Ухвала
від 21.12.2021 по справі 676/2604/21
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/2604/21

Провадження № 1-кс/676/1817/21

(ЄРДР № 12021242060000173)

УХВАЛА

17 грудня 2021 року м. Кам`янець-Подільський

Слідчий суддя Кам`янець-Подiльського міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю заступника начальника СД Кам`янець-Подільського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_2 , судового експерта ОСОБА_3 , секретаря судового засідання ОСОБА_4 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання про скасування арешту з майна, -

встановив:

Представник ТзОВ «ЛІМС ТРЕЙД», адвокат ОСОБА_5 звернувся до суду з клопотанням про скасування арешту накладеного на майно, а саме : з автомобіля марки «VOLKSWAGEN PASSAT» номерний знак НОМЕР_1 .

В обґрунтування клопотання зазначено, що за вказаними фактом сектором дізнання Кам`янець-Подільського РУП ГУНП в Хмельницькій області розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 290 КК України. Ухвалою слідчого судді від 6 травня 2021 року на вищевказане майно накладено арешт. Адвокат ОСОБА_5 просить скасувати арешт, оскільки відпали підстави і потреби в арешті майна.

В судове засідання представник ТзОВ «ЛІМС ТРЕЙД», адвокат ОСОБА_5 не з`явився, направив клопотання про розгляд клопотання про скасування арешту з майна розглядати без його участі. Просив клопотання задоволити.

Дізнавач ОСОБА_2 орієнтував суд повернути власнику майна на відповідальне зберігання вказаний автомобіль, без скасування арешту.

Експерт ОСОБА_3 у суді пояснив, що проводив відповідне дослідження і встановив, що заводська невідємна пластикова табличка з ідентифікаційним номером НОМЕР_2 змінам не піддавалась і не перезакріплювалась, аналогічна табличка в багажнику також змінам не піддавалась і на ній нанесено такий же ідентифікаційний номерний знак. В дверних картах експерт виявив, що номери вказані на деталях відповідають автомобілю з ідентифікаційним номером НОМЕР_2 . З відповіді, яка надійшла експерту від заводу виробника, всі номерні комплектуючі і деталі, які виявлені експертом, відповідають автомобілю з ідентифікаційним номером НОМЕР_2 . Оглядом і дослідженням лонжерону на який нанесено вказаний ідентифікаційний номер встановлено, що лонжерон інших ідентифікаційних номерів не мав, тобто автомобіль не є «двійником», а лонжерон є заводською безномерною ремонтною деталлю на яку спеціалізованою сервісною станцією нанесено ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

Вивчивши клопотання представника ТзОВ «ЛІМС ТРЕЙД», адвоката ОСОБА_5 та матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає, що клопотання слід задоволити частково, повернувши транспортний засіб на відповідальне зберігання власнику.

Згідно ч.ч.1,2ст. 170 КПК України завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. Дізнавач розслідує кримінальне провадження за фактом підроблення номеру кузова транспортного засобу «VOLKSWAGEN PASSAT» номерний знак НОМЕР_1 невстановленою особою. Згаданий транспортний засіб визнаний речовим доказом. Згідно висновку експерта № СЄ-19/123-21/6196-КДТЗ від 09 вересня 2021 року, встановлено, що першопочаткові ідентифікаційні позначення номера кузова автомобіля марки «VOLKSWAGEN PASSAT» номерний знак НОМЕР_1 , чорного кольору піддавалися зміні шляхом вварення номерної панелі з ідентифікаційним номером НОМЕР_2 , що нанесений не заводом виробником.

Водночас, надані власником документи свідчать, що транспортний засіб легально ввезений на територію України, розмитнений та підлягає реєстрації в ТСЦ. З інформації офіційного дилера слідує, що автомобіль «VOLKSWAGEN PASSAT» з ідентифікаційним номером НОМЕР_2 мав пошкодження правої сторони і був відремонтований з заміною деталей правої сторони 16 листопада 2015 року. Перелік замінених деталей свідчить, що пошкодженим міг бути і ідентифікаційний номер кузова на лонжероні. Тобто, заміна ідентифікаційного номеру могла мати місце поза межами України до ввезення автомобіля на територію України. Ці обставини слідчі органи мають перевірити. Водночас, з речовим доказом проведено всі необхідні слідчі дії і експертизи, підстав обмежувати власника у володінні майном, яке легально ним придбано немає, а тому автомобіль слід повернути власнику на відповідальне зберігання.

При прийняттірішення слідчийсуддя такожвраховує вимогист.100КПК України,згідно яких,речовий доказ, який був наданий стороні кримінального провадження або нею вилучений, повинен бути якнайшвидше повернутий володільцю, крім випадків, передбачених ст.ст. 160-166, 170-174 КПК України (ч.1); речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, великих партій товарів, зберігання яких через громіздкість або з інших причин неможливо без зайвих труднощів або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю : повертаються власнику (законному володільцю) або передаються йому на відповідальне зберігання, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження. У цьому випадку речові докази фіксуються за допомогою фотографування або відеозапису та докладно описуються. У разі необхідності може бути збережений зразок речового доказу, достатній для його експертного дослідження або інших цілей кримінального провадження.

Отже, кримінально-правових підстав для утримання автомобіля на спеціальному майданчику органу досудового розслідування немає, а тому клопотання власника майна слід задоволити, передавши йому на відповідальне зберігання вилучений транспортний засіб.

Керуючись ст.41 Конституції України, ст. 174, ст.ст. 369-372КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Клопотання представника ТзОВ«ЛІМС ТРЕЙД»(ЄДРПОУ 42945506), адвоката ОСОБА_5 задоволити частково.

Повернути без скасування арешту на відповідальне зберігання ТзОВ «ЛІМС ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 42945506) транспортний засіб марки «VOLKSWAGEN» моделі «PASSAT» номерний знак НОМЕР_1 , кузов № НОМЕР_2 , який зберігається на спеціальному майданчику органів поліції.

Залишити арештованимтранспортний засіб марки «VOLKSWAGEN» моделі «PASSAT» номерний знак НОМЕР_1 , кузов № НОМЕР_2 .

До вирішення кримінального провадження по суті зобов`язати власника майна в особі директора ТзОВ «ЛІМС ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 42945506) зберігати транспортний засіб марки «VOLKSWAGEN» моделі PASSAT» номерний знак НОМЕР_1 , кузов № НОМЕР_2 у незмінному стані.

Попередити під розписку директора ТзОВ «ЛІМС ТРЕЙД»(ЄДРПОУ42945506) ОСОБА_6 про кримінальну відповідальність за незаконні дії з арештованим майном за ст. 388 КК України.

Копію ухвали вручити дізнавачу, прокурору, власнику (законному володільцю) майна.

Ухвала виконується дізнавачем, прокурором.

Арешт може бути скасований повністю або частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження, за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, власника чи володільця майна, якщо ними буде доведено, що у застосуванні цього заходу відпала потреба.

Ухвала не оскаржується.

Слідчий суддя

Кам`янець-Подільського міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.12.2021
Оприлюднено03.02.2023

Судовий реєстр по справі —676/2604/21

Ухвала від 21.12.2021

Кримінальне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Драч І. В.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Драч І. В.

Ухвала від 12.10.2021

Кримінальне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Драч І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні