Ухвала
від 14.01.2022 по справі 545/1106/20
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 545/1106/20 Номер провадження 22-ц/814/175/22Головуючий у 1-й інстанції Путря О. Г. Доповідач ап. інст. Чумак О. В.

У Х В А Л А

14 січня 2022 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Полтавського апеляційного суду у складі:головуючого судді Чумак О.В.

суддів Дряниці Ю.В., Кривчун Т.О.

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 06 жовтня 2021 року, у цивільній справі за позовом Першого заступника керівника Полтавської місцевої прокуратури Полтавської області в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, ОСОБА_1 , треті особи - Регіональний офіс водних ресурсів у Полтавській області, Полтавська міська рада про визнання незаконним та скасування наказу, припинення права приватної власності, повернення земельної ділянки.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, -

в с т а н о в и л а:

Рішенням Полтавського районного суду Полтавської області від 06 жовтня 2021 року позовні вимоги Першого заступника керівника Полтавської місцевої прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу, припинення права приватної власності, повернення земельної ділянки задоволено.

З цим рішенням місцевого суду не погодилися відповідачі - Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області та ОСОБА_1 , оскарживши його в апеляційному порядку.

Ухвалою Полтавського апеляційного суду від 22.11.2021 р. апеляційні скарги Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, ОСОБА_1 на рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 06 жовтня 2021 року залишені без руху з наданням строку для усунення недоліків, для сплати судового збору та подання ГУ Держгеокадастру заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення.

21.12.2021 р. від ОСОБА_1 до апеляційного суду надійшли докази сплати судового збору за подання апеляційної скарги. Тоді як Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області не усунуто недоліки та ухвалою апеляційного суду від 13.01.2022 р. відмовлено у відкритті апеляційного провадження за його апеляційною скаргою на вказане рішення.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 прохає поновити строк на апеляційне оскарження, посилаючись на те, що копія рішення суду виготовлена 13.10.2021 р.

Відповідно до ст. 354 ЦПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 122 ЦПК України, строки, встановлені законом або судом, обчислюються роками, місяцями і днями, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

Згідно зі ст. 123 ЦПК України, перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

За змістом ст. 124 ЦПК України, якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день.

Перебіг строку, закінчення якого пов`язане з подією, яка повинна неминуче настати, закінчується наступного дня після настання події.

Останній день строку триває до 24 години, але коли в цей строк слід було вчинити процесуальну дію в суді, де робочий час закінчується раніше, строк закінчується в момент закінчення цього часу.

Строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здані на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв`язку.

Відповідно до ст. 127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

Як убачається з матеріалів справи, місцевим судом 06.10.2021 р. проголошена вступна і резолютивна частини рішення. Дата складання повного тексту рішення не зазначена. Відповідно до супровідного листа, датованого 19.10.2021 р., копія рішення від 06.10.2021 р. направлена учасникам справи (а.с. 72). Інформації про отримання скаржником копії рішення матеріали справи не містять. Апеляційна скарга подана ОСОБА_1 11.11.2021 р., з пропуском строку на апеляційне оскарження, встановленого ст. 354 ЦПК України, який, з урахуванням вищевстановлених обставин, можливо поновити, як пропущений з поважних причин.

Апеляційна скарга за формою і змістом відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України. За її подання сплачено судовий збір відповідно до ухвали апеляційного суду від 22.11.2021 р.

Підстави для залишення апеляційної скарги без руху, її повернення або відмови у відкритті апеляційного провадження відсутні. За таких обставин апеляційне провадження у зазначеній справі необхідно відкрити. Згідно зі ст.368, ст. 369 ЦПК України справа підлягає розгляду в апеляційному суді з повідомленням учасників справи.

Керуючись ст.ст. 354, 359, 360, 361 ЦПК України, -

у х в а л и в:

Клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження судового рішення задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 строк на апеляційне оскарження рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 06 жовтня 2021 року, як пропущений з поважних причин.

Відкрити апеляційне провадження у справі за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 06 жовтня 2021 року.

Копію ухвали про відкриття апеляційного провадження разом з копією апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів направити учасникам справи.

Роз`яснити учасникам справи право подачі відзиву в письмовій формі на апеляційну скаргу в 15-денний строк з дня вручення копії ієї ухвали з дотриманням норми ч. 4 ст. 360 ЦПК України. Звернути увагу учасників справи, що відзив на апеляційну скаргу повинен відповідати вимогам ч. 2 ст. 360 ЦПК України. Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду судового рішення суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя О.В.Чумак

Судді Ю.В.Дряниця

Т.О.Кривчун

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення14.01.2022
Оприлюднено24.01.2022
Номер документу102618062
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —545/1106/20

Постанова від 27.04.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 02.02.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 13.01.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 14.01.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 22.11.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Рішення від 06.10.2021

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Рішення від 06.10.2021

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 07.06.2021

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 15.02.2021

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні