Ухвала
від 21.12.2021 по справі 700/117/16-ц
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

21 грудня 2021 року

м. Київ

справа № 700/117/16-ц

провадження № 61-20557ск21

Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Карпенко С. О., розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Забродський В'ячеслав Вікторович, на додаткове рішення Катеринопільського районного суду Черкаської області від 14 вересня 2021 року та постанову Черкаського апеляційного суду від 16 листопада 2021 року у справі за позовомОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства Дашуківські бентоніти , Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Дельта , Товариства з обмеженою відповідальністю Даш-Бент Інвест про визнання дій протиправними,

ВСТАНОВИВ:

16 грудня 2021 року подана касаційна скарга ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Забродський В. В., на додаткове рішення Катеринопільського районного суду Черкаської області від 14 вересня 2021 року та постанову Черкаського апеляційного суду від 16 листопада 2021 року.

Відповідно до частини третьої статті 3 Цивільного процесуального кодексу (далі - ЦПК) України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Частиною другою статті 389 ЦПК України визначено, що підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у пункті 1 частини першої цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права виключно у таких випадках:

1) якщо суд апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні застосував норму права без урахування висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду, крім випадку наявності постанови Верховного Суду про відступлення від такого висновку;

2) якщо скаржник вмотивовано обґрунтував необхідність відступлення від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду та застосованого судом апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні;

3) якщо відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах;

4) якщо судове рішення оскаржується з підстав, передбачених частинами першою, третьою статті 411 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 5 частини другої статті 392 ЦПК України у касаційній скарзі повинно бути зазначено підставу (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга, з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 389 цього Кодексу підстави (підстав).

У разі подання касаційної скарги на підставі пункту 1 частини другої статті 389 цього Кодексу в касаційній скарзі зазначається постанова Верховного Суду, в якій викладено висновок про застосування норми права у подібних правовідносинах, що не був врахований в оскаржуваному судовому рішенні.

У разі подання касаційної скарги на підставі пункту 2 частини другої статті 389 цього Кодексу в касаційній скарзі зазначається обґрунтування необхідності відступлення від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду.

Оскаржуючи судові рішення, зазначені у пункті 1 частини першої статті 389 ЦПК України, у касаційній скарзі обґрунтування неправильного застосування судом (судами) норм матеріального права чи порушення норм процесуального права має обов`язково наводитись у взаємозв`язку із посиланням на відповідний

пункт (пункти) частини другої статті 389 ЦПК України як на підставу для касаційного оскарження судових рішень.

Касаційна скарга ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Забродський В. В., не у повній мірі відповідає зазначеним вимогам закону.

Підставою касаційного оскарження судових рішень в частині стягнення судових витрат заявник визначає пункт 1 частини другої статті 389 ЦПК України, зазначаючи при цьому постанови Верховного Суду, в яких викладено висновки про застосування норми права у подібних правовідносинах, які не враховані в оскаржуваних судових рішеннях.

Підставою касаційного оскарження додаткового рішення Катеринопільського районного суду Черкаської області від 14 вересня 2021 року та постанови Черкаського апеляційного суду від 16 листопада 2021 року в частині стягнення витрат на професійну правничу допомогу заявник також визначає відсутність висновку Верховного Суду щодо можливості сплати гонорару адвоката на рахунок фізичної особи - підприємця (пункт 3 частини другої статті 389 ЦПК України).

У випадку визначення підставою касаційного оскарження судових рішень

пункт 3 частини другої статті 389 ЦПК України, касаційна скарга має містити вказівку на норму права, щодо якої відсутній висновок, та обґрунтування необхідності формування єдиної правозастосовчої практики щодо цієї норми для правильного вирішення справи.

ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Забродський В. В., у касаційній скарзі не вказує щодо застосування якої саме норми права у подібних правовідносинах відсутній висновок Верховного Суду та не обґрунтовує необхідності формування єдиної правозастосовчої практики.

Крім того, заявник не визначає підстав касаційного оскарження судових рішень в частині відмови у задоволенні позовних вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Дельта . Заявник узагальнено посилається на неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та порушення норм процесуального права, проте не зазначає конкретні обов`язкові підстави касаційного оскарження, визначені частиною другою статті 389 ЦПК України, що перешкоджає вирішенню питання про відкриття касаційного провадження за касаційною скаргою.

Згідно із пунктом 3 частини четвертої статті 392 ЦПК України до касаційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до підпункту 7 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду касаційної скарги на рішення суду судовий збір справляється у розмірі 200 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви в розмірі оспорюваної суми.

Згідно з підпунктом 2 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України Про судовий збір у редакції Закону, чинній на час подання позову, за подання до суду фізичною особою позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становила 0,2 розміру мінімальної заробітної плати (243,60 грн).

Як вбачається зі змісту касаційної скарги, заявник оскаржує судові рішення в частині відмови у задоволенні позову до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Дельта .

Тому за подання касаційної скарги заявнику необхідно сплатити судовий збір у розмірі 487,20 грн (243,60*200%), про що надати відповідний документ, або документ, що підтверджує підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Судовий збір за подання касаційної скарги має бути зараховано за платіжними реквізитами: отримувач коштів - ГУК у м. Києві/Печерський район/22030102, код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37993783, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) - 899998, номер рахунку отримувача (стандарт IBAN) - UA288999980313151207000026007, код класифікації доходів бюджету - 22030102, найменування податку, збору, платежу - Судовий збір (Верховний Суд, 055) .

Порядок сплати судового збору визначено статтею 6 Закону України Про судовий збір .

За таких обставин заявнику необхідно подати до Верховного Суду виправлену касаційну скаргу, оформлену у відповідності до вимог статті 392 ЦПК України, та надати копії цієї скарги відповідно до кількості учасників справи.

Оскільки касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 392 ЦПК України, вона відповідно до вимог частини другої статті 393 ЦПК України залишається без руху.

Керуючись статтями 185, 392, 393 ЦПК України, Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Забродський В'ячеслав Вікторович, на додаткове рішення Катеринопільського районного суду Черкаської області від 14 вересня 2021 року та постанову Черкаського апеляційного суду від 16 листопада 2021 року залишити без руху.

Надати заявнику десять днів з дня вручення цієї ухвали для усунення зазначених недоліків.

У разі невиконання у встановлений судом строк вимог цієї ухвали скарга вважатиметься неподаною і буде повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя С. О. Карпенко

Дата ухвалення рішення21.12.2021
Оприлюднено26.12.2021
Номер документу102221771
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій протиправними

Судовий реєстр по справі —700/117/16-ц

Ухвала від 29.06.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 21.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Постанова від 16.11.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 02.11.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 28.10.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Рішення від 14.09.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Рішення від 14.09.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні