Рішення
від 31.05.2022 по справі 741/1523/21
БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16400, м. Борзна, Чернігівської обл., вул. Незалежності, буд. 4 тел.: 0 (4653) 21-202

Справа №741/1523/21

Провадження № 2/730/79/2022

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" червня 2022 р. м.Борзна

Борзнянський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді Данько О.В.

з участю секретаря судового засідання Магомедової О.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Борзни в порядку загального позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Плисківської сільської ради Ніжинського (колишнього Борзнянського) району Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

1. Описова частина

Стислий виклад позицій учасників справи

ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом, в якому просить визначити йому додатковий строк терміном в три місяці для подання заяви про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_2 .

Свої вимоги обгрунтовує тим, що передбачений чинним законодавством строк для прийняття спадщини після смерті батька він пропустив, оскільки мав постійні проблеми зі здоров`ям.

Позивач в підготовче судове засідання не з`явився, подав заяву в якій просить проводити розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити, не заперечує проти винесення рішення в підготовчому судовому засіданні.

Плисківська сільська рада відзиву на позов не надала, в підготовче судове засідання представника не направила, подавши заяву, в якій просить розглядати справу без їх участі, позовні вимоги визнає повністю.

Процесуальні дії у справі

Ухвалою суду від 4 лютого 2022 року відкрито загальне позовне провадження у справі визначено дату проведення підготовчого судового засідання, а також визначено відповідачу строк для подання відзиву на позов.

Враховуючи те, що відповідач позов визнав повністю, згідно статей200,206 ЦПК Українисуд у підготовчому судовому засіданні ухвалив перейти до вирішення питання щодо задоволення позову за наявності для того законних підстав.

У зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи, на підставі частини другоїстатті 247 Цивільного процесуального кодексу Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного пристрою не здійснювалося.

2. Мотивувальна частина

Фактичні обставини, встановлені судом, зміст спірних правовідносин та оцінка аргументів і доказів учасників справи

У судовому засіданні встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 . (а.с. 7-8).

На день смерті він був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті за однією адресою з ним ніхто не був зареєстрований та не проживав( а.с. 9).

Його поховання за свої кошти здійснив ОСОБА_1 (а.с.10).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, яка складається із земельних ділянок розташованих на території Петрівської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області.(а.с. 12)

У визначений ч.1 ст.1270 ЦК України шестимісячний строк ніхто зі спадкоємців, в тому числі й позивач, спадщину не прийняв, у зв`язку з чим, нотаріус відмовив йому у оформленні спадкових прав.(а.с. 13;45).

Згідно ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлено строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, яким за ст.1220 ЦК України є день смерті особи.

За змістом ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до абз.6 п. 24постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами, які завадили вчасно прийняти спадщину, позивач вказує, що знаходився на стаціонарному лікуванні в ВСП КЛПУ «Міський наркологічний диспансер м. Краматорськ» у м. Слов`янськ з 04 листопада 2019 року по 25 листопада 2019 року та постійні проблеми зі здоров`ям,що підтверджуютьсядовідкою ВСПКЛПУ «Міськийнаркологічний диспансерм.Краматорськ» ум.Слов`янськта витягом з амбулаторної карти позивача. (а.с. 11; 48)

Наведені позивачем причини пропуску встановленого строку для прийняття спадщини, на думку суду є поважними, підтверджуються наявними в справі доказами, не оспорюються відповідачем, а тому, наявні підстави для визначення йому додаткового строку для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини за заповітом після померлого ОСОБА_2 .

Відповідно до положень ч. 1, 2 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий,неупереджений тасвоєчасний розгляді вирішенняцивільних справз метоюефективного захиступорушених,невизнаних абооспорюваних прав,свобод чиінтересів фізичнихосіб,прав таінтересів юридичнихосіб,інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Враховуючи, що позовні вимоги ОСОБА_1 не оспорюються відповідачем, інші спадкоємці після смерті ОСОБА_2 відсутні, тому суд вважає за можливе позовні вимоги задовольнити.

При цьому, у відповідності до приписів ч.4 ст.206 ЦПК України суд переконався, що визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб й підлягають задоволенню з ухваленням рішення в підготовчому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст.3, 1216-1223, 1268-1272 ЦК України, ст.2-4, 12, 19, 23, 76-89, 141, 200, 206, 258-268 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Плисківської сільської ради Ніжинського (колишнього Борзнянського) району Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

ОСОБА_1 визначити додатковий строк для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 його батька ОСОБА_2 в три місяці, який починає відлік з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення; якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили в порядку, передбаченому ст.273 ЦПК України.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , АДРЕСА_2 ; ІПН НОМЕР_1 .

Територіальна громада в особі Плисківської сільської ради Борзнянського (Ніжинського) району Чернігівської області, с. Плиски, вул. Незалежності, 33 Ніжинського (Борзнянського) району Чернігівської області; код ЄДРПОУ 04414885.

Суддя Борзнянського районного суду О.В.Данько

СудБорзнянський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення31.05.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104588637
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —741/1523/21

Рішення від 31.05.2022

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Данько О. В.

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Данько О. В.

Ухвала від 16.05.2022

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Данько О. В.

Ухвала від 04.02.2022

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Данько О. В.

Ухвала від 17.12.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні