для усунення її недоліків, а саме: надання засвідчених належним чином копій документів, долучених до позовної заяви та надання доказів сплати судового збору за позовні вимоги немайнового характеру, надати підписані позивачем копії позовної заяви для відповідачів.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 185, 260, 261, 353 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Харківської міської ради про відновлення порушеного права - залишити без руху та надати строк для усунення зазначених недоліків протягом 10 діб з моменту отримання позивачем зазначеної копії ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання вищевказаних вимог у встановлений суддею строк, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута заявникові.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя -

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення03.12.2021
Оприлюднено06.12.2021
Номер документу101636713
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —953/21124/21

Рішення від 05.06.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 03.12.2021

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні