Ухвала
від 04.01.2022 по справі 545/491/20
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/491/20

Провадження № 6/545/16/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04.01.2022 року Полтавський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого - судді Стрюк Л.І.

з участю секретаря: Артеменко А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Полтава заяву Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області про заміну стягувача у виконавчому провадженні,-

В С Т А Н О В И В :

Представник ГУ Держгеокадастру у Полтавській області звернувся до суду із зазначеною заявою, обґрунтовуючи її тим, що рішенням Полтавського районного суду Полтавської області від 13.05.2021 року позов Першого заступника керівника Полтавської місцевої прокуратури Полтавської області в інтересах держави до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області про визнання незаконним та скасування наказу , припинення права приватної власності, витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння задоволено повністю. Посилаючись на те, що 27.05.2021 року набрав законної сили Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин №1423-ІХ від 28.04.2021 року, яким доповнено Перехідні положення Земельного кодексу України пунктом 24, зі змісту якого вбачається, що Головному управлінню Держгеокадастру у Полтавській області заборонено розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення державної власності, у тому числі вирішувати питання про надання дозволу на розробку проекту землеустрою та про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність. У зв`язку з тим, що повноваження розпоряджатися земельною ділянкою, зокрема надавати дозволи на розроблення проектів землеустрою та затверджувати проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність на території Ковалівської сільської ради Полтавського району належать Полтавській міській раді, просили змінити стягувача у виконавчому проваджені - Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області на Полтавську міську раду.

Сторони в судове засідання не з`явилися. Відповідно до положень ч.3 ст. 442 ЦПК України неявка сторін не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Встановлено, що рішенням Полтавського районного суду Полтавської області від 13.05.2021 року позов Першого заступника керівника Полтавської місцевої прокуратури Полтавської області в інтересах держави до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області про визнання незаконним та скасування наказу , припинення права приватної власності, витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння задоволено повністю.

Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин №1423-ІХ від 28.04.2021 року, який набрав чинності 27.05.2021 року, Розділ Х Перехідні положення Земельного кодексу України доповнено пунктом 24, відповідно до якого з дня набрання чинності цим пунктом землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель:а) що використовуються органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями на праві постійного користування (у тому числі земельних ділянок, що перебувають у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств, та земель водного фонду, що перебувають у постійному користуванні державних водогосподарських підприємств, установ, організацій, Національної академії наук України, національних галузевих академій наук);б) оборони;в) природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення в межах об`єктів і територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, лісогосподарського призначення;г) зони відчуження та зони безумовного (обов`язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи; ґ) під будівлями, спорудами, іншими об`єктами нерухомого майна державної власності; д) під об`єктами інженерної інфраструктури загальнодержавних та міжгосподарських меліоративних систем державної власності; е) визначених у наданих до набрання чинності цим пунктом дозволах на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, наданих органами виконавчої влади з метою передачі земельних ділянок у постійне користування державним установам природно-заповідного фонду, державним лісогосподарським та водогосподарським підприємствам, установам та організаціям, якщо рішення зазначених органів не прийняті.

Земельні ділянки, що вважаються комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст відповідно до цього пункту і право державної власності на які зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, переходять у комунальну власність з моменту державної реєстрації права комунальної власності на такі земельні ділянки.

Інші земельні ділянки та землі, не сформовані у земельні ділянки, переходять у комунальну власність з дня набрання чинності цим пунктом.

З дня набрання чинності цим пунктом до державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки державної власності, що передаються у комунальну власність територіальних громад, органи виконавчої влади, що здійснювали розпорядження такими земельними ділянками, не мають права здійснювати розпорядження ними.

Таким чином, з 27.05.2021 року всі земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності автоматично переходять у комунальну власність.

Враховуючи, що повноваження розпоряджатися земельною ділянкою, зокрема надавати дозволи на розроблення проектів землеустрою та затверджувати проекти землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок, що розташовані на території Ковалівської сільської ради Полтавського району належать Полтавській міській раді, тому Полтавська міська рада є належним стягувачем по справі.

Згідно ч.5 ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження , у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

За таких обставин заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 259-260, 354, 442 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області про заміну стягувача у виконавчому провадженні - задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні по виконанню рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 13.05.2021 року по цивільній справі № 545/491/20 за позовом Першого заступника керівника Полтавської місцевої прокуратури Полтавської області в інтересах держави до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області про визнання незаконним та скасування наказу , припинення права приватної власності, витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння - з Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області на Полтавську міську раду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом 15 днів з дня проголошення ухвали.

Суддя: Л. І. Стрюк

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення04.01.2022
Оприлюднено10.01.2022
Номер документу102440512
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —545/491/20

Ухвала від 13.01.2022

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 04.01.2022

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 23.07.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Обідіна О. І.

Ухвала від 13.05.2021

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Рішення від 13.05.2021

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 13.05.2021

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 10.09.2020

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 11.03.2020

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні