Ухвала
від 20.12.2021 по справі 684/397/21
СТАРОСИНЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 684/397/21

Провадження № 2/684/216/2021

20 грудня 2021 року

Старосинявський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючої судді Галиш І.Б.,

за участі секретаря с/з Гонти Н.І.,

представників позивача Загороднього С.М., ОСОБА_1 ,

представника відповідача Головатюка С.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду у смт. Стара Синява цивільну справу за позовом цивільну справу за позовом Фермерського господарства Велес Агро М. до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Велес про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, скасування рішення та запису про державну реєстрацію права оренди,

в с т а н о в и в:

В провадженні Старосинявського районного суду перебуває цивільна справа за позовом Фермерського господарства Велес Агро М до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Велес про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та скасування рішення та запису про державну реєстрацію права оренди, в якій призначено підготовче судове засідання.

Представник відповідача ТОВ Агро Велес - адвокат Головатюк С.А. подав суду клопотання про зупинення провадження у даній справі до набрання законної сили судовим рішенням в цивільній справі № 684/496/21 за позовом ОСОБА_2 до ФГ Велес Агро М про усунення перешкод у користуванні майном шляхом припинення права оренди та повернення земельної ділянки, яка знаходиться у провадженні Старосинявського районного суду Хмельницької області, посилаючись на об`єктивну неможливість розгляд даної справи до вирішення зазначеної іншої цивільної справи, в якій підлягає встановленню факт укладення/не укладення договору оренди землі від 04 січня 2012 року між ОСОБА_2 та ФГ Агро Велес М. . Тому вважає, що розгляд даної справи є об`єктивно неможливим до вирішення справи № 684/496/21, в межах якої ОСОБА_2 оспорює факт укладення правочину, тому якщо договір оренди землі є неукладеним, то відповідно позовні вимоги ФГ Агро Велес М. у справі № 684/397/21 є безпідставними. Пов`язаність справ полягає у тому, що рішенням в інші справі встановлюються обставини, які впливають на збирання та оцінку доказів у цій справі, та встановлені обставини мають значення для цієї справи, стосуються підстав заявлених позовних вимог.

У підготовчому судовому засіданні представник відповідача ТОВ Агро Велес - адвокат Головатюк С.А. подане клопотання підтримав та просив задовольнити.

Представники позивача у підготовчому судовому засіданні заперечили щодо задоволення клопотання відповідача, посилаючись на його безпідставність, оскільки відповідач ОСОБА_2 мав можливість подати зустрічний позов у даній справі чи заперечувати даний позов з підстав, наведених у поданій ним позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_2 у підготовче судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, хоча про день та час підготовчого засідання був повідомлений належним чином.

Заслухавши думку учасників, дослідивши обставини, викладені у клопотанні, та матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

У провадженні Старосинявського районного суду перебуває справа № 684/397/21 за позовом Фермерського господарства Велес Агро М. до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Велес про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та скасування рішення та запису про державну реєстрацію права оренди, позовні вимоги у даній справі позивачем обґрунтовуються тим, що оспорюваний договір оренди землі за № 58 від 24 березня 2014 року, укладений між ОСОБА_2 та ТОВ Агро-Велес під час строку дії раніше укладеного між позивачем та відповідачем ОСОБА_2 договору оренди від 04.01.2012 року, тому у різних осіб виникло одне і теж саме право речове право (право оренди) щодо тієї ж самої земельної ділянки з кадастровим номером 6824481500:03:017:0094, що є неприпустимим.

Також судом встановлено, що у провадженні Старосинявського районного суду Хмельницької області знаходиться на розгляді цивільна справа № 684/496/21 за позовом ОСОБА_2 до ФГ Велес Агро М. про усунення перешкод у користуванні майном шляхом припинення права оренди та повернення земельної ділянки. У вказаній справі ОСОБА_2 оспорює факт укладення правочину, а саме договору оренди земельної ділянки з кадастровим номером 6824481500:03:017:0094 від 04.01.2012 року між ним та із ФГ Велес Агро М. .

Пунктом 6 ч. 1 ст. 251 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України ) визначено, що суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку цивільного судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

У цьому випадку провадження у справі зупиняється до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи (п. 5 ч. 1 статті 253 ЦПК України).

У пункті 33 постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року №2 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції судам роз`яснено, що визначаючи наявність передбачених статтею 201 ЦПК України (попередньої редакції) підстав, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, як зазначено у пункті 4 частини першої цієї статті, застосовується у тому разі, коли у іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Таким чином, необхідність зупинення провадження у справі виникає у випадку, якщо неможливо прийняти рішення у даній справі до ухвалення рішення в іншій справі. Тобто, між справами, що розглядаються, повинен існувати правовий зв`язок, який виражається у тому, що факти, встановлені в одній справі, будуть мати значення для іншої справи.

Предметом розгляду даної цивільної справи за позовом ФГ Велес Агро М. до ОСОБА_2 , ТОВ Агро-Велес є визнання недійсним договору оренди земельної ділянки з підстав його укладення під час строку дії раніше укладеного між позивачем та відповідачем ОСОБА_2 договору оренди від 04.01.2012 року.

Вирішення спору у цій справі про визнання недійсним спірного договору оренди залежить від прийняття рішення у справі № 684/496/21 за позовом ОСОБА_2 до ФГ Велес Агро М. про усунення перешкод у користуванні майном шляхом припинення права оренди та повернення земельної ділянки, в межах розгляду якої мають бути встановлені обставини щодо факту укладання/неукладення договору оренди земельної ділянки з кадастровим номером 6824481500:03:017:0094 від 04.01.2012 року, тому розгляд даної справи є об`єктивно неможливим до вирішення питання щодо правомірності набуття позивачем ФГ Велес Агро М. права оренди даної земельної ділянки за раніше укладеним договором оренди землі, що впливає на збирання та оцінку доказів у даній справі та ці обставини мають значення для даної справи.

Зважаючи на вищевикладене, суд приходить до висновку про обґрунтованість поданого клопотання, тому провадження у справі № 684/397/21 за позовом Фермерського господарства Велес Агро М. до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Велес про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, скасування рішення та запису про державну реєстрацію права оренди слід зупинити до набрання законної сили судовим рішенням у справі №684/496/21 за позовом ОСОБА_2 до ФГ Велес Агро М. про усунення перешкод у користуванні майном шляхом припинення права оренди та повернення земельної ділянки.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 197, 251, 253 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Зупинити провадженні у справі по справі № 684/397/21 за позовом Фермерського господарства Велес Агро М. до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Велес про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, скасування рішення та запису про державну реєстрацію права оренди до набрання законної сили судовим рішенням у справі №684/496/21 за позовом ОСОБА_2 до ФГ Велес Агро М. про усунення перешкод у користуванні майном шляхом припинення права оренди та повернення земельної ділянки.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повна ухвала суду складена 21 грудня 2021 року.

Головуюча суддя Галиш І.Б.

Дата ухвалення рішення20.12.2021
Оприлюднено22.12.2021
Номер документу102091372
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію права оренди

Судовий реєстр по справі —684/397/21

Рішення від 25.04.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Галиш І. Б.

Рішення від 25.04.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Галиш І. Б.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Галиш І. Б.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Галиш І. Б.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Галиш І. Б.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Галиш І. Б.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Галиш І. Б.

Ухвала від 15.12.2021

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Галиш І. Б.

Ухвала від 02.11.2021

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Галиш І. Б.

Ухвала від 13.10.2021

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Галиш І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні