Ухвала
від 06.12.2021 по справі 914/3323/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

УХВАЛА

06.12.2021 Справа № 914/3323/21

Суддя Господарського суду Львівської області Мазовіта А.Б., при секретарі Андрусику В. Д., розглянувши матеріали

за позовом:Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕХНОКАП УА , с.Сопошин, Львівська область; до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю КАРОЛІНА СЕРВІС , м.Єреван, Республіка Вірменія; про:стягнення 25 573,09 євро.

Представники сторін:

від позивача: Карабіновський А. Д. - представник;

від відповідача: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ТЕХНОКАП УА , с.Сопошин, Львівська область звернулося до Господарського суду Львівської області із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю КАРОЛІНА СЕРВІС , м.Єреван, Республіка Вірменія про стягнення 25 573,09 євро.

Ухвалою суду від 10.11.2021 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 06.12.2021.

Представник позивача в підготовче засідання 06.12.2021 з`явився, надав суду усні пояснення щодо предмета спору.

Відповідач явки повноважного представника в підготовче засідання 06.12.2021 не забезпечив.

За приписами п. 19 ч. 2 ст. 182 ГПК України, у підготовчому засіданні суд здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи неявку представника відповідача у підготовче засідання, з метою вчинення дій, необхідних для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, суд ухвалив відкласти підготовче засідання.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем у справі є іноземний суб`єкт господарювання - Товариства з обмеженою відповідальністю КАРОЛІНА СЕРВІС (м.Єреван, Республіка Вірменія).

Позивачем не надано доказів наявності у відповідача представництва в Україні.

Статтею 365 ГПК України передбачено, що іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Оскільки відповідачем у справі є іноземний суб`єкт господарювання (Республіка Вірменія), то до правовідносин щодо повідомлення іноземної сторони про розгляд справи, необхідно застосовувати положення Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах (дата прийняття: 22.01.1993р., дата приєднання Україною: 10.11.1994р. (із заявами та застереженнями), дата набуття чинності для України: 14.04.1995 р., далі по тексту - Конвенція) разом із Протоколом до неї від 28.03.1997р. (дата підписання для України - 28.03.1997р. та дата набуття чинності для України - 17.09.1999р.) Дана конвенція застосовується у відносинах України з Республікою Білорусь, Азербайджанською Республікою, Республікою Узбекистан, Російською Федерацією, Республікою Казахстан, Республікою Таджикистан, Республікою Вірменія, Киргизькою Республікою, Республікою Молдова, Грузією і Туркменістаном.

Статтею 1 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22.01.1993р. передбачено, що громадяни кожної з Договірних Сторін, а також особи, що проживають на її території, користуються на територіях всіх інших Договірних Сторін у відношенні своїх особистих і майнових прав таким же правовим захистом, як і власні громадяни цієї Договірної Сторони. Громадяни кожної з Договірних Сторін, а також інші особи, що проживають на її території, мають право вільно і безперешкодно звертатися до суду, прокуратури й інших установ других Договірних Сторін, до компетенції яких відносяться цивільні, сімейні і кримінальні справи (далі - установи юстиції), можуть виступати в них, подавати клопотання, пред`являти позови і здійснювати інші процесуальні дії на тих же умовах, що і громадяни цієї Договірної Сторони. Положення цієї Конвенції застосовуються також до юридичних осіб, створених відповідно до законодавства Договірних Сторін.

Відповідач у справі №914/3323/21 Товариство з обмеженою відповідальністю КАРОЛІНА СЕРВІС , є юридичною особою створеною відповідно до законодавства Республіки Вірменія, місцем знаходження якого є м.Єреван, Республіка Вірменія, тому на відповідача будуть поширюватися положення зазначеної Конвенції.

Слід зазначити, що правову допомогу в цивільних, сімейних та кримінальних справах відповідно до вказаної вище Конвенції здійснюють установи юстиції Договірної Сторони.

Частиною ІІ наведеної Конвенції передбачено, порядок надання правової допомоги договірними державами. Стаття 5 встановлює, що при виконанні цієї Конвенції компетентні установи юстиції Договірних Сторін зносяться один з одним через свої центральні органи, якщо тільки цією Конвенцією не встановлений інший порядок зносин.

Порядок оформлення, вручення та виконання судових доручень регламентується ст.ст.7-11 Конвенції. Слід зазначити, що при виконанні доручення про надання правової допомоги запитувана установа застосовує законодавство своєї країни. На прохання запитуючої установи вона може застосувати і процесуальні норми запитуючої Договірної Сторони, якщо тільки вони не суперечать законодавству запитуваної Договірної Сторони. Якщо запитувана установа не компетентна виконати доручення, вона пересилає його компетентній установі і повідомляє про це запитуючу установу. На прохання запитуючої установи запитувана установа своєчасно повідомляє їй і зацікавленим сторонам про час і місце виконання доручення, для того щоб вони могли бути присутніми при виконанні доручення відповідно до законодавства запитуваної Договірної Сторони. У випадку, якщо точна адреса зазначеного в дорученні особи невідома, запитувана установа приймає відповідно до законодавства Договірної Сторони, на території якої вона знаходиться, необхідні міри для встановлення адреси. Після виконання доручення запитувана установа повертає документи запитуючій установі, у тому випадку, якщо правова допомога не могла бути зроблена, вона одночасно повідомляє про документи запитуючій установі.

Таким чином, іноземна договірна держава повинна вжити усіх необхідних заходів для належного та ефективного виконання судових доручень.

Згідно з ст. 10 Конвенції запитувана установа юстиції здійснює вручення документів відповідно до порядку, що діє в її державі, якщо документи, що вручаються, написані на її мові або російською мовою або забезпечені завіреним перекладом на ці мови. В іншому випадку вона передає документи одержувачеві, якщо він згодний добровільно їх прийняти.

Водночас, стаття 11 Конвенції встановлює, що вручення документів засвідчується підтвердженням, підписаним особою, якій вручений документ, і скріпленим офіційною печаткою запитуваної установи, із зазначенням дати вручення і підписом працівника установи, що вручає документ або виданий цією установою інший документ, у якому повинні бути зазначені спосіб, місце і час вручення.

Відповідно до статті 13 зазначеної Конвенції документи, що були складені або засвідчені відповідною установою однієї з Договірних Сторін, скріплені гербовою печаткою та засвідчені підписом компетентної особи, мають силу документа на території другої Договірної Сторони без будь-якого іншого засвідчення. Документи, що на території однієї з Договірних Сторін визнаються офіційними, вважаються такими ж й на території другої Договірної Сторони.

Враховуючи відсутність відомостей у Господарського суду Львівської області про реквізити відповідного компетентного суду в Республіці Вірменія, судові доручення надсилаються через Західне міжрегіональне управління міністерства юстиції, та полягають у сповіщенні про наступну дату, час і місце судового засідання.

Отже, на виконання вищенаведених Конвенцій щодо належного оформлення судових доручень та їх супутніх документів, з метою повідомлення ТОВ КАРОЛІНА СЕРВІС про розгляд справи в Господарському суді Львівської області, у якій воно виступає відповідачем, суд дійшов висновку про необхідність зобов`язання позивача забезпечити здійснення перекладу відповідних судових документів та судових доручень на вірменську/російську мову з наданням нотаріально засвідчених перекладів Господарському суду Львівської області для їх подальшого скерування до Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції.

Згідно положень п. 4 ч. 1 ст. 228 ГПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Так, п. 8 ч. 1 ст. 229 ГПК України передбачено, що провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Враховуючи необхідність належного повідомлення відповідача про час, дату та місце судового розгляду, з`ясування позиції останнього з приводу заявленого позову, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Керуючись ст. ст. 182, 183, 228, 229, 234, 365, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ

1. Підготовче засідання відкласти на 04.07.22 о 10:20 год. У разі, якщо документи не буде вручено своєчасно, суд врахує це та розгляне справу в день наступного судового засідання, що відбудеться 11.07.2022 року о 10:20 год.

2. Зупинити провадження у справі №914/3323/21 до надходження відповіді від компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів виконання судового доручення про вручення судових документів відповідачу: Товариству з обмеженою відповідальністю КАРОЛІНА СЕРВІС (Республіка Вірменія, м.Єреван, вул. Аршакуняц, 3а, кв.4).

3. Зобов`язати позивача протягом 7 робочих днів з моменту одержання ухвали надати суду копію позовної заяви з додатками та ухвали Господарського суду Львівської області від 06.12.2021 у справі №914/3323/21 з нотаріально завіреним перекладом на вірменську/російську мову у двох примірниках.

4. Встановити відповідачу строк до 03.06.2022р.:

- для подання письмового відзиву на позовну заяву.

5. Встановити позивачу строк до 27.06.2022р.:

- для подання письмової відповіді на відзив.

6. Підготовче засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Львівської області за адресою: 79014, Україна, м. Львів, вул. Личаківська, 128, зал судових засідань №7 (2-й поверх).

7. Явка представників сторін у підготовче засідання обов`язкова.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені ст.ст. 254-259 ГПК України.

Роз`яснити сторонам, що згідно ст. 80 ГПК України докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Суд доводить до відома сторін, що згідно ст. 135 ГПК України, суд може у випадку ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Веб-адреса сторінки суду http://lv.arbitr.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається.

Суддя Мазовіта А.Б.

Дата ухвалення рішення06.12.2021
Оприлюднено13.12.2021
Номер документу101753259
СудочинствоГосподарське
Суть:стягнення 25 573,09 євро

Судовий реєстр по справі —914/3323/21

Рішення від 20.02.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 03.02.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 10.07.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 03.07.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 30.06.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 06.12.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 10.11.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні