Ухвала
від 06.12.2021 по справі 303/2950/21
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №303/2950/21

2/303/1112/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2021 року м.Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

в особі головуючого-судді Куцкір Ю.Ю.

з участю секретаря судових засідань Славич М.В.

представника позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3

представників третьої особи Басараб А.С., Туряниця І.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Мукачево заяву відповідача ОСОБА_2 про забезпечення доказів, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Мукачівського міськрайонного суду перебуває справа за позовом ФГ Крістол до ОСОБА_2 про визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно.

Відповідач ОСОБА_2 після закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті подала до суду заяву про забезпечення доказів.

Представник відповідача ОСОБА_3 в судовому засіданні просив суд заяву задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні заперечив щодо задоволення заяви.

Представники третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору в судовому засіданні задоволення заяви про забезпечення доказів залишили на розсуд суду.

Беручи до уваги вищезазначені обставини, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно ч.5 ст.12 цього ж Кодексу суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість:

1) керує ходом судового процесу;

2) сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами;

3) роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій;

4) сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом;

5) запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

У відповідності до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребування судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до вимог ст.191 ЦПК України у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, відповідач має право надіслати:

1) суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову;

2) позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам - копію відзиву та доданих до нього документів.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

З матеріалів справи вбачається, що ухвалою суду від 20.05.2021 року у даній справі було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті, а відповідач подав заяву про забезпечення доказів в судовому засіданні 06.12.2021 року, тобто понад встановлений законом строк.

Статтею 126 ЦПК України передбачено, що право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом. Документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Зміст наведених норм свідчить про те, що право сторони на вчинення процесуальних дій обумовлені наявністю певних обмежень та умов, визначених ЦПК України. Так, процесуальний закон встановлює строк на подання сторонами відповідних заяв, клопотань, а також обов`язковість визнання судом поважними причини пропуску такого строку, задля його поновлення.

Разом з тим, відповідач ОСОБА_2 в поданій, понад встановлений законом строк, заяві про забезпечення доказів, взагалі не просить суд поновити пропущений процесуальний строк і не зазначає поважні причини такого пропуску.

Чинний ЦПК України спрямований на забезпечення своєчасності розгляду справ та правової визначеності, унеможливлення зловживання процесуальними правами та підвищення ефективності судочинства в цілому, з огляду на що встановлено певний порядок та строки вчинення процесуальних дій, чіткі стадії судового процесу, розумні обмеження, в тому числі щодо подання доказів. Саме тому всі процесуальні дії суду та учасників процесу повинні вчинятися своєчасно з тим, щоб під час підготовки справи до розгляду не залишилося невирішених питань, які можуть стримувати розгляд справи по суті.

Враховуючи вищезазначене, суд вважає, що відповідач ОСОБА_2 не скористалася у передбачений законом строк щодо подання відповідних заяв чи клопотань, а тому відповідно до вимог ст.126 ЦПК України, у задоволенні заяви про забезпечення доказів від 06.12.2021 року слід відмовити.

Керуючись ст.ст. ст.ст. 4, 12, 13, 76, 77, 79, 80, 81, 258 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви відповідача ОСОБА_2 про призначення експертизи з питань землеустрою з метою визначення відповідності розробленої документації із землеустрою та її затвердження вимогам земельного законодавства та іншим нормативним документам з питань землеустрою та землекористування, земельна ділянка площею 1,5627 га, кадастровий номер 2122781800:01:000:0015, що розташована на території Горондівської сільської ради, Мукачівського району Закарпатської області, проведення якої доручити Київському науково-дослідному інституту судових експертиз - відмовити.

Ухвала суду може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Головуючий Ю.Ю. Куцкір

СудМукачівський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення06.12.2021
Оприлюднено14.12.2021
Номер документу101859576
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —303/2950/21

Постанова від 08.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Готра Т. Ю.

Постанова від 15.02.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Готра Т. Ю.

Постанова від 26.06.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Готра Т. Ю.

Ухвала від 08.06.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Готра Т. Ю.

Ухвала від 11.05.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Готра Т. Ю.

Рішення від 03.03.2022

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

Рішення від 03.03.2022

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

Ухвала від 06.12.2021

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні