Ухвала
від 17.12.2021 по справі 741/1523/21
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер № 741/1523/21

Номер провадження 2/741/695/21

УХВАЛА

іменем України

17 грудня 2021 року м. Носівка

Суддя Носівського районного суду Чернігівської області Крупина А.О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

УСТАНОВИВ:

13 грудня 2021 року до Носівського районного суду Чернігівської області надійшла вказана позовна заява.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд робить висновок, що позов подано з порушенням правил підсудності, установлених ЦПК України, та про необхідність направлення справи за підсудністю, виходячи з нижченаведених підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Згідно з ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Пунктом 42 постанови Пленуму ВССУ від 01.03.2013 року № 3 Про деякі питання юрисдикції судів та визначення підсудності цивільних справ роз`яснено, що виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна, в тому числі для позовів про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Указана позиція висловлена у постанові Верховного Суду від 22 травня 2020 року (справа № 638/17618/17 провадження №61-40168св18), де викладено висновок про те, що до позовів, що виникають з приводу нерухомого майна, належать і позови про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Спори, що пов`язані з визначенням додаткового строку для прийняття спадщини, пред`являються до суду за місцезнаходженням майна.

З урахуванням викладеного, на позови спадкоємця про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини поширюються правила виключної підсудності і вони пред`являються за місцем знаходження майна або основної його частини, якщо такі позови виникають з приводу нерухомого майна.

Окрім того, у постанові від 16 лютого 2021 року у справі № 911/2390/18 Великою Палатою ВС зазначено, що словосполучення з приводу нерухомого майна необхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном. У таких спорах нерухоме майно не обов`язково виступає як безпосередній об`єкт спірних правовідносин.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що предметом спору є визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини позивачем після смерті батька ОСОБА_2 , який проживав за адресою: АДРЕСА_1 та помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З матеріалів позовної заяви та позовної заяви також убачається, що до складу спадкового майна після смерті ОСОБА_2 входить земельна ділянка, розташована на території Махнівської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, кадастровий номер 7420885200:03:000:0407.

Отже, позов ОСОБА_1 безпосередньо стосується прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном (вищевказаною земельною ділянкою), а тому зазначений позов належить до виключної підсудності іншого суду, а тому за правилами ч. 1 ст. 30 ЦПК України повинен пред`являтися за місцем знаходження спадкового нерухомого майна.

Як передбачено п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно зі ст. 32 ЦПК України спори про підсудність між судами не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст. 31 ЦПК України, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Ураховуючи викладене, роблю висновок, що позовна заява ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини не підсудна Носівському районному суду Чернігівської області, у зв`язку з чим зазначений позов разом з доданими до нього документами необхідно передати на розгляд до Борзнянського районного суду Чернігівської області.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 30,31, 32, 259, 260,261, 353, 354 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини передати на розгляд за підсудністю до Борзнянського районного суду Чернігівської області (вул. Незалежності, буд. 4, м. Борзна, Чернігівська область, 16400).

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали складено 17 грудня 2021 року.

Суддя А.О. Крупина

СудНосівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення17.12.2021
Оприлюднено24.12.2021
Номер документу102182740
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —741/1523/21

Рішення від 31.05.2022

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Данько О. В.

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Данько О. В.

Ухвала від 16.05.2022

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Данько О. В.

Ухвала від 04.02.2022

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Данько О. В.

Ухвала від 17.12.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні