Ухвала
від 20.02.2020 по справі 757/61551/18-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/61551/18-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.02.2020 суддя Печерського районного суду м. Києва Литвинова І. В., розглянувши заяву Акціонерного товариства Альфа-Банк про відвід головуючого судді Остапчук Тетяни Володимирівни від розгляду справи № 757/61551/18-ц за позовом ОСОБА_1 до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства Реєстрація майна та бізнесу Коцюба Алли Євгенівни, Комунального підприємства Реєстрація майна та бізнесу , Акціонерне товариство УКРСОЦБАНК , треті особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей та сім`ї Печерської районної в м. Києві державної адміністрації, ОСОБА_3 , Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Кравченко І. В. про скасування реєстраційних дій,

ВСТАНОВИВ:

14 лютого 2020 року у провадження судді для розгляду надійшла вказана заява про відвід головуючого судді Остапчук Т. В. від розгляду вказаної справи, що була передана судді Литвиновій І. В. 17 лютого 2020 року та в обґрунтування якої заявник посилався на наявність обставин, які викликають сумніви у неупередженості судді, а саме на порушення строків проведення підготовчого провадження, затягування розгляду справи, ігнорування зловживанням процесуальними правами зі сторони позивача, безпідставність задоволення необґрунтованих клопотань учасників процесу, що спричинило відкладення розгляду справи на тривалий час, відкладення справи через неналежну підготовку до судового розгляду, невжиття заходів щодо недопущення недобросовісної поведінки учасників справи.

У відповідності до частини третьої статті 40 ЦПК України, якщо суд доходить до висновку про необґрунтованість заявленого відводу, він вирішує питання про зупинення провадження у справі. У такому випадку вирішення питання про відвід судді здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першої статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

На підставі частини восьмої статті 40 ЦПК України, заява про відвід судді розглядається без повідомлення учасників справи.

Суддя не може брати участі у розгляді справи і підлягає відводу за наявності на те підстав (обставин), вичерпний перелік яких визначений у статті 36 ЦПК України, що виключає можливість їх розширеного тлумачення.

Суддя не може брати участі в розгляді справи і підлягає відводу за наявності на те підстав (обставин), вичерпний перелік яких визначений у статті 36 ЦПК України, що виключає можливість їх розширеного тлумачення.

Згідно з положеннями пунктів 1-5 частини першої статті 36 ЦПК України, суддя не може брати участі в розгляді справи і підлягає відводу (самовідводу), якщо він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи, а також якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Європейський суд з прав людини у рішеннях зазначає, що найголовнішою є існування довіри, яку в демократичному суспільстві повинні мати суди у громадськості (Hauschildt Case, № 11/1987/134/188, § 48).

Наявність безсторонності для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визначається за допомогою суб`єктивного критерію, тобто оцінювання особистого переконання конкретного судді у конкретній справі, а також за допомогою об`єктивного критерію, тобто з`ясування того, чи надав цей суддя достатні гарантії для виключення будь-якого законного сумніву з цього приводу (Hauschildt Case, № 11/1987/134/188, пункт 46).

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі Білуха проти України зазначено, що у кожній окремій справі слід вирішувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу й такий ступінь, що свідчать про небезсторонність суду . Стосовно відводу (як права сторони його ініціювати) вказано, що особиста безсторонність суду презюмується, поки не надано доказів протилежного . Безумовно, сторони можуть побоюватися, що суддя є небезстороннім, але вирішальним є те, чи можна вважати такі побоювання об`єктивно обґрунтованими .

Представником відповідача не наведено, а судом не встановлено обставин, які б безпосередньо свідчили про упередженість головуючого судді щодо сторони та обставин цієї справи, а також інших підстав, передбачених статтею 36 ЦПК України, які унеможливлювали б розгляд справи суддею та викликали необхідність його відводу.

Згідно з частиною четвертою ст. 36 ЦПК України, незгода сторони з процесуальними рішеннями судді не може бути підставою для відводу.

Відвід повинен бути вмотивований, з наведенням відповідних аргументів, доказів, які підтверджують наявність підстав для відводу. Якщо він не вмотивований, це є підставою для відмови у його задоволенні.

Для відведення судді необхідно обґрунтувати наявність обставин, які об`єктивно можуть вказувати на можливу упередженість. Обставини, які були покладені в основу заяви про відвід, повинні бути доведеними.

Зважаючи на доводи заяви про відвід, суд приходить до висновку, що обґрунтування, наведені у ній, не можуть бути підставою для відводу судді у справі, являються суб`єктивним сприйняттям обставин, і не свідчать про необ`єктивність або упередженість головуючого судді по суті справи.

Керуючись ст.ст. 1-19, 36-40, 352-353 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви Акціонерного товариства Альфа-Банк про відвід головуючого судді Остапчук Тетяни Володимирівни від розгляду справи № 757/61551/18-ц за позовом ОСОБА_1 до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства Реєстрація майна та бізнесу Коцюба Алли Євгенівни, Комунального підприємства Реєстрація майна та бізнесу , Акціонерне товариство УКРСОЦБАНК , треті особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей та сім`ї Печерської районної в м. Києві державної адміністрації, ОСОБА_3 , Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Кравченко І. В. про скасування реєстраційних дій.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили негайно після її підписання суддею, заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя І. В. Литвинова

Дата ухвалення рішення20.02.2020
Оприлюднено17.03.2020
Номер документу88225835
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування реєстраційних дій

Судовий реєстр по справі —757/61551/18-ц

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 10.12.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Постанова від 08.09.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мараєва Наталія Євгенівна

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мараєва Наталія Євгенівна

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мараєва Наталія Євгенівна

Ухвала від 05.02.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 21.04.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мараєва Наталія Євгенівна

Ухвала від 20.02.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 14.11.2019

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 16.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні