Ухвала
від 28.12.2021 по справі 451/1847/21
РАДЕХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 451/1847/21

Провадження № 2/451/880/21

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

28 грудня 2021 року місто Радехів

Суддя Радехівського районного суду Львівської області Куцик-Трускавецька О.Б., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Загальноосвітньої школи І-ІІ-ІІІ ступенів с. Павлів Львівської області про визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення від роботи з виплатою заробітної плати за час вимушеного прогулу,

встановив:

Позовна заява ОСОБА_1 подана його представником ОСОБА_2 до Загальноосвітньої школи І-ІІ-ІІІ ступенів с. Павлів Львівської області про визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення від роботи з виплатою заробітної плати за час вимушеного прогулу надійшла до суду 23.12.2021.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.12.2021 автоматизованою системою документообігу суду для цього судового провадження визначено суддю Куцик-Трускавецьку О.Б.

Суд, вивчивши позовну заяву та додані до неї документи, доходить висновку, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 177 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), з огляду на наступне.

У прохальній частині позовної заяви позивачем заявлено дві позовних вимоги:майнового та немайнового характеру.

За вимогами частини 4 статті 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір (8 липня 2011 року № 3674-VI) ставка судового збору за подання позовної заяви немайнового характеру становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (908.00 грн).

До позовної заяви позивач додав квитанцію про сплату судового збору на суму 908 грн.

За подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою - підприємцем, судовий збір становить - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

Відповідно до частини 3 статті 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, чи оспорюваною сумою за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

У випадках стягнення на користь працівника середнього заробітку за час вимушеного прогулу в зв`язку з незаконним звільненням або переведенням, відстороненням від роботи невиконанням рішення про поновлення на роботі, затримкою видачі трудової книжки або розрахунку, він визначається за загальними правилами обчислення середнього заробітку, встановленими Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року №100 (зі змінами, несеними постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 1995 року №348).

Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на число календарних днів за цей період, що встановлено вищевказаною постановою.

Згідно позиції Великої Палати Верховного Суду, викладеної у постанові від 30 січня 2019 року у справі N 910/4518/16, пільга щодо сплати судового збору, передбачена п. 1 ч. 1ст. 5 Закону України Про судовий збір , згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні (або за час вимушеного прогулу) під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

Таким чином, середній заробіток за час вимушеного прогулу за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця та не входить до структури заробітної плати.

Заявлена позивачем вимога про виплату заробітної плати за час незаконного відсторонення від роботи носить триваючий характер та може бути визначена при винесенні судового рішення.

Однак на момент подачі позовної заяви до суду позивач повинен сплати мінімально встановлений розмір за подання позовної заяви за вимогою майнового характеру у розмірі 908 грн, або подати документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Окрім цього, для визначення розміру стягнення середньомісячного заробітку позивач повинен додати довідку про доходи з місця праці.

Відповідно до частини 1 статті 185 ЦПК України суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням викладеного у своїй сукупності, суд дійшов висновку про наявність обґрунтованих підстав для залишення позовної заяви без руху, надавши позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків поданої позовної заяви.

Керуючись статтями 185, 260, 261 ЦПК України, Радехівський районний суд Львівської області, -

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 - залишити без руху.

Позивачу у п`ятиденний строк з дня вручення цієї ухвали усунути недоліки позовної заяви шляхом подання суду документів, що підтверджують сплату судового збору у встановленому законом порядку та розмірі (за вимогу майнового характеру), або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Роз`яснити позивачу, що у разі неусунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, така підлягатиме поверненню.

Копію ухвали надіслати представнику позивача.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та окремому оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

СуддяО. Б. Куцик-Трускавецька

СудРадехівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення28.12.2021
Оприлюднено30.12.2021
Номер документу102325842
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —451/1847/21

Рішення від 02.05.2022

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Куцик-Трускавецька О. Б.

Ухвала від 08.02.2022

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Куцик-Трускавецька О. Б.

Ухвала від 11.01.2022

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Куцик-Трускавецька О. Б.

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Куцик-Трускавецька О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні