Ухвала
від 06.01.2022 по справі 233/23/22
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 Справа № 233/23/22

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 січня 2022 року Суддя Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Наумик О. О., розглянувши позовну заяву

Приватного акціонерного товариства АПК-Інвест (85325, Донецька область, Покровський район, с. Рівне, вул. Шопена, 1-А) до

ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ),

ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ),

ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 ),

ОСОБА_4 ( АДРЕСА_4 ),

про визнання права оренди ,

В С Т А Н О В И В:

ПрАТ АПК-ІНВЕСТ звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , - в якому просить:

- визнати право оренди земельної ділянки з кадастровим номером 1422483900:40:000:0075 загальною площею 14,6226 га за орендарем - Приватним акціонерним товариством АПК-ІНВЕСТ на підставі договорів оренди земельних часток (паїв) від 22.03.2012, укладених між Приватним акціонерним товариством АПК-ІНВЕСТ та ОСОБА_2 , між Приватним акціонерним товариством АПК-ІВЕСТ та ОСОБА_3 , між Приватним акціонерним товариством АПК-ІВЕСТ та ОСОБА_4 з дати реєстрації права власності на земельну ділянку в державному реєстрі речових прав - з 26 березня 2021 року, у певній редакції.

Вирішуючи питання про можливість відкриття провадження у справі, дістаю такого висновку:

Відповідно до ч.1 ст.30 ЦПК України позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини (виключна підсудність).

Пленум Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у п.42 постанови № 3 від 01 березня 2013 року Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ роз`яснив, що виключну підсудність встановлено до позовів, що виникають із приводу нерухомого майна. До нерухомих речей належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Як убачається з позовної заяви та її матеріалів земельна ділянка з кадастровим номером 1422483900:40:000:0075, площею 14,6226 г, розташована на території Миколайпільської сільської ради Костянтинівського району Донецької області.

Проте, Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 710-р Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Донецької області визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Донецької області. Так, згідно із додатком до цього Розпорядження до Дружківської територіальної громади входить Миколайпільська територіальна громада . Адміністративним центром Дружківської територіальної громади є м. Дружківка.

Відповідно до абзацу першого пункту 71 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснює Кабінет Міністрів України.

Відповідно до підпунктів 1, 4, 9 п. 6-1 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюються з урахуванням таких положень.

У день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі - сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі - розформовані територіальні громади);

Сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту.

Юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою.

А отже, день набуття повноважень новообраною Дружківською міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України, - є днем формування Дружківської об`єднаної територіальної громади з адміністративним центром в місті Дружківка в розумінні Закону України Про місцеве самоврядування .

Рішенням Дружківської міської ради від 16.12.2020 № 8/1-5 Про початок процедури реорганізації шляхом приєднання до Дружківської міської ради Олексієво-Дружківської селищної ради, Райської селищної ради, Кіндратівської сільської ради, Миколайпільської сільської ради , Софіївської сільської ради, Торської сільської ради , вирішено почати процедуру реорганізації шляхом приєднання до Дружківської міської ради (ЄДРПОУ 04052761).

Наявність відомостей в ЄРДПОУ про юридичну особу - Миколайпільську сільську раду (23426210), яка на даний час не припинена, не спростовує висновків щодо того, що оскільки керівником вказаної юридичної особи є голова Дружківської міської ради - Григоренко В. Б. як голова Дружківської об`єднаної територіальної громади, до складу якої увійшла в тому числі територіальна громада села Миколайпіля, члени якої приймали участь саме у формуванні органу місцевого самоврядування - Дружківської міської ради. Своєю чергою, орган місцевого самоврядування Миколайпільська сільська рада не має жодних повноважень з питань, пов`язаних з функціонуванням вказаної територіальної громади, незважаючи на те, що в ЄРДПОУ така юридична особа наразі не є припиненою.

Доцільно також зазначити, що утворення об`єднаних територіальних громад здійснюється на підставі Закону України Про добровільне об`єднання територіальних громад , чинного з 15.03.2015 та не пов`язане з Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-IX, а тому підстав для застосування п.3-1 Розділу ХІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про судоустрій і статус суддів (згідно з яким до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не пізніше 1 січня 2022 року) не вбачаю.

Оскільки земельна ділянка, з приводу якої виник спір, розташована на території Миколайпільської територіальної громади, яка розпорядженням КМУ від 12.06.2020 № 710-р була включена до території Дружківської територіальної громади, адміністративним центром якої є м. Дружківка, дістаю висновку про те, що на час звернення з позовом до суду територіальна юрисдикція Костянтинівського мiськрайонного суду Донецької припинила розповсюджуватися на територію Миколайпільської територіальної громади та на вказану територію стала розповсюджуватися територіальна юрисдикція Дружківського міського суду Донецької області за місцем розташування адміністративного центру Дружківської територіальної громади.

Пунктом 1 частини 1 статті 31 ЦПК України передбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Встановивши, що справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду, справу належить передати на розгляд до Дружківського міського суду Донецької області.

Керуючись ст. ст. 27, 30, 31, 32, 189, 260, 261, 353, п.п.15.5 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства АПК-Інвест до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права оренди передати на розгляд до Дружківського міського суду Донецької області за територіальною юрисдикцією.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Донецького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення06.01.2022
Оприлюднено11.01.2022
Номер документу102451162
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права оренди

Судовий реєстр по справі —233/23/22

Рішення від 16.06.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Рішення від 16.06.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 02.01.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 16.12.2022

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні