Рішення
від 24.12.2021 по справі 234/2599/21
КРАМАТОРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 234/2599/21

Провадження № 2/234/2189/21

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 грудня 2021 року м. Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області

у складі головуючого судді Чернобай А.О.

секретарі судового засідання Максимова В.В., Д'яченко С.О.,

за участю позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3 ,

справа № 234/2599/21

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Краматорську Донецької області в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , яка діє самостійно та в інтересах малолітнього сина, до Приватного акціонерного товариства "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричиненої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

24 лютого 2021 року ОСОБА_1 , яка діє самостійно та в інтересах малолітнього сина, звернулася до суду з позовом до Приватного акціонерного товариства "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричиненої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди.

В обґрунтування позову позивач зазначила, що 23 грудня 2019 року о 15:35 годині в м. Краматорськ, водій ОСОБА_4 , керуючи автобусом Рута 18 ЗНТ, номерний знак НОМЕР_1 , на перехресті вул. О.Тихого та проспекту Мира в м. Краматорську, при виконанні маневру повороту ліворуч з вул. О. Тихого на Проспект Миру, не надав перевагу у русі зустрічному транспорту, а саме: автомобілю Renault Duster, номерний знак НОМЕР_2 , під керуванням водія ОСОБА_5 та частина пасажирів автомобіля марки Рута отримали тілесні ушкодження, в тому числі позивач та її син.

Відповідач застрахував свою відповідальність у ПрАТ СК АСКО ДС , поліс АО/445717 від 11.10.2019 року. Страховик виплатив відшкодування позивачу у розмірі 10404,02 грн., враховуючи моральну шкоду 520,20 грн, що підтверджується довідкою з банку. Розмір франшизи згідно умов договору складає 2 600 грн.

Окрім матеріальної шкоди позивачу, а також її сину була спричинена моральна шкода, яка полягає у моральних стражданнях та переживаннях, пов`язаних з пережитим. Оскільки вони потрапили у ДТП, перебуваючи у громадському транспорті, позивач та її син до теперішнього часу мають побоювання їздити у автобусах та маршрутних таксі. Через хвилювання позивач втратила здоровий сон та спокій, у позивачці болить тіло, особливо на зміну погоди. Син також постійно скаржиться на болі в тілі та головний біль, безсоння. У дитини погіршився зір, піднявся внутрічерепний тиск. Лікування до теперішнього часу не закінчене. Життєвий уклад нашої родини був порушений.

Розмір спричинених позивачу та дитині моральних страждань позивач оцінує по 25 000 грн. кожному. Страховиком відшкодовано 520,50 грн. моральної шкоди.

Позивач просить стягнути з відповідача Приватного акціонерного товариства "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 на її користь матеріальну шкоду (франшизу) у розмірі 2 600 грн., моральну шкоду у розмірі 74 479,80 грн.

Ухвалою судді від 01.03.2021 року позовну заяву ОСОБА_1 , яка діє самостійно та в інтересах малолітнього сина, до Приватного акціонерного товариства "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричиненої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвалою судді від 10.03.2021 року заяву представника відповідача про розгляд цивільної справи за позовом ОСОБА_1 , яка діє самостійно та в інтересах малолітнього сина, до Приватного акціонерного товариства "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричиненої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди в порядку загального позовного провадження залишено без задоволення.

Ухвалою суду від 23.06.2021 року зупинено провадження за позовом ОСОБА_1 , яка діє самостійно та в інтересах малолітнього сина, до Приватного акціонерного товариства "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричиненої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди до набрання законної сили рішення в адміністративній справі № 234/16234/20, провадження № 3/234/1088/21.

Ухвалою судді від 13.09.2021 року поновлено провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , яка діє самостійно та в інтересах малолітнього сина, до Приватного акціонерного товариства "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричиненої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди.

Ухвалою суду від 04.11.2021 року витребувано з Краматороського РУП ГУНП в Донецькій області матеріали кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 620190500000203 від 23.12.2019 року.

У судовому засіданні позивач підтримала позовні вимоги та пояснила, що під час ДТП вона вдарилась головою, вона тримала дитину на руках та у неї почалося затьмарення та дитина вдарилась головою в скло. Після ДТП її з дитиною відправили до лікарні. Дитина втратила свідомість.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги, надав пояснення, аналогічні викладеним у позові та просив позов задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні позовні вимоги не визнав, просив відмовити у задоволенні позову. Суду пояснив, що дійсно була ДТП. ОСОБА_4 працює водієм у Приватному акціонерному товаристві "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 . Однак, вважає, що вина ОСОБА_4 не доведена та не встановлена. Постановою суду закрито провадження відносно ОСОБА_4 за ст. 124 КУпАП. Кримінальне провадження по факту ДТП закрито.

Вислухавши доводи сторін, дослідивши надані докази, суд,

ВСТАНОВИВ:

Як передбачено ст. 4 ЦПК України , кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ч. 1 ст. 5 ЦПК ).

Стаття 12 ЦПК України передбачає, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Суд на підставі ст. ст. 12 , 13 , 81 ЦПК України розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до положень ст. ст. 12 , 81 ЦПК України , кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ст. 82 цього Кодексу . Обставини, встановлені рішенням суду у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини. Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Докази надаються сторонами та іншими особами, що беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування (ст. 77 ЦПК України ). Крім того, обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ч. 2 ст. 78 ЦПК України ).

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Зобов`язання про відшкодування шкоди - це правовідношення, у силу якого одна сторона (потерпілий) має право вимагати відшкодування завданої шкоди, а інша сторона (боржник) зобов`язана відшкодувати завдану шкоду в повному розмірі.

Відповідно до ч. 1 ст. 1187 ЦК України, джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов`язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.

За приписами ст. 22, 23, 1166, 1167 ЦК України особа, якій завдано матеріальної та моральної шкоди, має право на їх відшкодування.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 1195 ЦК України, фізична або юридична особа, яка завдала шкоди каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я фізичній особі, зобов`язана відшкодувати потерпілому заробіток (дохід), втрачений ним внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності, а також відшкодувати додаткові витрати, викликані необхідністю посиленого харчування, санаторно-курортного лікування, придбання ліків, протезування, стороннього догляду тощо. У разі каліцтва або іншого ушкодження здоров`я фізичної особи, яка в момент завдання шкоди не працювала, розмір відшкодування визначається виходячи з розміру мінімальної заробітної плати. Шкода, завдана фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, відшкодовується без урахування пенсії, призначеної у зв`язку з втратою здоров`я, або пенсії, яку вона одержувала до цього, а також інших доходів.

Судом встановлено, що постановою Краматорського міського суду Донецької області від 23.07.2021 року закрито провадження в справі про адміністративне правопорушення стосовно ОСОБА_4 за ст.124 КУпАП, на підставі п.9 ст.247 КУпАП, у зв`язку зі смертю особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. (а.с. 153)

Згідно постанови Краматорського міського суду Донецької області від 23.07.2021 року встановлено, що 23 грудня 2019 року о 15:35 годині в м. Краматорськ, водій ОСОБА_4 , керуючи автобусом Рута 18 ЗНТ, номерний знак НОМЕР_1 , по сухому асфальтовому покриттю вул. О. Тихого з боку вул. Дружби, в напрямку вул. Паркової, після зупинки, перед початком руху, виконуючи маневр повороту ліворуч на пр-т Миру, в порушення вимог п.п.10.1, 16.6 Правил дорожнього руху України, не впевнився, що це буде безпечним і не створить перешкоду або небезпеку іншим учасниками дорожнього руху, та повертаючи ліворуч при зеленому сигналі основного світлофору, не дав дорогу автомобілю Renault Duster, номерний знак НОМЕР_2 на чорному фоні, під керуванням водія ОСОБА_5 , який рухався у зустрічному напрямку. Внаслідок ДТП транспортні засоби отримали механічні пошкодження, чим завдано матеріальний збиток, а ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , і ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , отримали тілесні ушкодження.

В судовому засіданні були досліджені матеріали адміністративної справи відносно ОСОБА_4 справа № 234/16234/20 та матеріали кримінального провадження № 62019050000002003 від 13.12.2019 року за фактом ДТП в м. Краматорську за ч. 1 ст. 286 КК України.

Постановою слідчого слідчого відділу Краматорського відділу поліції ГУНП в Донецькій області від 02.11.2020 року кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62019050000002003 від 13.12.2019 року закрито у зв`язку з відсутністю в діях ОСОБА_4 складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України (а.с. 8)

Із постанови слідчого слідчого відділу Краматорського відділу поліції ГУНП в Донецькій області від 02.11.2020 року вбачається, що підставою для закриття кримінального провадження було те, що для притягнення до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 286 КК України необхідно щоб потерпілому були завдані що найменше середнього ступеня тяжкості тілесні ушкодження, та щоб в діях водія були порушення ПДР України, які б перебували у причинному зв`язку з ДТП. Внаслідок даної ДТП всім, окрім водія ОСОБА_4 , спричиненні легкі тілесні ушкодження, спричинені ОСОБА_4 тілесні ушкодження заподіянні в результаті його ж необережних дій, для притягнення до кримінальної відповідальності необхідно щоб потерпілому були спричиненні ушкодження середнього ступеня тяжкості, у зв`язку з чим в діях водія ОСОБА_4 відсутній склад злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, а вбачаються ознаки адміністративного правопорушення.

В рамках кримінального провадження № 62019050000002003 від 13.12.2019 року була проведена судово автотехнічна експертиза № 5971-5976 від 04.09.2020 року, згідно якої в умовах даної події в діях водія автомобіля Рута 18 ЗНТ, номерний знак НОМЕР_1 , ОСОБА_4 вбачається невідповідність вимогам п.п. 10.1, 16.6 ПДР України, які сформували необхідні умови для настання події і знаходились у причинному зв`язку з подією, яка настала. У розглянутій дорожній обстановці водій автомобіля Рута 18 ЗНТ, номерний знак НОМЕР_1 , ОСОБА_4 мав технічну можливість запобігти зіткнення з автомобілем Renault Duster шляхом належного виконання нормативних вимог п.п. 10.1, 16.6 ПДР України. Водій автомобіля Renault Duster, номерний знак НОМЕР_2 , ОСОБА_5 не мав технічної можливості запобігти зіткненню з автомобілем Рута 18 ЗНТ, номерний знак НОМЕР_1 , шляхом належного виконання нормативних вимог п. 12.3 ПДР України, що свідчить про відсутність причинного зв`язку між його фактичними діями і настанням даної події. (а.с. 162 - 170)

В рамках кримінального провадження № 62019050000002003 від 13.12.2019 року була проведена судово - медична експертиза № 145 від 25.03.2020 року, згідно висновків якої внаслідок даної ДТП ОСОБА_9 спричинені тілесні ушкодження у вигляді: закритої черепно - мозкової травми: забій м`яких тканин та садно лобної ділянки голови, струс головного мозку, що відносяться до легких тілесних ушкоджень, що потягли короткотривалий розлад здоров`я, які потребують для свого лікування строк більше 6-ти днів, але менше 21 дня. (а.с. 154 - 158)

Згідно висновку судово - медичної експертизи № 144 від 16.03.2020 року внаслідок даної ДТП ОСОБА_1 тілесні ушкодження не спричинені. (а.с. 159 - 161)

Постановою Донецького апеляційного суду від 30.08.2021 року постанову судді Краматорського міського суду Донецької області від 23.07.2021 року залишено без змін. (а.с. 171 - 172)

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що кримінальне провадження № 62019050000002003 від 13.12.2019 року за ч. 1 ст. 286 КК України відносно ОСОБА_4 було закрито внаслідок того, що потерпілим були спричиненні легкі тілесні ушкодження, а для притягнення до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 286 КК України необхідно щоб потерпілому були завдані що найменше середнього ступеня тяжкості тілесні ушкодження. Адміністративна справа стосовно ОСОБА_4 за ст.124 КУпАП була закрита на підставі п.9 ст.247 КУпАП, у зв`язку зі смертю особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Враховуючи те, що в рамках кримінального провадження № 62019050000002003 від 13.12.2019 року за ч. 1 ст. 286 КК України була проведена судово автотехнічна експертиза № 5971-5976 від 04.09.2020 року, згідно висновку якої в умовах даної події в діях водія автомобіля Рута 18 ЗНТ, номерний знак НОМЕР_1 , ОСОБА_4 вбачається невідповідність вимогам п.п. 10.1, 16.6 ПДР України, які сформували необхідні умови для настання події і знаходились у причинному зв`язку з подією, яка настала, то суд приходить до висновку, що вина ОСОБА_4 у даній ДТП підтверджується матеріалами справи та в діях ОСОБА_4 наявний причинний зв`язок між його протиправною поведінкою та завданою шкодою від ДТП спричинена шкода малолітньому ОСОБА_9 та ОСОБА_1 .

Суд не бере до уваги висновок експерта № СЕ -19/105-21/2791-ІТ від 20.04.2021 року (а.с. 174 - 184), який був виконаний на доручення від адвоката Глущенко І.В. в кримінальному провадженні № 62019050000002003 від 13.12.2019 року, оскільки кримінальне провадження № 62019050000002003 від 13.12.2019 року було закрито 02.11.2020 року, а дана експертиза була проведена вже після закриття кримінального провадження по справі - 20.04.2021 року.

Крім того, згідно ч. 1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, яких залучають сторони кримінального провадження або слідчий суддя за клопотанням сторони захисту у випадках та порядку, передбачених статтею 244 цього Кодексу, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Згідно ст. 3 ч. 1 п. 19 КПК України сторони кримінального провадження - з боку обвинувачення: слідчий, дізнавач, керівник органу досудового розслідування, керівник органу дізнання, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

В рамках кримінального провадження ОСОБА_4 підозра не пред`являлась, ОСОБА_4 .

Таким чином, експертиза № СЕ -19/105-21/2791-ІТ від 20.04.2021 року проведена всупереч вимогам КПК України, а тому суд не бере до уваги висновки даної експертизи.

В судовому засіданні представник відповідача не заперечував, що ОСОБА_4 перебував у трудових відносинах з Приватним акціонерним товариством Краматорське автотранспортне підприємство 11410 та працював на посаді водія.

В момент ДТП водій ОСОБА_4 керував транспортним засобом Рута 18 ЗНТ, номерний знак НОМЕР_1 , який належить відповідачу.

Згідно ст. 1172 ЦК України юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх обов`язків.

Таким чином, суд приходить до висновку, що саме відповідач Приватне акціонерне товариство Краматорське автотранспортне підприємство 11410 повинно відшкодувати шкоду, спричинену їхнім працівником ОСОБА_4 під час виконання ним своїх обов`язків.

Щодо позовних вимог позивача про стягнення на її користь франшизи у розмірі 2 600 грн., суд приходить до наступного.

Згідно ст. 9 Закону України Про страхування франшиза це частина збитків, що не відшкодовується страховиком згідно з договором страхування.

Тобто, франшиза це ті збитки, попередньо прописані в договорі, які страховик не відшкодовує в разі виникнення страхового випадку.

Відповідно до ст. 12 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів розмір франшизи при відшкодуванні шкоди, заподіяної майну потерпілих, встановлюється при укладанні договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності і не може перевищувати 2 відсотки від страхової суми, в межах якого відшкодовується збиток, заподіяний майну потерпілих. Страхове відшкодування завжди зменшується на суму франшизи, розрахованої за правилами цього підпункту. Франшиза при відшкодуванні шкоди, заподіяної життю та/або здоров`ю потерпілих, не застосовується.

Згідно поліса обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № АО/4405717 від 11.10.2019 року розмір франшизи складає 2 600 гривен. (а.с. 9) Страхувальником по полісу є ПрАТ Краматорське АТП - 11410 . Забезпечений транспортний засіб РУТА 18 СПГ, номерний знак НОМЕР_3 .

Страховою компанією ПрАТ СК АСКО ДС позивачці було виплачене страхове відшкодування у розмірі 10 404,02 грн. (а.с. 10 - 11).

Позовні вимоги позивача про відшкодування франшизи, пов`язані з відшкодуванням шкоди, заподіяної здоров`ю неповнолітнього ОСОБА_9 , спричиненого внаслідок ДТП.

У судовому засіданні позивачка підтвердили, що виплати зі страхової компанії ПрАТ СК АСКО ДС вона отримала за лікування сина.

Враховуючи те, що відповідно до ст. 12 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів франшиза при відшкодуванні шкоди, заподіяної життю та/або здоров`ю потерпілих, не застосовується, то у задоволенні позовних вимог позивача про стягнення з Приватного акціонерного товариства "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 на її користь франшизи у розмірі 2 600 грн. необхідно відмовити.

Щодо позовних вимог позивача про стягнення моральної шкоди, суд приходить до наступного.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов`язана з розміром цього відшкодування.

Постановою Пленуму ВСУ від 31.03.1995р. №4 Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди надано визначення моральної шкоди, під якою розуміються втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб.

Згідно пункту 3 Постанови визначено, що відповідно до чинного законодавства моральна шкода може полягати, зокрема, у моральних переживаннях у зв`язку з ушкодженням здоров`я, у порушенні нормальних життєвих зв`язків через неможливість продовження активного громадського життя, порушення стосунків з оточуючими людьми, при настанні інших негативних наслідків.

Пунктом 5 Постанови Пленуму ВСУ Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди передбачено, що відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності обов`язковому з`ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають: наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв`язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача та вини останнього в її заподіянні. Суд, зокрема, повинен з`ясувати, чим підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні та з чого він при цьому виходить.

Відповідно до роз`яснень, що містяться у п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 4 Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди , розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд визначає залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин. Зокрема, враховуються стан здоров`я потерпілого, тяжкість вимушених змін у його життєвих і виробничих стосунках, ступінь зниження престижу, ділової репутації, час та зусилля, необхідні для відновлення попереднього стану. При цьому суд має виходити із засад розумності, виваженості та справедливості. Визначаючи розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди, суд повинен наводити в рішенні відповідні мотиви.

Відповідно до ст.1167 ЦК України моральна шкода, заподіяна фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовуються особою, яка її завдала, за наявності її вини. Моральна шкода відшкодовується незалежно від вини особи, яка її завдала, якщо шкоди завдано ушкодженням здоров`я внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження ОСОБА_9 батьками дитини є ОСОБА_10 та позивачка ОСОБА_1 (а.с. 7)

Внаслідок дорожньо - транспортної пригоди малолітньому ОСОБА_10 були спричинені тілесні ушкодження у вигляді: закритої черепно - мозкової травми: забій м`яких тканин та садно лобної ділянки голови, струс головного мозку, що відносяться до легких тілесних ушкоджень, що потягли короткотривалий розлад здоров`я, які потребують для свого лікування строк більше 6-ти днів, але менше 21 дня, що підтверджується судово - медичною експертизою № 145 від 25.03.2020 року.

Факт заподіяння шкоди дитині позивачці в результаті дорожньо-транспортної пригоди за участі транспортного засобу РУТА 18 СПГ, номерний знак НОМЕР_3 , підтверджений висновкам експерта, висновками із медичної карти стаціонарного хворого, консультаційними висновками спеціалістів, виписками із медичної карти хворого.

Доказів на спростування обставин заподіяння шкоди ОСОБА_9 представник відповідача не надав.

Згідно висновку судово - медичної експертизи № 144 від 16.03.2020 року внаслідок даної ДТП ОСОБА_1 тілесні ушкодження не спричинені.

Вина ОСОБА_4 у ДТП встановлена в судовому засіданні, що відповідно до вищеназваної норми закону є підставою для стягнення морального відшкодування.

Обґрунтовуючи позовні вимоги про відшкодування моральної шкоди малолітній дитині у розмірі 50 000 грн. та позивачці у розмірі 25 000 грн, позивач посилалася на те, що така шкода завдана їм в результаті ДТП, яка полягає у моральних стражданнях та переживаннях, пов`язаних з пережитим. Оскільки вони потрапили у ДТП, перебуваючи у громадському транспорті, позивач та її син до теперішнього часу мають побоювання їздити у автобусах та маршрутних таксі. Через хвилювання позивач втратила здоровий сон та спокій, у позивачці болить тіло, особливо на зміну погоди. Син також постійно скаржиться на болі в тілі та головний біль, безсоння. У дитини погіршився зір, піднявся внутрічерепний тиск. Лікування до теперішнього часу не закінчене. Життєвий уклад нашої родини був порушений.

Суд вважає доведеним, що позивачці внаслідок ДТП спричинена моральна шкода, яка полягала в тому, що позивач після ДТП лікувала сина, злякалася госпіталізації її дитини, хвилювалася за здоров`я дитини. Всі ці обставини порушили її звичайний спосіб життя та потребували від неї додаткових зусиль для організації її життя.

Доводи позивачки ОСОБА_1 про те, що внаслідок дорожньо-транспортної пригоди 23.12.2019 року їй було спричинено тілесні ушкодження - забій грудної клітини справа, чмт у вигляді вазомоторної цефалгії, посттравматична торакалгія справа, астеноневротичний синдром суд не бере до уваги, оскільки такі твердження не відповідають фактичним обставинам справи, оскільки згідно висновку експерта № 144 в межах кримінального провадження № 62019050000002003 від 23.12.2019 року у ОСОБА_1 тілесних ушкоджень не виявлено. Встановлений діагноз забій грудної клітини справа, чмт у вигляді вазомоторної цефалгії, посттравматична торакалгія справа, астеноневротичний синдром не підтверджений об`єктивними даними і до уваги при проведенні судово - медичної експертизи не приймався.

Враховуючи настання наслідків ДТП - лікування дитини, тяжкість вимушених змін у житті позивачки, понесені позивачкою цілком природні душевні страждання, викликані спричиненням легких тілесних ушкоджень її дитині, наявністю фізичного болю, тривалістю страждань, характеру негативних наслідків, вимушеністю змін у повсякденному житті, характеру і глибини моральних страждань та виходячи із засад виваженості, розумності та справедливості, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача Приватного акціонерного товариства "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 суму моральної шкоди на її користь в розмірі 5 000 (п`ять тисяч) грн.

Суд вважає доведеним, що неповнолітньому ОСОБА_9 внаслідок ДТП спричинені легкі тілесні ушкодження, що підтверджуються висновком судово - медичної експертизи, дитина була госпіталізована у лікарню, злякалася під час ДТП. Всі ці обставини порушили звичайний спосіб життя дитини.

Визначаючи розмір моральної шкоди малолітньому ОСОБА_9 , суд враховує глибину моральних та фізичних страждання малолітнього у зв`язку з ушкодженням здоров`я, лікування дитини з метою усунення наслідків ДТП, що змінило його звичний спосіб життя і потребувало додаткових зусиль для його відновлення, перебування на лікуванні внаслідок отриманих травм, сильний психологічний стрес, тому суд вважає за необхідне стягнути з відповідача Приватного акціонерного товариства "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 суму моральної шкоди в розмірі 20 000 (двадцять тисяч) грн., що відповідає засадам виваженості, розумності і справедливості.

Визначаючи розмір відшкодування, суд має керуватися принципами розумності, справедливості та співмірності. Розмір відшкодування моральної шкоди має бути не більшим, ніж достатньо для розумного задоволення потреб потерпілої особи, і не повинен призводити до її безпідставного збагачення.

Аналогічний висновок міститься у постанові Великої Палати Верховного Суду від 15 грудня 2020 року в справі № 752/17832/14-ц.

Таким чином, на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які посилались сторони, як на підставу своїх вимог та заперечень, підтверджених поданими доказами, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню частково.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

На підставі ч. 2 ст. 141 ЦПК України з відповідача необхідно стягнути в дохід держави судовий збір у розмірі 908 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 34, 10, 19,141, 264,265, 273 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , яка діє самостійно та в інтересах малолітнього сина, до Приватного акціонерного товариства "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричиненої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди задовольнити частково.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 на користь ОСОБА_1 моральну шкоду у розмірі 25 000 грн. (двадцять п`ять тисяч гривень).

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 в дохід держави судовий збір у розмірі 908 грн. (дев`ятсот вісім гривень).

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до ч. 1 ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасники справи, які не були присутні в судовому засіданні, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного суду через Краматорський міський суд Донецької області.

Повний текст рішення суду виготовлений 24.12.2021 року.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач - Приватне акціонерне товариство "Краматорське автотранспортне підприємство 11410 , код ЄДРПОУ 03113905, юридична адреса: м. Краматорськ, вул. О. Тихого, 6.

Суддя:

Дата ухвалення рішення24.12.2021
Оприлюднено26.12.2021
Номер документу102191884
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричиненої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —234/2599/21

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Хейло Я. В.

Ухвала від 08.11.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Хейло Я. В.

Ухвала від 14.02.2022

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Рішення від 24.12.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Чернобай А. О.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Чернобай А. О.

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Чернобай А. О.

Ухвала від 23.06.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Чернобай А. О.

Ухвала від 10.03.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Чернобай А. О.

Ухвала від 01.03.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Чернобай А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні