Рішення
від 14.09.2021 по справі 700/117/16-ц
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 700/117/16-ц

Провадження № 2/698/75/21

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2021 р. смт Катеринопіль

Катеринопільський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого - судді Лазаренка В.В.,

при секретарі судових засідань - Гончар Т.О., Іщенко В.М.,

розглянувши у судовому засіданні заяву представника відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕЛЬТА Батюка О.О. про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства Дашуківські бентоніти , Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕЛЬТА , Товариства з обмеженою відповідальністю Даш-Бент Інвест про визнання протиправними дій,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Катеринопільського районного суду Черкаської області від 24.04.2019 року позов ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства Дашуківські бентоніти , Товариства з обмеженою відповідальністю Фінінсова компанія ДЕЛЬТА , Товариства з обмеженою відповідальністю Даш-Бент Інвест про визнання протиправними дій - задоволено частково. Визнано неправомірними (незаконними) дії Товариства з обмеженою відповідальністю Даш-Бент Інвест , Публічного акціонерного товариства Дашуківські бентоніти (в особі Фріндта Юрія Людвіговича, повноваження якого як голови Правління відкликано 30.10.2015 р.), щодо організації (підготовки) та проведення позачергових загальних зборів акціонерів Публічного акціонерного товариства Дашуківські бентоніти , призначених на 18.02.2016 р., 19.02.2016 р., 25.02.2016 р., 26.02.2016 р..

До Катеринопільського районного суду Черкаської області надійшла заява представника відповідача ТОВ Фінансова компанія ДЕЛЬТА - адвоката Батюка О.О. про ухвалення додаткового рішення у вказаній справі.

Ухвалою Катеринопільського районного суду Черкаської області від 31.07.2019 року відмовлено у задоволенні заяви ТОВ ФК ДЕЛЬТА про ухвалення додаткового рішення у справі.

Постановою Черкаського апеляційного суду від 05.12.2019 року у вказаній справі скасовано ухвалу Катеринопільського районного суду Черкаської області від 31.07.2019 року.

Ухвалою Катеринопільського районного суду Черкаської області від 12.02.2021 року у задоволенні заяви ТОВ ФК ДЕЛЬТА про ухвалення додаткового рішення у справі відмовлено.

Постановою Черкаського апеляційного суду 27.04.2021 року задоволено апеляційну скаргу представника ТОВ Фінансова компанія ДЕЛЬТА адвоката Батюка О.О.. Скасовано ухвалу Катеринопільського районного суду Черкаської області від 12.02.2021 року про відмову в задоволенні заяви представника ТОВ Фінансова компанія ДЕЛЬТА про ухвалення додаткового рішення у справі.

Ухвалюючи зазначену постанову суд апеляційної інстанції звернув увагу суду першої інстанції, що оскільки рішенням Катеринопільського районного суду Черкаської області від 24.04.2019 року ТОВ Фінансова компанія ДЕЛЬТА визнано неналежним відповідачем, то суду необхідно прийняти рішення в частині позовних вимог, заявлених до даного товариства.

Окрім того, Черкаським апеляційним судом у постанові від 27.04.2021 року вказано, що суд першої інстанції невірно дійшов висновку про відсутність доказів щодо понесення ТОВ Фінансова компанія ДЕЛЬТА судових витрат.

Представник позивача - адвокат Забродський В.В. в додаткових поясненнях та в судовому засіданні пояснив, що заява ТОВ Фінансова компанія ДЕЛЬТА не підлягає задоволенню, оскільки докази понесення судових витрат на правову допомогу до прийняття рішення суду у справі не направлялися відповідачу, інші докази понесення судових витрат на правову допомогу подані після ухвалення рішення суду по суті справи, оплата послуг адвоката здійснена на фізичну особу-підприємця ОСОБА_2 , а не на самозайняту особу адвоката, розмір судових витрат є неспівмірним, оскільки до розгляду справи по суті він є меншим, а ніж після такого.

Представник відповідача ТОВ Фінансова компанія Дельта - адвокат Батюк О.О. у судовому засіданні пояснив, що докази понесення судових витрат на правову допомогу були подані суду до внесення змін до ЦПК України щодо направлення копій доказів сторонам, окрім того їх розмір був надмірним та складав 118 аркушів, а відтак ТОВ Фінансова компанія ДЕЛЬТА було звільнено від подання копій доказів сторонам. Оскільки рішення Катеринопільського районного суду Черкаської області від 24.04.2019 року не відповідає вимогам ст. 265 ЦПК України, а саме не містить висновку щодо задоволення, відмови у задоволенні або часткового задоволення позовних вимог позивача до ТОВ Фінансова компанія ДЕЛЬТА , а відтак і висновків щодо розподілу судових витрат, розгляд справи продовжується до ухвалення додаткового рішення по суті позовних вимог.

Щодо оплати правової допомоги адвоката на рахунок ФОП Батюк представник ТОВ Фінансова компанія ДЕЛЬТА пояснив, що саме такий спосіб оплати послуг був обумовлений договором на надання правової допомоги, оскільки він не є самозайнятою особою, а зареєстрованим саме як ФОП.

Стосовно співмірності судових витрат на правову допомогу адвокат Батюк О.О. зазначив, що така сума після винесення рішення Катеринопільського районного суду Черкаської області від 24.04.2019 року є більшою, тому що у 2020 та 2021 роках було збільшено прожитковий мінімум, розмір судового збору, мінімальної заробітної плати, що у свою чергу потягло за собою збільшення цін на товари та послуги, зокрема і на послуги адвоката.

Суд, дослідивши матеріали справи, обґрунтування заяви представника ТОВ Фінансова компанія ДЕЛЬТА про винесення додаткового рішення, а також додаткові пояснення представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Забродського В.В., заслухавши представника відповідача ТОВ Фінансова компанія ДЕЛЬТА - адвоката Батюка О.О. та представника позивача - адвоката Забродського В.В. приходить до наступних висновків.

Згідно п. 1 ч.1, ч. 2, 3, 5 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо, зокрема стосовно певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів із дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. Додаткове рішення або ухвалу про відмову в прийнятті додаткового рішення може бути оскаржено.

Оскільки рішенням Катеринопільського районного суду Черкаської області від 24.04.2019 року ТОВ Фінансова компанія Дельта визнано неналежним відповідачем, то позовні вимоги ОСОБА_1 в цій частині задоволенню не підлягають.

Відповідно до ч. 1, п. 2 ч. 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи покладаються у разі відмови в позові - на позивача.

Пунктом 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України передбачено, що до витрат пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує ЄСПЛ, присуджуючи судові витрат на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод .

В матеріалах справи (Т. 1 а.с. 155-156; Т. 3 а.с. 71-74; Т. 6 а.с. 122-124; Т. 7 а.с. 47-60; Т. 9 а.с. 3, 14, 67, 74-77; Т. 10 а.с. 38-42, 189; Т. 11 а.с. 65-68) наявні докази про надання правової допомоги на представництво інтересів в суді та понесення ТОВ Фінансова компанія Дельта витрат на правничу допомогу адвоката Батюка О.О. і сплати судового збору за подання апеляційних скарг на ухвали Катеринопільського районного суду Черкаської області від 31.07.2019 року та 12.02.2021 року.

Водночас, суд критично оцінює доводи представника позивача - адвоката Забродського В.В. щодо не направлення доказів понесення ТОВ Фінансова компанія Дельта судових витрат на правничу допомогу до ухвалення рішення Катеринопільського районного суду Черкаської області від 24.04.2019 року, оскільки в матеріалах справи наявні дані докази та відсутні данні щодо застосування до них судом положень ч. 9 ст. 83 ЦПК України.

Окрім того, не можуть бути прийняті судом і твердження представника позивача щодо неможливості прийняття судом доказів понесення судових витрат на правничу допомогу ТОВ Фінансова компанія Дельта у зв`язку з їх поданням після ухвалення рішення Катеринопільського районного суду Черкаської області від 24.04.2019 року, оскільки з урахуванням положень ч. 3 ст. 270 ЦПК України питання розподілу судових витрат вирішується судом, який закінчив розгляд справи по суті та ухвалив судове рішення.

Суд також не погоджується з доводами представника позивача щодо неможливості розрахунку з адвокатом Батюком О.О. за надані послуги на рахунок ФОП ОСОБА_2 , тому що з наявних в матеріалам справи договорів та додаткових договорів про надання правової допомоги та представництво інтересів в суді вбачається, що сторони договірних відносин погодили розрахунковий рахунок на який буде здійснено оплату за надані послуги, що узгоджується з положеннями ст. 627 ЦК України.

Згідно ч. 6 ст. 137 ЦПК України обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Водночас, представником позивача не надано суду жодних доказів неспівмірності понесених ТОВ Фінансова компанія Дельта судових витрат.

Враховуючи вище зазначене, суд вбачає підстави для ухвалення додаткового рішення, оскільки судом при винесенні рішення не було вирішено питання щодо усіх позовних вимог позивача та судових витрат понесених ТОВ Фінансова компанія ДЕЛЬТА .

Керуючись ст.ст. 141, 270, 354 ЦПК України суд ,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕЛЬТА - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕЛЬТА , (ЄДРПОУ 35158559, адреса: 18001, м. Черкаси, вул. Байди Вишневецького, 37) судовий збір у сумі 4 191 (чотири тисячі сто дев`яносто одна) гривня та судові витрати на правову допомогу в сумі 29 480 (двадцять дев`ять тисяч чотириста вісімдесят) гривень.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення додаткового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії додаткового рішення.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В.В. Лазаренко

Дата ухвалення рішення14.09.2021
Оприлюднено17.09.2021
Номер документу99659176
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправними дій

Судовий реєстр по справі —700/117/16-ц

Ухвала від 29.06.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 21.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Постанова від 16.11.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 02.11.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 28.10.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Рішення від 14.09.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Рішення від 14.09.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні