Ухвала
від 11.01.2022 по справі 159/1711/21
ВОЛИНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 159/1711/21 Головуючий у 1 інстанції: Бойчук П. Ю. Провадження № 22-з/802/1/22 Категорія: 76 Доповідач: Матвійчук Л. В.

ВОЛИНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

11 січня 2022 року місто Луцьк

Волинський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - судді Матвійчук Л. В.,

суддів - Федонюк С. Ю., Осіпука В. В.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного (письмового) провадження без повідомлення учасників справи заяву відповідача Приватного акціонерного товариства Ковельська ПМК-62 про роз`яснення постанови Волинського апеляційного суду від 25 листопада 2021 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства Ковельська ПМК-62 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Головне управління Пенсійного Фонду України у Волинській області, про визнання умов праці шкідливими за апеляційною скаргою позивача ОСОБА_1 на ухвалу Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 16 вересня 2021 року,

В С Т А Н О В И В:

У березні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним позовом та у своїх вимогах просив суд визнати його роботу у період з 09 липня 1985 року по 21 серпня 1992 року на посаді майстра в Ковельській ПМК-62 треста Волиньводбуд Мінмеліоводхозу УССР з шкідливими умовами праці, яка включена до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах (розділ XXIX пункт б ), що затверджені постановою Ради Міністрів СРСР від 22 серпня 1956 року та включена і на сьогодні у діючий Список № 2, який затверджено Кабінетом Міністрів України від 11 березня 1994 року у розділі XXVII Будівництво, реконструкція, технічне переоснащення, реставрація та ремонт будівель, споруд та інших об`єктів № 22901006-23419 (майстри) .

Ухвалою Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 16 вересня 2021 року провадження у справі закрито на підставі п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Постановою Волинського апеляційного суду від 25 листопада 2021 року ухвалу Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 16 вересня 2021 року скасовано, а справу направлено для продовження розгляду до суду першої інстанції.

21 грудня 2021 року відповідач Приватне акціонерне товариство Ковельська ПМК-62 (далі - ПрАТ Ковельська ПМК-62 ) подав до Волинського апеляційного суду заяву про роз`яснення постанови Волинського апеляційного суду від 25 листопада 2021 року, у якій просив роз`яснити чому у постанові суду, зокрема, в описовій частині, не зазначено його доводів і заперечень, викладених у відзиві, а у мотивувальній частині постанови не вказано мотивів відхилення кожного аргументу, наведеного товариством у відзиві на апеляційну скаргу.

Згідно з ст. 271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення.

Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконано або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлено до примусового виконання.

Суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання.

Вивчивши матеріали поданої відповідачем заяви колегія суддів відповідно до ч. 3 ст. 271 ЦПК України вважає за можливе розглядати справу без виклику учасників справи.

Перевіривши доводи заяви, колегія суддів дійшла висновку, що у задоволенні заяви відповідача ПрАТ Ковельська ПМК-62 про роз`яснення рішення суду необхідно відмовити.

Системне тлумачення положень ст. 271 ЦПК України дає підстави для висновку, що рішення суду може бути роз`яснено у разі, якщо без такого роз`яснення його важко виконати, оскільки існує значна ймовірність неправильного його виконання внаслідок неясності резолютивної частини рішення. Тобто, роз`яснення рішення суду - це засіб виправлення недоліків судового акта, який полягає в усуненні неясності судового акта і викладенні рішення суду у більш ясній і зрозумілій формі.

Отже, в ухвалі про роз`яснення судового рішення суд викладає більш повно та зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не змінюючи при цьому суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України № 14 від 18 грудня 2009 року Про судове рішення у цивільній справі , роз`яснення рішення суду, а не ухвали, можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

Суть роз`яснення судового рішення полягає в тому, що суд не повинен давати відповідь на нові питання та вирішувати невирішені вимоги, він лише має роз`яснити положення ухваленого ним рішення, які нечітко ним сформульовані, що позбавляє можливості його реалізації.

Як вбачається зі змісту заяви, відповідач не вказує на незрозумілість резолютивної частини постанови апеляційного суду.

Разом з тим, постановою апеляційного суду від 25 листопада 2021 року, яку просить роз`яснити відповідач, скасовано ухвалу суду першої інстанції і справу направлено для продовження розгляду, резолютивна частина постанови є чіткою і зрозумілою, не допускає подвійного трактування, тому відсутні підстави для її роз`яснення.

Згідно з ч. 4 ст. 271 ЦПК України про роз`яснення або відмову у роз`ясненні судового рішення суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено.

З урахуванням наведеного, колегія суддів дійшла висновку, що у задоволенні заяви відповідача ПрАТ Ковельська ПМК-62 про роз`яснення постанови Волинського апеляційного суду від 25 листопада 2021 року у цій справі необхідно відмовити.

Керуючись ст. 271 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні заяви відповідача Приватного акціонерного товариства Ковельська ПМК-62 про роз`яснення постанови Волинського апеляційного суду від 25 листопада 2021 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства Ковельська ПМК-62 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Головне управління Пенсійного Фонду України у Волинській області, про визнання умов праці шкідливими відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її складення.

Головуючий-суддя

Судді:

СудВолинський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення11.01.2022
Оприлюднено17.01.2022
Номер документу102548788
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —159/1711/21

Рішення від 28.07.2022

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Волкова Ю. Ф.

Рішення від 28.07.2022

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Волкова Ю. Ф.

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Волкова Ю. Ф.

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Волкова Ю. Ф.

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Волкова Ю. Ф.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Волкова Ю. Ф.

Ухвала від 11.01.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Шергіна Ю. О.

Ухвала від 24.12.2021

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Логвинюк І. М.

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Лесик В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні