Рішення
від 08.06.2010 по справі 2-409-10
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-409-10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

8 червня 2010 року

Богодухівський районний с уд Харківської області у скл аді головуючої судді Кузіної Н.П., за участю секретаря Гера симюк Л.А., розглянувши у попер едньому судовому засіданні в м. Богодухові справу за позов ною заявою ОСОБА_1 до Павл івської сільської ради “Про визнання права власності на земельну ділянку в порядку с падкування”, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до су ду з позовною заявою в якій пр осить визнати за ним в порядк у спадкування за заповітом п раво власності на земельну д ілянку площею 4,81 га. Розташова ну на території Павлівської сільської ради , яка належала на підставі Державного акту про право власності на земел ьну ділянку серії ІV - ХР № 031563 ОСОБА_2 , що померла ІНФОРМ АЦІЯ_1 року.

Свої вимоги позивач мотиву є тим, що ОСОБА_2, яка померл а ІНФОРМАЦІЯ_1 року, запов ідала своє майно йому. До скла ду спадкового майна померлої входить земельна ділянка, ро зміром 4,81 га. розташована на те риторії Павлівської сільськ ої ради.

Спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 являється позивач, згідно заповіту посвідченог о Павлівською сільською радо ю Богодухівського району від 27 листопада 2007 року.

Оформити право на спадщину на земельну ділянку ОСОБА_ 1 не має можливості, так як Де ржавний акт про право власно сті було втрачено померлою з а життя, а отримати дублікат м оже лише власник або землеко ристувач. Оскільки власник з емлі помер, а спадкоємцем явл яється позивач по справі , том у право власності на земельн у ділянку переходить до спад коємців на загальних підстав ах, із збереженням її цільово го призначення.

Позивач в судове засіда ння з' явився, на позовних ви могах наполягав, просив суд в инести рішення про визнання за ним в порядку спадкування за заповітом право власност і на земельну ділянку. Також п росив винести рішення в попе редньому судовому засіданні .

Представник Павлівської с ільської ради в судове засід ання не з' явився, але надав с уду заяву про слухання справ и слухати за його відсутност і, проти задоволення позову н е заперечив.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі мо жливо постановити при провед енні попереднього судового з асідання.

Відповідно до ч.4 ст. 130 ЦПК Ук раїни при визнанні позову ух валюється судове рішення в п орядку, встановленому ст. 174 ЦП К України. Згідно з ч. 4 ст. 174 ЦПК України у разі визнання відп овідачем позову суд за наявн ості для того законних підст ав ухвалює рішення про задов олення позову.

Суд, заслухавши позивача ОСОБА_1 та дослідивши матер іали справи, вважає, що позов п ідлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ОСО БА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року згідно свідоцтва про см ерть серія НОМЕР_1 від 10 бер езня 2010 року. Спадкоємцем поме рлої згідно заповіту є - О СОБА_1.

Все своє майно де б воно не з находилось, із чого б воно не с кладалось і взагалі все те, що вона за законом матиме в тому числі і належне їй, ОСОБА_2 заповідає ОСОБА_1, запові т посвідчений Павлівською сі льською радою Богодухівсько го району 27 листопада 2007 року.

Згідно вимог ч.1 ст. 1222 Цивільн ого кодексу України спадкоєм цями за заповітом і за законо м можуть бути фізичні особи, я кі є живими на час відкриття с падщини, а також особи, які бул и зачаті за життя спадкодавц я і народжені живими після ві дкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1, 2, 3 ст. 1223 Циві льного кодексу України визна чається, що право на спадкува ння мають особи, визначені у з аповіті. У разі відсутності з аповіту, визнання його недій сним, неприйняття спадщини а бо відмови від її прийняття с падкоємцями за заповітом, а т акож у разі не охоплення запо вітом усієї спадщини право н а спадкування за законом оде ржують особи, визначені у ста ттях 1261-1265 ЦК України. Право на с падкування виникає у день ві дкриття спадщини.

За ч. 4 ст. 174 ЦПК України у ра зі визнання відповідачем поз ову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рі шення про задоволення позову .

Спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 є, позивач по справі, що підтверджується заповіто м, посвідченим Павлівською с ільською радою Богодухівськ ого району 27 листопада 2007 року .

Відповідно до ч. 1 ст. 1251 ЦК Укр аїни, якщо у населеному пункт і немає нотаріуса, заповіт, кр ім секретного, може бути посв ідчений уповноваженою на це посадовою особою, службовою особою відповідного органу м ісцевого самоврядування.

До Богодухівської держнот контори позивач звернувся у встановлений законодавство м термін.

Згідно повідомлення Управ ління Держкомзему у Богодухі вському районі, ОСОБА_2, як а померла ІНФОРМАЦІЯ_1 рок у, на підставі Державного акт а на право приватної власнос ті на землю серії ІV - ХР № 031563 за реєстрованого за № 67 від 17 груд ня 2002 року, належала земельна д ілянка площею 4,81 га., виділена д ля ведення товарного сільськ огосподарського виробництв а, та розташована на територі ї Павлівської сільської ради , кадастровий номер земельно ї ділянки 6320886000:01:001:0072.

За таких обставин суд вва жає за можливе позов задовол ьнити ОСОБА_1.

Керуючись ч.1 ст. 1222, ч. 1, 2, 3 ст. 12 23, ч. 1 ст. 1251, 1268 ЦК України, ч. 4 ст. 174 ст .ст. 208, 209, 213, 214, 215, 216, 217, 218 ЦПК України, су д -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 д о Павлівської сільської рад и “Про визнання права власно сті на земельну ділянку в пор ядку спадкування ”- задоволь нити .

Визнати за ОСО БА_1 в порядку спадк ування за заповітом право вл асності на земельну ділянку площею 4,81 га. розташовану на те риторії Павлівської сільськ ої ради Богодухівської район у Харківської області, яка на лежала на підставі Державног о акту про право власності на земельну ділянку ОСОБА_2, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 р оку. .

Рішення може бути оскарж ено в апеляційному порядку ш ляхом подання через Богодухі вський районний суд заяви пр о апеляційне оскарження дано го рішення протягом десяти д нів з дня проголошення рішен ня та подання через Богодухі вський районний суд апеляцій ної скарги на рішення протяг ом двадцяти днів після подан ня заяви про апеляційне оска рження. У разі, якщо апеляційн а скарга подається у строк, вс тановлений для подання заяв про апеляційне оскарження, а пеляційна скарга може бути п одана без попереднього подан ня заяви про апеляційне оска рження.

Рішення суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо зая ву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було пода но заяву про апеляційне оска рження, але апеляційна скарг а не була подана у строк, встан овлений статтею 294 цього Кодек су, рішення суду набирає зако нної сили після закінчення ц ього строку. У разі подання ап еляційної скарги рішення, як що його не скасовано, набирає законної сили після розгляд у справи апеляційним судом.

СУДДЯ

СудБогодухівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення08.06.2010
Оприлюднено04.02.2011
Номер документу10222909
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-409-10

Рішення від 27.05.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Кулеша Л. М.

Ухвала від 14.01.2010

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева О. В.

Рішення від 06.08.2010

Цивільне

Розівський районний суд Запорізької області

Кущ Тетяна Миколаївна

Рішення від 19.08.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Глянь Сергій Іванович

Рішення від 21.01.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Чернишов Юрій Вікторович

Рішення від 13.07.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Черняк Владислав Валерійович

Рішення від 07.07.2010

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк Михайло Миколайович

Рішення від 08.06.2010

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Кузіна Надія Петрівна

Рішення від 28.05.2010

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Шавиріна Лілія Павловна

Ухвала від 14.06.2010

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк Михайло Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні