Постанова
від 15.06.2010 по справі 6/163-09-4816
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2010 р. № 6/163-09-4816

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого Панової І.Ю.,

суддів Заріцької А.О.,

Міщенка П.К.

розглянувши касаційну ска ргу товариства з обмеженою відповідальністю "ЮТС-ПРОМ"

на рішення

постанову господарського суду Одесь кої області від

14 січня 2010 року

Одеського апеляційного го сподарського суду від 23 берез ня 2010 року

у справі

господарського суду № 6/163-09-4816

Одеської області

за позовом

до

треті особи без самостійни х вимог на предмет спору на ст ороні позивача товариства з обмеженою ві дповідальністю "ЮТС-ПРОМ"

відкритого акціонерного т овариства "Кодимський завод будівельних матеріалів"

ОСОБА_4, ОСОБА_5

про

та за зустрічним позово м

до

про

за участю представн иків: визнання частки у статуті

відкритого акціонерного т овариства "Кодимський завод будівельних матеріалів"

відкритого акціонерного т овариства "Кодимський завод будівельних матеріалів"

визнання недійсними рішен ня зборів учасників ТОВ "ЮТС-П РОМ" та статуту товариства

заявника касаційної скарг и ОСОБА_4,

В С Т А Н О В И В :

ТОВ "ЮТС-ПРОМ" звернуло сь до суду з позовом до ВАТ "Ко димський завод будівельних м атеріалів", треті особи без са мостійних вимог на предмет с пору на стороні позивача фіз ичні особи ОСОБА_5 та ОСО БА_4, про визнання частки у ст атутному фонді ТОВ "ЮТС-ПРОМ".

В обґрунтування позову поз ивач посилався на рішення за гальних зборів учасників ТОВ “ЮТС-ПРОМ” (протокол № 8), стату т ТОВ “ЮТС-ПРОМ” в новій редак ції від 2 вересня 2007 року, рішен ня господарського суду Одесь кої області від 17 грудня 2008 рок у.

Ліквідатор ВАТ “Коди мський завод будівельних мат еріалів” ОСОБА_5 зв ернувся до ТОВ “ЮТС-ПРОМ” із зустрічним позовом про визна ння недійсним статуту товари ства в новій редакції, зареєс трованого виконкомом Іллічі вської міської ради 2 серпня 20 07 року. Заявою від 16 листопада 2 009 року ВАТ “Кодимський завод будівельних матеріалів” за явлені вимоги доповнив і про сив також визнати недійсним рішення зборів учасників ТОВ "ЮТС-ПРОМ" оформлене протоко лом № 9 від 1 серпня 2007 року.

В обґрунтування позову лі квідатор зазначив, що рішенн ям господарського суду Одес ької області від 17 грудня 2008 ро ку у справі № 32/55-08-2626, я ке набрало законної сили, виз нано недійсним рішення загал ьних зборів учасників ТОВ “Ю ТС-ПРОМ” від 21 травня 2007 року, оф ормлене протоколом № 8. Оскіль ки ОСОБА_5 та ОСОБА_4 не мали права брати участі у зас іданні зборів учасників ТОВ “ЮТС-ПРОМ” 21 травня 2007 року, не були ані засновникам и, ані учасниками товариства на момент прийняття рішення від 1 серпня 2007 року, вони також не мали права брати участі в р оботі зборів ТОВ “ЮТС-ПРОМ” 1 с ерпня 2007 року (протоколом № 9), пе рерозподіляти частки, виключ ати інших учасників, змінюва ти статут товариства.

Також ліквідатор вказав, що ВКПП “ЮТС” є припиненим з 21 сі чня 2009 року згідно витягу з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців, у зв'язку із чим, є диним засновником ТОВ “ЮТС-П РОМ” з часткою в статутному ф онді 100% є ВАТ “Кодимський заво д будівельних матеріалів”.

Рішенням господарського с уду Одеської області від 14 січ ня 2010 року (суддя Демешин О.А.) ТО В "ЮТС-ПРОМ" у позові відмовлен о, задоволено зустрічний поз ов ВАТ “Кодимський завод буд івельних матеріалів”, визнан о недійсним рішення зборів у часників ТОВ "ЮТС-ПРОМ" та стат ут товариства в новій редакц ії, зареєстрований виконкомо м Іллічівської міської ради 2 серпня 2007 року.

Судове рішення мотивоване тим, що ОСОБА_5 та ОСОБА_4 не мали права брати участі у зборах ТОВ “ЮТС-ПРОМ” 21 трав н 2007 року, рішення яких оформле не протоколом № 8, брати участі в роботі зборів учасників ТО В “ЮТС-ПРОМ”, рішення яких офо рмлено протоколом № 9 від 1 сер пня 2007 року, а також не мали пов новажень перерозподіляти ч астки, виключати інших учасн иків, змінювати статут товар иства, оскільки на час провед ення вказаних зборів не були учасниками ТОВ “ЮТС-ПРОМ”. Пі сля визнання у судовому поря дку недійсним рішення загаль них зборів учасників ТОВ “ЮТ С-ПРОМ” від 21 травня 2007 року (про токол № 8), рішення зборів учас ників ТОВ “ЮТС-ПРОМ” від 1 серп ня 2007 року оформлене протокол ом № 9 та статут ТОВ “ЮТС-ПРОМ” в новій редакції від 2 серпня 2007 року не відповідають вимог ам ЦК України, Закону України “Про господарські товариств а”.

Постановою Одеського апел яційного господарського суд у від 23 березня 2010 р оку (колегія суддів: Величко Т .А. - головуючий, Бойко Л.І. , Жукова А.М.) рішення місце вого господарського суду зал ишено без змін.

ТОВ "ЮТС-Пром" в особі генера льного директора ОСОБА_5, третьої особи у справі, зверн улося до Вищого господарсько го суду України з касаційною скаргою, в якій просить прийн яті у справі судові рішення с касувати, справу передати на новий розгляд до господарсь кого суду першої інстанції. Д о касаційної скарги її заявн иком були внесені письмові д оповнення, які розглядаються разом зі скаргою.

В обґрунтування касаційно ї скарги заявник посилається на порушення судами поперед ніх інстанцій при винесенні оскаржуваних судових актів ст. 43 ГПК України, ст. 237 Ц К України, ст.ст. 11, 17 Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом".

В судовому засіданні предс тавник позивача заявив клопо тання про зупинення провадже ння у даній справі до вирішен ня пов'язаної з нею господарс ької справи № 32/55-08-2626 та справи Од еського окружного адміністр ативного суду за позовом, под аним 14 червня 2010 року генеральн им директором ТОВ "ЮТС-Пром" ОСОБА_4 на незаконні дії Вищ ого господарського суду Укра їни.

У задоволенні клопотання п ро зупинення провадження у с праві відмовлено за безпідст авністю.

Колегія суддів, розглянувш и наявні матеріали справи, об говоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичн у оцінку обставин справи та п овноту їх встановлення, досл ідивши правильність застосу вання судами норм матеріальн ого та процесуального права дійшла висновку, що касаційн а скарга не підлягає задовол енню з наступних підстав.

Судами встановлено, що згід но статуту ТОВ "ЮТС-Пром", затв ердженого протоколом устано вчих зборів засновників ТОВ "ЮТС-Пром" № 1 від 30 червня 2000 року , засновниками товариства бу ли ВАТ „Кодимський завод буд івельних матеріалів” та ВКПП „ЮТС”. За рахунок майнових вн есків засновників створено с татутний фонд товариства у р озмірі 336 779, 89 грн., розм ір часток засновників у стат утному фонді складав: ВАТ „Ко димський завод будівельних м атеріалів” 64,84%, ВКПП ”ЮТС - 35,16%.

Відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону України „Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної п роцедури припиняються повно важення органів управління б анкрута щодо управління банк рутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зро блено раніше, керівник банкр ута звільняється з роботи у з в' язку з банкрутством підпр иємства, про що робиться запи с у його трудовій книжці, а так ож припиняються повноваженн я власника (власників) майна б анкрута, якщо цього не було зр облено раніше.

Постановою господарського суду Одеської області від 13 с ерпня 2007 року у справі № 32 /167-07-4680 ВАТ „Кодимський завод бу дівельних матеріалів” визна но банкрутом, відкрито лікві даційну процедуру, ліквідато ром призначено арбітражного керуючого Симоненка О.П.

Постановою господарського суду Одеської області від 3 бе резня 2005 року у справі № 32/1-05-317 ВКПП „ЮТС” визнано банк рутом як відсутнього боржник а, який припинив діяльність, а ктиви якого відсутні, відкри то відносно нього ліквідацій ну процедуру, призначено лік відатором банкрута арбітраж ного керуючого Іванова В.М. Ухвалою господарського су ду від 23 грудня 2005 року припине но юридичну особу ВКПП „ЮТС” , провадження у справі припин ено.

21 травня 2007 року було проведе но збори учасників ТОВ „ЮТС-П РОМ” рішення яких оформлено протоколом № 8. Вказані рішенн я зборів були визнані недійс ними рішенням господарськог о суду Одеської області від 17 грудня 2008 року (залишене без зм ін постановою Одеського апел яційного господарського суд у від 19 березня 2009 року та поста новою Вищого господарського суду України від 16 червня 2009 ро ку у справі № 32/55-08-2626).

Судами попередніх інстанц ій встановлено, що збори учас ників ТОВ "ЮТС-Пром" від 21 травн я 2007 року (протокол № 8) вирішили : виключити зі складу ТОВ "ЮТС- Пром" ВАТ „Кодимський завод б удівельних матеріалів” за си стематичне невиконання обов ' язків учасника товариства та перешкоджання своїми дія ми досягненню цілей товарист ва; передати належну йому час тку 25% статутного капіталу О СОБА_4; на підставі рішення в ласника ВКПП „ЮТС” № 3 від 19 сер пня 2004 року про вихід зі складу ТОВ "ЮТС-Пром" (яке володіє 75% ча стки в статутному фонді) дати згоду на вихід зі складу ТОВ " ЮТС-Пром" ВКПП „ЮТС”, яке волод іє 75% частки в статутному фонд і та передати належну йому ча стку 75% статутного капіталу ОСОБА_5; розподілити частки учасників в статутному фонд і ТОВ "ЮТС-Пром" таким чином: ОСОБА_4 - 25% (98 365,79 грн.), ОСОБА_5 75% (295 114, 48 грн.)

Рішенням зборів учасників ТОВ “ЮТС-ПРОМ” (протокол № 9 ві д 1 серпня 2007 року) було затверджено статут ТОВ “ЮТС -ПРОМ” в новій редакції, де уча сниками товариства є ОСОБА _5 та ОСОБА_4 з частками ві дповідно 75% та 25%.

Згідно із ч. 1 ст. 145 ЦК України та п. 7.1 Статуту "ЮТС-ПРОМ" вищим органом товариства є загаль ні збори його учасників (т. 1 а.с . 40).

Відповідно до ч. 1 ст. 58 Закону України "Про господарські то вариства" загальні збори уча сників товариства складають ся з учасників товариства аб о призначених ними представн иків.

Частиною 1 ст. 60 вказаного Зак ону передбачено, що загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них при сутні учасники (представники учасників), що володіють у сук упності більш як 60 відсотками голосів.

Судами встановлено, що пози вач у справі - ВАТ „Кодимський завод будівельних матеріалі в” є учасником ТОВ "ЮТС-Пром", я кий в силу приписів ст. 10 Закон у України "Про господарські т овариства", ч. 1 ст. 116 ЦК України, ст. 88 ГК України має право брат и участь в управлінні справа ми товариства в порядку, визн аченому в установчих докумен тах.

Відповідно до ч. 5 ст. 61 Закону України "Про господарські то вариства" про проведення заг альних зборів товариства уча сники повідомляються передб аченим статутом способом із зазначенням часу і місця про ведення зборів та порядку де нного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 д нів до скликання загальних з борів.

Відповідно до абз. 4 п. 7.5 стату ту позивача про проведення з борів учасники повідомляють ся персонально, шляхом надіс лання рекомендованого листа , з зазначенням часу і місця пр оведення зборів та порядку д енного. Повідомлення повинно бути зроблене не менш як за 30 д нів до скликання загальних з борів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинн а бути надана можливість озн айомитися з документами, вне сеними до порядку денного зб орів.

ТОВ “ЮТС-ПРОМ” звернулося д о господарського суду із поз овом посилаючись на те, що час тка ВАТ “Кодимський завод бу дівельних матеріалів” у ста тутному фонді товариства ста новить 25%, ОСОБА_5 та ОСОБА _4 є учасниками ТОВ “ЮТС-ПРОМ ” з часткою у статутному фонд і 75%.

В обґрунтування оскаржува них ТОВ "ЮТС-ПРОМ" рішень суди послались на факти встановле ні судовими рішеннями у спра ві № 32/55-08-2626, а саме, жодний учасни к або його представник, - ВАТ “ Кодимський завод будівельни х матеріалів” та ВКПП “ЮТС”, у часті у зборах 21 травня 2007 року не брали; участь в зборах брав засновник ВКПП “ЮТС” ОСОБА_4 в той час, як господ арським судом Одеської облас ті ВКПП “ЮТС” було визнано ба нкрутом, внаслідок чого прип инилися повноваження органі в управління банкрута; други й учасник ТОВ “ЮТС-ПРОМ” - ВАТ “Кодимський завод будівельн их матеріалів” також участі у зборах не брав.

На підставі вказаних обста вин господарські суди дійшли висновку про те, що у ОСОБА_5 та ОСОБА_4 відсутні підс тави вважати себе учасниками ТОВ “ЮТС-ПРОМ”, а у ТОВ “ЮТС-ПР ОМ” (в особах учасників ОСО БА_4 та ОСОБА_5) відсутнє п раво звертатися до господарс ького суду із позовними вимо гами на захист прав своїх зас новників до ВАТ “Кодимський завод будівельних матеріалі в” про визнання ОСО БА_5 та ОСОБА_4 учасникам и ТОВ “ЮТС-ПРОМ” з часткою у ст атутному фонді - 75%.

Господарським процесуальн им законодавством не передба чено право юридичної особи з вертатись до господарського суду за захистом порушеного права своїх засновників (уча сників), оскільки таке право н адано саме особі, права чи охо ронювані законом інтереси я кої порушено.

Доводи касаційної скарги в исновків судів попередніх ін станцій не спростовують.

Колегія суддів визнає обґр унтованою відмову суду апеля ційної інстанції у задоволен ні клопотання позивача про з упинення провадження у даній справі до вирішення по суті п ов'язаної з нею справи № 32/55-08-2626.

Судами встановлено, що жодн ий учасник або його представ ник, а саме, ВАТ „Кодимський за вод будівельних матеріалів” та ВКПП „ЮТС” участі у зборах не брали. Згідно протоколу № 8 зборів учасників товариства від 21 травня 2007 року, учас ть у зборах брав засновник ВК ПП "ЮТС" ОСОБА_4, в той ч ас як господарськими судом О деської області 3 бер езня 2005 року винесено постано ву про визнання ВКПП "ЮТС" банк рутом, внаслідок чого припин илися повноваження органів у правління банкрута відповід но до ч. 2 ст. 22 Закону України „П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом”. Другий учас ник ТОВ "ЮТС-Пром" ВАТ „Кодимсь кий завод будівельних матері алів” також участі у зборах н е брав. Судами встановлена ві дсутність в матеріалах справ и доказів повідомлення в уст ановленому законом та Статут ом товариства порядку ВАТ „К одимський завод будівельних матеріалів” про проведення зборів.

Таким чином, висновок суду п ершої інстанції про те, що ріш ення зборів учасників ТОВ "ЮТ С-ПРОМ", оформлене протоколом № 9 від 1 серпня 2007 року не відповідає вимогам Цивіл ьного кодексу України, Госпо дарського кодексу України, З акону України "Про господарс ькі товариства" та порушує пр ава і законні інтереси ВАТ „К одимський завод будівельних матеріалів” є правомірним і ґрунтується на матеріалах с прави.

Доводи заявника про те, що В КПП "ЮТС" ліквідовано, провадж ення у справі про банкрутств о якого припинено на підстав і ухвали господарського суду від 23 грудня 2005 року у справі № 3 2/1-05-317, і уповноваженим представ ником є ОСОБА_4, до уваги ко легією суддів не приймається виходячи з наступного.

З матеріалів справи вбачає ться, що станом на 12 вересня 2008 р оку ВКПП "ЮТС" значиться у Єдин ому державному реєстрі юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців. А факт виконання ч и невиконання ухвали суду пр о ліквідацію підприємства де ржавним реєстратором та невн есення відповідного запису д о реєстру не впливає на наявн ість чи відсутність повноваж ень засновників підприємств а, повноваження яких були при пинені з прийняттям постанов и про визнання ВКПП "ЮТС" банк рутом.

За обставин встановлених с удами попередніх інстанцій, прийнятті ними рішення і пос танова є законними та обґрун тованими, тому підстави для ї х скасування відсутні.

Згідно ст.ст. 125, 129 Конституції України та рішення Конститу ційного Суду України № 8-рп/2010 в ід 11 березня 2010 року постанова Вищого господарського суду У країни касаційному оскаржен ню не підлягає.

Керуючись статтями 1115, 1117, 1119, 11111 Господарського процесуальн ого кодексу України, Вищий го сподарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу тов ариства з обмеженою відповід альністю "ЮТС-ПРОМ" залишити б ез задоволення.

Постанову Одеського апел яційного господарського суд у від 23 березня 2010 року та рішен ня господарського суду Одесь кої області від 14 січня 2010 ро ку у справі № 6/163-09-4816 залишити без змін.

Постанова Вищого господа рського суду України касацій ному оскарженню не підлягає.

Головуючий І. Панова

Судді А. Заріцька

П. Міщенко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення15.06.2010
Оприлюднено12.07.2010
Номер документу10224615
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/163-09-4816

Ухвала від 09.03.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 09.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 23.11.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 09.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

Постанова від 15.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Рішення від 14.01.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Постанова від 23.03.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 17.02.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні