Ухвала
від 17.12.2021 по справі 547/1013/21
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченка, 41-а, смт Семенівка, Кременчуцький район, Полтавська область, 38200

тел. (05341) 9-17-39, факс (05341) 9-17-39, 9-15-37

Справа №547/1013/21

Провадження №2/547/446/21

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

17 грудня 2021 року смт Семенівка

Суддя Семенівського районного суду Полтавської області Самойленко Л.М., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Оболонської сільської ради Семенівського району Полтавської області, Товариства з обмеженою відповідальністю "Товарна біржа Полтава", Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроземлересурс", Фермерського господарства "Екодобробут" про визнання недійсними результатів земельних торгів у формі аукціону щодо продажу права оренди на земельні ділянки, визнання недійсними договорів оренди землі та припинення права оренди на земельні ділянки,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Оболонської сільської ради Семенівського району Полтавської області, Товариства з обмеженою відповідальністю "Товарна біржа Полтава", Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроземлересурс", Фермерського господарства "Екодобробут" про визнання недійсними результатів земельних торгів у формі аукціону щодо продажу права оренди на земельні ділянки, визнання недійсними договорів оренди землі та припинення права оренди на земельні ділянки.

Перевіривши матеріали позовної заяви, вважаю, що її слід залишити без руху для усунення недоліків, з наступних підстав.

Позовна заява повинна відповідати вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Стаття 175 ЦПК України передбачає вимоги до форми та змісту позовної заяви.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

В позовній заяві позивач вказує відповідача - Оболонську сільську раду Семенівського району Полтавської області, але згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань повна назва юридичної особи Оболонська сільська рада.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Крім того, відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Також, ст. 95 Цивільного процесуального кодексу України передбачає, що за загальним правилом, документи мають подаватися в оригіналі або належним чином завіреній копії. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу.

Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

В поданій позовній заяві позивачем не зазначено у кого знаходяться оригінали долучених до позовної заяви копій письмових доказів.

Крім того, до заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребовування.

Відповідно до ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

У клопотанні повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується;

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Позивачем до позовної заяви не долучено копій актів та договорів, які позивач просить визнати недійсними. Водночас позивач просить суд витребувати зазначені докази у відповідачів.

Однак всупереч положенням п.4 ст.84 ЦПК України позивачем до клопотання не надано доказів неможливості самостійно отримати ці докази. До зазначеного клопотання долучено адвокатський запит адвоката Мірошника М.О. на адресу Оболонської сільської ради Семенівського району Полтавської області та ТОВ Товарна біржа Полтава щодо надання інформації та документів, які датовані 08.12.2021, а позовна заява подана до суду 13.12.2021, тобто строк надання відповіді не пройшов, відмови у наданні витребуваної інформації та документів суду не надано. Отже, суд вважає дане клопотання передчасним та таким, що не підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 187 ЦПК України суддя відкриває провадження у справі за відсутності, крім іншого, підстав для залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Відтак позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві 10-денного строку для письмового усунення її недоліків.

Суд наголошує, що залишення позовної заяви без руху не є обмеженням права позивача на доступ до правосуддя з огляду на усталену практику Європейського суду з прав людини. Встановлюючи конкретні вимоги до змісту та форми позовної заяви, до документів, які мають бути до неї додані, а також визначаючи підсудність різних категорій справ, ЦПК України при цьому покладає обов`язок на суд перевірити виконання позивачем цих вимог та підстав прийняття заяви на стадії вирішення питання про відкриття провадження по справі.

Ураховуючи зазначене, керуючись ст.ст. 175-177, 185, 261, 353 ЦПК України суддя,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання позивача про витребування доказів відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до Оболонської сільської ради Семенівського району Полтавської області, Товариства з обмеженою відповідальністю "Товарна біржа Полтава", Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроземлересурс", Фермерського господарства "Екодобробут" про визнання недійсними результатів земельних торгів у формі аукціону щодо продажу права оренди на земельні ділянки, визнання недійсними договорів оренди землі та припинення права оренди на земельні ділянки, - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - десять днів з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у випадку невиконання позивачем вимог, визначених ст. 175, 176 ЦПК України у наданий строк, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.М.Самойленко

Дата ухвалення рішення17.12.2021
Оприлюднено20.12.2021
Номер документу101993668
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсними результатів земельних торгів у формі аукціону щодо продажу права оренди на земельні ділянки, визнання недійсними договорів оренди землі та припинення права оренди на земельні ділянки

Судовий реєстр по справі —547/1013/21

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Рішення від 14.08.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Рішення від 14.08.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 15.06.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 09.05.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 09.05.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні