Ухвала
від 21.12.2021 по справі 753/23912/16-к
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-в/759/520/21

ун. № 753/23912/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2021 року Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю прокурора: ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві подання Святошинського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області про звільнення від відбування покарання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , 26 липня 2017 року Дарницьким районним судом м. Києва за ч. 2 ст. 191 КК України до покарання у виді обмеження волі строком на 1 рік з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності строком на 1 рік

у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку

В С Т А Н О В И В:

Вироком Дарницького районного суду м. Києва від 26.07.2017 ОСОБА_4 визнаний винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України та призначено покарання у виді обмеження волі строком на 1 рік з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності строком на 1 рік.

Святошинський районний відділ філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області звернувся з поданням до суду про звільнення ОСОБА_4 від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

Засуджений ОСОБА_4 та представник Святошинського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області для розгляду подання не з`явились, незважаючи на те, що були повідомлені про час, дату та місце розгляду подання, у зв`язку із чим подання, на підставі ч. 5 ст. 539 КПК України, розглянуто за відсутності ОСОБА_4 та представника Святошинського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області.

Суд, заслухавши думку прокурора, який не заперечував щодо задоволення подання, дослідивши матеріали особової справи, вважає, що подання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Пунктом 1 частини 1 статті 80 КК України передбачено, що Особа звільняється від відбування покарання, якщо з дня набрання чинності обвинувальним вироком його не було виконано за три роки - у разі засудження до покарання у виді обмеження волі. Строки давностіщодо додатковихпокарань визначаютьсяосновним покаранням,призначеним завироком суду. Крім того, відповідно до ч. 3 вказаної статті перебіг давності зупиняється, якщо засуджений ухиляється від відбування покарання.

Відповідно до постанови Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України від 24.12.2015 стаття 80 КК передбачає нормативне регулювання інституту звільнення від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку та встановлює імперативні строки, сплив яких є безумовною підставою для звільнення засудженого від відбування призначеного йому покарання.

Правова природа вказаного виду звільнення від відбування призначеного покарання зумовлюється одностороннім обов`язком держави примусово реалізувати через спеціально уповноважені нею органи призначене особі покарання протягом певних строків. Особа, засуджена до певного виду покарання, не несе правового обов`язку застосовувати право обмеження, які входять до його змісту, сама до себе це виключна одностороння компетенція спеціальних державних органів, які виконують покарання.

Держава втрачає право на виконання призначеного засудженому покарання лише у тих випадках, коли засуджений своєю поведінкою не перешкоджав процедурі його виконання.

За таких обстави застосування ст. 80 КК України передбачає дослідження та встановлення судом терміну, протягом якого обвинувальний вирок не виконувався, збігу строку давності його виконання та факту ухилення засудженим від його відбування, що є підставою для зупинення перебігу такого строку давності.

Відповідно до вироку Дарницького районного суду м. Києва від 26.07.2017 ОСОБА_4 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України та призначено покарання у виді обмеження волі строком на 1 рік з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності строком на 1 рік.

Вказаний вирок набрав законної сили 28.08.2017.

04.09.2017 Дарницьким районним судом м. Києва на адресу Святошинського РС філії ДУ «Центр пробації» м. Києва та Київської області надіслано розпорядження про виконання вироку, що набрав законної сили стосовно ОСОБА_4 .

ОСОБА_4 25.10.2017 взятий на облік Святошинським РС філії ДУ «Центр пробації» м. Києва та Київської області.

05.03.2018 від ОСОБА_4 відібрано розписку щодо зобов`язання виїзду до місця відбування покарання після одержання відповідного припису.

05.03.2018 ОСОБА_4 отримав припис про виїзд до місця відбування покарання, а саме: Київська обл., смт. Коцюбинське, вул. Залізнична, 1 та зобов`язаний був до 08.03.2018 самостійно виїхати до вказаного виправного центру.

Однак ОСОБА_4 до ДУ «Ірпінський виправний центр (№132)» не прибув.

02.09.2019 від ОСОБА_4 повторно відібрано розписку щодо зобов`язання виїзду до місця відбування покарання після одержання відповідного припису.

02.09.2019 ОСОБА_4 отримав припис про виїзд до місця відбування покарання, а саме: Житомирська обл., м. Бердичів, вул. Низгірецька, 2 та зобов`язаний був до 05.09.2019 самостійно виїхати до вказаного виправного центру.

Однак ОСОБА_4 до ДУ «Бердичівський виправний центр (№108)» не прибув.

За період перебування на обліку в Святошинському районному відділі філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області, згідно вимоги управління інформації підтримки та координації поліції «102» ГУ НП в м. Києві», фактів вчинення ОСОБА_4 після постановлення вироку Дарницького районного суду м. Києва від 26.07.2017 нових кримінальних правопорушень виявлено не було, що свідчить про правове виправлення засудженого, втрату ним суспільної небезпечності.

В розшук ОСОБА_4 , у зв`язку із виконанням вироку Дарницького районного суду м. Києва від 26.07.2017, не оголошувався.

Постановою Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України від 24.12.2015 визначено, що ухилення від відбування покарання як підстава для зупинення строків давності обвинувального вироку є особливим юридичним фактом, питання вирішення якого належить до компетенції суду, а отже, цей факт слід встановлювати з дотриманням вимог процесуальної форми. Таким чином, вирішувати питання про зупинення строків давності виконання обвинувального вироку суду можливо лише після набрання законної сили обвинувальним вироком суду, яким особа буде визнана винною в ухиленні від відбування покарання.

З огляду на це, лише не виконання засудженим вироку в певний строк саме по собі не свідчить про ухилення його від відбування цього покарання.

За таких обставин, зважаючи на те, що строк виконання покарання ОСОБА_4 за вироком Дарницького районного суду м. Києва від 26.07.2017, який набрав законної сили 28.08.2017, на підставі п.2 ч.1 ст. 80 КК України закінчився 28.08.2020, а ухилення засудженим від виконання вказаного вироку не встановлено, суд вважає за необхідне звільнити ОСОБА_4 від покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

Керуючись ч. 1ст. 80 КК України, ст.ст.537,539 КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Подання Святошинського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській област про звільнення ОСОБА_4 від призначеного покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку - задовольнити.

ОСОБА_4 звільнити від відбування призначеного покарання за вироком Дарницького районного суду м. Києва від 26 липня 2017 року у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

Ухвала може бути оскарже на шляхом подачі апеляції через Святошинський районний суд міста Києва до Київського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення. Ухвала суду першої інстанції, якщо інше не передбачено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102188271
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від відбування покарання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , 26 липня 2017 року Дарницьким районним судом м. Києва за ч. 2 ст. 191 КК України до покарання у виді обмеження волі строком на 1 рік з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності строком на 1 рік у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку

Судовий реєстр по справі —753/23912/16-к

Ухвала від 21.12.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Новик В. П.

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ясельський А. М.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ясельський А. М.

Ухвала від 07.08.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Косик Л. Г.

Ухвала від 03.02.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Степанова С. В.

Ухвала від 12.11.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Жмудь В. О.

Ухвала від 27.09.2018

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Скорін А. В.

Вирок від 26.07.2017

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Домарєв О. В.

Ухвала від 30.12.2016

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Домарєв О. В.

Ухвала від 23.02.2017

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Домарєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні