Вирок
від 14.12.2021 по справі 756/18524/21
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 756/18524/21

Номер провадження № 1-кп/756/1535/21

УКРАЇНА

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2021 року місто Київ

Оболонський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

третьої особи ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 5 Оболонського районного суду міста Києва угоду про визнання винуватості, укладену 26.11.2021 у кримінальному провадженні, яке внесене 25.10.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021000000001286, за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця міста Києва, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , мешкає за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчинені злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 04.06.2020 № 671-ІХ), ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-ІХ), ч. 2 ст. 209 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-ІХ),

УСТАНОВИВ:

1. Формулювання обвинувачення у кримінальному провадженні, визнаного судом доведеним на підставі угоди про визнання винуватості.

Особа №1, яка є громадянином України (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), з метою особистого збагачення, шляхом вчинення умисних злочинів, спрямованих на заволодіння чужим майном шляхом обману, вирішила створити та очолити злочинну організацію, до складу якої з метою забезпечення злочинної діяльності та досягнення цілей організації залучила у різний період часу щонайменше п`ять встановлених осіб, провадження стосовно яких здійснюється компетентними органами Федеративної Республіки Німеччина в окремих кримінальних справах № 730 Js 3890/20, №730 Js 4973/20, №730 Js 5884/19, №730 Js 5912/19, №730 Js 5906/19, а також громадян України Особу № 2, Особу № 3 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), ОСОБА_5 , та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

Так, на початку 2016 року, більш точної дати не встановлено, Особа №1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), який володіючи якостями лідера, організаторськими здібностями, керуючись корисливим мотивом і прагненням до наживи, перебуваючи на території України, точне місце під час досудового розслідування не встановлено, вирішив створити та очолити стійке ієрархічне об`єднання злочинну організацію, з метою власного протиправного збагачення та збагачення співучасників злочинної організації внаслідок заволодіння чужим майном - коштами громадян країн Європи в особливо великих розмірах, шляхом їх обману і зловживання довірою, а також шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, з подальшою легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних внаслідок вчинення такого суспільно небезпечного протиправного діяння.

До складу створеної Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), злочинної організації у різний період часу увійшли встановлені та невстановлені досудовим розслідуванням особи. Всього учасників такої злочинної організації становило більше п`яти і з часом їх кількість тільки збільшувалася.

Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), усвідомлюючи, що вчинення запланованих злочинів можливе лише при об`єднанні групи осіб, детальному плануванні їх дій, розподілі обов`язків, забезпеченні взаємозв`язку та координації поведінки, розуміючи, що вказана діяльність є протиправною та маючи намір здійснювати такі діяння протягом тривалого періоду часу, спланував досягнути поставленої мети за рахунок створення і керування стійким ієрархічним об`єднанням злочинною організацією, до складу якої при невстановлених обставинах залучив в різний час особисто та через інших учасників злочинної організації з його подальшим погодженням щонайменше п`ять встановлених осіб, провадження стосовно яких здійснюється компетентними органами Федеративної Республіки Німеччина в окремих кримінальних справах № 730 Js 3890/20, №730 Js 4973/20, №730 Js 5884/19, №730 Js 5912/19, №730 Js 5906/19, а також громадян України Особу № 2, Особу № 3 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), ОСОБА_5 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

Володіючи якостями лідера, організаторськими здібностями, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), взявши на себе функції загального керівництва створеною злочинною організацією, визначив її склад, структуру, порядок підпорядкування (ієрархію), загальні правила поведінки її учасників, заходи спрямовані на конспірацію її діяльності, забезпечення фінансування злочинної діяльності та порядок легалізації (відмивання) доходів, отриманих внаслідок вчинення злочинів, та їх розподілу між учасниками злочинної організації, а також з метою забезпечення досягнення мети злочинної організації та її належного функціонування, довів до відома всіх членів злочинного угрупування мету та цілі такої діяльності, функції кожного члена при вчиненні кримінальних правопорушень.

При цьому, організатор злочинної організації Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), підшукав вказаних вище осіб та, переконавши їх у можливостях ефективної конспірації злочинів та швидкого збагачення відповідно до мети створення злочинної організації, після отримання їх добровільної згоди на участь в ній, сформулював злочинний замисел, розкрив розроблений ним план та механізм вчинення злочинів, повідомив про необхідність структурування злочинної організації по вертикалі та горизонталі, основу якого складе ступінчата ієрархічна підпорядкованість її учасників та широка мережа осередків та розподілив ролі між учасниками злочинної організації.

Метою діяльності створеної злочинної організації було особисте і системне внаслідок ієрархічної зорганізованості та створення широкої мережі злочинних осередків збагачення її учасників з корисливих мотивів у спосіб протиправного заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах великої кількості громадян шляхом обману та зловживання довірою, а також шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, з подальшою легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних внаслідок вчинення такого суспільно небезпечного протиправного діяння,

Так, відповідно до злочинного умислу Особи № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), щодо вчинення тяжких та особливо тяжких корисливих злочинів - заволодіння чужим майном коштами громадян, незаконні дії передбачали обман громадян, що виражався у їх спонуканні здійснювати торгові операції на фондовому ринку різними фінансовими інструментами, зокрема бінарними опціонами (контрактами на різницю цін), валютою, криптовалютою, тощо (далі фінансовими інструментами), з використанням спеціально розроблених учасниками злочинної організації псевдотрейдингових платформ, з метою отримання прибутку.

Заволодіння коштами громадян повинно було вчинятися з використанням електронно-обчислювальної техніки, спеціально розроблених та створених учасниками злочинної організації Інтернет-сайтів, псевдотрейдингових платформ, які постійно адмініструвалися (проводився комплекс заходів щодо підтримки чіткого функціонування платформ, їх працездатності, швидкої роботи, зручності для користування, тощо), а також програмного забезпечення, яке:

- створювало у потерпілих уяву про те, що насправді торгівля відбувається, про правильність їх дій щодо внесення коштів;

- забезпечувало доступ до персональних даних потерпілих, E тому числі й відомостей про наявність коштів на рахунках, вчинені розрахункові операції;

- створювало хибну уяву у потерпілих про те, що внесені ними кошти дійсно залучені до торгівлі фінансовими інструментами;

- надходження коштів потерпілих на рахунки компаній, спеціально створених для цієї мети та шляхом легалізації (відмивання) подальшого обернення їх на свою користь.

Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), усвідомлював про необхідність забезпечення стабільності та безпеки функціонування створеної злочинної організації, ефективність протидії чинникам, що можуть її дезорганізувати, як внутрішнім, так і зовнішнім.

Так, будучи обізнаним про покарання за вчинення на території України тяжких та особливо тяжких злочинів, з метою уникнення притягнення до відповідальності за їх вчинення, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), вирішив вчиняти такі злочини стосовно іноземних громадян, з підготовленням та початком їх вчинення на території України.

Вказане повинно було забезпечити відсутність поданих від іноземних громадян до правоохоронних органів України заяв про вчинення злочинів, неможливість у подальшому давати показання про це під час досудового розслідування та в суді, та як наслідок - не притягнення до кримінальної відповідальності учасників злочинної організації.

Крім того, розроблений Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), загальний план злочинної діяльності спрямований на заволодіння чужим майном шляхом шахрайства та подальшої легалізації коштів здобутих злочинним шляхом передбачав наступне:

- створення на території України юридичної особи, основним видом діяльності якої буде діяльність, пов`язана з розробкою, обслуговуванням та наданням послуг в сфері інформаційних технологій;

- пошук осіб, які мають навички та досвід роботи в галузі інформаційних технологій, які будуть офіційно працевлаштовані до цієї юридичної особи, здійснюватимуть розробку Інтернет-сайтів, псевдотрейдингових платформ та програмного забезпечення, яке візуально повинно справляти враження достовірності та слугувати для того, щоб імітувати перебіг торгових операцій, які насправді не проводитимуться. Указане програмне забезпечення повинно було використовуватися під час вчинення шахрайства;

- створення мережі «кол-центрів», до складу яких будуть входити особи, що обізнані в торгівлі фінансовими інструментами та які видаватимуть себе за менеджерів, агентів, брокерів, тощо, будуть підшукувати осіб (майбутніх потерпілих), вводити їх в оману під виглядом участі в торгівлі фінансовими інструментами, що надасть змогу заволодіти їх коштами.

- створення мережі юридичних осіб як на території України, так і за її межами, на рахунки яких будуть безпосередньо зараховуватися кошти ошуканих громадян (компанії 1-го рівня); юридичних осіб (компанії 2-го рівня), на рахунки яких будуть перераховуватися кошти з рахунків компаній1-го рівня та у подальшому будуть перераховуватися на рахунки компаній в Україні та за її межами, підконтрольних організатору злочинної організації (компанії 3-го та 4-го рівня), з яких ці кошти будуть переведені в готівку та легалізовані у вигляді придбання рухомого та нерухомого майна, коштовностей, тощо;

- пошук осіб, які будуть надавати за грошову винагороду свої персональні дані для реєстрації компаній, відкриття рахунків в банківських установах, отримання засобів для дистанційного управління ними та у подальшому будуть передавати повноваження на управління цими компаніями та банківськими рахунками учасникам злочинної організації, зокрема Особі №1, яка їх до цього залучила;

- фінансування витрат, пов`язаних з оплатою праці залучених працівників, орендою приміщень, які використовуються для вчинення злочину, оплатою ІТ-послуг, транспортних послуг, придбання необхідного для вчинення злочинів обладнання, інших витрат, необхідність в оплаті яких, виникне під час та після вчинення злочинів, а також розподіл одержаних від злочинної діяльності коштів між учасниками злочинної організації;

- легалізація доходів, одержаних від злочинної діяльності вчинення шахрайства, яка передбачала перерахування коштів через ланцюг створених з цією метою підконтрольних юридичних осіб як на території України, так і за її межами, вчинення фінансових операцій та правочинів з цими коштами, маскування походження коштів, одержаних злочинним шляхом як особисто, так і через осіб, які діятимуть за довіреністю під виглядом придбання рухомого та нерухомого майна, коштовностей, внесення коштів у статутний капітал юридичних осіб, створених як з цією метою, так і з метою прикриття незаконної діяльності.

Так, з метою реалізації злочинного плану, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), підібрав та залучив у різний період часу щонайменше п`ять встановлених осіб, провадження стосовно яких здійснюється компетентними органами Федеративної Республіки Німеччина в окремих кримінальних справах № 730 Js 3890/20, №730 Js 4973/20, №730 Js 5884/19, №730 Js 5912/19, №730 Js 5906/19, а також громадян України Особу № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), ОСОБА_5 , Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

Водночас, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), усвідомлював, що відповідно до розробленого ним злочинного плану, заволодіння коштами відбуватиметься стосовно іноземних громадян, для чого потрібні будуть особи-працівники так званих «кол-центрів», що будуть вести спілкування з ними іноземною мовою та матимуть знання про торгівлю фінансовими інструментами. У зв`язку з цим, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), при невстановлених обставинах, вирішив схилити та залучив до злочинної організації та вчинення цих злочинів Особу № 2 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), який на той час вже мав в підпорядкуванні мережу створених «кол-центрів», розташованих на території м. Києва (Україна), м. Софія (Республіка Болгарія) та м. Белграда (Республіка Сербія), працівники яких у подальшому залучалися до заволодіння коштами громадян шляхом шахрайства.

При цьому, Особа №1 та Особа № 2 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), попередньо домовились координувати дії учасників злочинної організації, реалізовувати план її злочинної діяльності, пов`язаний з отриманням грошових коштів внаслідок їх незаконного заволодіння у громадян країн Європейського Союзу шахрайським шляхом під виглядом інвестування в фактично неіснуючі фінансові продукти.

Водночас, Особа № 2, відповідно до своєї ролі як її учасник повинен був спільно із Особою № 1 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), здійснювати координацію інших учасників злочинної організації та у співучасті з іншими учасниками злочинної організації безпосередньо брати участь у заволодінні чужим майном - коштами громадян країн Європи в особливо великих розмірах, а також за погодженням з Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), здійснювати дії щодо легалізація та маскування доходів, одержаних від злочинної діяльності, шляхом вчинення фінансових операцій з перерахування коштів через ланцюг створених з цією метою підконтрольних учасникам злочинної організації юридичних осіб (компанії 1-го та 2-го рівнів) як на території України, так і за її межами.

Залучивши у різний період часу до вчинення у складі злочинної організації щонайменше п`ять встановлених осіб, провадження стосовно яких здійснюється компетентними органами Федеративної Республіки Німеччина в окремих кримінальних справах № 730 Js 3890/20, № 730 Js 4973/20, №730 Js 5884/19, №730 Js 5912/19, №730 Js 5906/19, а також громадян України Особу № 2 та Особу № 3 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), ОСОБА_5 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), у різний період часу довів до відома всіх членів злочинного угрупування мету та цілі такої діяльності, функції кожного члена при вчиненні кримінальних правопорушень, які полягали у заволодінні чужим майном коштами іноземних громадян, з використанням електронно-обчислювальної техніки, в особливо великих розмірах з подальшою їх легалізацією як на свою користь, так на користь й інших учасників злочинної організації. Усвідомлюючи протиправність вказаних дій, залучені учасники злочинної організації добровільно погодилися на вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів у її складі.

Отримавши добровільну згоду учасників злочинної організації на вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), розподілив між ними злочинні ролі.

Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), як організатор злочинної організації, розробивши план злочинних дій, залишив за собою функцію керівництва створеною злочинною організацією, її фінансування та координацію дій між учасниками злочинної організації.

Особа № 2 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), як учасник злочинної організації, здійснював координацію співучасників злочинної організації, контролював діяльність і утримував мережі створених «кол-центрів», розташованих на території м. Києва (Україна), м. Софія (Республіка Болгарія) та м. Белграда (Республіка Сербія), працівники яких вели спілкування з громадянами країн Європи та видавали себе за менеджерів, агентів, брокерів, тощо, шляхом телефонних розмов підшукували майбутніх потерпілих яких спонукали брати участь в торгівлі фінансовими інструментами на створених учасниками злочинної організації псевдотрейдингових платформах «Тгаdе Саріtal» (www.tradecapital.соm), «Fibonetix» (www.fibonetix.соm), «Nobel Тгаdе» (www.nobeltrade.соm), «Forbslab» (www.forbslab.com) та Huludox (www.huludox.com) і вносити при цьому власні кошти задля збагачення та таким чином у співучасті з іншими учасниками злочинної організації безпосередньо брав участь у заволодінні чужим майном - коштами громадян країн Європи в особливо великих розмірах, а також за погодженням з Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), здійснював дії щодо легалізації та маскування доходів, одержаних від злочинної діяльності, шляхом вчинення фінансових операцій з перерахування коштів через ланцюг створених з цією метою підконтрольних учасникам злочинної організації юридичних осіб (компанії 1-го та 2-го рівнів) як на території України, так і за її межами.

Особа № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) була відповідальною за підбір відповідних спеціалістів для роботи зі створення програмного забезпечення та подальшого адміністрування псевдотрейдингових платформ - «Тгаdе Саріtal», «Fibonetix», «Nobel Тгаdе», «Forbslab», «Huludox», Інтернет-сайтів - www.tradecapital.соm, www.fibonetix.соm, www.nobeltrade.соm, www.forbslab.com та www.huludox.com, а також контроль їх діяльності.

Інші учасники злочинної організації, провадження стосовно яких здійснюється компетентними органами Федеративної Республіки Німеччина в окремих кримінальних справах № 730 Js 3890/20, №730 Js 4973/20, №730 Js 5884/19, №730 Js 5912/19, №730 Js 5906/19, а також невстановлені особи під різними псевдонімами працювали у «кол-центрах» м. Києва (Україна), м. Софія (Республіка Болгарія) та м. Белграда (Республіка Сербія) та видаючи при цьому себе за менеджерів, агентів, брокерів, тощо, шляхом телефонних розмов підшукували майбутніх потерпілих, яких спонукали брати участь в торгівлі фінансовими інструментами на створених учасниками злочинної організації псевдотрейдингових платформах « ОСОБА_8 » (www.tradecapital.соm), «Fibonetix» (www.fibonetix.соm), «Nobel Тгаdе» (www.nobeltrade.соm), «Forbslab» (www.forbslab.com) та Huludox (www.huludox.com) і вносити при цьому власні кошти задля збагачення.

Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), як учасник злочинної організації, був відповідальним за реєстрацію на своє ім`я компаній-нерезидентів 1-го, 2-го та 3-го рівнів, відкриття банківських рахунків для вказаних компаній з метою подальшої легалізації (відмивання) коштів, одержаних від злочинної діяльності шляхом їх перерахування на рахунки інших підконтрольних співучасникам злочинної організації компаній; обготівковування коштів, отриманих від злочинної діяльності; переховування обготівкованих коштів; видачу за вказівкою Особи №1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), таких коштів на «заробітні плати» учасників злочинної організації та осіб, які не були обізнані про злочинні дії учасників, однак надавали свої послуги їм на ремонт приміщень, закупівлю побутових товарів, тощо.

ОСОБА_5 був відповідальним за пошук і супроводження фіктивних директорів компаній 1-го рівня, необізнаних зі злочинним планом злочинної організації, тобто осіб, які за грошову винагороду будуть надавати свої персональні дані для створення юридичних осіб, як на території України, так і за її межами, відкриють рахунки в банківських установах, з метою подальшої легалізації (відмивання) коштів, одержаних від злочинної діяльності шляхом їх перерахування на рахунки інших підконтрольних співучасникам злочинної організації компаній та з відома Особи № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) відповідав за передачу в управління іншому учаснику злочинної організації Особі № 2 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) повноважень щодо доступу до рахунків таких компаній. При цьому, Особою № 1 та Особою № 2 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні) планувалося, що на рахунки таких компаній також безпосередньо будуть надходити кошти ошуканих громадян, про що ОСОБА_5 відомо не було.

Вказані особи, а також інші невстановлені учасники злочинної організації, повинні були виконувати і інші доручення Особи № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), необхідність в яких виникне під час вчинення злочинів у складі злочинної організації.

Отже, створена Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) злочинна організація, характеризувалася стійкістю, ієрархічністю, об`єднанням значної кількості учасників, які зорганізувалися з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, при цьому Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) здійснював керівництво та координацію злочинної діяльності усіх учасників та забезпечував безперервне функціонування злочинної організації.

Розроблений Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), загальний план злочинної діяльності спрямований на заволодіння чужим майном шляхом шахрайства та подальшої легалізації коштів здобутих злочинним шляхом.

Залучивши у різний період часу до вчинення у складі злочинної організації щонайменше п`ять встановлених осіб, провадження стосовно яких здійснюється компетентними органами Федеративної Республіки Німеччина в окремих кримінальних справах № 730 Js 3890/20, №730 Js 4973/20, №730 Js 5884/19, №730 Js 5912/19, №730 Js 5906/19, а також громадян України Особу № 2, Особу № 3 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), Особа 4 (матеріали відносно якого виділені в окреме кримінальне провадження), ОСОБА_5 , та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) у різний період часу довів до відома всіх членів злочинного угрупування мету та цілі такої діяльності, функції кожного члена при вчиненні кримінальних правопорушень, які полягали у заволодінні чужим майном коштами іноземних громадян, з використанням електронно-обчислювальної техніки, в особливо великих розмірах з подальшою їх легалізацією як на свою користь, так на користь й інших учасників злочинної організації. Усвідомлюючи протиправність вказаних дій, залучені учасники злочинної організації добровільно погодилися на вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів у її складі.

Так, 08.06.2016 Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), діючи за вказівкою Особа № 1 та з відома Особи № 2 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), зареєстрував на своє ім`я товариство з обмеженою відповідальністю «Квест Маркетинг ЛТД» (далі ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД»), код ЄДРПОУ 40415690, з адресою реєстрації: Київська область, Києво-Святошинський район, с. Петропавлівська Борщагівка, вул. Велика Кільцева, 4-Б та став єдиним його засновником та директором. Метою створення ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД», визначеною Особа №1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) було:

- комп`ютерне програмування;

- діяльність у сфері інформаційних технологій і комп`ютерних систем;

- надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна;

- консультування з питань комерційної діяльності й керування;

- інша технічна діяльність.

Роль директора та засновника ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД» Особа № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), здійснював з 08.06.2016 і до 31.10.2016 лише формально, у той час як справжнє керівництво цією компанією здійснювалося іншими учасниками злочинної організації, зокрема Особа № 1 та Особа № 2 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні).

Відповідно до попередньо розподілених злочинних ролей учасників злочинної організації, офіційно до штату ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД» було зараховано Особу № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), яка вже мала досвід роботи в сфері надання інформаційних послуг, оскільки раніше працювала у схожій компанії, а з 25.01.2017 на посаду фінансового директора ОСОБА_5 , який не брав безпосередньої участі щодо шахрайського заволодіння грошовими коштами іноземних громадян.

У подальшому, 31.10.2016 Особа № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), який не був обізнаний про злочинні дії учасників злочинної організації щодо шахрайського заволодіння грошовими коштами іноземних громадян, за вказівкою Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) вийшов зі складу засновників на користь особи, який не був обізнаний про злочинні дії учасників злочинної організації. За таких обставин, особа, як єдиний засновник ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД» стала директором вказаного підприємства, однак фактичне керівництво підприємством та його працівниками залишилося за Особою № 3 та Особою №1 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні).

З часу створення підприємства Особа № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) підібрала для роботи у ньому спеціалістів в галузі інформаційних технологій та комп`ютерного програмування, у результаті чого до штату товариства в період з 01.01.2017 до 02.04.2020 було працевлаштовано не менше 100 працівників, яким відповідно до розробленого злочинного плану Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) доведено частину злочинного плану, направленого на заволодіння шляхом шахрайства коштами іноземних громадян та особисту їх роль у його виконанні. Діючи відповідно до вказаного плану, спеціалісти з комп`ютерного програмування та надання послуг у сфері інформаційних технологій, підібрали комп`ютерне обладнання, необхідне для роботи.

На виконання злочинних доручень та вказівок Особи № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), які передавалися ним особисто, невстановлені досудовим розслідуванням спеціалісти з комп`ютерного програмування ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД», перебуваючи на території України, більш точне місце досудовим розслідуванням не встановлене, створили Інтернет-сайти та псевдотрейдингові платформи під назвами:

- «Тгаdе Саріtal», яка діяла на сайті www.tradecapital.соm;

- «Fibonetix», яка діяла на сайті www.fibonetix.соm;

- «Nobel Тгаdе», яка діяла на сайті www.nobeltrade.соm,

- «Forbslab», яка діяла на сайті www.forbslab.com;

- «Huludox», яка діяла на сайті www.huludox.com.

Ці ж працівники, діючи умисно за дорученням Особи № 3 та з відома Особи № 1 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні) розробили програмне забезпечення для роботи вказаних платформ, яке справляло в потерпілих враження про проведення реальних торгів на фондовому ринку різними фінансовими інструментами.

13.12.2017 особа, яка не була обізнана про злочинні дії учасників злочинної організації, діючи на виконання вказівки Особи № 3 та з відома Особи № 2 і Особи № 1 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні) уклав договір № ТОН-131217-1 про надання телекомунікаційних послуг (надання послуг з доступу до мережі Інтернет) з ТОВ «Гігатранс», на виконання якого ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД» було делеговано ІР-адресу НОМЕР_1 для отримання останнім послуг з доступу до мережі Інтернет за місцем його розташування за адресою: АДРЕСА_3 . У подальшому адміністрування зазначених псевдотрейдингових платформ здійснювалося з вказаної ІР-адреси.

Після створення Інтернет-сайтів та псевдотрейдингових платформ, які на них розміщувалися, а саме: « ОСОБА_8 » (www.tradecapital.соm), «Fibonetix» (www.fibonetix.соm), «Nobel Тгаdе» (www.nobeltrade.соm), «Forbslab» (www.forbslab.com) та Huludox (www.huludox.com), невстановлені працівники мережі «кол-центрів», які під різними псевдонімами працювали у «кол-центрах» м. Києва (Україна), м. Софія (Республіка Болгарія) та м. Белграда (Республіка Сербія), діючи за вказівкою та під контролем співучасника злочинної організації Особи № 2 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), вдаючи себе за менеджерів, агентів, брокерів та ін., використовуючи інформацію про персональні дані іноземних громадян, наявність яких забезпечив Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) вчинили умисні дії, направлені на заволодіння чужим майном коштами іноземних громадян.

Так, учасники злочинної організації умисно, діючи на виконання злочинного плану злочинної організації, переслідуючи корисливу мету власного збагачення, працюючи в «кол-центрах» під керівництвом Особи № 2 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), який був відповідальним за діяльність мережі «кол-центрів» на території України та за її межами та на виконання його вказівок, здійснювали телефонні дзвінки громадянам Європи, під виглядом справжніх працівників трейдингових платформ, розмовляючи іноземною мовою, переконуючи потерпілих про вигідність вказаної торгівлі різними фінансовими інструментами, можливість отримання високих прибутків, чим вводили останніх в оману та зловживаючи довірою, яка виникала під час тимчасового знайомства, переконували про необхідність вкласти кошти, а після погодження та здійснення першого внеску ошуканими громадянами, продовжували переконувати останніх в правильності їх дій та спонукати до здійснення внесків у більшій сумі.

Кошти ошуканих іноземних громадян вносилися на рахунки підконтрольних учасникам злочинної організації підприємств, зареєстрованих ОСОБА_5 на громадян України, які не були обізнані про злочинні дії учасників злочинної організації, зокрема: PETRAMKO HOLDING OU (Естонська Республіка 14468280), «E-BATCH TECHNOLOGIES S.R.O.» (Чеська Республіка, 07587422), «WDI Media Marketing s.r.o.» (Чеська Республіка, 07587457), «MAGNETS DIGITAL S.R.O.» (Чеська Республіка, 07601115), «VOLCANO MAX SOLUTIONS S.R.O.» (Чеська Республіка 06409873), та «MOONFOCUS CONSULTING S.R.O.» (Чеська Республіка, 6410928). При цьому, при організації відкриття вказаних компаній, ОСОБА_5 , не був обізнаний, що такі компанії будуть використовуватись учасниками злочинної організації безпосередньо для вчинення шахрайських дій, а виконував свою роль з метою подальшої легалізації (відмивання) коштів, одержаних злочинним шляхом.

У подальшому кошти ошуканих громадян з рахунків цих компаній (так званні компанії першого рівня) з метою їх подальшої легалізації (відмивання), за погодженням з Особа № 1 та під контролем Особи № 2 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні) перераховувалися на рахунки компаній другого рівня, в тому числі й «REMINI CONSULTING LP», засновником та директором якого став Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), а в подальшому на рахунки «RIJV HOLDINGS LTD», директором та засновником якої був Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні).

Отже, шляхом обману, який виразився у запевненні потерпілих про реальність торгівлі різними фінансовими інструментами та можливість отримання прибутку, зловживаючи довірою, яка виникла в результаті віртуального знайомства з потерпілими та тимчасових дружніх відносин, учасники злочинної організації, створеної Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) до складу якої увійшли Особа № 2, Особа № 3 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), інші учасники злочинної організації (провадження стосовно яких здійснюється компетентними органами Федеративної Республіки Німеччина в окремих кримінальних справах № 730 Js 3890/20, №730 Js 4973/20, №730 Js 5884/19, №730 Js 5912/19, №730 Js 5906/19), та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, достовірно знаючи про незаконність своїх дій та про те, що кошти, які потерпілі вносять для отримання прибутку під виглядом інвестування в різні фінансові продукти, у дійсності останнім повернуті не будуть, починаючи приблизно з 08.04.2016 до квітня 2020 року, діючи умисно, у складі злочинної організації, з використанням електронно-обчислювальної техніки, заволоділи чужим майном грошовими коштами іноземних громадян в особливо великих розмірах на загальну суму не менше 9 364 532, 46 євро, що в перерахунку в національній валюті, відповідно до курсу встановленого Національним банком України, станом на 01.04.2020 становить 283 277 106,915 грн, що в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є особливо великим розміром.

Особа № 2 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) як учасник злочинної організації, будучи виконавцем у вчиненні кримінальних правопорушень злочинів, виконував наступне.

Здійснював керівництво та управління створеними «криптобіржами» та компаніями, які згідно розробленого злочинного плану злочинної організації направленого на заволодіння шахрайським шляхом коштами громадян діяли на території Республік Болгарії, Угорщини та Естонії, зокрема PETRAMKO HOLDING OU, X-LIGHT MARKETING та ін., а також рахунками вказаних компаній, на які надходили кошти ошуканих іноземних громадян. Відповідно до розробленого Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) злочинного плану, Особа № 2 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) безпосередньо контактував з представником ізраїльського провайдера AirSoft та надавав вказівки щодо розробки програмного забезпечення для трейдингових програм та керував роботою працівників «кол-центрів», створених ним на території Республік Болгарії та Сербії, здійснював їм виплату «заробітної плати» готівкою, яку йому, відповідно до розпорядження Особи № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), привозили за кордон ОСОБА_5 та інші невстановлені учасники злочинної організації.

Крім того, Особа № 2 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), відповідно до відведеної йому злочинної ролі, забезпечував легалізацію грошових коштів, здобутих завідомо злочинним шляхом (шахрайства в особливо великих розмірах) та перерахування їх через ланцюг створених з цією метою підконтрольних юридичних осіб як на території України, так і за її межами, вчинення фінансових операцій та правочинів з цими коштами, маскування походження коштів, одержаних злочинним шляхом як особисто, так і через осіб, не обізнаних про злочинні дії, які діятимуть під виглядом придбання рухомого та нерухомого майна.

Особа № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), як учасник злочинної організації, виконувала наступне.

Особа № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), точні дата та час в ході досудового розслідування не встановлені, при невстановлених обставинах познайомилась з Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні). У подальшому, під час особистих розмов, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), приблизно у 2016 році, точна дата під час досудового розслідування не встановлена, з метою виконання злочинного плану злочинної організації, направленого на заволодіння шахрайським шляхом грошовими коштами іноземних громадян в особливо великих розмірах, запропонував Особі № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) увійти до складу злочинної організації та бути відповідальною за підбір відповідних спеціалістів для роботи зі створення програмного забезпечення та подальшого адміністрування псевдотрейдингових платформ, а також здійснювати контроль їх діяльності.

Особа № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), діючи умисно, переслідуючи корисливу мету власного збагачення та розуміючи про стійкість, ієрархічність об`єднання значної кількості учасників злочинної організації, які зорганізувалися з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, добровільно погодилась на пропозицію Особи № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) бути членом такої організації та виконувати у ній роль пов`язану з заволодіння шахрайським шляхом грошовими коштами іноземних громадян в особливо великих розмірах та легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Так, з часу створення ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД» Особа № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), виконуючи свою роль, підібрала для роботи на вказаному підприємстві спеціалістів в галузі інформаційних технологій та комп`ютерного програмування, у результаті чого, до штату товариства в період з 01.01.2017 до 02.04.2020 було працевлаштовано не менше 100 працівників. Відповідно до розробленого Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) злочинного плану, Особа № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи довели частину злочинного плану направленого на заволодіння шляхом шахрайства коштами іноземних громадян вказаним спеціалістам та особисту їх роль у його виконанні. Діючи відповідно до вказаного плану, спеціалісти з комп`ютерного програмування та надання послуг у сфері інформаційних технологій підібрали комп`ютерне обладнання, необхідне для вчинення шахрайських дій.

Крім цього, Особа № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), перебуваючи на посаді директора з розвитку ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД», здійснювала фактичне управління діяльністю юридичної особи створеної на території України, основним видом діяльності якої було нібито надання послуг в сфері інформаційних технологій. При цьому, Особа № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) займала одну з керівних посад, як особа, яка на той час вже мала досвід роботи з працівниками «кол-центрів», оскільки раніше працювала в такій сфері.

Відповідно до злочинного плану, направленого на заволодіння чужим майном - коштами іноземних громадян та подальшої їх легалізації, Особа № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) забезпечувала підбір спеціалістів в галузі інформаційних технологій до штату ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД» та фінансову діяльність вказаних спеціалістів, проводила з ними співбесіди та інструктувала з приводу створення псевдотрейдингових платформ в тому числі й «Тгаdе Саріtal» (www.tradecapital.соm), «Fibonetix» (www.fibonetix.соm), «Nobel Тгаdе» (www.nobeltrade.соm), «Forbslab» (www.forbslab.com) та Huludox (www.huludox.com).

За час своєї роботи у ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД» Особа № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) забезпечувала організацію розробки та впровадження програмного забезпечення, яке використовувалось під час вчинення злочинів щодо іноземних осіб.

Діючи відповідно до розробленого Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) злочинного плану, направленого на заволодіння коштами іноземних громадян, Особа № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) особисто розподіляла отримані від Особи № 1 кошти для покриття витрат діяльності офісу, проводила виплати за проведену роботу спеціалістам ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД», контролювала витрати на забезпечення діяльності офісу ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД», у яких окремо передбачались витрати на її та інші потреби.

Отже, як учасник злочинної організації, Особа № 3 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) вела контроль робочого часу працівників, виконання поставлених для них завдань, у т.ч. пов`язаних зі створенням і адмініструванням сайтів псевдотрейдингових платформ та сайтів задіяних компаній-нерезидентів; вела та контролювала звіти по витратам, пов`язаним із:

- напрямком створення та супроводження діяльності напрямку псевдотрейдингових платформ, відкриття компаній, у т.ч. й нерезидентів, які стали бенефіціарами та управляючими компаніями «REMINI CONSULTING LP», як компанії 2-го рівня;

- оплатою послуг юристів по компаніям 1-го та 2-го рівня ;

- оплатою послуг з VOIP телефонії;

- визначенням розміру та здійснення оплати керівникам компаній-нерезидентів 1-го рівня, а також вела облік банківських карток різних осіб, у т.ч. Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), з яких її підлеглими здійснювались оплати за різні телекомунікаційні послуги (оренда серверів, сервіси Google (з помітками «fibonet», «huludox», «forbsla», «nobeltr»), хостінг, реклама тощо), у т.ч. пов`язані з функціонуванням псевдотрейдингових платформ.

Особа № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), як учасник злочинної організації, будучи пособником у вчиненні кримінальних правопорушень злочинів, виконував наступне.

Діючи відповідно до розподілених злочинних ролей та на виконання злочинного плану, розробленого Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), забезпечував легалізацію грошових коштів, здобутих завідомо злочинним шляхом (шахрайства в особливо великих розмірах), яка передбачала створення ряду юридичних осіб (компаній 1-го та 2-го рівнів), зокрема угорської компанії GREENTIME SYSTEMS kft, реєстраційній номер 0109323620 (так звана компанія 1-го рівня) та компанії Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Шотландії «REMINI CONSULTING LP» реєстраційний номер SL 029812 (так звана компанія 2-го рівня) для подальшого їх використання у прихованні та маскуванні незаконного походження коштів, одержаних від ошуканих іноземних громадян та забезпечення подальшого перерахування коштів через ланцюг створених з цією метою підконтрольних юридичних осіб як на території України, так і за її межами, вчинення фінансових операцій та правочинів з цими коштами, маскування походження коштів, одержаних злочинним шляхом як особисто, так і через осіб, не обізнаних про злочинні дії, які діятимуть під виглядом придбання рухомого та нерухомого майна.

Так, на початку 2016 року, точні дата та час під час досудового розслідування не встановлені, Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), при невстановлених обставинах познайомився з Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні). У подальшому, під час особистих розмов, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), з метою виконання злочинного плану злочинної організації, направленого на заволодіння шахрайським шляхом грошовими коштами іноземних громадян в особливо великих розмірах, запропонував Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), увійти до складу злочинної організації, зареєструвати на своє ім`я ряд іноземних компаній з метою подальшого їх використання у легалізації (відмиванні) коштів, одержаних учасниками злочинної організації від громадян країн Європи внаслідок вчинення шахрайських дій, участі в яких Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), не приймав. Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), переслідуючи мету власного збагачення, усвідомлюючи необхідність вчинення незаконних дій, направлених на виведення грошових коштів в готівку, отриманих злочинним шляхом, дав добровільну згоду на участь в складі злочинної організації, з метою легалізації (відмивання) таких доходів.

ОСОБА_5 , як учасник злочинної організації, будучи пособником у вчиненні кримінальних правопорушень злочинів, виконував наступне.

Так, не пізніше 25.01.2017, точні дата та час під час досудового розслідування не встановлені, ОСОБА_5 , перебуваючи в офісній будівлі БЦ «Іллінський», за адресою: м. Київ, вул. Іллінська, 8, при проходженні співбесіди на посаду фінансового директору до ТОВ «Квест Маркетинг ЛТД», познайомився з Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні). У подальшому, під час особистих розмов, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) приблизно у другій половині 2017 році, точна дата під час досудового розслідування не встановлена, з метою виконання злочинного плану злочинної організації, направленого на заволодіння шахрайським шляхом грошовими коштами іноземних громадян в особливо великих розмірах, участі в якому ОСОБА_5 не приймав, перебуваючи в ресторані «Аргентина Гриль», розташованому за адресою: м. Київ, вул. Маршала Тимошенка, 18 (Оболонський район м. Києва), запропонував ОСОБА_5 , увійти до складу злочинної організації та, за грошову винагороду, організувати реєстрацію ряду компаній з метою подальшої легалізації (відмивання) коштів, одержаних учасниками злочинної організації від громадян країн Європи внаслідок вчинення шахрайських дій шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

ОСОБА_5 , діючи умисно, переслідуючи корисливу мету власного збагачення та розуміючи про стійкість, ієрархічність об`єднання значної кількості учасників злочинної організації, які зорганізувалися з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, добровільно погодився на пропозицію Особи № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), бути членом такої організації та виконувати у ній роль пов`язану з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Так, відповідно до відведеної ОСОБА_5 злочинної ролі, останній, діючи умисно, у складі злочинної організації, відповідно до розробленого плану, діючи на виконання вказівки Особи № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, у період часу з початку 2018 року залучив фізичних осіб з числа громадян України.

Указані особи за грошову винагороду, не будучи обізнані про злочинні дії ОСОБА_5 та інших співучасників злочинної організації, створеної Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) надали свої персональні дані для подальшого їх використання при відкритті ряду юридичних осіб на території інших країн, у тому числі й країн Євросоюзу та підписали документи щодо їх створення. У подальшому, за дорученням ОСОБА_5 , який діяв відповідно до відведеної йому ролі у злочинній організації, починаючи з 2018 року ці особи у дати та час, визначені ОСОБА_5 , у супроводі останнього здійснили неодноразові виїзди у Чеську Республіку, Республіку Болгарія, Естонську Республіку, де діючи за його вказівками, зареєстрували юридичні особи, які повинні були бути задіяні для акумулюванння коштів потерпілих на своїх рахунках, зокрема PETRAMKO HOLDING OU (Естонська Республіка, 14468280), DATA MANAGEMENT EOOD (Республіка Болгарія, 205017386), «E-BATCH TECHNOLOGIES S.R.O.» (Чеська Республіка, 07587422); «WDI MEDIA MARKETING S.R.O.» (Чеська Республіка, 07587457) «MAGNETS DIGITAL S.R.O.» (Чеська Республіка, 07601115), «MOONFOCUS CONSULTING S.R.O.» (Чеська Республіка, 6410928), «VOLCANO MAX SOLUTIONS S.R.O.» (Чеська Республіка 06409873), які відносяться до 1-го рівня та в подальшому, з метою їх легалізації (відмивання), перераховані на банківські рахунки інших підконтрольних учасникам злочинної організації підприємств.

Водночас з реєстрацією вказаних підприємств, певні особи, діючи за дорученням ОСОБА_5 та не будучи обізнаними про злочинні дії співучасників злочинної організації, відкрили рахунки підприємств в банківських установах та, отримавши засоби дистанційного доступу до них, передали повноваження на їх управління ОСОБА_5 , який у подальшому, виконуючи свою роль у злочинні організації, діючи відповідно до злочинного плану передав їх Особі № 2 та Особі № 1 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні).

Продовжуючи реалізацію єдиного злочинного наміру злочинної організації, направленого на заволодіння грошовими коштами іноземних громадян, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) приблизно в квітні 2018 року надав вказівку Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), передати свої персональні дані та документи, що посвідчують особу для реєстрації юридичної особи на території Угорщини з метою її подальшого використання у ланцюгу спеціально створених для цього підприємств (так званої компанії 1-го рівня) для легалізації (відмивання) доходів, одержаних від ошуканих іноземних громадян унаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння (шахрайства в особливо великих розмірах), а ОСОБА_5 здійснити супроводження Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), до Угорщини.

26.04.2018, ОСОБА_5 , діючи умисно, на виконання вказівки організатора злочинної організації Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), виконуючи свою роль пособника та усвідомлюючи противправний характер своїх дій, який полягав у здійсненні допомоги Особа № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), спілкуватися іноземною мовою при придбанні (реєстрації) юридичної особи в іноземній країні для використання її у легалізації (відмивання) доходів одержаних унаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння (шахрайства в особливо великих розмірах), прибув разом з Особа № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), з цією метою до м. Будапешт в Угорщину. Після цього Особа № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), перебуваючи у невстановлений час у м. Будапешт в Угорщині, на виконання вказівки організатора злочинної організації Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) за допомогою ОСОБА_5 , який здійснював спілкування іноземною мовою, передав невстановленій досудовим розслідуванням особі свої персональні дані та документи, що посвідчують особу, яка допомогла йому здійснити в іноземній країні реєстрацію юридичної особи на своє ім`я - GREENTIME SYSTEMS kft, реєстраційній номер НОМЕР_2 (компанія 1-го рівня) для подальшого використання її у прихованні та маскуванні незаконного походження коштів, одержаних від ошуканих іноземних громадян.

У подальшому, діючи на виконання злочинного плану, розробленого організатором злочинної організації Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) та схваленого її співучасниками, Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), спільно з іншим співучасником злочинної організації ОСОБА_5 , який допомагав Особі № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), у спілкуванні іноземною мовою, перебуваючи у м. Будапешт в Угорщині відкрили банківський рахунок № НОМЕР_3 в угорському банку «Budapest Bank Zrt» для компанії «GREENTIME SYSTEMS kft» на ім`я Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження).

Також для компанії «GREENTIME SYSTEMS kft» у різні періоди в невстановлений досудовим розслідуванням спосіб Особа № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), були відкриті ряд інших банківських рахунків:

- в угорському банку «KDB Bank Europe Ltd» рахунок № НОМЕР_4 ;

- в угорському банку «MagNet Magyar Kozossegi Bank Zrt» рахунок № НОМЕР_5 ;

- у німецькому банку «Handelsbank» рахунок № НОМЕР_6 .

Після реєстрації «GREENTIME SYSTEMS kft» та відкриття рахунків у вказаних банківських установах, Особа № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), знаходячись в м. Києві, точні дата та час під час досудового розслідування не встановлені, діючи за вказівкою організатора злочинної організації Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), передав останньому реєстраційні документи «GREENTIME SYSTEMS kft», а також паролі для доступу та управління вказаними банківськими рахунками. При цьому, ОСОБА_5 та Особа № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), усвідомлювали, що дана компанія та банківські рахунки відкриті без реальної мети здійснення фінансово-господарської діяльності пов`язаної з наданням відповідних послуг та досягненням економічних і соціальних результатів, та Особа 4 не буде самостійно вести підприємницьку діяльність, укладати угоди фінансового характеру та користуватися печаткою підприємства.

Тим самим ОСОБА_5 та Особа № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), діючи умисно, з корисливих мотивів, виконали ролі пособників шляхом наданням засобів та знарядь у вчиненні іншими співучасниками злочинної організації кримінального правопорушення, а саме легалізації (відмивання) доходів, одержаних унаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння (шахрайства в особливо великих розмірах).

Так, в період з 10.09.2018 до 03.10.2018 на рахунок компанії «GREENTIME SYSTEMS kft» № НОМЕР_6 відкритий в німецькому банку «Handelsbank» надійшли кошти від потерпілих громадян Німеччини: ОСОБА_9 ( ОСОБА_10 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_11 ( ОСОБА_12 ), ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_13 ( ОСОБА_14 ), ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_15 ( ОСОБА_16 ), ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_17 ( ОСОБА_18 ), ІНФОРМАЦІЯ_6 на загальну суму 60 000 Євро.

У період з 20.11.2018 до 29.11.2018 на рахунок № НОМЕР_4 відкритий в угорському банку «KDB Bank Europe Ltd» надійшли кошти від потерпілих громадян Німеччини: ОСОБА_19 ( ОСОБА_20 ), ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_21 ( ОСОБА_22 ), ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_23 ( ОСОБА_24 ), ІНФОРМАЦІЯ_9 на загальну суму 212 497 Євро.

18.10.2018 на рахунок № НОМЕР_5 відкритий в угорському банку «MagNet Magyar Kozossegi Bank Zrt» надійшли кошти від громадянина Німеччини ОСОБА_21 ( ОСОБА_22 ), ІНФОРМАЦІЯ_8 на загальну суму 5 000 євро.

У період з 02.11.2018 до 30.11.2018 на рахунок № НОМЕР_3 відкритий в угорському банку «Budapest Bank Zrt» надійшли кошти від потерпілих громадян Німеччини: ОСОБА_25 ( ОСОБА_26 ), ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_19 ( ОСОБА_20 ), ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_27 ( ОСОБА_28 ), ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_29 ( ОСОБА_30 ), ІНФОРМАЦІЯ_12 та ОСОБА_31 ( ОСОБА_32 ) на загальну суму 84 000 Євро.

Завдяки зареєстрованій компанії та зазначеним рахункам «GREENTIME SYSTEMS kft» співучасниками злочинної організації, створеної Особою № 1 (провадження стосовно якого здійснюється компетентними органами Федеративної Республіки Німеччина в окремій кримінальній справі № 730 Js 968/20) реалізовано розроблений план направлений на вчинення фінансових операцій з коштами одержаними унаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння (шахрайства в особливо великих розмірах), що передувало легалізації (відмиванню) доходів, спрямованих на приховання та маскування незаконного походження таких коштів на загальну суму 361 497 Євро, що в перерахунку в національній валюті відповідно до курсу встановленого Національним банком України станом на 01.01.2018 становить загальну суму 12 110 149,5 грн.

У подальшому з метою легалізації (відмивання) доходів, їх приховання та маскування незаконного походження, приблизно у вересні 2018 року, більш точна дата досудовим розслідуванням не встановлена, за вказівкою Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) та відповідно до злочинного плану злочинної організації Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), була зареєстрована юридична особа на території іншої іноземної країни Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Шотландії - «REMINI CONSULTING, LP» (SL 029812), так звана компанія 2-го рівня, для її використання у прихованні та маскуванні незаконного походження коштів, одержаних від ошуканих іноземних громадян.

Для компанії «REMINI CONSULTING, LP» (компанія 2-го рівня) приблизно у вересні 2018 року, точні дати та місця досудовим розслідуванням не встановлені, на ім`я Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), у німецькому банку «Wirecardbank» відкрито рахунок № НОМЕР_7 , а також в ірландського постачальника платіжних послуг «Interpay Ltd» відкрито віртуальний рахунок.

Крім того, ОСОБА_5 , діючи на виконання злочинного плану злочинної організації, у період 2018 року, більш точна дата досудовим розслідуванням не встановлена, за вказівкою Особа № 1 та з відома Особи № 2 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), перебуваючи на території України залучив фізичних осіб з числа громадян України, які не були обізнаними про наміри злочинної організації до реєстрації на їх імена компаній в іноземних країнах, а саме у Чеській Республіці, Республіці Болгарія, Естонській Республіці на які надходили кошти потерпілих, зокрема: PETRAMKO HOLDING OU (Естонська Республіка 14468280), DATA MANAGEMENT EOOD (Республіка Болгарія 205017386), «E-BATCH TECHNOLOGIES S.R.O.» (Чеська Республіка, 07587422); «X-LIGHT MARKETING OU» (Естонська Республіка, 14522481); «WDI MEDIA MARKETING S.R.O.» (Чеська Республіка, 07587457) «MAGNETS DIGITAL S.R.O.» (Чеська Республіка, 07601115), «MOONFOCUS CONSULTING S.R.O.» (Чеська Республіка, 6410928), «VOLCANO MAX SOLUTIONS S.R.O.» (Чеська Республіка 06409873), які відносяться до компаній 1-го рівня.

При цьому, діючи відповідно до злочинного плану, управління рахунками вказаних компаній ОСОБА_5 передав Особі №1 та Особі № 2 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні). У подальшому, кошти ошуканих громадян з рахунків компаній 1-го рівня перераховувалися на рахунки компанії 2-го рівня, у тому числі й «REMINI CONSULTING LP», засновником та директором якого був Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), а в подальшому на рахунки «RIJV HOLDINGS LTD», директором та засновником якої був Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні).

Так, упродовж кінця 2016 - 2020 років, діючи відповідно до розробленого злочинного плану Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), у складі злочинної організації Особа № 2 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), маючи в своєму підпорядкуванні та здійснюючи керівництво так званими «кол-центрами», які розташовувалися на території України, а також у Болгарії та Сербії, за грошову винагороду, забезпечив безпосереднє вчинення їх працівниками дій, направлених на обман іноземних громадян, який виражався у запевненні їх в отриманні прибутку від торгівлі на фондовому ринку різними фінансовими інструментами за допомогою спеціально створених для вчинення злочинів Інтернет-сайтів та трейдингових платформ.

У подальшому, у період з 03.09.2018 до 18.03.2020 на рахунки компанії «REMINI CONSULTING, LP» № НОМЕР_7 відкритого у німецькому банку та відкритого в ірландського постачальника платіжних послуг «Interpay» надійшли кошти, у тому числі і від компаній 1-го та 2-го рівня, які використовувались учасниками злочинної організації для легалізації коштів, отриманих внаслідок вчинення суспільно-небезпечного протиправного діяння (шахрайства в особливо великих розмірах), що передувало легалізації (відмиванню) доходів у загальній сумі 1 324 705 євро та 57 370,25 чеських крон, а саме: «MOONFOCUS CONSULTING S.R.O.» (у сумі 300 євро), «PETRAMKO HOLDINGS S.R.O.» (у сумі 433 199 євро), «WDI MEDIA MARKETING S.R.O.» (у сумі 277 939 євро та 57 370, 25 чеських крон), «E-BATCH TECHNOLOGIES S.R.O.» (в сумі 169 815 євро), «MAGNETS DIGITAL S.R.O.» (у сумі 105 996 євро), «GREENTIME SYSTEMS kft» (у сумі 337 456 євро), що в перерахунку в національній валюті, відповідно до курсу встановленого Національним банком України, станом на 01.01.2020 становить загальну суму 35 060 773,9 грн, що в вісімнадцять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто є особливо великими розмірами.

Водночас, організатор злочинної організації Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), діючи відповідно до єдиного розробленого злочинного плану та за домовленістю із Особою № 2 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), з метою подальшого акумулювання цих коштів та контролю над ними, 12.10.2018 на території Великої Британії створив (зареєстрував) компанію «RIJV HOLDINGS LTD», реєстраційний номер 11619397 (компанія 3-го рівня), яка була підконтрольна йому та через яку контролював надходження грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, з метою їх подальшої легалізації.

Отже, кошти ошуканих громадян з рахунків компаній 1-го рівня «PETRAMKO HOLDING OU», «E-BATCH TECHNOLOGIES S.R.O.», «WDI MEDIA MARKETING S.R.O.», «MAGNETS DIGITAL S.R.O.», «MOONFOCUS CONSULTING S.R.O.», «GREENTIME SYSTEMS kft» зареєстрованих за пособництва ОСОБА_5 перераховувалися з відома Особа № 1 та Особи № 2 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні) на рахунки компанії 2-го рівня «REMINI CONSULTING LP», засновником та директором якого був Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), а в подальшому на рахунки «RIJV HOLDINGS LTD», директором та засновником якої був Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні).

Завдяки таким протиправним діям учасниками злочинної організації завдяки зареєстрованим компаніям та рахункам PETRAMKO HOLDING OU, DATA MANAGEMENT EOOD, «E-BATCH TECHNOLOGIES S.R.O.», «WDI MEDIA MARKETING S.R.O.», «MAGNETS DIGITAL S.R.O.», «MOONFOCUS CONSULTING S.R.O.», «VOLCANO MAX SOLUTIONS S.R.O.», «GREENTIME SYSTEMS kft» як компанії 1-го рівня, «REMINI CONSULTING, LP» як компанії 2-го рівня та «RIJV HOLDINGS LTD» як компанії 3-го рівня учасниками злочинної організації, зокрема Особою № 1, Особою № 2 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), ОСОБА_5 та іншими невстановленими учасниками злочинної організації реалізовано єдиний злочинний план злочинної організації направлений на вчинення фінансових операцій з коштами одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння (шахрайства в особливо великих розмірах), що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також умисно вчинено дії спрямовані на приховання та маскування незаконного походження таких коштів, а саме перераховано кошти ошуканих іноземних громадян на банківські рахунки підконтрольних підприємств під виглядом фінансових операцій у загальній сумі 35 060 773,9 грн., що в вісімнадцять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто є особливо великими розмірами.

Отже, у 2016 році, більш точної дати на цей час не встановлено, з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів на території України та за її межами, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) створив стійку злочинну організацію, до складу якої залучив у різний період часу щонайменше п`ять встановлених осіб, провадження стосовно яких здійснюється компетентними органами Федеративної Республіки Німеччина в окремих кримінальних справах № 730 Js 3890/20, №730 Js 4973/20, №730 Js 5884/19, №730 Js 5912/19, № 730 Js 5906/19, громадян України Особу № 2, Особу № 3 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), ОСОБА_5 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

Створена і очолена Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) злочинна організація характеризувалася попередньою зорганізованістю у спільне об`єднання для вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, стабільністю, згуртованістю і стійкістю її складу, який фактично не змінювався з початку її створення, а лише доповнювався новими учасниками, тривалістю злочинної діяльності, у період з квітня 2016 року до квітня 2020 року, розробкою та узгодженням загального плану злочинної діяльності, а також плануванням вчинення кожного окремого злочину, чітким розподілом функцій (злочинних ролей) між її учасниками та єдиними для всіх правилами поведінки, чітким підпорядкуванням її організаторам, що забезпечувало встановлений організаторами порядок керівництва цією організацією та сприяло збереженню функціональних зв`язків і принципів взаємозалежності його учасників при здійсненні спільної злочинної діяльності, отриманням на постійній основі матеріальних благ від такої діяльності, розподілом грошових коштів, здобутих злочинним шляхом між членами злочинного об`єднання та спрямуванням їх на витрати, пов`язані з діяльністю та функціонуванням організації.

Створена Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) злочинна організація, завдяки розробленим її учасниками заходами, убезпечувала себе від викриття і діяла з квітня 2016 року до квітня 2020 року на території України та за її межами, зокрема у м. Софія (Республіка Болгарія) і у м. Белград (Республіка Сербія) та припинила своє функціонування у зв`язку з її частковим знешкодженням правоохоронними органами Болгарії та Сербії.

Отже, ОСОБА_5 вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 255 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 04.06.2020 № 671-IX), тобто участь у злочинній організації та участь у злочинах, вчинюваних такою організацією.

Крім того, ОСОБА_5 , в період з квітня 2018 року до 18 березня 2020 року, діючи умисно, з корисливих мотивів, у складі злочинної організації створеної Особою № 1, спільно з Особою № 2, Особою № 3 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, виконуючи роль пособника в учиненні фінансових операцій та правочинів з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а саме шахрайства в особливо великих розмірах (заволодіння учасниками злочинної організації шляхом обману і зловживання довірою коштами громадян країн Європи в сумі не менше 9 364 532,46 Євро, що в перерахунку в національній валюті, відповідно до курсу встановленого Національним банком України, станом на 01.04.2020 становить 283 277 106,915 грн., участі в якому ОСОБА_5 не приймав, а також у вчиненні дій, спрямованих на приховання та маскування незаконного походження таких коштів, володіння ними, джерела їх походження, місцезнаходження, переміщення, зміні їх форми (перетворення), а так само набуття, володіння та використання коштів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, сприяв вчиненню вказаного кримінального правопорушення іншими співучасниками злочинної організації шляхом реєстрації підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності та відкриття банківських рахунків для таких суб`єктів при наступних обставинах.

Так, відповідно до відведеної ОСОБА_5 злочинної ролі, останній, діючи умисно, у складі злочинної організації, відповідно до розробленого плану, діючи на виконання вказівки Особи № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, у період часу з початку 2018 року за вказівкою Особи № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) залучив фізичних осіб з числа громадян України.

Указані особи за грошову винагороду, не будучи обізнані про злочинні дії ОСОБА_5 та інших співучасників злочинної організації, створеної Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) надали свої персональні дані для подальшого їх використання при відкритті ряду юридичних осіб на території інших країн, в тому числі й країн Євросоюзу та підписали документи щодо їх створення. У подальшому, за дорученням ОСОБА_5 , який діяв відповідно до відведеної йому ролі у злочинній організації, починаючи з 2018 року особи, у дати та час, визначені ОСОБА_5 , у супроводі останнього здійснили неодноразові виїзди у Чеську Республіку, Республіку Болгарія, Естонську Республіку, де діючи за його вказівками зареєстрували юридичні особи, які повинні були бути задіяні для акумулювання коштів потерпілих на своїх рахунках, зокрема PETRAMKO HOLDING OU (Естонська Республіка, 14468280), DATA MANAGEMENT EOOD (Республіка Болгарія, 205017386), «E-BATCH TECHNOLOGIES S.R.O.» (Чеська Республіка, 07587422); «WDI MEDIA MARKETING S.R.O.» (Чеська Республіка, 07587457) «MAGNETS DIGITAL S.R.O.» (Чеська Республіка, 07601115), «MOONFOCUS CONSULTING S.R.O.» (Чеська Республіка, 6410928), «VOLCANO MAX SOLUTIONS S.R.O.» (Чеська Республіка 06409873), які відносяться до 1-го рівня та в подальшому, з метою їх легалізації (відмивання), перераховані на банківські рахунки інших підконтрольних учасникам злочинної організації підприємств.

Водночас з реєстрацією вказаних підприємств, ці особи, діючи за дорученням ОСОБА_5 та, не будучи обізнаними про злочинні дії співучасників злочинної організації, відкрили рахунки підприємств в банківських установах та, отримавши засоби дистанційного доступу до них, передали повноваження на їх управління ОСОБА_5 , який в подальшому, виконуючи свою роль у злочинні організації, діючи відповідно до злочинного плану передав їх Особі № 2 та Особі № 1 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні).

Продовжуючи реалізацію єдиного злочинного наміру злочинної організації, направленого на заволодіння грошовими коштами іноземних громадян, Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), приблизно в квітні 2018 року, надав вказівку Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), передати свої персональні дані та документи, що посвідчують особу для реєстрації юридичної особи на території Угорщини з метою її подальшого використання у ланцюгу спеціально створених для цього підприємств (так званої компанії 1-го рівня) для легалізації (відмивання) доходів, одержаних від ошуканих іноземних громадян унаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння (шахрайства в особливо великих розмірах), а ОСОБА_5 здійснити супроводження Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), до Республіки Угорщина.

26.04.2018, ОСОБА_5 , діючи умисно, на виконання вказівки організатора злочинної організації Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), виконуючи свою роль пособника та усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, який полягав у здійсненні допомоги Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження),спілкуватися іноземною мовою при придбанні (реєстрації) юридичної особи в іноземній країні для використання її у легалізації (відмивання) доходів одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння (шахрайства в особливо великих розмірах), прибув разом з Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), з цією метою до м. Будапешт Республіки Угорщина. Після цього Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), перебуваючи у невстановлений час у м. Будапешт в Республіці Угорщина, на виконання вказівки організатора злочинної організації Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), за допомогою ОСОБА_5 , який здійснював спілкування іноземною мовою, передав невстановленій досудовим розслідуванням особі свої персональні дані та документи, що посвідчують особу, яка допомогла йому здійснити в іноземній країні реєстрацію юридичної особи на своє ім`я - GREENTIME SYSTEMS kft, реєстраційній номер НОМЕР_2 (компанія 1-го рівня) для подальшого використання її у прихованні та маскуванні незаконного походження коштів, одержаних від ошуканих іноземних громадян.

У подальшому, діючи на виконання злочинного плану, розробленого організатором злочинної організації Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) та схваленого її співучасниками, Особа № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), спільно з іншим співучасником злочинної організації ОСОБА_5 , який допомагав Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), у спілкуванні іноземною мовою, перебуваючи у м. Будапешт в Угорщині відкрили банківський рахунок № НОМЕР_3 в угорському банку «Budapest Bank Zrt» для компанії «GREENTIME SYSTEMS kft» на ім`я Особа № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження).

Також для компанії «GREENTIME SYSTEMS kft» у різні періоди в невстановлений досудовим розслідуванням спосіб Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), були відкриті ряд інших банківських рахунків:

- в угорському банку «KDB Bank Europe Ltd» рахунок № НОМЕР_4 ;

- в угорському банку «MagNet Magyar Kozossegi Bank Zrt» рахунок № НОМЕР_5 ;

- у німецькому банку «Handelsbank» рахунок № НОМЕР_6 .

Після реєстрації «GREENTIME SYSTEMS kft» та відкриття рахунків у вказаних банківських установах, Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), знаходячись в м. Києві, точні дата та час під час досудового розслідування не встановлені, діючи за вказівкою організатора злочинної організації Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) передав останньому реєстраційні документи «GREENTIME SYSTEMS kft», а також паролі для доступу та управління вказаними банківськими рахунками. При цьому, ОСОБА_5 та Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), усвідомлювали, що дана компанія та банківські рахунки відкриті без реальної мети здійснення фінансово-господарської діяльності пов`язаної з наданням відповідних послуг та досягненням економічних і соціальних результатів, та Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), не буде самостійно вести підприємницьку діяльність, укладати угоди фінансового характеру та користуватися печаткою підприємства.

Тим самим ОСОБА_5 та Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), діючи умисно, з корисливих мотивів, виконали ролі пособників шляхом наданням засобів та знарядь у вчиненні іншими співучасниками злочинної організації кримінального правопорушення, а саме легалізації (відмивання) доходів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння (шахрайства в особливо великих розмірах).

Так, у період з 10.09.2018 до 03.10.2018 на рахунок компанії «GREENTIME SYSTEMS kft» № НОМЕР_6 відкритий в німецькому банку «Handelsbank» надійшли кошти від потерпілих громадян Німеччини: ОСОБА_9 ( ОСОБА_10 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_11 ( ОСОБА_12 ), ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_13 ( ОСОБА_14 ), ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_15 ( ОСОБА_16 ), ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_17 ( ОСОБА_18 ), ІНФОРМАЦІЯ_6 на загальну суму 60 000 Євро.

У період з 20.11.2018 до 29.11.2018 на рахунок № НОМЕР_4 відкритий в угорському банку «KDB Bank Europe Ltd» надійшли кошти від потерпілих громадян Німеччини: ОСОБА_19 ( ОСОБА_20 ), ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_21 ( ОСОБА_22 ), ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_23 ( ОСОБА_24 ), ІНФОРМАЦІЯ_9 на загальну суму 212 497 Євро.

18.10.2018 на рахунок № НОМЕР_5 відкритий в угорському банку «MagNet Magyar Kozossegi Bank Zrt» надійшли кошти від громадянина Німеччини ОСОБА_21 ( ОСОБА_22 ), ІНФОРМАЦІЯ_8 на загальну суму 5 000 євро.

В період з 02.11.2018 до 30.11.2018 на рахунок № НОМЕР_3 відкритий в угорському банку «Budapest Bank Zrt» надійшли кошти від потерпілих громадян Німеччини: ОСОБА_25 ( ОСОБА_26 ), ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_19 ( ОСОБА_20 ), ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_27 ( ОСОБА_28 ), ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_29 ( ОСОБА_30 ), ІНФОРМАЦІЯ_12 та ОСОБА_31 ( ОСОБА_32 ) на загальну суму 84 000 Євро.

Завдяки зареєстрованій компанії та зазначеним рахункам «GREENTIME SYSTEMS kft» співучасниками злочинної організації, створеної Особою № 1 (провадження стосовно якого здійснюється компетентними органами Федеративної Республіки Німеччина в окремій кримінальній справі (№ 730Js968/20) реалізовано розроблений план направлений на вчинення фінансових операцій з коштами одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння (шахрайства в особливо великих розмірах), що передувало легалізації (відмиванню) доходів, спрямованих на приховання та маскування незаконного походження таких коштів на загальну суму 361 497 Євро, що в перерахунку в національній валюті відповідно до курсу встановленого Національним банком України станом на 01.01.2018 становить загальну суму 12 110 149,5 грн.

У подальшому з метою легалізації (відмивання) доходів, їх приховання та маскування незаконного походження, приблизно у вересні 2018 року, більш точна дата досудовим розслідуванням не встановлена, за вказівкою Особа № 1 (провадження стосовно якого здійснюється компетентними органами Федеративної Республіки Німеччина в окремій кримінальній справі № 730Js968/20) та відповідно до злочинного плану злочинної організації Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), була зареєстрована юридична особа на території іншої іноземної країни Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Шотландії - «REMINI CONSULTING, LP» (SL 029812), так звана компанія 2-го рівня, для її використання у прихованні та маскуванні незаконного походження коштів, одержаних від ошуканих іноземних громадян.

Для компанії «REMINI CONSULTING, LP» (компанія 2-го рівня) приблизно у вересні 2018 року, точні дати та місця досудовим розслідуванням не встановлені, на ім`я Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), у німецькому банку «Wirecardbank» відкрито рахунок № НОМЕР_7 , а також в ірландського постачальника платіжних послуг «Interpay Ltd» відкрито віртуальний рахунок.

Крім того, ОСОБА_5 , діючи на виконання злочинного плану злочинної організації, в період 2018 року, більш точна дата досудовим розслідуванням не встановлена, за вказівкою Особа № 1 та з відома Особи № 2 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), перебуваючи на території України залучив фізичних осіб з числа громадян України, які не були обізнаними про наміри злочинної організації до реєстрації на їх імена компаній в іноземних країнах, а саме у Чеській Республіці, Республіці Болгарія, Естонській Республіці на які надходили кошти потерпілих, зокрема: PETRAMKO HOLDING OU (Естонська Республіка 14468280), DATA MANAGEMENT EOOD (Республіка Болгарія 205017386), «E-BATCH TECHNOLOGIES S.R.O.» (Чеська Республіка, 07587422); «X-LIGHT MARKETING OU» (Естонська Республіка, 14522481); «WDI MEDIA MARKETING S.R.O.» (Чеська Республіка, 07587457) «MAGNETS DIGITAL S.R.O.» (Чеська Республіка, 07601115), «MOONFOCUS CONSULTING S.R.O.» (Чеська Республіка, 6410928), «VOLCANO MAX SOLUTIONS S.R.O.» (Чеська Республіка 06409873), які відносяться до компаній 1-го рівня.

При цьому, діючи відповідно до злочинного плану, управління рахунками вказаних компаній ОСОБА_5 передав Особі № 1 та Особі № 2 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні).

У подальшому, кошти ошуканих громадян з рахунків компаній 1-го рівня перераховувалися на рахунки компанії 2-го рівня, у тому числі й «REMINI CONSULTING LP», засновником та директором якого був Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), а в подальшому на рахунки «RIJV HOLDINGS LTD», директором та засновником якої був Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні).

Так, упродовж кінця 2016 - 2020 років, діючи відповідно до розробленого злочинного плану Особою № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), в складі злочинної організації Особа № 2 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), маючи в своєму підпорядкуванні та здійснюючи керівництво так званими «кол-центрами», які розташовувалися на території України, а також у Болгарії та Сербії, за грошову винагороду, забезпечив безпосереднє вчинення їх працівниками дій, направлених на обман іноземних громадян, який виражався у запевненні їх в отриманні прибутку від торгівлі на фондовому ринку різними фінансовими інструментами за допомогою спеціально створених для вчинення злочинів Інтернет-сайтів та трейдингових платформ.

У подальшому, в період з 03.09.2018 до 18.03.2020 на рахунки компанії «REMINI CONSULTING, LP» № НОМЕР_7 відкритого у німецькому банку та відкритого в ірландського постачальника платіжних послуг «Interpay» надійшли кошти, в тому числі і від компаній 1-го та 2-го рівня, які використовувались учасниками злочинної організації для легалізації коштів, отриманих внаслідок вчинення суспільно-небезпечного протиправного діяння (шахрайства в особливо великих розмірах), що передувало легалізації (відмиванню) доходів у загальній сумі 1 324 705 євро та 57 370,25 чеських крон, а саме: «MOONFOCUS CONSULTING S.R.O.» (у сумі 300 євро), «PETRAMKO HOLDINGS S.R.O.» (у сумі 433 199 євро), «WDI MEDIA MARKETING S.R.O.» (в сумі 277 939 євро та 57 370, 25 чеських крон), «E-BATCH TECHNOLOGIES S.R.O.» (у сумі 169 815 євро), «MAGNETS DIGITAL S.R.O.» (у сумі 105 996 євро), «GREENTIME SYSTEMS kft» (у сумі 337 456 євро), що в перерахунку в національній валюті, відповідно до курсу встановленого Національним банком України, станом на 01.01.2020 становить загальну суму 35 060 773,9 грн, що в вісімнадцять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто є особливо великими розмірами.

Водночас, організатор злочинної організації Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), діючи відповідно до єдиного розробленого злочинного плану та за домовленістю із Особою № 2 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні), з метою подальшого акумулювання цих коштів та контролю над ними, 12.10.2018 на території Великої Британії створив (зареєстрував) компанію «RIJV HOLDINGS LTD», реєстраційний номер 11619397 (компанія 3-го рівня), яка була підконтрольна йому та через яку контролював надходження грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, з метою їх подальшої легалізації.

Отже, кошти ошуканих громадян з рахунків компаній 1-го рівня «PETRAMKO HOLDING OU», «E-BATCH TECHNOLOGIES S.R.O.», «WDI MEDIA MARKETING S.R.O.», «MAGNETS DIGITAL S.R.O.», «MOONFOCUS CONSULTING S.R.O.», «GREENTIME SYSTEMS kft» зареєстрованих за пособництва ОСОБА_5 перераховувалися з відома Особи № 1 та Особи № 2 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) на рахунки компанії 2-го рівня «REMINI CONSULTING LP», засновником та директором якого був Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), а в подальшому на рахунки «RIJV HOLDINGS LTD», директором та засновником якої був Особа № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні).

Завдяки таким протиправним діям учасниками злочинної організації завдяки зареєстрованим компаніям та рахункам PETRAMKO HOLDING OU, DATA MANAGEMENT EOOD, «E-BATCH TECHNOLOGIES S.R.O.», «WDI MEDIA MARKETING S.R.O.», «MAGNETS DIGITAL S.R.O.», «MOONFOCUS CONSULTING S.R.O.», «VOLCANO MAX SOLUTIONS S.R.O.», «GREENTIME SYSTEMS kft» як компанії 1-го рівня, «REMINI CONSULTING, LP» як компанії 2-го рівня та «RIJV HOLDINGS LTD» як компанії 3-го рівня учасниками злочинної організації, зокрема Особою № 1, Особою № 2 (досудове розслідування відносно яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні), Особи № 4 (матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження), ОСОБА_5 та іншими невстановленими учасниками злочинної організації реалізовано єдиний злочинний план злочинної організації направлений на вчинення фінансових операцій з коштами одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння (шахрайства в особливо великих розмірах), що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також умисно вчинено дії спрямовані на приховання та маскування незаконного походження таких коштів, а саме перераховано кошти ошуканих іноземних громадян на банківські рахунки підконтрольних підприємств під виглядом фінансових операцій у загальній сумі 35 060 773,9 грн., що в вісімнадцять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто є особливо великими розмірами.

Отже, ОСОБА_5 вчинив злочин, передбачений ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-IX), тобто пособництво у вчиненні фінансової операції з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховання та маскування незаконного походження таких коштів, володіння ними, джерела їх походження, місцезнаходження, переміщення, зміні їх форми (перетворення), набуття, володіння та використання коштів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинене в особливо великому розмірі, у складі злочинної організації.

Крім того, ОСОБА_5 , не пізніше 07.11.2020, діючи умисно, із корисливих мотивів, з метою легалізації (відмивання) доходів одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів (шахрайства в особливо великих розмірах, участі в якому ОСОБА_5 не приймав), отримавши від Особи № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) при невстановлених обставинах грошові кошти, здобуті злочинним шляхом в сумі 1 914 590 грн, діючи з метою приховання та маскування незаконного походження таких коштів, зміні їх форми (перетворення), вирішив інвестувати їх в нерухоме майно при наступних обставинах.

Так, ОСОБА_5 , відповідно до інформації Державної податкової служби України від 25.08.2020 № 8874/5/99-00-12-10-05 упродовж 2017-2020 років отримав офіційні доходи в України на загальну суму 138 065,87 грн від податкових агентів АТ «Укрсиббанк», АТ КБ «Приватбанк», ТОВ «Київ Рід Лабс», ТОВ «Тродат Груп», АТ «Альфа Банк», ТОВ «Ултіматек» та сплатив при цьому в дохід держави нараховані податки.

Достовірно знаючи про реально отримані та обліковані Державною фіскальною службою України свої доходи за 2017-2020 роки, а також про незаконне походження коштів, одержаних ним від Особи № 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) унаслідок вчинення у складі злочинної організації тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, умисно вчинив дії, направлені на маскування незаконного походження таких доходів.

Так, 07.11.2020, ОСОБА_5 , у денний час, перебуваючи у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_33 , за адресою: м. Київ вул. Тимошенка, 2-Д, діючи умисно, повторно, з метою легалізації (відмивання) доходів одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинив правочин з такими доходами (коштами), а саме: придбав разом зі своєю дружиною ОСОБА_7 , яка не була обізнана про злочинні дії свого чоловіка, земельну ділянку площею 0,0800 га к.н. 8000000000:78:262:0090, що розташована за адресою: АДРЕСА_4 , загальною вартістю 3 829 180 грн, заплативши при цьому половину вартості земельної ділянки у сумі 1 914 590 грн.

За результатами проведення вказаного правочину, 07.11.2020 між ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , як покупцями та ОСОБА_34 , як продавцем, укладено договір купівлі продажу земельної ділянки (без номеру), посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_35 .

У подальшому, 12.01.2021 ОСОБА_5 , з метою уникнення в майбутньому можливого арешту та конфіскації майна, діючи з єдиним наміром на здійснення подальшого маскування та приховування доходів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, за невстановлених обставин, уклав договір дарування, відповідно до якого подарував зазначену земельну ділянку своїй дружині ОСОБА_7 , не ставлячи її до відома про свої злочинні наміри, тим самим вчинив дії, спрямовані на приховання та маскування незаконного походження такого майна.

Тож, при зазначених обставинах, діючи умисно, з корисливих мотивів, ОСОБА_5 здійснив легалізацію (відмивання) доходів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, а також приховання та маскуванні незаконного походження таких коштів, зміну їх форми (перетворення) у загальній сумі 1 914 590 грн.

Отже, ОСОБА_5 учинив злочин, передбачений ч. 2 ст. 209 КК України (у редакції після змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-IX), тобто набуття, володіння, використання, розпорядження майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, у тому числі вчинення правочину з таким майном, та переміщення, зміна форми (перетворення) такого майна, та вчинення дій, спрямованих на приховування, маскування походження такого майна, володіння ним, джерела його походження, місцезнаходження, вчинений повторно.

2. Підстави доведеності винуватості поза розумним сумнівом на підставі угоди про визнання винуватості.

26.11.2021 між прокурором (начальником відділу особливих доручень управління правової допомоги Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генерального прокурора ОСОБА_36 та підозрюваним ОСОБА_5 , за участі захисника ОСОБА_6 , на підставі статей 468, 469, 470, 472 КПК України було укладено угоду про визнання винуватості у рамках кримінального провадження, внесеного 25.11.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021000000001286.

Згідно зі змістом наведеної угоди, яка скріплена підписами сторін, підозрюваний повністю визнав себе винуватим в інкримінованих йому органом досудового розслідування злочинах та зобов`язався беззастережно визнати у судовому провадженні свою винуватість в обсязі пред`явленої підозри. Сторони досягли відповідних домовленостей, погоджуючись на призначення підозрюваному покарання, з урахуванням обставини, що пом`якшують покарання, зокрема

- за ч. 1 ст. 255 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 04.06.2020 № 671-IX) у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі;

- ч. 2 ст. 209 КК України, з урахуванням положень ст. 69 КК України, у виді позбавлення волі строком на 4 (чотири) роки 6 (шість) місяців без конфіскації майна;

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-IX), на підставі ст. 69 КК України, у виді позбавлення волі строком на 4 (чотири) роки 8 (вісім) місяців, з позбавленням права обіймати посади з адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими повноваженнями строком на 3 (три) роки, без конфіскації майна,

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України (із застосуванням правил, визначених ст. 72 КК України) шляхом поглинення менш суворого покаранням більш суворим, остаточно до відбуття призначити покарання у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років з позбавленням права обіймати посади з адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими повноваженнями строком на 3 (три) роки, без конфіскації майна, та відповідно до ст. 75 КК України звільнити з іспитовим строком від відбуття призначеного основного покарання.

Також сторони домовились відповідно до вимог статей 96-1, 96-2 КК України про спеціальну конфіскацію звернувши у власність держави майно, яке одержано внаслідок вчинення кримінального правопорушення та є предметом кримінального правопорушення, а саме:

- 1/2 земельної ділянки площею 0,0800 га к.н. 8000000000:78:262:0090, що розташована за адресою: АДРЕСА_4 , яка на праві власності належить ОСОБА_7 та на яку було накладено арешт ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 29.03.2021 по справі № 757/16093/21-к.

В угоді зазначені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ст. 473 КПК України та наслідки невиконання угоди, встановленні ст. 476 КПК України.

При цьому, у судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 винуватим себе у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 04.06.2020 № 671-ІХ), ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-ІХ), ч. 2 ст. 209 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-ІХ), визнав повністю, вказавши, що час, місце та спосіб вчинення ним злочинів, описаних в угоді та обвинувальному акті, викладені правильно, вказані обставини відповідають подіям, що відбувалися в дійсності, і він їх в повному обсязі підтверджує. У вчиненому - щиро розкаявся. Уклавши відповідну угоду про визнання винуватості, він цілком розуміє надані йому законом права, а також роз`яснені йому судом наслідки укладення та затвердження вказаної угоди, визначені ст. 473 КПК України, - щодо обмеження права оскарження вироку згідно з положеннями ст. 394 і ст. 424 КПК України, і щодо відмови від здійснення прав, передбачених ст. 474 ч. 4 п. 1 КПК України, а саме, права на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину інкримінованого кримінального правопорушення, права на виклик і на допит у судовому засіданні свідків, права заявляти клопотання, права надання суду своїх доказів, а також, характер пред`явленого обвинувачення, відповідно до якого він визнає себе винним, вид покарання, і інші заходи, які можливо будуть застосовані до нього у разі затвердження зазначеної угоди судом, у тому числі, і наслідки невиконання вказаної угоди, визначені у ст. 476 КПК України. Також обвинувачений ОСОБА_5 зазначив, що здатен реально виконати взяті на себе відповідно до угоди зобов`язання та просив суд затвердити угоду про визнання винуватості та призначити узгоджене покарання. Крім того, обвинувачений вказав, що вказана угода про визнання винуватості укладена між ним та прокурором добровільно, за участі захисника без застосування будь-якого насильства, примусу та погроз. Розуміє, що умисне невиконання угоди є підставою для притягнення його до кримінальної відповідальності за ст. 389-1 КК України. У зв`язку з чим ОСОБА_5 просив суд затвердити угоду, призначивши узгоджене покарання та врахувати, що він повністю визнав свою винуватість в інкримінованому йому злочині, щиро розкаявся, засуджує свою поведінку, відшкодував завдану його діями потерпілому шкоду.

Прокурори в судовому засіданні зазначили, що при укладенні угод про визнання винуватості були враховані обставини, передбачені статтями 469, 470 КПК України, дотримані вимоги процесуального та матеріального права, просили суд затвердити угоду про визнання винуватості та призначити обвинуваченому узгоджене сторонами покарання.

Захисник ОСОБА_6 також вважала можливим затвердити угоду про визнання винуватості, зазначивши, що при укладенні угод між її підзахисним та прокурором були дотримані правила та вимоги, передбачені кримінальним процесуальним законодавством України та КК України, при цьому вказана угода була укладена з прокурором добровільно, без застосування насильства, примусу та погроз, оскільки пропозицію укладення угоди було спрямовано саме стороною захисту.

Третя особа ОСОБА_7 в судовому засіданні підтвердила обставини, за яких набула право власності на 1/2 частку земельної ділянки площею 0,0800 га к.н. 8000000000:78:262:0090, що розташована за адресою: АДРЕСА_4 , а отже погоджується на її спеціальну конфіскацію при затвердженні судом угоди про визнання винуватості.

Відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 469, ст. 468 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо особливо тяжких злочинів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, організованою групою чи злочинною організацією або терористичною групою за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Отже, заслухавши доводи сторін кримінального провадження, дослідивши надані матеріали кримінального провадження, перевіривши умови укладання угоди про визнання винуватості, відповідність угод за змістом вимогам процесуального законодавства, роз`яснивши та з`ясувавши у обвинувачуваного про повне розуміння ним його процесуальних прав, добровільності та відсутності будь-яких обставин, які примусили його погодитися на підписання угоди про визнання винуватості, характеру висунутого обвинувачення, виду і розміру покарання та наслідків постановлення вироку на підставі угоди про визнання винуватості, суд дійшов висновку про те, що в даному кримінальному провадженні можливо затвердити надану угоду про визнання винуватості.

Оскільки на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, суд дійшов висновку, що мали місце діяння, у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_5 , а дії останнього органом досудового розслідування обґрунтовано кваліфіковані за ч. 1 ст. 255 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 04.06.2020 № 671-ІХ), ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-ІХ), ч. 2 ст. 209 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-ІХ), доведеною суд уважає і винуватість поза розумним сумнівом ОСОБА_5 у порядку, передбаченому статтями 468-476 КПК України.

При цьому суд перевірив ступінь сприяння підозрюваного ОСОБА_5 під час досудового розслідування кримінального провадження, які виразилися у наданні викривальних показань щодо вчинення ним та іншими співучасниками злочинної організації кримінальних правопорушень. За допомогою надання викривальних показань підозрюваним ОСОБА_5 забезпечено суспільний інтерес на швидке проведення досудового розслідування, викрито більша кількість кримінальних правопорушень, що призвело до виявлення, припинення інших відомих йому кримінальних правопорушень, викриття винних у їх вчиненні осіб.

3. Обставини, які пом`якшують та обтяжують покарання.

На підставі викладених в угоді обставин, а також установлені під час розгляду угоди відомостей особистості обвинуваченого, пояснень, які надані захисником та обвинуваченим, які не заперечувались прокурорами в судовому засіданні, на думку суду існують обставини, які пом`якшують покарання ОСОБА_5 відповідно до ст. 66 КК України, а саме щире каяття, надання викривальних показань відносно злочинної діяльності інших учасників, вчинення злочину під впливом тяжких умов, вчинення кримінального правопорушення через матеріальну та службову залежність.

Між тим, обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_5 відповідно до ст. 67 КК України судом не встановлено.

4. Підстави призначення покарання, визначеного на підставі угоди про визнання винуватості.

У силу положень ст. 12 КК України злочини, передбачені ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 209 КК України відноситься до категорії особливо тяжких злочинів.

На виконання вимог ст. 474 КПК України судом з`ясовано обставини, які дають змогу впевнитися в тому, що обвинувачений усвідомлює свої права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди, характер обвинувачення, вид покарання, яке буде до нього застосовано, а також переконатися, що укладення угоди є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Обвинуваченому роз`яснено наслідки невиконання угоди, передбачені ст. 476 КПК України.

Судом встановлено, що ініціювання, порядок укладення та зміст угоди про визнання винуватості 26.11.2021 між прокурором та обвинуваченим відповідає вимогам статей 469, 472 КПК України.

Також суд бере до уваги, що прокурором було враховано вимоги статей 469, 470 КПК України щодо обвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні особливо тяжких злочинів, який надав викривальні показання щодо участі інших осіб в злочинній організації, як і інших злочинних дій таких осіб, і що ОСОБА_5 не є організатором такої організації, а надані пояснення прокурором свідчать, що повідомлена ОСОБА_5 інформація підтверджена доказами.

Отже, умови угоди не суперечать вимогам кримінального та кримінального процесуального законодавства України, узгоджена міра покарання, з призначенням в угоді покарання відповідає вимогам закону, а отже відповідно до умов угоди ОСОБА_5 слід призначити це покарання. Оскільки таке покарання відповідає загальним засадам призначення покарання, визначених ст. 65, 69 КК України, ступеню тяжкості злочинів та особистості обвинуваченого з урахуванням обставин, які відповідно до ст. 66 КК України пом`якшують покарання обвинуваченого, а також відсутність обставин, які відповідно до ст. 67 КК України обтяжують покарання, відповідає загальним засадам призначення покарання: законності, справедливості, обґрунтованості, а також вимогам ч. 2 ст. 61 Конституції України про те, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер. Очевидної неможливості виконання обвинуваченим взятих на себе зобов`язань - не вбачається.

Згідно з ч. 1 ст. 475 КПК України якщо суд переконався, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Виходячи з викладеного, перевіривши угоду на відповідність вимогам КПК України, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості і призначення обвинуваченому узгодженої сторонами міри покарання.

Підстав для відмови в затвердженні угод про визнання винуватості, передбачених ч. 7 ст. 474 КПК України, судом не встановлено.

5. Мотиви ухвалення інших рішень щодо питань, які вирішуються судом при ухваленні вироку, та положення закону, якими керувався суд.

Ураховуючи те, що стосовно обвинуваченого застосовано запобіжний захід в вигляді домашнього арешту, суд уважає необхідним залишити вказаний запобіжний захід до набуття вироком законної сили, а заборона цілодобово залишати місце проживання, розташоване за адресою АДРЕСА_1 , за виключенням необхідності отримання медичної допомоги, з зобов`язанням з`являтися за першою вимогою до слідчого, прокурора чи суду, у залежності від стадії кримінального провадження, а також покладені обов`язки повідомляти слідчого, прокурора чи суд, у залежності від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання та/або місця роботи, здати на зберігання до відповідних органів державної лади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що надають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Застосовані заходи забезпечення кримінального провадження, а саме арешт, який накладено на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 29.03.2021 (справа № 757/16093/21-к), на земельну ділянку площею 0,0800 га к.н. 8000000000:78:262:0090, що розташована за адресою: АДРЕСА_4 , підлягає залишенню без змін до вирішення питання про виконання вироку в часині конфіскації 1/2 вказаної земельної ділянки. При цьому, слід застосувати до 1/2 земельної ділянки площею 0,0800 га к.н. 8000000000:78:262:0090, що розташована за адресою: АДРЕСА_4 , яка належить на праві власності ОСОБА_7 відповідно до вимог статей 96-1, 96-2 КК України спеціальну конфіскацію.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

Керуючись статтями 7, 368-371, 373, 374, 395, 468-475 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 26.11.2021 між прокурором (начальником відділу особливих доручень управління правової допомоги Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генерального прокурора) ОСОБА_36 та підозрюваним ОСОБА_5 , за участі захисника ОСОБА_6 , у рамках кримінального провадження, внесеного 25.11.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021000000001286, за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчинені злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 04.06.2020 № 671-ІХ), ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-ІХ), ч. 2 ст. 209 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-ІХ).

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчинені злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 04.06.2020 № 671-ІХ), ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-ІХ), ч. 2 ст. 209 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-ІХ), та призначити узгоджене угодою про визнання винуватості покарання, а саме:

- за ч. 1 ст. 255 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 04.06.2020 № 671-IX) у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років;

- за ч. 2 ст. 209 КК України (у редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-ІХ), на підставі ст. 69 КК України, у виді позбавлення волі строком на 4 (чотири) роки 6 (шість) місяців без конфіскації майна відповідно до ст. 77 КК України;

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України (в редакції до змін, внесених згідно із Законом України від 16.12.2019 № 361-IX), на підставі ст. 69 КК України, у виді позбавлення волі строком на 4 (чотири) роки 8 (вісім) місяців, з позбавленням права обіймати посади з адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими повноваженнями строком на 3 (три) роки, без конфіскації майна відповідно до ст. 77 КК України.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покаранням більш суворим, остаточно призначити ОСОБА_5 покарання у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років, з позбавленням права обіймати посади з адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими повноваженнями строком на 3 (три) роки, без конфіскації майна.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного основного покарання з випробуванням, установивши іспитовий строк тривалістю 3 (три) роки.

Відповідно до пунктів 1, 2 ч. 1, пунктів 2, 3 ч. 3 ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_5 наступні обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

- не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації;

- за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано відповідну посаду (роботу).

Роз`яснити ОСОБА_5 , що іспитовий строк обчислюється з моменту проголошення вироку суду.

Запобіжний захід ОСОБА_5 в виді домашнього арешту, який полягає в забороні цілодобово залишати місце проживання, розташоване за адресою АДРЕСА_1 , за виключенням необхідності отримання медичної допомоги, з зобов`язанням з`являтися за першою вимогою до слідчого, прокурора чи суду, у залежності від стадії кримінального провадження, а також покладеними обов`язками:

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд, у залежності від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- здати на зберігання до відповідних органів державної лади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що надають право на виїзд з України і в`їзд в Україну, залишити без змін до набуття вироком законної сили.

Застосовані заходи забезпечення кримінального провадження, а саме арешт, який накладено на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 29.03.2021 (справа № 757/16093/21-к), на земельну ділянку площею 0,0800 га к.н. 8000000000:78:262:0090, що розташована за адресою: АДРЕСА_4 , залишити без змін до вирішення питання про виконання вироку в часині конфіскації 1/2 вказаної земельної ділянки.

Застосувати до 1/2 земельної ділянки площею 0,0800 га к.н. 8000000000:78:262:0090, що розташована за адресою: АДРЕСА_4 , яка належить на праві власності ОСОБА_7 відповідно до вимог статей 96-1, 96-2 КК України спеціальну конфіскацію.

Відповідно до ст. 532 КПК України вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Цей вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку виключно з підстав, визначених у ч. 3 ст. 394 КПК України, протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду.

Копію вироку негайно після проголошення вручити прокурору, обвинуваченому в порядку, передбаченому ст. 376 КПК України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102041859
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —756/18524/21

Постанова від 11.05.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Маринич В`ячеслав Карпович

Ухвала від 10.03.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Маринич В`ячеслав Карпович

Ухвала від 16.02.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Маринич В`ячеслав Карпович

Ухвала від 16.02.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Маринич В`ячеслав Карпович

Ухвала від 11.11.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Сітайло Олена Миколаївна

Вирок від 14.12.2021

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Пономаренко А. А.

Ухвала від 03.12.2021

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Пономаренко А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні