Ухвала
від 10.01.2022 по справі 707/3135/21
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/3135/21

2/707/218/22

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

10 січня 2022 року м. Черкаси

Суддя Черкаського районного суду Черкаської області Миколаєнко Т.А., отримавши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу Черкаської області Алексєєва Максима Юрійовича, Товариства з обмеженою відповідальністю АГРОТЕХСЕРВІС МОШНИ ; третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів: Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області; про скасування реєстрації права власності,-

УСТАНОВИЛА:

20 грудня 2021 року позивач ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ) звернулася до суду із позовною заявою до ОСОБА_2 (зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 ); приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу Черкаської області Алексєєва М.Ю. (місцезнаходження за адресою: АДРЕСА_3 ); ТОВ АГРОТЕХСЕРВІС МОШНИ (місцезнаходження за адресою: пров. Піщаний, 6, м. Черкаси); третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів: Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області (юридична адреса: вул. Смілянська, 131, м. Черкаси); у якій просить суд:

- скасувати реєстрацію права власності із скасуванням розділу ОСОБА_2 , на земельну ділянку площею 1,51 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Мошнівської сільської ради Черкаського району Черкаської області, державний акт серія ЯИ № 612733 від 06 лютого 2012 року, кадастровий номер 7124985000:02:003:0127, номер запису про право власності 10713646, скасувавши одночасно похідне речове право, а саме право оренди ТОВ АГРОТЕХСЕРВІС МОШНИ , зареєстроване на підставі договору оренди № б/н від 01 липня 2015 року, номер запису про інше речове право 10713898;

- стягнути з відповідачів на користь позивача судові витрати.

Згідно зі ст. 33 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) автоматизованою системою документообігу суду, з урахуванням положень ст.ст. 36, 37 ЦПК України, було визначено головуючу суддю Миколаєнко Т.А. та 20 грудня 2021 року передано їй дану справу.

Відповідно до статті 19 ЦПК України справа відноситься до юрисдикції загальних судів і підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 175-177 ЦПК України, та подана з дотриманням правил підсудності особою, яка має цивільну процесуальну дієздатність.

Підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Відповідно до частини першої статті 187 ЦПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу.

Якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суд відкриває провадження не пізніше наступного дня з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою статті 187 ЦПК України, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача.

Відповідь про реєстрацію місця проживання відповідача ОСОБА_2 надійшла на запит суду 31 грудня 2021 року.

Оскільки з 01 січня 2022 року по 03 січня 2022 року та з 07 січня 2022 року по 09 січня 2022 року були вихідні та святкові дні, а в період з 04 січня 2022 року по 06 січня 2022 року головуюча у справі суддя Миколаєнко Т.А. перебувала у відпустці, - питання про можливість відкриття провадження у справі вирішується саме сьогодні.

Частиною 3 статті 274 ЦПК України визначено, що при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

За вказаних обставин, враховуючи предмет позовних вимог, значення справи для сторін, категорію та складність справи, визнавши подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду, вважаю необхідним відкрити провадження у справі та розглядати справу за правилами загального позовного провадження одноособово суддею.

Водночас, позивачем заявлено клопотання про витребування у приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу Черкаської області Алексєєва М.Ю. рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер: 234858800 від 07 серпня 2015 року, ухваленого об 11:16:37, та документів, що стали підставою для його прийняття.

Так, частиною 1 статті 84 ЦПК України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Оскільки з`ясування обставин справи здійснюється на підставі наданих стороною доказів, а можливість отримання вказаних відомостей перебуває поза межами контролю та правомірного впливу суб`єкта подання і об`єктивно не залежить від її волі та можливостей, з метою забезпечення повного, об`єктивного розгляду даної справи, з`ясування обставин, які мають істотне значення для вирішення справи по суті, вважаю за необхідне клопотання позивача задовольнити та витребувати у приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу Черкаської області Алексєєва М.Ю. рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер: 234858800 від 07 серпня 2015 року, ухваленого об 11:16:37, та документи, що стали підставою для його прийняття.

Відповідно до ч. 6 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Згідно з ч. 7 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (частина 8 статті 84 ЦПК України).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 19, 84, 175, 177, 187,189-191, 196, 197, 260, 261, 274, 353, 354 ЦПК України, суддя -

п о с т а н о в и л а:

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу Черкаської області Алексєєва Максима Юрійовича, Товариства з обмеженою відповідальністю АГРОТЕХСЕРВІС МОШНИ ; третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів: Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області; про скасування реєстрації права власності та відкрити провадження у справі.

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження одноособово суддею.

Призначити підготовче засідання на 14 годину 20 хвилин 15 лютого 2022 року в залі судових засідань в приміщенні Черкаського районного суду Черкаської області (вул. Гоголя, 316, м. Черкаси, 18015).

У підготовче судове засідання викликати учасників судового провадження.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч. 4 ст. 174 ЦПК України подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Встановити відповідачам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали, для подання відзиву на позовну заяву і усіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи, а документи, що підтверджують таке надсилання додаються відповідачем до відзиву в порядку ч. 5 ст. 178 ЦПК України.

У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Роз`яснити відповідачам право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Встановити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали, для подання пояснень третьої особи.

Клопотання позивача ОСОБА_1 - задовольнити.

Витребувати у приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу Черкаської області Алексєєва М.Ю. рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер: 234858800 від 07 серпня 2015 року, ухваленого об 11:16:37, та документи, що стали підставою для його прийняття .

Учасникам справи надіслати копію ухвали про відкриття провадження у справі.

Відповідачам та третій особі разом з копією ухвали про відкриття провадження у справі одночасно надіслати копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України http://ck.ck.court.gov.ua.

Ознайомитись з повним текстом ухвали суду, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя: Т. А. Миколаєнко

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення10.01.2022
Оприлюднено13.01.2022
Номер документу102497196
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —707/3135/21

Рішення від 31.05.2022

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

Ухвала від 28.04.2022

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні