Ухвала
від 18.01.2022 по справі 766/14445/20
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/14445/20

н/п 1-кс/766/557/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.01.2022 року слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області Гонтар Д.О., за участю секретаря Віноградової А.Ю., розглянувши клопотання сторони кримінального провадження №42020231010000069 від 28.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Херсонській області підполковника поліції Сопочева В.М. про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Херсонського міського суду Херсонської області Гонтаря Д.О., надійшло клопотання сторони кримінального провадження №42020231010000069 від 28.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Херсонській області підполковника поліції Сопочева В.М. про тимчасовийдоступ доречей ідокументів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ) з метою вилучення завірених їх копій, а саме:

- листів, заяв ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо ведення в обіг та експлуатацію медичних виробів разом з поданим пакетом документів за період 2020 року та відповіді МОЗ України на останні;

- підтверджуючі документи щодо отримання та розгляду міністерством листів, заяв ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо ведення в обіг та експлуатацію медичних виробів разом з поданим пакетом документів за період 2020 року, а саме: журналів вхідної кореспонденції за період надходження листа, заяви; доповідні записки структурних підрозділів міністерства щодо розглядів листів, заяв указаної категорії;

- повідомлення про введення в обіг та експлуатацію окремих медичних виробів, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, але використання яких необхідне в інтересах охорони здоров`я, які видавались ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за період 2020 року, у тому числі № від 17.04.2020 № 24-04/10628/2-20 від 17.04.2020.

Мотивуючи клопотання, слідчий вказує, що слідчим управлінням ГУНП в Херсонській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №42020231010000069 від 28.07.2020 за фактом розтрати службовими особами ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за попередньою змовою із службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » бюджетних коштів при закупівлі «Наборів реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» за договором № 15/06-20-4 від 19.06.2020, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

У ході досудового розслідування вказаного провадження надається оцінка діям службових осіб вищевказаного лабораторного центру при можливій закупівлі тестових систем для виявлення короновірусу, які не відповідають встановленими стандартам, що негативно впливає на достовірність показників проведених досліджень.

Так, встановлено, що ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за результатами проведеного верифікаційного експерименту заявлені виробником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » чутливість та специфічність тест систем «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» підтверджені не були.

При цьому, згідно до позиції ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що дані верифікації є неактуальними, так як товариством було вдосконалено систему інтерпретації результатів, внесені відповідні зміни до «Інструкції із застосування до медичного виробу invitro під назвою «Набір реагентів для виявлення короновірусу Covid-19, номер за каталогом К046, Декларація про відповідність № 3 від 17.03.2020» в редакції № 2 (травень 2020) та надалі попередні методи проведення не застосовувались, що залишилось поза увагою при проведення вказаних верифікаційних експериментів. Проведення повторних верифікаційних експериментів, з урахуванням вказаних обставин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », службовими особами ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » не здійснювалось.

При цьому встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » листом від 07.04.2020 звернулось до МОЗ України з проханням надати Товариству лист-підтвердження від МОЗ для звільнення від оподаткування податком на додану вартість та ввізним митом операцій з ввезення на митну територію України, які будуть використані для виробництва наборів реагентів для виявлення коронавірусу (постанова КМУ від 20.03.2020 №224).

Відповідно до відповіді МОЗ від 11.04.2020 на вказаний лист вбачається, що Міністерство, враховуючи те, що зазначені набори реагентів для діагностики коронавірусної хвороби будуть передані в якості благодійної допомоги для подальшого розподілу між закладами охорони здоров`я (з урахуванням листа Благодійного фонду « ІНФОРМАЦІЯ_5 » від 11.04.2020 № 04-11/04), МОЗ України підтвердило цільове призначення (запобігання виникненню і поширенню, локалізація та ліквідація спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби), реагентів, які плануються до ввезення з метою виготовлення 5800 наборів за каталожним номером К046.

Так, слідчим з залученням спеціаліста (митного брокера) проведено огляд документів на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » проводило митне оформлення товарів (реагентів).

В ході огляду встановлено, що службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за митною декларацією UA100290/2020/363402 від 21.04.2020 оформлено «Товар спрямований на запобігання виникненню і поширенню, коронавірусної хвороби (COVID-19). Набір реагентів для екстракції РНК із зразків клітин та тканин (Nuclei c AcidIsolationorpurificationreagent ). - "Goldstar / GoldstarTaqПолімераза (GoldstardTaqDNAPolymerase) -13000. 00KU;"- " ІНФОРМАЦІЯ_6 ( ОСОБА_1 ) / Термостабільна зворотнятранскриптаза MMLV».

При цьому, про проведенні митного оформлення товару по вказаній декларації службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » скористались преференцією (пільгою) при ввезені на митну територію України вищевказаного товару звільнились від сплати ПДВ на суму 5, 3 млн. грн.

Підставою для отримання вказаних преференцій (пільг) при проведенні митного оформлення являлось надане службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у складі документів до митної декларації слугувало надання «Повідомлення про введення в обіг та експлуатацію окремих медичних виробів, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, але використання яких необхідне в інтересах охорони здоров`я від 17.04.2020 № 24-04/10628/2-20, яке начебто видавалось МОЗ України.

З метою підтвердження або спростування факту видачі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » вищевказаного офіційного документа, процесуальним керівником, у порядку ст.ст. 36, 93 КПК України направлено запит на адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 . Крім того, вказаним запитом передбачалась необхідність надання завірених копій документів, які можуть підтвердити або спростувати факт видачі саме вказаного повідомлення, що дало б можливість ідентифікувати на який саме медичний виріб, заявлений виробник, номер та обсяг партії, призначення виробу та мета введення тощо.

Листом № 24-04/28442/2-21 МОЗ України надано відповідь на зазначений запит згідно, зокрема лише зазначено інформацію, що в системі діловодства « ІНФОРМАЦІЯ_7 » зареєстроване повідомлення від 17.04.2020 № 24-04/10628/2-20. Однак, документів, перелік яких ініціювався у запиті органу досудового розслідування не надано.

Враховуючи той факт, що в ході слідства надається оцінка діями службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які могли поставляти в лабораторію неналежної якості товар (набори реагентів для виявлення короновірусу) , то дані щодо наявності належної матеріально технічної бази вказаного товариства, законності використання пільг при не сплаті до бюджету платежів, мають важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні та оцінки фактам, які досліджуються в рамках вказаного провадження(п. 5 ч. 2 ст. 160 КПК України), зокрема:

1) за результатами проведеного дослідження вилучених у МОЗ України документів по отриманню вказаним товариством офіційних документів щодо звільнення від сплати до бюджету платежів можна надати оцінку законності не проведення зазначених обов`язкових платежів.

Також, документи щодо отримання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у МОЗ України зазначеного повідомлення у відповідності до вимог ч. 1 ст. 99 КПК України мають значення у кримінальному провадженні як докази так як вони можуть бути використані як доказ факту та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, зокрема щодо ввезення товару на територію України, незаконного заволодіння коштами бюджету при безпідставному не проведенні платежів при його оформленні.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим слідчий просить клопотання задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, з огляду на наявність достатніх підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення таких документів.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав до суду заяву, зі змісту якої вбачається, що клопотання підтримує в повному обсязі та просить розглянути клопотання за його відсутності, додаткових пояснень до клопотання не має.

Обґрунтовуючи внесене клопотання слідчий зазначив, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що речі і документи, які знаходяться у володінні які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ), мають суттєве значення для всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин зазначеного кримінального провадження.

Так, відповідно до вимог ч.2 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 6 ст.163КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи доводи клопотання слідчого, слідчий суддя приходить до висновку про достатність підстав для надання тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ), оскільки є достатні підстави вважати, що вказані речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а іншими способами їх довести неможливо.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166 КПК України слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Херсонській області підполковника поліції Сопочева В.М. задовольнити.

Надати стороні кримінального провадження №42020231010000069 від 28.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Херсонській області Сопочеву Валентину Миколайовичу, та (або) Олефіренку Володимиру Ігоровичу, та (або) Петренку Василю Миколайовичу, та (або) Ступаку Олегу Миколайовичу, та (або) Задорожньому Андрію Володимировичу, та (або) Андрійцю Віктору Миколайовичу, та (або) Самотьосову Олексію Ярославовичу, та (або) Гусевичу Ігорю Петровичу, дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ) з метою вилучення завірених їх копій, а саме:

- листів, заяв ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо ведення в обіг та експлуатацію медичних виробів разом з поданим пакетом документів за період 2020 року та відповіді МОЗ України на останні;

- підтверджуючі документи щодо отримання та розгляду міністерством листів, заяв ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо ведення в обіг та експлуатацію медичних виробів разом з поданим пакетом документів за період 2020 року, а саме: журналів вхідної кореспонденції за період надходження листа, заяви; доповідні записки структурних підрозділів міністерства щодо розглядів листів, заяв указаної категорії;

- повідомлення про введення в обіг та експлуатацію окремих медичних виробів, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, але використання яких необхідне в інтересах охорони здоров`я, які видавались ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за період 2020 року, у тому числі № від 17.04.2020 № 24-04/10628/2-20 від 17.04.2020.

Визначити строк дії ухвали тривалістю два місяці, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяД. О. Гонтар

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення18.01.2022
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу102674658
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —766/14445/20

Ухвала від 18.01.2022

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 31.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 31.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 29.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 04.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 04.01.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні