Ухвала
від 20.09.2021 по справі 757/61551/18-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/61551/18-ц

УХВАЛА

про призначення судової експертизи

20 вересня 2021 року Печерський районний суд м. Києва у складі: головуючого судді - Остапчук Т.В. при секретарі Шевченко Т.В , за участю представника відповідача - Сидорова Ю.В розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника позивача, адвоката Чеботарьова В.В., про проведення судової експертизи за позовом ОСОБА_1 до до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства Реєстрація майна та бізнесу Коцюба Алли Євгенівни, Комунального підприємства Реєстрація майна та бізнесу , Акціонерне товариство Альфа -банк , треті особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей та сім`ї Печерської районної в м. Києві державної адміністрації, Прис Л.В., Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Кравченко І.В. про скасування реєстраційних дій,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Печерського районного суду м. Києва перебуває вказана цивільна справа.

20.09.2021 року через канцелярію суду представником позивача адвокатом Чеботарьовим В.В. подано клопотання про проведення судової експертизи, а саме доручити проведення даної почеркознавчої експертизи Київському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру Міністерства внутрішніх справ (Київський НДЕКЦ МВС)), ЄДРПОУ - 25575285, що знаходиться за адресою: м. Київ ,вул. Сім`ї Хохлових, буд.5

Під час проведення експертом почеркознавчих експертих, поставити на його вирішення наступні запитання: Чи виконано підпис від імені ОСОБА_2 який міститься у графі про одержання рекомендованого повідомлення Рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу від 04.10.2017?; Чи виконано підпис від імені ОСОБА_3 який міститься у графі про одержання рекомендованого повідомлення Рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу від 04.10.2017; Чи виконано підпис від імені ОСОБА_1 якпй міститься у графі про одержання рекомендованого повідомлення Рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу від 05.10.2017?.

Витребувати в Акціонерного товариства Альфа-Банк (ЄДРПОУ - 23494714, адреса: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 100) оригінали документів, включаючи заяву про проведення реєстраційних дій, які були подані державному реєстратору Київської філії КП Реєстрація майна та бізнесу Коцюба А.Є., щодо здійснення державним реєстратором Київської філії комунального підприємства Реєстрація майна та бізнесу Коцюбою Аллою Євгенівною, державної реєстрації права власності за Акціонерним товариством Укрсоцбанк ( ЄРДПОУ - 00039019), ( номер запису про право власності 29046186), на об`єкт нерухомого майна а саме об`єкт житлової нерухомості: квартири, що складається з двох житлових кімнат загальною площею 72 кв. м. ( житлова площа 38.1 кв. м), що находиться за адресою: АДРЕСА_1 ( р . н об`єкта нерухомого майна - 1700680680000). В судовму засіданні представник відповідача щодо призначення експертити та витребування доказів заперечував. Заслухавши думку учасників, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про задовлення клопотання про призначення експертизи.

Відповідно до ч.3 ст.13 ЦПК України визначено, що учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

При цьому, положенням ч. 1 ст. 44 ЦПК України визначено, що учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Національне законодавство з урахуванням практики Європейського суду з прав людини встановлює обов`язок суду щодо сприяння учасникам судового процесу в реалізації їх права на здобуття доказів у справі зокрема шляхом забезпечення можливості належним чином приймати участь у судовому провадженні. Таке право сторін становить складову частину права на справедливий суд в розумінні ст. 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод та є непорушним.

Таким чином, з огляду на заявлені вимоги з якими звертається Позивач та підстави позовної заяви, а також матеріали, що були надані суду в межах судового розгляду справи, наявні всі підстави стверджувати, що проведення почеркознавчої експертизи в повній мірі вирішить питання щодо правомірності чи протиправності звернення стягнення на предмет іпотеки.

Частиною 1 статті 104 ЦПК України визначено, що про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Згідно з п.4 ст.129 Конституції України однією з основних засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Згідно з ст.7-1 Закону України Про судову експертизу підставою проведення судової експертизи є відповідне судове рішення чи рішення органу досудового розслідування, або договір з експертом чи експертною установою, якщо експертиза проводиться на замовлення інших осіб.

Відповідно до ст.15 Закону України Про судову експертизу , витрати на проведення судових експертиз науково-дослідними установами Міністерства юстиції України та судово-медичними і судово-психіатричними установами Міністерства охорони здоров`я України у цивільних і господарських справах відшкодовуються в порядку, передбаченому чинним законодавством. Проведення інших експертних досліджень і обстежень державними спеціалізованими установами здійснюється за рахунок замовника.

Згідно з ч.7 ст.72 ЦПК України експерт має право на оплату виконаної роботи та на компенсацію витрат, пов`язаних з проведенням експертизи і викликом до суду.

Згідно з ч.2 ст.86 ЦПК України кошти на оплату судової експертизи вносяться стороною, яка заявила клопотання про проведення експертизи.

Пунктом 2 частини 3 статті 133 ЦПК України визначено, що до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати пов`язані з проведенням експертизи.

Пунктом 6 статті 139 ЦПК України визначено, що розмір витрат на підготовку експертного висновку на замовлення сторони, проведення експертизи, залучення спеціаліста, оплата робіт перекладача встановлюється судом на підставі договорів, рахунків та інших доказів.

Таким чином, з врахуванням того, що клопотання щодо призначення вказаної почеркознавчої експертизи заявлено саме представником позивача є доцільним покладення обов`язку щодо оплати даного експертного дослідження саме на позивача по справі ОСОБА_1 з роз`ясненням того, що в у разі відмови чи ухилення заінтересованої сторони від оплати витрат, пов`язаних із проведенням судової експертизи, суд скасовує ухвалу про призначення судової експертизи і настають наслідки, передбачені за ухилення від участі в експертизі.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що для з`ясування обставин, які мають значення для справи та потребують спеціальних знань а також враховуючи, що обставини справи з`ясовуються на засадах змагальності, клопотання представника позивача про призначення у справі судово почеркознавчої експертизи підлягає задоволенню.

Керуючись ст.12, 103, 252, 253, 260, 353, 354 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання адвоката Чеботарьова Володимира Володимировича про призначення судової експертизи - задовольнити. Призначити у справі за позовом ОСОБА_1 до до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства Реєстрація майна та бізнесу Коцюба Алли Євгенівни, Комунального підприємства Реєстрація майна та бізнесу , Акціонерне товариство Альфа -банк , треті особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей та сім`ї Печерської районної в м. Києві державної адміністрації, Прис Л.В., Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Кравченко І.В. про скасування реєстраційних дій, судово-почеркознавчу експертизу, проведення якої доручити експертам Київського науково-дослідному експертно-криміналістичному центру Міністерства внутрішніх справ (Київський НДЕКЦ МВС)), ЄДРПОУ - 25575285, що знаходиться за адресою: м. Київ ,вул. Сім`ї Хохлових, буд.5. Призначити проведення почеркознавчої експертизи підписів:

ОСОБА_3 який міститься у графі про одержання рекомендованого повідомлення Рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу від 04.10.2017;

ОСОБА_2 , який міститься у графі про одержання рекомендованого повідомлення Рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу від 04.10.2017;

ОСОБА_1 який міститься у графі про одержання рекомендованого повідомлення Рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу від 05.10.2017.

Під час проведення експертом почеркознавчих експертиз, поставити на його вирішення наступні запитання:

Чи виконано підпис від імені ОСОБА_2 який міститься у графі про одержання рекомендованого повідомлення Рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу від 04.10.2017?;

Чи виконано підпис від імені ОСОБА_3 який міститься у графі про одержання рекомендованого повідомлення Рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу від 04.10.2017;

Чи виконано підпис від імені ОСОБА_1 якпй міститься у графі про одержання рекомендованого повідомлення Рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу від 05.10.2017?. Попередити експертів про кримінальну відповідальність згідно зі ст.ст. 384, 385 КК України. Витрати пов`язані з проведенням судово-почеркознавчої експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 . Надати в розпорядження експертів матеріали цивільної справи № 757/61551/18-ц (Провадження № 2-1670/21). Зобов`язати представника відповідача Акціонерного товариства Альфа-Банк (ЄДРПОУ - 23494714, адреса: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 100) у строк до 04.11.2021 р. надати до матеріалів справи на час проведення судово-почеркознавчої експертизи оригінали документів, включаючи заяву про проведення реєстраційних дій, які були подані державному реєстратору Київської філії КП Реєстрація майна та бізнесу Коцюба А.Є., щодо здійснення державним реєстратором Київської філії комунального підприємства Реєстрація майна та бізнесу Коцюбою Аллою Євгенівною, державної реєстрації права власності за Акціонерним товариством Укрсоцбанк ( ЄРДПОУ - 00039019), ( номер запису про право власності 29046186), на об`єкт нерухомого майна а саме об`єкт житлової нерухомості: квартири, що складається з двох житлових кімнат загальною площею 72 кв. м. ( житлова площа 38.1 кв. м), що находиться за адресою: АДРЕСА_1 ( р . н об`єкта нерухомого майна - 1700680680000). Зобов`язати позивача ОСОБА_3 у строк до 04.11.2021 р. надати до матеріалів справи на час проведення судово-почеркознавчої експертизи документи, які містять його вільні зразки підпису. Зобов`язати позивача ОСОБА_1 у строк до 04.11.2021 р. надати до матеріалів справи на час проведення судово-почеркознавчої експертизи документи, які містять його вільні зразки підпису. Зобов`язати позивача ОСОБА_4 у строк до 04.11.2021 р. надати до матеріалів справи на час проведення судово-почеркознавчої експертизи документи, які містять його вільні зразки підпису. На час проведення експертизи провадження у справі зупинити. Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Печерський районний суд м.Києва протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Остапчук Т.В

Дата ухвалення рішення20.09.2021
Оприлюднено30.12.2021
Номер документу102301711
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування реєстраційних дій

Судовий реєстр по справі —757/61551/18-ц

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 10.12.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Постанова від 08.09.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мараєва Наталія Євгенівна

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мараєва Наталія Євгенівна

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мараєва Наталія Євгенівна

Ухвала від 05.02.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 21.04.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мараєва Наталія Євгенівна

Ухвала від 20.02.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 14.11.2019

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 16.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні