Ухвала
від 20.12.2021 по справі 203/3953/21
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

20 грудня 2021 року

Справа № 203/3953/21

1-кс/0203/3350/2021

УХВАЛА

20грудня 2021року слідчий суддя Кіровського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участі прокурора ОСОБА_3

слідчого - ОСОБА_4

підозрюваного - ОСОБА_5

захисника- ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування, заявлене у кримінальному провадженні № 42021040000000534, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14 вересня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

15 грудня 2021 року під процесуальним керівництвом Дніпропетровської обласної прокуратури за проведенням цього досудового розслідування слідчий ВРОТЗ СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , у встановленому порядку звернувся з цим клопотанням, яке за формою та змістом відповідає вимогам ч. 2 ст. 295-1 КПК України та одержане слідчим суддею 16 грудня 2021 року.

Клопотання згідно з ст. 294 КПК України обґрунтоване особливою складністю провадження досудового слідства за підозрою ОСОБА_5 , у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Так, відділом розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області з часу внесення відповідно до вимог ч. ч. 1, 4 ст. 214 КПК України 14 вересня 2021 року відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 42021040000000534 здійснюється досудове розслідування за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, за фактом того, що 23 вересня 2021 року о 08 год. 20хв. директор ДП «Лабортаорія великомаштабних гідравлічних і геотехнічних досліджень» ОСОБА_5 , перебуваючи у службовому кабінеті в адміністративній будівлі підприємства за адресою: Дніпропетровська область, місто Кам`янське, вул. Логінова, буд. 1, на свою незаконну вимогу одержав від ОСОБА_7 неправомірну винагороду у вигляді грошових коштів у сумі 96000, 00 гривень за укладання договорів оренди складських та адміністративних приміщень підприємства.

Під час досудового розслідування здійснено низку слідчих та процесуальних дій, проте завершити проведення всіх процесуальних дій до спливу строку досудового розслідування, тобто до 23 грудня 2021 року, виявилось не можливим через особливу складність кримінального провадження та необхідність додаткового часу для завершення проведення судової експертизи відео-, звукозапису, призначеної 29 листопада 2021 року та для завершення процесу зняття грифів таємності із матеріалів, отриманих під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій, тому слідчий просив продовжити строк досудового розслідування до п`яти місяців, починаючи з 23 грудня 2021 року.

Прокурор та слідчий в судовому засіданні клопотання підтримали у повному обсязі та наполягали на його задоволенні з наведених у ньому підстав.

Підозрюваний та його захисник заперечували проти задоволення клопотання слідчого тим, що в клопотанні належним чином не обґрунтовані підстави, що перешкоджали вирішити питання щодо розсекречення негласних слідчих (розшукових) дій протягом строків досудового розслідування, що встановлювались раніше. Крім того, матеріали клопотання не містять жодного доказу на підтвердження того, що закінчити проведення судової експертизи відео-, звукозапису протягом строків досудового розслідування не можливо через завантаженість експертів відповідної кваліфікації в експертній установі, тому вважають клопотання не обґрунтованим та таким що не підлягає задоволенню.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання слідчого, заслухавши доводи прокурора, міркування підозрюваного та його захисника, дослідивши додані до клопотання докази, дійшов наступного висновку.

Так, слідчим суддею встановлено, що відділом РОТЗ СУ ГУНП в Дніпропетровській області з часу внесення 14 вересня 2021 року відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 42021040000000534 здійснюється досудове розслідування за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

23 вересня 2021 року ОСОБА_5 затримано у порядку, передбаченому ст. 208 КПК України та того ж дня повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м.Дніпропетровська від 25 вересня 2021 року щодо підозрюваного ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, строком до 22 листопада 2021 року.

Ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м.Дніпропетровська від 19 листопада 2021 року продовжено строк домашнього арешту ОСОБА_5 до 23 грудня 2021 року.

Постановою заступника керівника Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_8 від 18 листопада 2021 року строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42021040000000534 від 14.09.2021 продовжено до 23 грудня 2021 року.

Постановою слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 від 29 листопада 2021 року у кримінальному провадженні призначено судову експертизу відео-, звукозапису.

Пунктом 4 ч.3 ст.219 КПК України передбачено, що досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Згідно з ч.4 ст.219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченомупараграфом 4глави 24 цього Кодексу.

При цьомузагальний строкдосудового розслідуванняне можеперевищувати: дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину (п.3 ч.4 ст.219 КПК України).

Відповідно до ч.3 ст.294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений уп.4 ч.3 ст.219 цього Кодексу,такий строкможе бутипродовжений умежах строків,встановленихцього Кодексу: 1)до трьохмісяців -керівником місцевоїпрокуратури,керівником обласноїпрокуратури абойого першимзаступником чизаступником,заступником Генеральногопрокурора; 2)до шестимісяців -слідчим суддеюза клопотаннямслідчого,погодженим зкерівником обласноїпрокуратури абойого першимзаступником чизаступником,заступниками Генеральногопрокурора; 3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками.

Частиною 4 ст.294 КПК України встановлено, що строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Згідно ч.1 ст.295-1 КПК України у випадках, передбаченихст.294цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.114 КПК України для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку слідчий суддя, суд має право встановлювати процесуальні строки у межах граничного строку, передбаченого цим Кодексом, з урахуванням обставин, встановлених під час відповідного кримінального провадження.

Будь-які строки, що встановлюються прокурором, слідчим суддею або судом, не можуть перевищувати меж граничного строку, передбаченого цим Кодексом, та мають бути такими, що дають достатньо часу для вчинення відповідних процесуальних дій або прийняття процесуальних рішень та не перешкоджають реалізації права на захист.

Частинами 1,2,3,5 ст.28 КПК України встановлено, що під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

Критеріями длявизначення розумностістроків кримінальногопровадження є: 1)складність кримінальногопровадження,яка визначаєтьсяз урахуваннямкількості підозрюваних,обвинувачуваних такримінальних правопорушень,щодо якихздійснюється провадження,обсягу таспецифіки процесуальнихдій,необхідних дляздійснення досудовогорозслідування тощо; 2)поведінка учасниківкримінального провадження; 3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Кожен має право, щоб обвинувачення щодо нього в найкоротший строк або стало предметом судового розгляду, або щоб відповідне кримінальне провадження щодо нього було закрите.

Перевіряючи доводиклопотання танадані донього матеріаликримінального провадження,слідчий суддявраховує,що останнісвідчать проте,що натеперішній часу кримінальномупровадженні проведенокомплекс слідчихта процесуальних дій, спрямованих на встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках даного кримінального провадження, згідно вимог ст.91КПК України.

Разом з тим, слідчий суддя враховує, що слідчим в клопотанні та під час розгляду його в суді, а також прокурором належним чином не обґрунтовано, що перешкоджало вирішити питання щодо розсекречення негласних слідчих (розшукових) дій протягом строків досудового розслідування, що встановлювались раніше.

Також в матеріалах долучених до клопотання відсутні повідомлення експертної установи щодо неможливості проведення вже призначеної у кримінальному провадженні експертизи у законодавчо визначені строки та погодження продовження цих строків.

Тому, відповідні доводи клопотання слідчий суддя вважає необґрунтованими та не підтвердженими належними доказами.

Поряд з цим, враховуючи завдання кримінального провадження, визначені ст.2 КПК України, враховуючи особливу складність кримінального провадження, з урахуванням характеру та обставин вчинення кримінального правопорушення, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування, враховуючи обсяг проведених слідчих та процесуальних дій, а також обсяг процесуальних та слідчих дій, які зазначені в клопотанні слідчого та які слід провести для всебічного, повного і неупередженого дослідження обставини кримінального провадження та прийняття законного рішення по ньому, слідчий суддя погоджується, що закінчити досудове розслідування у встановлений раніше строк у три місяці, який спливає 23 грудня 2021 року, виявляється неможливим з об`єктивних причин, а тому приходить до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та необхідність його задоволення, продовживши строк досудового розслідування у кримінальному провадженні до п`яти місяців, тобто додатково на два місяці, починаючи з 23 грудня 2021 року, що буде достатнім для досягнення мети кримінального провадження.

Керуючись ст. ст. 28, 113, 219, 294, 295-1, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування, заявлене у кримінальному провадженні № 42021040000000534, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14 вересня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України- задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42021040000000534,відомості прояке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 14вересня 2021року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.368КК України - до п`яти місяців, тобто додатково на два місяці, починаючи з 23 грудня 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її постановлення.

Повний текст ухвали оголошений учасникам провадження о 13 год. 30 хв. 23 грудня 2021 року

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКіровський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення20.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102193819
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про встановлення процесуальних строків

Судовий реєстр по справі —203/3953/21

Ухвала від 20.12.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 20.12.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 20.12.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 19.11.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

Ухвала від 08.10.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 08.10.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 11.10.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 11.10.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 24.09.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Мудрецький Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні