Ухвала
від 19.11.2021 по справі 753/3543/21
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙРАЙОННИЙ СУДМ.КИЄВА

справа № 753/3543/21

провадження № 1-кс/753/4478/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" листопада 2021 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 , з секретарем ОСОБА_2 , розлянувши клопотання слідчого СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні №12020100020004365 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.09.2020, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України,,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві старший лейтенант поліції ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення їх оригіналів (здійснення їх виїмки), які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме: оригіналу декларації про готовність об`єкта до експлуатації, яку зареєстровано в реєстрі за № 877 від 19.03.2013; оригіналів реєстраційних дій, які проводилися приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4 , відносно будівництва об`єкта торгівлі та громадського харчування по АДРЕСА_2 .

Слідчий, повідомлений належним чином, у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання без його участі, в зв`язку з чим, фіксація судового засідання відповідно до ч. 4ст.107 КПК Українине здійснювалась.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 в судове засідання не з`явився, причини неявки не відомі.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що воно підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2ст. 131 КПК Українипередбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Відповідно до ч. 1ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

З матеріалів клопотання вбачається, що в проваджені Дарницького УП ГУНП у м. Києві знаходиться кримінальне провадження №12020100020004365 від 26.09.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

В ході проведення досудового розслідування установлено, що до Дарницького УП ГУНП у м. Києві надійшла заява ФОП ОСОБА_5 про те, що у невстановлений час ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ГО « ІНФОРМАЦІЯ_3 » шахрайським шляхом заволоділи земельною ділянкою по АДРЕСА_2 .

Відповідно до матеріалів заяви вбачається, що між ІНФОРМАЦІЯ_4 та ФОП ОСОБА_5 укладено договір оренди земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:90:292:0069, яку в подальшому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ГО « ІНФОРМАЦІЯ_3 » використало для будівництва об`єкта торгівлі та громадського харчування.

Так, право на користування земельною ділянкою по АДРЕСА_2 площею 2 965 кв.м. було виключно у СПД « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Для виконання спільних завдань СПД « ОСОБА_5 », як орендарем земельної ділянки 10.11.2011 надано нотаріальну довіреність службовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_3 » діяти від її імені у питаннях, що стосуються земельної ділянки розташованої по АДРЕСА_2 .

Станом на 08.08.2012 нотаріальну довіреність було анульовано чим позбавлено право ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та громадську організацію « ІНФОРМАЦІЯ_3 » користуватися вказаною земельною ділянкою та вчиняти будь-які дії від імені СПД « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Незважаючи на це службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ГО « ІНФОРМАЦІЯ_3 » будучи обізнаними про анулювання цієї довіреності, підробили від імені СПД « ОСОБА_5 » документи необхідні для отримання дозволу на виконання будівельних робіт та подальшого введення об`єкта в експлуатацію. В результаті підробки та використання завідомо підроблених документів службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_3 » незаконно заволоділи земельною ділянкою та здійснили будівельні роботи на орендованій СПД « ОСОБА_5 » земельній ділянці позбавивши її права на володіння та користування вказаною земельною ділянкою. У подальшому з метою легалізації незаконного будівництва, на підставі підроблених документів, 01.04.2013 у шахрайський спосіб зареєстрували за громадською організацією « ІНФОРМАЦІЯ_3 » право власності на об`єкт нерухомого майна загальною площею 6188, 6 кв.м., що знаходиться на орендованій ОСОБА_5 земельній ділянці чим спричинили ОСОБА_5 збитки в особливо великих розмірах.

Окрім того під час допиту в якості потерпілої ОСОБА_5 вказала, що після ознайомлення з матеріалами кримінального провадження № 12020100020004365 від 26.09.2020, за ознаками злочину передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України їй стало відомо, що в Декларації про готовність об`єкта до експлуатації за адресою: АДРЕСА_2 , від 06.02.2013 зареєстрованого ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_6 за № НОМЕР_2 , а також у акті розподілу площ від 06.02.2013 та в Декларації про початок виконання будівельних робіт за адресою: АДРЕСА_2 , від 24.01.2013 № КВ083130250129 не її підпис, окрім того зазначила, що окрім зазначеного договору простого товариства з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_3 ), з вказаною юридичною установою вона не укладала, лише надавала їм вище зазначену довіреність, яка пізніше була анульована. Крім того, зазначила що Релігійна громада Християн Віри Євангельської « ІНФОРМАЦІЯ_3 » їй не відома. Вказані документи були вилучені на підставі ухвали слідчого судді ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_1 від 17.03.2021 справа № 753/3543/21, провадження № 1-кс/753/790/21 під час проведення тимчасового доступу до документів в ІНФОРМАЦІЯ_8 (код ЄРДПОУ НОМЕР_4 ).

Відповідно до ч.5ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п.4 ч. 1ст. 162 КПК Українидо охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, може відноситься конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Згідно ч.6ст.163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання про тимчасовий доступ до документів, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. Крім того, слідчим було доведено необхідність вилучення саме оригінали документів, оскільки, в подальшому планується проведення експертних досліджень підписів та почерків, які в них містяться, при виконанні копій втрачається інформація, яка підлягає дослідженню.

Клопотання слідчого в частині надання тимчасового доступу до речей та документів особам, які не входять до складу слідчої групи та оперативним працівникам ІНФОРМАЦІЯ_9 , не відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України, а отже в цій частині клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.163,164 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому слідчоговідділу Дарницькогоуправління поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїу м.Києві ОСОБА_3 тимчасовий доступдо речейі документів,з можливістювилучення їхоригіналів (здійсненняїх виїмки),які перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме оригіналів документів справ нотаріального посвідчення: декларації про готовність об`єкта до експлуатації, яку зареєстровано в реєстрі за № 877 від 19.03.2013, а також усіх інших реєстраційних дій, які проводилися приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4 , відносно будівництва об`єкта торгівлі та громадського харчування по АДРЕСА_2 (реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 534876).

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії даної ухвали складає один місяць з дня її постановлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.11.2021
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу101656293
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —753/3543/21

Ухвала від 19.11.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

Ухвала від 24.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

Ухвала від 25.02.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

Ухвала від 25.02.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

Ухвала від 25.02.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

Ухвала від 25.02.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні